13 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vår mest populära familjeresa! Upplev Vietnam – från Hanoi och Halongbukten i norr till Ho Chi Minh City och Mekongdeltat i söder. På den här resan är barn från fem år välkomna, och det är en specialresa där bara barnfamiljer kan delta. Därför måste minst en i ditt sällskap vara under 18 år. 

Att resa med barn behöver inte betyda att ni är begränsade till tråkiga charterresor, eller tvungna att planera allt det praktiska själva för att kunna resa runt – här får vi det bästa av båda världarna, på ett prisvärt och kul sätt! Alla familjekonstellationer är självklart välkomna.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan genom Vietnam

 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Se traditionell dockteater på vatten – lika kul för alla åldrar
 • Ät lunch på KOTO i Hanoi – och stöd deras arbete för utsatta barn och ungdomar
 • Njut av spektakulära Halongbukten från första parkett och övernatta i båt
 • Besök det fascinerande citadellet i Hue och glid fram på Parfymfloden
 • Blanda kultur och strandliv i UNESCO-skyddade Hoi An
 • Besök Children’s Hope in Action i Hoi An, som stöttar barn med funktionshinder
 • Upplev myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Åk båt och bo i homestay/guest house i Mekongdeltat längst i söder

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City.
STARTDATUMAvgångarna är koncentrerade kring skolloven runt påsk, juli-augusti och jul/nyår, men det finns även några avgångar i september och oktober. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
Transfer från flygplatsen i Hanoi11 frukostar, 5 luncher, 2 middagar
Lokal expertguideBåt, privat buss, minibuss & flyg
Ett nattåg med sovplatsFlyg från Da Nang till HCMC
Besök på litteraturtemplet i HanoiFöreställning med vattendockor i Hanoi
Ho Chi Minh-komplexet i HanoiEtnologimuséet i Hanoi
Båtliv i HalongbuktenBåttur på Parfymfloden i Hué
Kungliga gravarna i HuéCitadellet i Hué
Vandring med guide i Hoi AnBesök på Children’s Hope in Action i Hué
Stadstur med guide i Ho Chi Minh CityBåtresa i Mekongdeltat
Guidad tur i MekongdeltatEn donation till WildAct
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i HCMC efter resanMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Om ni landar i Hanoi på resans första dag ordnar vi hämtning på flygplatsen utan extra kostnad. Ni är välkomna att checka in på hotellet från klockan 14. De andra familjerna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om ni vill se mer av staden och dess omgivningar.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Hong Ngoc Cochinchine Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när ni kommer till Hanoi får ni spendera dagen och/eller kvällen som ni vill. Kanske väljer ni att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar ni på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka?

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om ni är på plats.

familjeresor-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi

Dags att lära känna Hanoi på riktigt! Vi börjar med Ho Chi Minh’s mausoleum, det ganska blygsamma stylthuset ”Farbror Ho” bodde i från 1958 till 1969 och Ho Chi Minh-museet. Därefter väntar det vackra och fridfulla litteraturtemplet (Van Mieu), som byggdes redan år 1070 – när vi i Sverige fortfarande var mitt inne i järnåldern! Hanoi är Sydostasiens äldsta huvudstad. Vi besöker även Etnologimuséet, där ni får lära er mer om Vietnams olika folkslag och minoritetsbefolkningar.

Lunch äter vi på restaurangen KOTO, som inte bara har god mat utan även hjälper utsatta barn och ungdomar med utbildning och jobb.

På kvällen får vi se en föreställning med traditionella vattendockor – marionetter som skickligt manövreras och berättar historier från gamla tider till ackompanjemang av traditionell vietnamesisk musik.

resa-med-barn-vietnam-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Halongbukten

Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. Vi kommer fram till Halong Bay tidigt på förmiddagen. Här väntar en junk, som kommer att vara vårt hem där kommande dygnet!

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar.

Här seglar vi runt och upplever vardagen bland de många öarna. Lunch och middag på båten ingår i resans pris – räkna med nyfångad fisk och skaldjur.

Under de varma månaderna går det bra att simma i vissa delar av bukten, och det finns även möjlighet att hyra kajak för den som vill.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

rundresor-vietnam-halongbukten

4

Dag 4: Halongbukten - Hanoi - Hué (nattåg)

Njut av frukost på båten. Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och ni hinner lagom äta middag innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan – men självklart placeras inga barn ensamma med okända.

