Så du är sugen på en resa till Malaysia? Bra val. Det är ett vackert land. Men med sitt läge nästan mitt på ekvatorn kan det bli lite svettigt ibland.

Och så finns monsunsäsongerna att tänka på. De infaller ungefär från april till september (sydvästra monsunen) och från oktober till mars (nordöstra monsunen). Du har kanske redan märkt att det alltid är monsuntid i någon del av Malaysia. Landet ligger mitt i en tropisk virvel. Vårt tips är att planera i förväg, och välja rätt del av landet. Om du hittar rätt, kommer du att hitta molnfria himlar, varm sand och tomma stränder.

 

Bästa tiden för en resa till Malaysia – snabbversion

Det finns mycket meteorologisk information i den här artikeln, men om du vill ha en snabbversion bjuder vi på den här:

Om du planerar en resa längs östkusten (Perhentian-öarna och Kota Bharu) bör du undvika november till mars. Många hotell och resorter stänger under de här månaderna, och det är ganska vanligt att färjor blir inställda. Till Malaysias östkust är det bäst att åka från april till oktober, och sommarmånaderna har flest turister.

Lockar västkusten mer? Här finns Penang, Kuala Lumpur och Langkawi. Då bör du undvika april till oktober om du inte vill fastna i monsunregn. Här är vädret bäst från december till mars.

Borneo då? Där regnar det mer eller mindre året runt – ön består till största delen av regnskog och det är förstås det som lockar de flesta resenärer. Men från mars till oktober regnar det mindre, och under de månaderna är chansen störst att se vilda orangutanger på Borneo. Om du är intresserad av att snorkla eller dyka bjuder Borneo på bäst förhållanden för det i juli och augusti, och valhajar är det störst chans att få en skymt av från mars till maj.

perhentianaorna-malaysia

 

Östkusten

Malaysias östra kust bjuder på massor av fina stränder och öar. Det är skollov i Malaysia från mitten av maj till slutet av juni, och då kan det vara lite trångt på ställen som Kuantan, Tiomanöarna, Perhentianöarna och Kota Bharu. Det är generellt torrare på den här sidan av landet, och under sommarmånaderna blåser vindarna in från Sydkinesiska havet och gör att luftfuktigheten minskar. De enda månaderna vi inte rekommenderar att åka till östkusten – om du inte gillar monsunregn – är november till februari. Då sveper nordöstra monsunerna in, och många resorts stänger för säsongen. Temperaturen på östkusten är ganska stabil året runt; den går sällan under 22 grader och sällan över 32 under de torra månaderna.

penang-malaysia

 

Västkusten

När den nordöstra monsunen drar in från Sydkinesiska havet åker många malaysier till västkusten, och ställen som Langkawi, Penang och Pangkor. Här har du utsikt över Malackasundet, som skiljer Malaysia från Sumatra. Vädret på västkusten kan vara fantastisk, men ofta är det klassiskt tropiskt klimat. Det innebär att det regnar en del även under den torrare perioden, och vi rekommenderar att välja en annan del av Malaysia under den sydvästra monsunen från april till oktober. Allra bäst brukar vädret vara från december till mars, med sol och behagliga temperaturer runt Langkawi och Penang. Liksom på östkusten kan du räkna med temperatur mellan 22 och 32 grader.

Om du planerar att besöka Cameron Highlands – och det tycker vi du ska, det är både fantastiskt vackert och svalt och skönt – är ett tips att undvika skolloven och långhelger, eftersom trafiken kan bli ganska intensiv på de snirkliga vägarna uppe på höglandet.

orangutang-borneo

 

Borneo

Turismen på Borneo går mer eller mindre i ide i december och januari. Då regnar det varje dag, de vilda djuren i regnskogen är inte sugna på att visa sig, och havet runt ön blir vågigt och grumligt. Den officiella torrsäsongen infaller från mars till oktober, men även då får du räkna med en regnskur då och då. Djungeln är varm och fuktig året runt, men temperaturer runt 27 till 32 grader och en luftfuktighet på runt 80%. Du kommer att svettas. Mycket.

