26 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En prisvärd äventyrsresa genom Kambodja och Vietnam, som startar i Bangkok och slutar i Hanoi. Res tillsammans med en kunnig guide och likasinnade genom Kambodja och Vietnam — två vänliga och intressanta men lite luriga länder att upptäcka på egen hand.

Du slipper lägga tid och energi på att hitta boende, boka buss- och tågbiljetter och få ihop annat praktiskt, och kan fokusera på att upptäcka de här spännande länderna.

En kul gruppresa med stor frihet för egna aktiviteter på resfria dagar — ta dagen som den kommer utan några ”måsten”!

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja och Vietnam

 • Börja (eller hoppa på) resan i Bangkok – staden som aldrig sover
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Koppla av eller hitta på något på egen hand i Siem Reap
 • Lär känna Kambodjas tredje största stad, Battambang
 • Lev lantliv, se traditionell dans och bo hos en lokal familj i Chambok
 • Lär känna mysiga Kampot – mångas favoritstad i Kambodja
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Utforska myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Åk båt och bo i homestay i Mekongdeltat
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An och cykla bland risfälten
 • Utforska Den Förbjudna Staden i Hué
 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Vandra och bo i homestay hos Muong-folket i Da Bac
 • Paddla kajak i skärgården runt ön Cat Ba i Halongbukten

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONThailand, Kambodja och Vietnam. Resan startar i Bangkok och slutar i Hanoi.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
4 frukostar, 4 luncher, 3 middagarLokal expertguide
Transfer med (mini-)buss, båt och taxiTvå nattåg med sovplats
Endagspass till AngkorGuidning i Angkor
Traditionell dans i ChambokStadsvandring i Kampot
S21-muséet i Phnom PenhDödens Fält i Choeung Ek
Båtresa i MekongdeltatGuidad vandring i Hoi An
Cykelhyra i Hoi AnGuidad vandring i Hanoi
Trekking och aktiviteter i Da BacKajakpaddling vid Cat Ba
Båtresa i Lan Ha-buktenEn donation till Friends International
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangkok

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangkok från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det finns så mycket att se och göra i Bangkok att en dag kan vara för kort tid om du inte har varit här tidigare — men det går utmärkt att komma till Bangkok några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangkok — oftast är det ett hotell som heter New Siam Palace Ville Hotel, nära legendariska Khao San Road.

Beroende på när du kommer till Bangkok får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt vid hotellpoolen, eller så hittar du på något på egen hand. Det finns så mycket att göra i Bangkok att vi har svårt att välja åt dig – men vi på TAC bodde i Bangkok i många år, och kommer gärna med rekommendationer baserade på vad du är intresserad av.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

äventyrsresa-backpacka-kul-resa-singel-asien-bangkok

2

Dag 2: Bangkok - Siem Reap (Kambodja)

Resan börjar med… resande! Vi åker med privat minibuss österut tills vi når gränsövergången till Kambodja. Du lämnar Thailand i Aranyaprathet och åker in i Kambodja i Poipet.

Från Poipet är det ytterligare ungefär 15 mil tills vi når Siem Reap, som är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Minibuss eller buss, ca 10 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

3

Dag 3: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

rundresor-kambodja-angkor-wat

4

Dag 4: Siem Reap - Battambang

Resan går vidare till Battambang, som är Kambodjas tredje största stad, men här är tempot lugnt och det bor bara ca 200 000 personer här – att jämföra med en och en halv miljon i Phnom Penh.

Här finns många gamla fina byggnader från den franska kolonialtiden. Ta gärna en promenad längs floden på kvällen där lokalbefolkningen träffas och utövar både yoga och traditionell dans.

Transfer: Minibuss eller buss, ca 3 timmar

kambodja-aventyrsresa-battambang

5

Dag 5: Battambang

Ledig dag i Battambang. Kanske har du hört talas om bambutåget? Det skapades av lokalbefolkningen på 80-talet av rester från det järnvägsnät som röda khmererna hade förstört. Nu är det en populär turistattraktion, som fortfarande är värt ett besök. Om du får möte på spåret får det ”tåg” (eller nori) som har flest passagerare hoppa av och lyfta det åt sidan!

Det finns nu två bambutåg i Battambang. Det ursprungliga, som har rustats upp, och ett nybyggt som bara är skapat för turister. Vi rekommenderar det ursprungliga.

