Inför resan

Du bokar din flygbiljett själv, men vi hjälper gärna med att tipsa om siter och biljetter som passar bra för just din resa. Du kanske har flygpoäng eller får en bonus om du handlar med något av dina kort? Mer information om ankomst och avgång finns under varje specifik resa. Fråga gärna om du har frågor eller funderingar!

För att få en uppfattning om hur mycket fickpengar du behöver ha med, börja med att kika under Inkluderat / ej inkluderat.

På vissa av våra resor ingår det mesta, det vill säga mat, transporter, boende och entréavgifter.

På andra resor ingår hotell med frukost men inte övrig mat. Ofta har de resorna mer påkostat boende än de resor där allt ingår. På de resorna ger vi en indikation på hur mycket man i genomsnitt gör av med per vecka under varje specifik resa, men den siffran är naturligtvis individuell och beror på var och vad väljer att äta, om man dricker vatten eller vin till maten, vad man väljer att göra som kostar pengar och hur mycket man shoppar. Bland annat.

Det beror på resans längd och destination.

Under varje specifik resa kan du läsa mer om visumreglerna under tabben sammanfattat.

På över hälften av våra resor är det garanterad avgång – där kör vi även om du blir ensam deltagare (vilket dock nästan aldrig händer).

På övriga resor krävs ett visst antal deltagare för att resan ska bli av. Ofta är det 4 eller 6 personer. Om du bokar långt i förväg eller om du bokar en resa som inte har så många anmälda när du bokar meddelar vi alltid dig direkt, och håller dig uppdaterad om läget. Vi rekommenderar att inte boka flyget förrän du har fått en bekräftelse från oss på att resan blir av.

Gärna minst två månader innan avresa, men är du sugen på att resa och vill iväg snabbt kan vi ta emot bokningar även närmare avresa. För bokningar inom en månad från avresa behöver vi stämma av med guider, hotell, transport och dylikt för att vara säkra på att kunna garantera plats och pris. Resor blir också fulla och desto närmare inpå avresa desto större chans att vi inte kan garantera plats. Med andra ord – boka i tid! 🙂

På vissa resor krävs ett visst antal bokningar för att resan ska bli av. Det är väldigt ovanligt att vi behöver ställa in en bokad resa, men om du bokar långt i förväg och det inte finns tillräckligt många anmälningar då meddelar vi dig direkt, och håller din plats i väntan på fler bokningar.

Vår rekommendation är att alltid ha med sig:

  • Ditt pass och en fotokopia på passet
  • Ditt ID eller körkort – ifall du behöver använda legitimation och vill förvara passet på boendet/hotellet
  • Mediciner och personliga hygienartiklar
  • VISA eller Mastercard kort – gärna två, plus minst 100 amerikanska dollar eller Euro i kontanter för backup.
  • Myggspray eller myggservetter från Sverige – brukar vara mer effektiv än den lokala.

Hur du ska tänka när det kommer till kläder är mer individuellt, men det avgörs också genom vilken typ av resa, destination och tid på året, men även till länder med varmt klimat är det bra att ta med kläder som täcker armar och ben för att minimera antalet myggbett på kvällarna. Tänk även på att du ofta behöver kläder som täcker axlar och knän, och ibland ännu mer, när du besöker tempel i Asien.

Vi hjälper dig gärna med mer info när du har bokat.

Alla resor har en symbol med ett hjärta och en siffra från 1 till 10. Det är en indikation på hur högt tempot är på resan. Ju högre siffra, desto mer intensivt program. Här har vi försökt ge en så rättvis bild som möjligt av vad du kan vänta dig, men ibland är det svårt att sätta en exakt siffra. Vad man upplever som högt tempo eller ansträngande är ju väldigt individuellt, och många resor har både många lugna dagar och många mer intensiva. Det här tar vi med i indikationen:

Fysisk aktivitet under resan. En resa med mycket vandring, cykling och liknande får en högre siffra än en resa där man mestadels intar ryggläge på en strand.

Hur många och långa transportsträckor resan innehåller. En resa där man tillbringar många timmar i buss nästan många av dagarna får en högre indikator än en resa där man mestadels åker på kortare dagsturer  och bor på samma ställe.

Boendet. Inte direkt en fysiskt ansträngning, men också något som till viss del spelar in i hur utmanande en resa kan upplevas. En resa som har boende med enkel standard och/eller boende i flerbäddsrum eller flera nätter på nattåg får en lite högre siffra än en resa där man bor på bekväma hotell alla nätter.

Ja. En reseförsäkring som gäller under hela resan är obligatoriskt. Det är för din egen skull – om olyckan skulle vara framme, om du behöver sjukvård eller i värsta fall avbryta resan och åka hem behöver du ha en försäkring som täcker kostnaderna för det. Sjukvård i Asien är dyrt, och om du t ex skulle bryta benet i Thailand och behöver vara inlagd på sjukhus några dagar kan sjukhusräkningen gå på många tusenlappar. I värsta fall kan du till och med nekas vård om du inte kan visa att du har en giltig försäkring eller kan visa upp en stor summa kontanter eller ett banksaldo som täcker kostnaderna när du blir inlagd.