Mars är en extra bra månad att åka till Borneo tycker vi, särsklit Sabah – då behöver du inte trängas med andra resenärer. Maj och juni är perfekta månader att åka till Kota Kinabalu, Gaya Island och Sipidan, men räkna med att det är mer folk i rörelse då. Djurlivet är förstås en stor anledning att åka till Borneo. Mars till oktober är bäst om du vill se orangutanger, mars till maj om du vill se valhajar, och juni till september för dig som är extra sugen på att se havssköldpaddor.

 

Är du intresserad av en äventyrsresa i grupp till Malaysia? Här hittar du flera kul alternativ för alla åldrar!

Ok. Så du har redan fascinerats av Kambodjas stolthet Angkor Wat, legat på en av Thailands många sandstränder och ätit så mycket Phở i Vietnam att du höll på att spricka. Finns det något mer att se och göra i Sydostasien? Ja, det är klart det gör!

De stora turistattraktionerna i all ära, men vi på TAC vill gärna tipsa om några mindre kända men minst lika intressant ställen på vår hemmaplan i Sydostasien. Om din bucket list börjar bli full finns det inspiration att hitta här – både för dig som rest runt i de här länderna tidigare och för dig som planerar en resa till Sydostasien för första gången och inte bara vill följa den stora vägen mellan attraktionerna.

1 – Doi Mae Salong, Thailand

Mae salong

Ja, vi är lite partiska här, men norra Thailand är svårslaget. Det finns massor av anledningar till att vårt Asienkontor ligger i Chiang Rai, nära den Gyllene Triangeln som utgörs av Burma. Laos och Thailand.

Anledningar att älska Doi Mae Salong: Här kombineras norra Thailands vackra och bergiga landskap med kinesisk mat och kultur från Burma. Doi Mae Salong – eller Santikhiri som den här byn nu officiellt heter – ligger på gränsen till Burma och här bor många ättlingar till före detta kinesiska soldater som flydde via Burma på 1960-talet. Mae Salong känns därför minst lika mycket som Kina som Thailand, och här är det fortfarande kinesisk kultur som dominerar även om befolkningen blandas upp med minoritetsbefolkningarna Akha, Yao, Karen och Hmong. En lika charmig som intressant blandning av kulturer och människor!

Hur du tar dig hit: Vi rekommenderar vår 15 dagar långa resa i norra Thailand, som startar och slutar i Bangkok. På den resan får du inte bara tillbringa ett dygn i vackra Doi Mae Salong, utan även besöka den Gyllen Triangeln, bo en natt i homestay på landsbygden, gå på trekking genom bambuskogen och njuta av massor av god mat!

 

2 – Vientiane, Laos

vientiane

Laos huvudstad är förstås inte en lika välbevarad hemlighet, men vi tycker att Vientiane förtjänar mer uppmärksamhet.

Anledningar att älska Vientiane: Många som besöker Laos stannar bara någon dag i huvudstaden på väg till Vang Vieng och Luang Prabang, men här finns massor att upptäcka – och stadskärnan är så liten att du kan göra det till fots! Börja gärna på templet Wat Si Saket, det äldsta i stan, och missa inte krigsmonumentet Patuxai och stupan Pha That Luang. Avsluta med lite god gatumat på Lane Xang.

Vi rekommenderar även ett besök på COPE, som rehabiliterar barn och vuxna som skadats av odetonerade bomber från Vietnamkriget. Andra självklarheter i Vientiane är solnedgången över Mekongfloden, kvällsmarknaden och den franskinspirerade maten.

Hur du tar dig hit: Vi har flera resor där du får uppleva Vientiane, men för dig som har gott om tid rekommenderar vi gärna vår resa genom norra Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja på fem spännande veckor. Den finns även som en specialresa för dig mellan 18 och 29.

 

3 – Sumatra, Indonesien

tobasjon

Sumatra är Indonesiens sjätte största ö, men hit åker bara en bråkdel av de turister som besöker landet. Flest besökare får förstås Bali, och inget fel med det, men för dig som vill uppleva en mindre turistig ö i Indonesien kan vi varmt rekommendera Sumatra.

Anledningar att älska Sumatra: Gunung Leuser nationalpark, till att börja med. Här har du störst chans i hela landet att få se orangutanger i frihet, och här finns möjligheter till trekking i djungeln på samma nivå som på fascinerande Borneo. Men Tobasjön är en annan favorit hos oss på TAC. Sjön skapades efter två enorma vulkanutbrott, och är en av Sydostasiens största och djupaste. Mitt i sjön ligger ön Samosir, som är lika stor som Singapore!

