8 dagar
Reslängd
Sep – Maj
Avgångar
9/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev spännande Nepal på den här korta men intensiva äventyrsresan för dig under 36! Den här resan passar utmärkt för dig som vill forspaddla och vandra i Nepal, och kan antingen bokas som en egen resa eller som avslutning på den här äventyrsresan genom Indien och Nepal.

Forspaddlingen är kategoriserad som klass III+, vilket innebär medelsvår nivå. Trekkingen går inte över 1 950 meter över havet, och risken för höjdsjuka går vid ungefär 2 500 meter. Det är med andra ord en lämplig resa för dig som gillar att röra på dig och vill ha en aktiv resa, men du behöver inte vara extremt vältränad.


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 35, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 36 här.

Är du över 35? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan, för resenärer i alla åldrar.


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Nepal

  • Lär känna spännande huvudstaden Kathmandu
  • Forspaddla i Trisulifloden och campa vid floden
  • Trekka i de vackra bergen norr om Pokhara i tre dygn!
  • Upplev vackra Pokhara, Nepals backpacker-Mekka

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUM1-4 gånger i månaden, från september till maj. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS18 till 35. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad, men endast under nätterna i Kathmandu och Pokhara.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
En frukost, två luncher, en middagLokal expertguide
Transfer med tuktuk och bussForspaddling i Trisulifloden
Fyra dagars trekking med guideHomestay i Hemjakot
Guidad stadsvandring i PokharaEn donation till Seven Women
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för den här äventyrsresan i Nepal ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från klockan 14. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer, och om du vill kan vi då hjälpa dig att boka in extranätter på hotellet. Här får du tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill. En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

I Kathmandu bor vi oftast på Norbulingka Boutique Hotel, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva.

Om du kommer till Kathmandu tidigt på dagen är ett förslag är att besöka tre av stadens viktigaste tempel,  som både ger en intressant inblick i nepalesiskt vardagsliv och landets religioner:

Swayambhunath är en symbol för Kathmandu och ett av Nepals största buddhistiska tempel. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och det kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck och templet är det största och mest heliga tibetanska templet utanför Tibet.

Pashupatinath – det mest kända hinduiska templet i Nepal. Här kan du se sadhus meditera och pilgrimer bada i Bagmatisjön. Krematoriet vid templet är också öppet för besökare.

Det här är en kombinationsresa, och den här dagen kommer förmodligen några av resans deltagare att bytas ut. Det hålls ett välkomstmöte för dina nya resekompisar på hotellet klockan 18, som du gärna får vara med på.

billiga-aventyrsresor-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu - Trisulifloden

Vi ställer in siktet på Trisulifloden, för den första av två dagar med forspaddling och fina naturupplevelser. Forspaddlingen startar antingen i Baireni  eller i Galaudi.

Säkerheten tas på största allvar, och personal i kajak följer med för att kunna gripa in snabbt om någon tar sig vatten över huvudet. Hjälm ingår självklart också. Den här dagen paddlar man totalt i ungefär fyra timmar, men tiden kan ändras beroende på vädret. Om det regnar kraftigt ställs paddlingen in av säkerhetsskäl och ersätts av andra aktiviteter.

Trisulifloden passar bra även för dig som inte har forspaddlat tidigare. Flytvästar och hjälmar finns till alla, men av säkerhetsskäl behöver du vara simkunnig för att delta i forspaddlingen.

Dagens slutmål är en campingplats med permanent uppställda tält. Du behöver ta med en egen sovsäck eller hyra en i Kathmandu för ca 20 kr per dag. Lunch och middag ingår den här dagen.

Transfer: Buss, ca 2,5 – 3 timmar

forsranning-trisulifloden-nepal

3

Dag 3: Trisulifloden - Pokhara

Vakna tidigt och njut av lugnet vid floden innan det är dags för frukost och ännu en förmiddag på vattnet. Vid lunchtid kommer vi fram till målsnöret i Kurintar, där vi tar bussen till Pokhara.