I de flesta fall räcker det med din hemförsäkring. Den täcker oftast de första 45 dagarna av en utlandsresa, men kolla exakt vad som gäller i ditt fall om du är osäker. Ibland kan det även vara bra att teckna en tilläggsförsäkring hos ditt försäkringsbolag inför en resa, eller en separat reseförsäkring. Då är du även skyddad mot kostnader i samband med sådant som eventuellt inte täcks av din hemförsäkring, som exempelvis sjukvård om du hyr en moped och skadar dig.

Vi rekommenderar att du tar reda på exakt vad som ingår i din hemförsäkring, och eventuellt kompletterar den om du tycker det känns motiverat. Du måste även ta med dig ett skriftligt bevis på att du har en giltig försäkring som gäller under din resa. Det ska du lämna till guiden i början av resan, så han eller hon snabbt kan se till att du får den hjälp du behöver om olyckan skulle vara framme. Intyget ska vara på engelska och innefatta ditt försäkringsnummer och försäkringsbolag, och ett akutnummer till dem.

 

Alla våra resor är av internationell karaktär och grupperna består av resenärer från flera länder. Om du planerar att resa ensam kan det i vissa fall betyda att du är den enda resenären från Sverige. Om det är viktigt för dig att ha med andra svenskar på resan rekommenderar vi gärna avgångar där fler från Sverige är inbokade. Du är också välkommen att använda vårt forum för att hitta resekompisar, ViDrar!

Under resan

Vid olyckshändelser är det din försäkring som är ditt primära skydd. En försäkring har ofta regler kring vart man får söka vård och hur det ska gå till för att man ska få utgifterna täckta. Läs gärna på vad som gäller för din försäkring innan du reser.

Vid frågor av mer generell karaktär, till exempel var tar man ut pengar eller vart man finner de bästa affärerna/restaurangerna, är det din guide som hjälper dig. Guiden kan också rekommendera kring vilka områden man inte bör röra sig i och vad man bör tänka på om man vill ta sig runt på egen hand.

Från fall till fall. Vi försöker alltid att hjälpa till och vara tillmötesgående, så långt det är praktiskt genomförbart.

För att du ska bli så nöjd så möjligt hjälper vi dig gärna innan avresan med hur du väljer en resa som passar dig.

Observera att vi inte har någon möjlighet att göra återbetalningar för redan bokade delar.

Resa ensam,med familj,vänner eller andra

Flertalet av våra resor är öppna för alla från 18 och uppåt för dig som åker ensam, och på de resorna är ungdomar från 15 välkomna i sällskap med en förälder eller annan vuxen. Vi har även speciella familjeresor för dig som planerar en resa med yngre barn – och några specialresor för dig som är singelförälder.

Den övre åldersgränsen sätter du själv. Vi har haft flera resenärer över 70 på våra resor. Om du vill ha en fingervisning om hur fysiskt krävande en resa är och hur högt tempo vill håller, ger ”hjärtsymbolen” på varje resa en god fingervisning från 1 till 10.

Vissa av avgångarna på våra singelresor har både en undre och en övre gräns (antingen 18 till 45, 20 till 25 eller 40 till 65. Vi har även några singelresor som är öppna för alla som fyllt 18.

Om du är mellan 18 och 29 och vill resa med andra i samma ålder har vi många resor speciellt för dig.

Nej då!

De allra flesta reser faktiskt ensamma från Sverige med oss. Våra gruppresor är perfekt för att lära känna nya vänner, både från Sverige och andra länder. Det är en av anledningarna att åka på en gruppresa! Förutom dina reskompisar blir man ofta god vän med guiden och lokalbefolkningen.

Vill du ändå vara säker på att du har en kompis med dig hela vägen kan du lägga ut din resa och fråga om någon annan också hänga på. Besök vårt forum för att hitta reskompisar, Vi Drar!

På de flesta av våra familjeresor är barn från 5 år välkomna. Tempot och aktiviteterna är anpassade för barnfamiljer. Det är även möjligt att ta med tonåringar på många av våra budgetresor.

Övriga frågor

I Mina Skor är vårt sociala projekt.

Genom att vi på The Adventure Crowd inte ger möjlighet till att göra en insats lokalt på alla våra resor vill vi ändå att alla som reser med oss ska bidra. Vi tycker att det är rimligt att om man har råd att resa så har man också möjlighet att avvara nån hundralapp till en bra sak. Därför går minst 100 kr per bokning till fonden.

Vi redogör för de initiativ vi tar och följer även personligen upp på plats.

Vill du verkligen inte vara med och bidra så säg till, men läs gärna vad vi gör först 🙂

För att läsa mer om vad som gäller vid avbokning och villkoren kring detta, läs mer under priser, bokning och betalning

När du bokar hos TAC skickas all information över en säker och krypterad anslutning. Ditt passnummer, personnummer och alla andra detaljer är skyddade enligt högsta standard. Vi värnar din integritet och du ska känna dig säker när du bokar hos oss.

Efter att du bokat skickar vi ut en faktura på mejl, en så kallad e-faktura. Fakturan betalas genom PayPal med vanligt bankkort. PayPal är ett av världens största betalsystem och behandlar dagligen upp emot 5 miljoner transaktioner. Du behöver inte öppna ett konto hos PayPal eller betala något extra. När du betalat får du en bekräftelse på att köpet är genomfört.