Hur du tar dig hit: På vår budgetresa genom Sumatra, Java och Bali får du inte bara uppleva Tobsjön, Samosir och Gunung Leuser nationalpark – utan även mysiga staden Yogyakarta och det magnifika templet Borobudur – i klass med Angkor Wat och Bagan! Dessutom får du vandra upp för vulkanen Mount Bromo, och avsluta med strand och relax på Bali.

Enligt den lankesiska resesajten TravelVoice kommer det inte att behövas visum till Sri Lanka för resor mellan 1 april och 1 oktober 2019. Enligt sajten har förslaget, som kommer från Sri Lankas turistminister John Amaratung, redan godkänts av regeringen.

Detta betyder att svenskar som åker till Sri Lanka under den här perioden inte behöver skaffa det e-visum som annars krävs. Förutom Sverige omfattas övriga EU-länder, Storbritannien, Australien, Nya Zealand, Sydkorea, Kanada, USA, Singapore, Malaysia och Thailand av de nya reglerna.

 

När är det bäst tid att åka till Sri Lanka?

Om du planerar en resa till Sri Lanka kan det vara bra att ha lite koll på regnperioderna. Till skillnad från grannlandet Indien och många andra länder i Asien, har inte Sri Lanka en regnperiod utan två – åtminstone på västkusten. Runt huvudstaden Colombo regnar det mest i maj, oktober och november. På höglandet i centrala Sri Lanka regnar det inte lika mycket i maj – där är det regnperiod i oktober, november och början av december.  På den östra kusten är regnperioden mer distinkt – där får du räkna med mycket regn från slutet av oktober till slutet av december, men det regnar inte mycket alls under våren.

Med andra ord är vädret oftast soligt någonstans på Sri Lanka, utom i november. Många tycker dock att bästa tiden att resa till Sri Lanka är från december till april, då det är mestadels soligt på större delen av ön.

 

Ska man åka i högsäsong eller lågsäsong?

Under våra vintermånader är Sri Lanka en eftertraktad destination, när det tropiska klimatet och en genomsnittlig temperatur på 30 grader är särskilt tilltalande. Därför får du också förvänta dig lite höge priser från december till mars, och särskilt runt jul och nyår. Men vårt tips är att inte bara stanna på ett ställe på ön under hela din resa – utan att resa på riktigt och även uppleva centrala Sri Lanka med Sigiriya, Kandy och Ella som tre bra hållplatser på resan – och det kan du göra under hela året.


Är du intresserad av en rundresa på Sri Lanka? Hör gärna av dig om du har några funderingar, så kommer vi med våra bästa tips beroende på vad du vill få ut av din resa!


UPPDATERING: Tyvärr har visumfriheten tagits bort igen, eftersom myndigheterna är extra vaksamma efter terrorattackerna på Sri Lanka i april.

Är du singel och sugen på en resa? Just nu, och fram till den 25 februari 2019, ger vi dig 1.000 kr rabatt på alla våra singelresor!

Singelresorna är speciellt avsedda för dig som åker ensam, eller tillsammans med någon annan än din partner. Inte i första hand för att hitta någon, utan som ett komplement till våra vanliga gruppresor för dig som tycker det låter som en kul idé.

Nytt för i år på våra singelresor är att de flesta har fått ett åldersintervall. Tanken med det är att dina nya resekompisar ska vara i ungefär samma ålder som du. Det finns tre olika intervaller: 21-45, 25-35 och 40-65. Om du är yngre än 21 eller äldre än 65 är du självklart välkommen på våra vanliga gruppresor istället. Vi har även några singelresor utan åldersindelning, för alla från 18 och uppåt.

 

Här hittar du våra singelresor

I kolumnen längst till höger i vår avresekalender ser du enkelt vilka av resorna som är singelresor, och om de har tillräckligt med anmälningar för att de garanterat ska bli av. När de börjar bli fullbokade flaggar vi även för det.