Pokhara är Nepals näst största stad, och med sina 260.000 invånare bjuder den på ett lugnare tempo än miljonstaden Kathmandu. Koppla av på ett av de många mysiga caféerna vid sjön Phewa Thal och ladda batterierna inför de kommande dagarnas trekking.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

resekompisar-nepal-pokhara

4

Dag 4: Pokhara - Nayapul - Ghandruk (trekking)

Dags att inviga vandringskängorna på nepalesisk mark! Trekkingen börjar i byn Nayapul. Vi följer vandringsleden Bhurungi Khola tills vi når Ghandruk (1.950 meter över havet)där vi tillbringar natten på ett lokalt ”tea house”, som är små övernattningsställen med mat och dryck längs vandringsleden.

Man bär inte med sig hela packningen på vandringen, utan det går bra att lämna kvar det man inte behöver på hotellet i Pokhara, Under vandringen är det bra att ha med en mindre ryggsäck med saker som du lätt vill komma åt under vandringen, men det ingår även bärhjälp under trekkingdagarna. Du kan lämna upp till 10 kg till portern. Han kommer att bära ditt och en annan persons bagage, samt sitt eget, så om du kan hålla dig under 10 kg är det bra.

aktivt-resande-nepal-trekking

5

Dag 5: Ghandruk - Tolkha (trekking)

Trekking från Ghandruk till Tolkha (1.700 m.ö.h). Vandringen går via byn Kimrung Danda. Övernattning på tea house i Tolkha.

resekompisar-nepal-trekking

6

Dag 6: Tolkha - Hyenjakot

Vandringen går vidare, via byn Dhampus. Härifrån tar vi en vandringsled som inte används av så många, så var beredd på att inte möta så många andra vandrare den här eftermiddagen. Dagens slutmål är den lilla byn Hyenjakot (1.530 m ö h).

trekking-nepal-gruppresa

7

Dag 7: Hyenjakot - Phedi - Pokhara

Från Hyenjakot är det en kort vandring till Phedi, där vi tar bussen tillbaka till Pokhara. Det finns möjlighet att hyra roddbåt och uppleva sjön på nära håll, eller hyra mountainbike och se Pokharas vackra omgivningar från cykelsadeln.

Om du inte vill vara fullt så fysiskt aktiv kan ett besök på fredstemplet (World Peace Pagoda) vara ett bra alternativ – det krävs bara en 30 minuters vandring för att komma upp till detta vackra och fridfulla tempel med fin utsikt. Eller hoppa på en lokal tur till en fladdermusgrotta! Eller vattenfallet Davi’s Fall (Patale Chango), 2 km sydväst om centrala Pokhara.

Är du intresserad av att lära dig laga nepalesisk mat? Dags för en skön dag på spa efter trekkingen? Det finns massor att välja mellan i Pokhara.

Transfer: Buss, ca 45 minuter

aventyrsresande-pokhara-nepal

8

Dag 8: Pokhara - Kathmandu

Vi tar bussen tillbaka till huvudstaden, och vi kommer fram ungefär klockan 15 – men var beredd på att vägen mellan Pokhara och Kathmandu ofta underhålls och att det är vanligt med förseningar. Om du planerar att flyga hem direkt bör du boka ett flyg som lyfter på kvällen.

För att göra det så flexibelt som möjligt ingår inte hotell i Kathmandu den här dagen – så om du vill stanna längre i Pokhara på egen hand går det bra.

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kathmandu. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Nepal. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Kathmandu och Pokhara – vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Är du intresserad av en längre resa, som börjar i Delhi i Indien och avslutas med den här äventyrsresan i Nepal? Den resan finns här!

Praktisk information inför din Ungdomsresa i Nepal

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Nepal, men det finns normalt ingen malaria i de områden man reser i under den här resan. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTill Nepal behöver du inte skaffa visum i förväg – du får det vid gränsövergången. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepals generalkonsulat i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du bör landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut lokal valuta Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu.

Räkna med att göra av med ca 1 700-2 000 kr i veckan per person på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

En frukost, två luncher och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 35. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.