Vi rekommenderar även restaurangen Jaan Bai, nära marknaden Psar Nat. Här får du inte bara god mat, utan du bidrar även till något bra – restaurangen anställer ungdomar från fattiga familjer som annars riskerar att dras in i kriminalitet, genom Cambodia Children’s Trust.

bambutåget-kambodja

6

Dag 6: Battambang - Chambok

Vi åker vidare med egen minibuss eller buss, genom den kambodjanska landsbygden. I byn Chambok, i Kampong Speu-distriktet, får du prova på att bo i home stay hos en lokal familj. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Middag med familjen ingår, och du bjuds även på traditionell dans.

I området finns vattenfall och fladdermusgrottor, och man satsar mycket på ekoturism.

Transfer: Egen minibuss eller buss, ca 7 timmar

rundresa-kambodja-home-stay

7

Dag 7: Chambok - Kampot

Vidare söderut med egen bussbuss eller minibuss — ända ned till havet i Kampot, en av Kambodjas finaste städer. Här odlas peppar och durian — och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg — med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Transfer: ca 3 timmar

gruppresa-kambodja-kampot

8

Dag 8: Kampot

Ledig dag i mysiga Kampot. Vårt tips är att besöka en en pepparodling där du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här.

Avsluta gärna dagen med att beundra de vackra men förfallna husen längs Keps kustlinje. Många av husen förstördes av röda khmererna, men står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

9

Dag 9: Kampot - Phnom Penh

Vi fortsätter med allmän buss, till huvudstaden Phnom Penh. Här finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

kambodja-gruppresa-phnom-penh

10

Dag 10: Phnom Penh

Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Inträde och guidning ingår på båda ställena. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuseet, om du vill fortsätta upptäcka Phnom Penh på egen hand på eftermiddagen.

Avsluta gärna din sista kväll i Kambodja med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

11

Dag 11: Phnom Penh - Ho Chi Minh City (Vietnam)

Ny dag — nytt land! Vi tar bussen österut, till gränsövergången i Bavet/Moc Bai. Här stämplar du in dig i Vietnam. Vi kommer fram till Ho Chi Minh City på eftermiddagen, och du får bekanta dig med en ny storstad.

Vi bor oftast på ett hotell som heter Ruby Saigon, i ett centralt kvarter med många bra restauranger och caféer. Missa inte vietnamesiskt kaffe och en bahn mi – kanske världens godaste baguetter, och ett arv från den franska kolonialperioden.

Transfer: Buss, ca 7 timmar

rundresor-asien-vietnam

12

Dag 12: Ho Chi Minh City

Den här resan består av två ihopsatta kortare resor, och den första heldagen i Vietnam innebär ofta att några i gruppen avslutar resan och att några nya tillkommer. I vissa fall behöver du även byta hotell i HCMC den här dagen – guiden kommer då att ge information och hjälpa till med flytten.

I övrigt får du spendera den här dagen som du vill. Det finns exempelvis möjlighet att besöka de berömda Cu Chi-tunnlarna, där många människor levde under Vietnamkriget (som i Vietnam förstås kallas USA-kriget). Delar av de enorma tunnelsystemen är fortfarande intakta, och den som vill får även ta en titt under jord.

Stannar du hellre i stan på egen hand eller tillsammans med några andra deltagare? Inga problem. Det finns så mycket att göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

rundresor-vietnam-ho-chi-minh

13

Dag 13: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay hos en lokal familj, som bjuder på både lunch och middag. Här sover vi i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden. Det är en del av charmen med den här typen av boende – lokalbefolkningen bor inte på Hilton. 😉

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

14

Dag 14: Mekongdeltat - HCMC - Tuy Hoa (nattåg)

Efter en tidig frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har några timmar att spendera – vi rekommenderar ett besök på krigsmuséet eller på Reunification Palace.

På kvällen är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Da Nang.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 11 timmar

nattag-vietnam-resa-asien-matresa-singelresa-gruppresa

15

Dag 15: Danang - Hoi An

Vi kommer fram till Danang på morgonen, och därifrån fortsätter vi med minibuss till Hoi An – en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i tre dagar (två nätter).

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring ingår i resans pris.

Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med minibuss: 1 timme

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

16

Dag 16: Hoi An

Utforska landsbygden runt Hoi An från cykelsadeln! Cykelhyra ingår, och du får en inblick i livet på landet i centrala Vietnam. Cykla bland gröna risfält och små bäckar, och njut av stillheten.

rundresa-vietnam-hoi-an

17

Dag 17: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) också väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

18

Dag 18: Hoi An - Hué

Vi åker vidare med minibuss på morgonen, och gör flera intressant stopp på vägen mot Hué. Först pausar vi på My Khe Beach, och sedan i den pittoreska fiskebyn Lang Co. Resan går genom grönskande berg och det imponerade bergspasset Hai Van, innan vi når Hué på eftermiddagen.