Du ser säkert i avresekalendern att våra singelresor ofta har samma avresedatum som en ”vanlig” resa med samma namn. Då är det två grupper som reser parallellt med varandra, och den ena gruppen består bara av singelresenärer. Era vägar kommer att korsas ibland, eftersom båda grupperna oftast bor på samma hotell och åker till samma ställen under resan. Ibland kan det även lånas in deltagare från den andra gruppen, för att få ihop ett ett tillräckligt stort antal deltagare för att kunna arrangera en extrautflykt till lägsta pris. Men det är två olika grupper, som åker på samma resa. Samtidigt.

Om du vill boka in dig på en singelresa bokar du resan som vanligt, och skriver i fältet ”Reseinformation” att du vill vara med på singelresan.

Hittar du ingen singelresa som passar in i dina planer? Över hälften av de som åker på våra vanliga gruppresor åker ensamma, och en vanlig resa passar lika bra för de flesta. Våra vanliga gruppresor har inga åldersindelningar.

Har du några funderingar kring våra singelresor? Du är alltid välkommen att höra av dig!

När du bokar en äventyrsresa med TAC går en del av resans pris direkt till vår fond I Mina Skor. Pengarna i fonden går helt oavkortat till att hjälpa barn från fattiga familjer i Thailand, och vi följer upp på plats så varje krona används på bästa sätt.

 

Stöd till barn från familjer med HIV/AIDS

Under 2018 fokuserade vi det mesta av hjälpen till vår hemmaplan i norra Thailand. Här sponsrar vi barn från familjer där en eller båda föräldrarna lever med HIV/AIDS. Vi betalar barnens skolgång och skoluniformer, ser till att de har mat och kläder, och uppvaktar med presenter på barnens födelsedagar och till jul. 2018 stod bland annat två cyklar på önskelistorna, från barn som aldrig ägt en cykel tidigare.

Sponsorskapet går genom stiftelsen Dr Sem Pringpruangkeo Foundation, som hjälpt över 1.000 barn i samma situation i norra Thailand sedan 2001. Vi är glada och stolta över att få vara en av deras samarbetspartners, tillsammans med bland annat Toyota i Thailand och en stor bank i Singapore.

Just nu har vi fem fadderbarn genom det här programmet, och vi hoppas att vi snart får möjlighet att hjälpa fler.

 

Vill du vara med och stötta de här barnen?

Det enda du behöver göra är att boka en äventyrsresa med TAC, eller en volontärresa med vår systerorganisation IndiGo Travel. Då går automatiskt en del av priset för din resa till fonden, och pengarna går helt oavkortat till barnen. Vi följer alltid upp på plats i Thailand, och ser till att pengarna verkligen används till det de är avsedda för. Vi har tät kontakt med både stiftelsen som administrerar stipendierna, barnens föräldrar, och förstås även med barnen själva.

Vår belöning är att få se barnen växa upp under bättre förhållanden de annars skulle ha möjlighet till, och få glada och tacksamma leenden när vi uppvaktar med presenter. Så – som vanligt vill vi tacka våra resenärer och volontärer för att ni hjälper oss att hjälpa – utan er skulle det här projektet inte finnas! ❤

i-mina-skor-2018

Har du funderat på att resa till Indonesien?
I denna artikel analyserar vi de fyra faktorerna väder, flyg, prisnivå och antal turister för att avgöra när det är bäst att resa. Vi ger en bakgrundshistoria till Indonesien ur ett reseperspektiv och listar för- och nackdelar baserat på generell information blandat med insidertips från våra år i resebranschen – perfekt för dig som funderar på att resa men inte riktigt kan bestämma dig för när du ska åka – och vad tiden på året betyder för din resa.

 

Indonesien – mer än Bali?

Som resmål har Indonesien ökat i popularitet de senaste 10 åren. Med sina 17 000 öar bjuder Indonesien på strandliv, dykning, surfing och prisvärt tropiskt semesterliv i världsklass. För utländska besökare är förmodligen Bali det mest kända resmålet, en provins belägen på den östra änden av den avlånga ön Java. Även historiskt sett har Bali varit den mest populära destination, detta beror bland annat på att styret i provinsen har värderat turismen högt. Säkerhet, infrastruktur och utbud av logi har som ett resultat av detta premierats i utvecklingen av provinsen. Med tiden har turismen växt till att bli den dominerade inkomstkällan i Bali. Turismen är också den sektor som sysselsätter flest lokala invånare, direkt eller indirekt.

Karta över Java, Bali och Lombok med de olika öarna noterade.