Transfer: Buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

resa-med-barn-vietnam

5

Dag 5: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

En tur med drakbåt på Parfymfloden väntar, och vi besöker även Thien Mu-pagoden – en symbol för Hué med rötter från 1601 och fortfarande en del av ett aktivt tempel. Vi utforskar även Kejsare Tu Ducs mausoleum – vackert beläget vid en sjö.

gruppresa-för-familjer-vietnam

6

Dag 6: Hué

Idag besöker vi det kejserliga citadellet. Kejsarstadens hela område är 4 kvadratkilometer stort och omges av en mur och vallgrav. Vallgraven får sitt vatten från Huongfloden via slussportar. Innanför ligger själva kejsarstaden med befästning och palats, omgärda av en mur som är 2,5 km lång. I centrum av citadellet ligger den ”Förbjudna staden” som är en kopia av originalet i Peking.

Avsluta gärna dagen med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa er att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

familjeresa-vietnam-hue

7

Dag 7: Hué - Hoi An

Vi fortsätter söderut längs kusten med buss, och passerar genom det dramatiska Hai Van-passet på vägen till Hoi An.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring på eftermiddagen ingår, och därefter går det utmärkt att avsluta dagen på stranden om ni vill.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

vietnam-rundresor-hoi an

8

Dag 8: Hoi An

Vi börjar dagen med att besöka CHIA (Children’s Hope in action), som stöttar barn och ungdomar med funktionshinder. Därefter väntar picnic-lunch på stranden, och resten av dagen får ni bestämma själva vad ni vill göra – kanske stanna på stranden?

resor-för-barnfamiljer-vietnam

9

Dag 9: Hoi An

Ledig dag i Hoi An. Om ni är intresserade av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar ni er enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill ni lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in en matlagningslektion. Det finns även möjlighet att hyra cyklar och utforska omgivningarna. Eller bara ta en vilodag och slappa vid poolen på hotellet – ni bestämmer!

billig-gruppresa-vietnam-hoi-an

10

Dag 10: Hoi An - Da Nang - Ho Chi Minh City (flyg)

Transfer till Da Nangs flygplats, och vi flyger till Ho Chi Minh City. En guidad tur i Vietnams största stad ingår, och resten av dagen får ni tillbringa som ni vill.

Vill ni äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om ni vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

Transfer: Buss och flyg, ca 2 timmar

rundresa-för-familjer-vietnam

11

Dag 11: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden igen på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay/guesthouse och alla måltider ingår. Här sover vi i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredda på enkla förhållanden.

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

12

Dag 12: Mekongdeltat - HCMC

Efter en tidig frukost besöker vi den lokala marknaden och en workshop där ni får se hur sojabönor förvandlas till mjölk och andra produkter. Därefter tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där ni har resten av dagen och kvällen att spendera som ni vill.

Kanske lite shopping innan ni åker hem? Ben Tanh Market är stans mest centrala och livliga marknad. Här finns nästan allt, och kryddor, silke och hantverk är bra köp om man inte är rädd för att pruta. På Dan Sinh Market finns billig elektronik, skor och gamla militärkläder.

Transfer: Båt och buss, ca 4 timmar

resa-med-barn-vietnam2

13

Dag 13: HCMC

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12 om ni vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om ni flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 40 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30 000 dong)
 • Hoa Lo-fängelset (ca 30 000 dong)

Halongbukten:

 • Hyra delad kajak (ca 250 000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 45 USD inkl transport)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 40 000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam, och det går utmärkt att ta med barnen även där. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper er gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm ni har svenska pass får ni stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Ni kan landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Om ni landar på resans första dag ingår hämtning på flygplatsen i Hanoi. Det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14 (ibland tidigare, om ert rum är klart).

Resan avslutas i Ho Chi Minh City, och om ni ska åka hem till Sverige direkt kan ni antingen boka en separat enkelbiljett från HCMC till Hanoi eller boka hemresan direkt från HCMC.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att ni behöver ca 1 500-2 000 kr per person och per vecka i fickpengar för mat och dryck, entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad ni väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum. På nattåget är det inte möjligt att få en privat kupé.

11 frukostar, 5 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.