9 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vill du och familjen ha en aktiv semester i spännande Vietnam, med mer än lata dagar på stranden? På den här resan ser vi till att alla får röra på sig, och samtidigt uppleva några guldkorn i norra Vietnam. Ni får bland mycket annat uppleva den vietnamesiska landsbygden runt Mai Chau på cykel och paddla kajak i Halongbukten.

Den här resan startar i Hanoi och slutar i Hoi An, och vill ni stanna längre i Vietnam än 9 dagar går det självklart att utmärkt att kombinera den med att stanna längre i Hoi An på egen hand – eller resa vidare.

Var beredd på att det här är en ovanligt fysisk familjeresa – man cyklar ungefär 6 mil per dag, två dagar i rad i början av resan. Även om det finns möjlighet att avbryta cyklandet och åka buss istället kommer ni att få mest ut av resan om ni är vana att röra på er.

Den här familjeresan är lämplig för barn från 11 år. Om ni planera att resa med barn som är yngre, eller om ni vill ha en resa med familjen som inte är lika fysiskt krävande, rekommenderar vi istället vår andra familjeresa i Vietnam.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan genom Vietnam

  • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
  • Cykla runt West Lake i Hanoi och upplev stan från ett annat perspektiv
  • Ät lunch på KOTO i Hanoi – och stöd deras arbete för utsatta barn och ungdomar
  • Utforska landsbygden väster om Hanoi från cykelsadeln
  • Bo i homestay i vackra Mai Chau, omgivet av kalkstensberg och risterasser
  • Paddla kajak i spektakulära Halongbukten och övernatta i båt
  • Blanda kultur, cykling och strandliv i UNESCO-skyddade Hoi An

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Hanoi och slutar i Hoi An.
STARTDATUMAvgångarna på den här resan är fokuserade till skolloven runt påsk, juli/augusti och jul/nyår, men det finns även ett par resor som startar i september och oktober. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS11 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
8 frukostar, 4 luncher, 3 middagarLokal expertguide
Nattåg från Halongbukten till Hoi AnTransfer med privat (mini-)buss
Cykling med guide (totalt 4 dagar)Besök på litteraturtemplet i Hanoi
Ho Chi Minh-komplexet i HanoiGuidad tur i byn Mai Chau
Båtliv i Halongbukten (2 dygn)Kajakpaddling med guide (2 dagar)
Vandring med guide i Hoi AnEn donation till WildAct
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Hanoi och Hoi AnMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Ni är välkomna att checka in på hotellet från klockan 14. De andra familjerna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om ni vill se mer av staden och dess omgivningar.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Hong Ngoc Cochinchine Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när ni kommer till Hanoi får ni spendera dagen och/eller kvällen som ni vill. Kanske väljer ni att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar ni på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka?

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om ni är på plats.

familjeresor-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi

Dags att lära känna Hanoi på riktigt! Vi börjar med Ho Chi Minh’s mausoleum, det ganska blygsamma stylthuset ”Farbror Ho” bodde i från 1958 till 1969 och Ho Chi Minh-museet. Därefter väntar One Pillar Pagoda och det vackra och fridfulla litteraturtemplet (Van Mieu), som byggdes redan år 1070 – när vi i Sverige fortfarande var mitt inne i järnåldern! Hanoi är Sydostasiens äldsta huvudstad. Vi besöker även Etnologimuséet, där ni får lära er mer om Vietnams olika folkslag och minoritetsbefolkningar.

Lunch äter vi på restaurangen KOTO, som inte bara har god mat utan även hjälper utsatta barn och ungdomar med utbildning och jobb.

Därefter börjar vi röra på oss på allvar: vi cyklar runt sjön West Lake – en sträcka på ungefär 25 kilometer och en bra uppvärmning inför kommande dagar!

äventyrsresa-för-familj-vietnam-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Luong Son - Mai Chau (cykel)

Vi lämnar Hanoi efter frukost och åker med egen buss till Luong Son, väster om stan. Härifrån cyklar vi genom det vackra landskapet, och slutmålet är byn Mai Chau. Vägen är mestadels asfalterad, och en följebuss finns om någon inte orkar cykla hela vägen. Det är totalt ungefär 6 mil.

I Mai Chau bor flera olika minoritetsgrupper, som alla har sitt eget språk och sin egen speciella kultur. Här bor vi i homestay, och ni får koppla av efter cyklandet med att lära känna den här vackra byn och dess invånare.