I takt med att Bali blivit mer populärt har andra, tidigare mindre kända delar i Indonesien, i sin tur ökat i popularitet bland utländska besökare. Ett exempel är ön Lombok, beläget direkt öster om Bali. På Lombok fanns för cirka 30 år sedan stereotypen av ett tropiskt paradis. Oexploaterad land och mängder av stränder och små orörda öar. Satsningen som gjordes av den lokala administrationen var av budgetkaraktär. Boenden som upprättades var enkla bungalows gjorda i trä, vilket spädde på ryktet och bilden av ett surfparadis med exotiska laguner och orörda stränder med ätbara kokosnötter i sanden.

Bali är idag fortfarande mer besökt än Lombok, dock ser Giliöarna, en grupp mindre öar utanför huvudön Lombok och Senggigi, ett kustområde på Lomboks västkust, ett ökat antal utländska besökare, om än från låga nivåer. För den som söker något än mer äventyrligt och orört än Lombok är Indonesien öster om Lombok sällan besökt av turister.

 

Vädret

Bali, Lombok och Java ligger med sina 10 grader syd om ekvatorn på ungefär samma breddgrad som Tanzania och Peru. Variationen i temperatur under året är små och dagtid är det vanligtvis mellan dryga 20 till dryga 30 grader. Trots de små temperaturvariationerna under året finns det två distinkta säsonger. April till November är vad som traditionellt kallas torrperioden och under vårt vinterhalvår, December till Mars, infaller regnperioden.

Trots Indonesiens geografiska läge vid Stilla Havets ”Ring of fire” och den seismiska aktivitet som råder är vädret förvånansvärt stabilt. Nederbörd skiljer sig visserligen en del, mellan till exempel östra och västra Java, där den västra delen får mer nederbörd. Men mängden nederbörd, vind och temperaturer är förutsägbara och stabila, vilket bådar gott för den som vill kunna planera och veta hur vädret blir under resans gång.

 

Flyget

Bali är ett mycket populärt turistmål och flygtrafiken är anpassad efter turistsäsongerna. Det finns ett bättre utbud och fler flyg under torrperioden, men det gäller att vara ute i god tid – med bara en flygplats (Denpasar) och begränsad kapacitet kan priser drivas upp snabbt. Från Sverige finns i skrivande stund inga direktflyg från Arlanda, detsamma gäller Kastrup och Gardemoen. I huvudsak finns två lösningar om man reser från Sverige: 1. En direktflygning till exempelvis Singapore (SAS, Singapore Airlines) eller Bangkok (Thai Airways, Norwegian) för att sedan regionalt resa vidare till Indonesien. 2. Direktflyg till Qatar, Doha (Qatar Airways) eller Dubai (Emirates), för att sedan fortsätta med samma flygbolag till Jakarta eller Bali. Som tumregel är det enklare att hitta billigare biljetter med alternativ ett under högsäsong, medans alternativ två lämpar sig bättre under övriga tider.

För resor till Jakarta på Java är flygutbudet och priserna mindre säsongbetonat. Anledningen är att till större städer, dit många fler åker på affärsresor, är flygtrafiken mer jämnt fördelad under året. Detta speglar också variationen i pris, då resor till Bali ofta varierar mer i pris mellan hög- och lågsäsong.

 

Prisnivån

Priserna är något högre under torrperioden, och precis som med flyget är det efterfrågan som styr. Är du ute efter att göra bra klipp kan perioden mellan april till november vara att föredra. Dock kan mindre restauranger, lokala hantverkare och andra som livnär sig på turismen ha oregelbundna öppettider under denna period. Anledningen till detta är att många hälsar på familj, släkt och vänner eller att man passar på att renovera lokaler när det är lågsäsong.

Anmärkningsvärt är att den svenska kronan inte tappat mot den indonesiska rupiern, vilket gör att priserna inte gått upp på grund av växelkursen.
Mot den Vietnamesiska dongen tappade kronan cirka 15% för fem år sedan och har inte än återhämtat sig. För samma period har kronan även tappat mot den thailändska bahten med dryga 20%. Liknande mönster finns även i relationen med amerikanska dollar som används i till exempel Burma och Kambodja.