Hué var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968 – inklusive citadellet som innehåller Den Förbjudna Staden.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue

19

Dag 19: Hué - Hanoi (nattåg)

Ledig dag i Hué. Här finns mycket att se och göra – missa inte kejsare Tu Ducs gravplats.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

Sent på eftermiddagen hoppar vi på resans sista nattåg, som tar oss ända upp till Hanoi.

Transfer: Nattåg, ca 12 timmar

20

Dag 20: Hanoi

Vi kommer fram till Hanoi tidigt på morgonen, oftast innan stan riktigt har vaknat om tåget inte är försenat. Du kommer förmodligen att känna en skillnad i temperaturen jämfört med Hué – det känns att vi kommit längre norrut och det är svalare. Regnperioden i norra Vietnam inträffar också under lite annan tid än i centrala och södra delarna av landet. I norr regnar det som mest i juli och augusti.

En guidad rundtur i gamla stan ingår, och du har resten av dagen på dig att upptäcka Hanoi på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien.

Litteraturtemplet, etnologimuséet, kvinnomuséet och Ho Chi Minhs mausoleum är bara några av sevärdheterna – du bestämmer själv vad som verkar mest intressant!

gruppresor-vietnam-hanoi-billiga-resor

21

Dag 21: Hanoi - Da Bac

Efter en tidig frukost reser vi vidare, till distriktet Da Bac väster om Hanoi. Här får du först träffa på Dao-folket, en av Vietnams många minoritetsgrupper med ursprung i Kina. De står för lunchen i i byn Sung, och därefter väntar en sex kilometer lång trekking genom det nästan orörda landskapet. Vi kommer att vandra längs floder, berg och risfält tills vi kommer fram till Svarta floden. Där väntar en båt till byn Da Bia, där vi bor i homestay.

Da Bia befolkas av Muong-folket, även det en minoritetsbefolkning, och vi delar deras vardag. Middag ingår, och boendet är i flerbäddsrum. Det finns rena sängkläder, filtar, myggnät och varm dusch.

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

trekking-vandring-vietnam-ba dia

22

Dag 22: Da Bac -Hanoi

Fram till lunch kan du njuta av omgivningarna i Da Bia. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Hanoi, och kvällen får du tillbringa som du vill där. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka? Eller en nybryggd lokal öl på en av barerna i gamla stan?

23

Dag 23: Hanoi - Cat Ba (Halongbukten)

Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

24

Dag 24: Cat Ba

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten. Därefter är det dags att upptäcka det här nästan utomjordiska landskapet på ännu närmre håll – med kajak!

25

Dag 25: Cat Ba - Hanoi

Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. På kvällen brukar resans deltagare samlas för en sista middag tillsammans, men det är naturligtvis valfritt.

gruppresor-vietnam

26

Dag 26: Hanoi

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 40-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Hanoi eller åka vidare till exempelvis Laos.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Thailand betalar du med Baht (THB). I Kambodja och Vietnam används de lokala valutorna – Riel och Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 THB är ungefär 30 svenska kronor, 100 000 riel är ungefär 265 kronor och 100 000 dong är ungefär 45 kronor.

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 200 THB)
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 200 THB)

Battambang:

 • Bambutåget (ca 10 USD)
 • Matlagningslektion (ca 20 USD)
 • Fladdermusgrottan i Phnom Sampov (ca 15 USD)

Kampot:

 • Båtkryssning i solnedgången (ca 30 USD)
 • Massage (ca 5 USD)

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 40 000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 45 USD)
 • Matlagningslektion (ca 28 USD)

Hué:

 • Båttur och Perfume River och Thien Mu-pagoden (ca 220 000 dong)
 • Kungliga gravarna (ca 136 000 dong)
 • Kungliga citadellet (ca 150 000 dong)

Hanoi:

 • Fine Arts Museum (ca 40 000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40 000 dong)
 • Temple of Literature (ca 30 000 dong)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Bangkok och slutar i Hanoi. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Thailand eller Vietnam. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja och Vietnam

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja och Vietnam, men risken att smittas under den här resan är liten. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMThailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt här. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

Vietnam: Om du har svenskt pass får du stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangkok på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangkok från kl 14.

Resan avslutas i Hanoi i Vietnam, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Hanoi till Bangkok eller boka hemresan direkt från Hanoi.

VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bangkok och på många ställen under resan.

I Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Räkna med att du behöver ca 1 700-2 000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

De nätter du bor i homestay och på nattågen är det inte möjligt att få enkelrum.

Lunch, middag och frukost ingår när du bor i homestay i Mekongdeltat och i Da Bac i norra Vietnam.

4  frukostar, 4 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Kambodja och Vietnam. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Kambodja och/eller Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.