Vi sover på lokalt vis – på tunna madrasser på golvet, och flera personer delar rum och badrum. Från november till februari är det kallt på nätterna, så ta med sovsäckar om ni åker då.

Transfer: Buss, ca 1,5 timme

familjeresor-vietnam

4

Dag 4: Mai Chau - Ninh Binh (cykel)

Vi fortsätter utforska landsbygden i norra Vietnam med cykel. Även idag cyklar vi ungefär 6 mil, men tempot är lågt och det går bra att stanna och ta bilder på det vackra vi passerar: kalkstensberg och dalar, gröna risfält och små bäckar det det går att svalka sig. Vi stannar självklart även för lunch, och middag äter vi när vi kommer fram till den lilla staden Ninh Binh. Här bor vi på hotell.

resa-med-barn-norra-vietnam

5

Dag 5: Ninh Binh - Halongbukten

Resan går tillbaka mot Hanoi, och fortsätter österut – mot havet! Vi kommer fram till Halong Bay tidigt på vid lunchtid. Här väntar en junk, som kommer att vara vårt hem det kommande dygnet! Vi bor i tvåbäddshytter med luftkonditionering och privat badrum.

Här seglar vi runt och upplever vardagen bland de många öarna – och paddlar kajak! Efter en säkerhetsgenomgång börjar vi utforskandet med kajaker redan den här dagen. Under de varma månaderna (mars till november) går det även bra att simma i vissa delar av bukten.

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar.

Lunch och middag på båten ingår i resans pris – räkna med nyfångad fisk och skaldjur.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

rundresor-vietnam-halongbukten

6

Dag 6: Halongbukten - Hanoi - Da Nang (nattåg)

Ät frukost på båten och njut av det magiska landskapet innan det är dags att åka tillbaka till Hanoi. Där får ni tillgång till ett dagrum på ett hotell så ni kan duscha och göra er klara för nästa spännande äventyr – nattåget till Hoi An!

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver ni dela kupé med andra resenärer, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Buss, ca 3 timmar, nattåg ca 15 timmar

resa-med-barn-vietnam

7

Dag 7: Da Nang - Hoi An

Vi vaknar i Da Nang, och tar bussen vidare till Hoi An. Det är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.

I Hoi An är det enkelt att kombinera kultur med strandliv. Stranden ligger nära stan, och det finns även flera öar utanför kusten som är väl värda ett besök. Vill ni shoppa lite innan det är dags att åka hem eller åka vidare? Hoi An är ett av de bästa ställena i Vietnam att köpa skräddarsydda kostymer och klänning, konst och keramik.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill ni lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in en matlagningslektion. Eller bara ta en vilodag och slappa vid poolen på hotellet – ni bestämmer!

Transfer: Buss, ca 1 timme

vietnam-rundresor-hoi an

8

Dag 8: Hoi An

På förmiddagen visar guiden runt i Hoi Ans gamla stadsdelar till fots, och efter lunch är det dags att få lite motion igen: vi utforskar landsbygden runt Hoi An på cykel.

Avsluta gärna eftermiddagen på stranden – kanske en avslutande middag med de andra familjerna innan ni skiljs åt?

resa-med-failj-vietnam-hoi-an

9

Dag 9: Hoi An

Programmet avslutas efter frukost, och det går bra att behålla rummet fram till klockan 12 om ni vill. Närmsta flygplats finns i Da Nang, knappt en timme bort med taxi. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om ni flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna längre i Hoi An – om ni vill kan vi hjälpa er att boka in fler nätter på hotellet redan innan ni åker. Fråga oss gärna om det redan när ni bokar, så är det störst chans att det finns rum kvar.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 40 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

  • Fine arts Museum (ca 30.000 dong)
  • Hoa Lo-fängelset (ca 30.000 dong)

Hoi An:

  • Tempelruinerna i My Son (ca 35 USD inkl transport)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Hoi An. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam, och det går utmärkt att ta med barnen även där. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper er gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför er Familjeresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm ni har svenska pass får ni stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Ni kan landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom ni själva tar er från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14.

Resan avslutas i Hoi An, och om ni ska åka hem till Sverige direkt kan ni antingen boka en separat enkelbiljett från Hoi An till Hanoi eller boka hemresan direkt från Hoi An.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1000 – 1500 kr per person i fickpengar för mat och dryck, entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum. På nattåget är det inte möjligt att få en privat kupé.

8 frukostar, 4 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.