 

Antal turister

Störst koncentration av turister finns på Bali. Området kring Denpasar utmärker sig, här finns också flest affärer och hotell. Kuststräckan på Balis södra sida bör också nämnas, vid till exempel Kuta och Nusa Dua. Här finns ett rikt utbud av olika typer av underhållning och det är tätt med turister under högsäsong. Räkna också med lite längre köer på flygplatsen, mer aktivitet på stränderna (på gott och ont) och större grupper vid utflykter under torrperiod/högsäsong.

Reser man längre norrut möts man av färre turister och bekvämligheter. Öns norra del vid Lovina Beach och kuststräckan vid Bubundan har både färre hotell och turister. Ubud som ligger knappa tre mil norr om Denpasar är Balis kulturella centrum. Även om detta gemytliga samhälle är välbesökt finns här ofta turister som söker något annat än stränder och sol och bad, vilket gör upplevelsen och bemötandet lite annorlunda.

Visste du att? – Trots att Indonesien är ett muslimskt land skiljer sig Bali från huvudön och majoriteten av den bofasta befolkningen är hinduer.

Förhoppningsvis har denna artikel gett dig lite mer information om när det är bäst att resa. Har du fortfarande funderingar eller inte riktigt kan bestämma dig, fråga oss. Vi ger gärna råd och tips kring din resa. Kika gärna in våra äventyrsresor till Indonesien för att skapa dig en bild av vad vi kan erbjuda. Ta gärna kontakt med oss innan om du reser som en familj, eller reser ensam, så hjälper vi med att hitta reskompis eller guida dig till rätt resa!

När man reser i länder som Thailand, Kambodja, Vietnam, Indien, Nepal och många andra länder i Asien där kranvattnet inte är drickbart, köper många vatten på plastflaska istället. Även om man är duktig och slänger sina flaskor i soporna och inte i naturen, saknas ofta fungerande sopsortering. Någon har räknat ut att 350 miljoner vattenflaskor av plast köps i världen varje dag – och det tar hundratals år för dem att brytas ned.

Hur kan du då dra ditt strå till stacken, och inte bidra till att fler plastflaskor köps? Här bjuder vi på sex bra tips att undvika plastflaskor på din resa!

 

1. Använd smart teknik

Det enklaste och billigaste sättet att alltid ha tillgång till rent dricksvatten på din resa i Asien är att köpa en manick som renar kranvattnet åt dig. Exempelvis finns SteriPEN, som steriliserar vattnet med ultraviolett ljus och tar bort 99,9% av alla bakterier, virus och protozoer (ett finare namn för urdjur, dvs amöbor och andra mikroskopiska elakingar som kan göra dig sjuk).

Ett annat bra alternativ är att köpa en vattenflaska som steriliserar vattnet åt dig. Sawyer heter en tillverkare, och även om själva flaskan är av plast räcker det att du köper en flaska som du kan återanvända massor av gånger.

portabel vattenrening

 

2. Koka kranvattnet

Använd vattenkokaren på hotellrummet, och koka kranvatten innan du somnar på kvällen. På morgonen har det svalnat så du kan hälla över det i en flaska som du återanvänder under hela resan. I vissa länder kan vattnet smaka lite konstigt även om det kokas, men det är inte farligt att dricka. Ladda upp med smaksättare som Tang eller liknande i pulverform, så har du något gott att dricka varje dag.

 

3. Köp kokosnötter

Ska du resa i ett tropiskt land? Kokosnötter brukar finnas att köpa för några kronor, och innehåller minst 50 cl vatten. Försäljaren öppnar den åt dig om du inte har din machete tillgänglig. 😉 Glöm inte att ta med ett återanvändbart sugrör av bambu, så du slipper använda ett plastsugrör varje gång. De har också en förmåga att hamna i naturen, på stränderna och i havet.

 

4. Använd en återanvändbar vattenflaska

Många hotell har vattenautomater där du kan fylla på din vattenflaska gratis. Det är inte bara miljövänligt, utan även ett bra sätt att spara pengar.

 

5. Unna dig en stund på café

Ta en paus, beställ en kaffe, te eller juice i porslinskopp eller glas – ofta får du ett glas kallt vatten på köpet.

alternativ-till-plastflaskor

 

6. Drick öl!

För att använda en gammal klyscha: spar vatten – drick öl! Eller något annat som säljs i glasflaskor, eller serveras i glas. Glöm inte att lämna kvar din flaska på bordet, så den kan återanvändas. Trasiga glasflaskor i naturen gör minst lika mycket skada som plastflaskor.

Vad tänker du på när resor till Vietnam kommer på tal? Motorcyklar i massor? Kalkstensöarna i Halongbukten? All god mat? Tre bra första tankar – men för många erfarna Vietnamresenärer finns det inget mer vietnamesiskt än bia hoi!

Bia hoi? Har du inte varit i Vietnam tidigare har du kanske inte stiftat bekantskap med det. Bia hoi – eller Bia hơi som det skriv på vietnamesiska – är två saker:

 1. Lokal, hembrygd och nybryggd öl som finns överallt i norra Vietnam.
 2. De små barerna/restaurangerna längs gatorna med plaststolar och platsbord där ölen serveras.

Med andra ord används samma ord för själva ölen som för ställena de dricks på – lite förvirrande, men ändå inte.

 

Världens billigaste öl?

Till skillnad från nästan all annan öl, bryggs bia hoi från scratch varje dag. Det är en ljus och gyllene lager som ska serveras iskall. Den innehåller ungefär 3% alkohol, och är nästan lika lättdrucken som vatten – så en liten varning kan vara på sin plats om du är törstig efter en varm dags upptäckande i Vietnam.

Bia hoi innehåller nästan inget konserveringsmedel eftersom den inte behöver hålla sig färsk mer än något dygn. Eftersom den tillverkas lokalt tillkommer oftast inga transportkostnader eller lagerkostnader (höhö) – så priset är mycket lägre än annan öl i Vietnam. Ett glas kostar ungefär 5.000 vietnamesiska dong på de billigaste ställena. Låter det dyrt? Det är ungefär 2 svenska kronor!

En liten varning dock – förutom att det är lättdrucket kan bia hoi lätt bli lite unken framåt småtimmarna. Den tillverkas oftast på förmiddagarna, och ju färskare desto bättre. En bia hoi till lunch är aldrig fel. Tio efter midnatt kan däremot skapa lite problem av en eller annan anledning.

 

Från lyxdryck till ”folköl”

Så… hur skapades den här mycket speciella ölen? Som många andra vietnamesiska traditioner har den sina rötter i slutet av 1800-talet, när fransmännen styrde landet. De ville få lokalbefolkningen att dricka mer öl och mindre av det traditionella – och mycket starkare – risvinet. Men de byggde bara ett ölbryggeri, Hommel-bryggeriet i Hanoi, och öl blev en lyxvara för överklassen.

När Vietnam blev självständigt 1954 döpte man om bryggeriet till Hanoi Brewery, och där föddes bia hoi. Men vietnameserna älskade fortfarande sitt risvin över allt annat, och bia hoi blev inte populärt förrän myndigheterna förbjöd hembränning. De kunde inte länge tillverka risvin – åtminstone inte lagligt – men bia hoi gick bra.

 

Var hittar du bäst bia hoi?

Idag finns bia hoi i hela norra Vietnam, men mestadels i Hanoi där den skapades. Bia hoi-barer är inget för dig som vill avnjuta en öl i luftkonditionerade lokaler med lite lagom menlös musik i bakgrunden och en vattenkammad bartender. Här sitter du på plaststolar anpassade för lokalbefolkningen (som oftast är betydligt kortare än de flesta svenskar), ofta bara någon meter från gatan där motorcyklar vrålar förbi i en aldrig sinande ström. Hanois motorburna ungdom modifierar gärna ljuddämparna, så det hörs när de kommer. Har du otur kommer en pickup och spyr svart rök över hela gatan. Gatuhundarna talar också gärna om var de befinner sig. Lägg till ett par karaokebarer med några meters mellanrum, på varsin sida om dig. Försök sen hålla en konversation med din bordsgranne. 😆

De barer som har mycket folk har bäst öl, och maten som serveras har förhoppningsvis inte stått framme alltför länge. Det är också något att tänka på – tyvärr är det lätt att bli magsjuk på vissa bia hoi-barer, men väljer du en populär bar minskar den risken.

Om du åker på en av våra gruppresor i Vietnam brukar guiden ha stenkoll på de bästa ställena, men det här är några av våra favoriter i Hanoi:

Bia Conner – i korsningen mellan Nha Hoa och Duong Thanh

Bia Hoi Tong Dan – 12 Tong Dan Street, Trang Tien

Bia Hoi Duong Thanh – 2C Duong Thanh Str, Hoan Kiem

Bia Hoi Lan Chin – En liten ”kedja” med många barer i Hanoi

 

Một hai ba dzô – SKÅL! 🍻

Nu lanserar vi en hel hög med nya äventyrsresor, gruppresor och rundresor i Asien, speciellt för dig under 30 och helst vill åka med jämnåriga!

På de här resorna är alla dina nya resekompisar mellan 18 och 29, och både du som reser ensam och du som redan har någon att åka med är lika välkommen. Det enda kravet är att du och alla i ditt sällskap har fyllt 18, men inte 30.

De här spännande rundresorna är speciellt avsedda för dig som är under 30, och helst vill resa med personer runt din egen ålder. Om du är över 30 – eller om du hellre åker i en grupp med mer blandad ålder – har vi över hundra andra gruppresor i Asien att välja mellan. De här resorna är ett komplement till dem, och du som är mellan 18 och 29 är självklart välkommen på våra andra resor också. Valet är ditt!

 

I de här länderna har vi nu resor för dig under 30:

 • Burma
 • Indonesien (Bali)
 • Indien
 • Japan
 • Kambodja
 • Kina
 • Laos
 • Malaysia och Borneo
 • Nepal
 • Sri Lanka
 • Thailand
 • Vietnam

Visst låter det spännande? Läs mer om våra nya resor för dig under 30 här! 😁

Från och med idag och fram till söndag 26 augusti ger vi dig 1.000 kr i rabatt på många av våra redan mycket prisvärda budgetresor. Det enda som krävs är att du bokar och betalar depositionen senast den 26 augusti, och reser under 2018!

 

Rabatten gäller på de här resorna:

Aktiv gruppresa: Burma på två fullspäckade veckor BURMA 13 dagar 12.900:-
Budgetresa: Från kust till kust i södra Indien INDIEN 16 dagar 10.900:-
Budgetresa: Lär känna norra Indien och Nepal INDIEN/NEPAL 22 dagar 11.700:-
Budgetresa: Från kust till kust i södra Indien INDIEN 16 dagar 10.900:-
Budgetresa: Upplev öarna Bali och Lombok INDONESIEN 14 dagar 10.700:-
Budgetresa: Äventyr och avkoppling på Java och Bali INDONESIEN 20 dagar 13.700:-
Aktiv gruppresa genom Sumatra, Java och Bali INDONESIEN 20 dagar 16.400:-
Äventyrsresa: Båtluffa bland Sundaöarna i Indonesien INDONESIEN 20 dagar 16.700:-
Budgetresa: Japan från Fukuoka till Tokyo JAPAN 13 dagar 19.900:-
Budgetresa: På djupet i Japan under tre veckor JAPAN 20 dagar 26.200:-
Stad, natur, strand & hav: Rundresa i Malaysia MALAYSIA 13 dagar 11.400:-
Aktiv gruppresa: Genom Malaysia & Singapore MALAYSIA/SINGAP 21 dagar 16.700:-
Rolig budgetresa på Sri Lanka: Två aktiva veckor SRI LANKA 14 dagar 11.200:-
Aktiv budgetresa: Sri Lanka runt på tre veckor SRI LANKA 20 dagar 14.900:-
Thailand i ett nötskal – Tempel, Berg och Strand THAILAND 13 dagar 10.400:-
Budgetresa: Upplev Thailand från Norr till Söder THAILAND 20 dagar 14.400:-
Budgetresa: Vietnam från Söder till Norr VIETNAM 20 dagar 14.200:-
Budgetresa: Från Hanoi till Angkor Wat VIETNAM/KAMB 19 dagar 14.700:-

Ordinarie pris är angivet. 1.000 kr dras av vid bokningen. Rabattkod: Aug18

Rabatten gäller endast på bokningar gjorda mellan 17 och 26 augusti 2018.

Betalning måste vara oss tillhanda senast måndag 27 augusti.

Rabatten gäller både singelresor och vanliga avgångar.

Rabatten gäller endast på avgångar som har tillräckligt många resenärer anmälda vid bokningstillfället.