15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En spännande resa för dig som vill uppleva mer av Thailand än stränder och charterhotell – det finns så mycket mer att se och göra! Norra Thailand är en av våra favoritplatser i världen, och här kan du delta i trekking tre dagar ”runt hörnet” från TAC’s kontor i Chiang Rai, längst upp i norr. Undrar du varför Lennie på TAC har valt att bo just här av alla ställen i världen? Åker du på den här resan kommer du att förstå!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Thailand

 • Börja resan i Bangkok – staden som aldrig sover
 • Upplev vackra Kanchanaburi och vattenfallet Erawan, ett av Thailands finaste
 • Bo i flytande bungalow i floden Mae Klong
 • Utforska Ayutthayas UNESCO-skyddade tempelruiner från 1300-talet
 • Lär känna Chiang Mai, norra Thailands största stad, med många fina tempel
 • Upptäck charmiga Doi Mae Salong – lika delar Kina, hilltribe och Thailand
 • Gå på trekking i tre dagar och bo i två olika Akha-byar
 • Besök Chiang Rai – TAC:s hemmaplan i Thailand!
 • Se Wat Rong Khun – det vita templet – en intressant blandning av buddhism och popkonst
 • Knyt ihop säcken i Bangkok och se om stan har somnat än (det har den inte – vi lovar!)

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONThailand. Resan startar och slutar i Bangkok.
STARTDATUM1-4 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
5 frukostar, 4 luncher, 4 middagarLokal expertguide
Minibuss, buss, songthaew, taxiTvå nattåg med sovplats
Tur med kanalbåt i BangkokWat Pho i Bangkok
Erawan nationalparkKrigskyrkogården i Kanchanaburi
Wat Baan Tham i KanchanaburiGuidad tur i Ayutthaya
Kvällsmarknaden i Chiang MaiMarknaden i Doi Mae Salong
Ekologisk odling i Chiang RaiTre dagars trekking med guide
Wat Rong Khun i Chiang RaiEn donation till EcoThailand Foundation
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangkok

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangkok från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Bangkok tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangkok – oftast är det ett trevligt hotell med pool som heter Nouvo City Hotel (Canal Wing), nära Khao San Road. Från flygplatsen tar du dig enklast hit med taxi, men det är även gångavstånd från flodbåten. Närmsta station heter Phra Arthit.

Beroende på när du kommer till Bangkok får du spendera eftermiddagen och/eller kvällen hur du vill. Det finns så mycket att göra i Bangkok att vi har svårt att välja åt dig – men vi på TAC bodde i Bangkok i många år, och kommer gärna med rekommendationer baserade på vad du är intresserad av.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats. Därefter brukar resans deltagare äta gemensam middag, men det är förstås valfritt.

billig-resa-thailand-bangkok

2

Dag 2: Bangkok - Kanchanaburi

Vi börjar dagen med att utforska några av Bangkoks många kanaler med båt – här är tempot ett helt annat än på gatorna. Vi besöker även Wat Pho, med den imponerande 46 meter långa liggande buddhastatyn.

På eftermiddagen tar vi bussen till Kanchanaburi, 15 mil västerut.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

gruppresa-thailand-bangkok

3

Dag 3: Kanchanaburi

Vi börjar dagen med ett besök på krigskyrkogården i Kanchanaburi, där nästan 7000 utländska krigsfångar från andra världskriget är begravda. De dog under byggandet av ”dödens järnväg”, som japanerna under andra världskriget beslöt sig för att anlägga mellan Burma och Thailand. Drygt 250 mil järnväg skulle dras tvärs igenom djungeln för att bistå de japanska trupperna som stred inne i Burma.

Därefter väntar ett besök i Erawan nationalpark, och framförallt vattenfallen – det finns totalt sju vattenfall i olika nivåer. Det går bra att bada här, så glöm inte att ta med badkläder. Vattenfallen i Erawan hör till de största och finaste i Thailand. Om du vill är det även möjligt att vandra ända upp till den högsta nivån, och njuta av utsikten över djungeln. Det tar ungefär 90 minuter.

Kvällen tillbringar vi i Kanchanaburi. Är du sugen på västerländsk mat och barer finns det gott om det på gatan längs floden – men vi rekommenderar kvällsmarknaden, som ligger vid tågstationen. Här hittar du god mat, kläder och mycket annat till lokala priser – de flesta som besöker marknaden är lokalbefolkning och turister från Bangkok.

aventyrsresor-grupp-thailand-kanchanaburi

4

Dag 4: Kanchanaburi (Mae Klong-floden)

Den här dagen tillbringar vi i ett flytande hus, som sakta bogseras på floden med båt! Huset fungerar som transport, vardagsrum och när det blir dags att sova även som sovplats.

Vi stannar vid tre intressanta tempel längs vägen; grottemplet Wat Ban Tham, det kinesiska templet Wat Tham Khao Noi och det thailändska templet Wat Tham Suea. Det finns även gott om tid att spela kort, läsa en bok eller bara njuta av att sakta glida fram på floden och se vardagen passera förbi.

Det finns västerländska toaletter i huset, och delade badrum med duschar. Det finns tak som skyddar mot solen, men sidorna är öppna så man ser ut och får in svalkande luft. På kvällen surras flotthuset fast, och när det är dags att sova blir det stora allmänna utrymmet gemensamt sovrum. Man sover på tunna madrasser på golvet, som de flesta thailändare gör. Det finns myggnät. Lunch och middag ingår.

äventrysresa-thailand-kanchanaburi

5

Dag 5: Kanchanaburi - Ayutthaya - Chiang Mai (nattåg)

Efter frukost i flotthuset fortsätter resan med privat minibuss till Ayutthaya, där du får tillgång till ett dagrum så du kan duscha och byta kläder.

Ayutthaya var ett eget kungadöme från 1351 till 1767. Genom öppenhet och tolerans mot utländska handelsmän och diplomater kom en stor del av handeln i Asien att gå via Ayutthaya. Idag återstår bara ruiner – men vackra och intressanta ruiner! En guidad tur bland dem ingår, innan det är dags att hoppa på nattåget till Chiang Mai på kvällen.

Nattåg i Thailand har oftast öppna vagnar, där sätena förvandlas till sängplatser när det är dags att sova. Kudde och sängkläder ingår, och vagnarna har luftkonditionering. Ibland är de lite för generösa med kylan, och vi rekommenderar en varm tröja och långbyxor att sova i. Man kan beställa mat och dryck ombord.

Transfer: Minibuss: ca 5 timmar, nattåg ca 13 timmar

rundresa-thailand-ayutthaya

6

Dag 6: Chiang Mai

Vi vaknar i Chiang Mai, som är norra Thailands största stad. Här har vi två dagar utan förutbestämt schema – ta dagarna som de kommer och gör det du har lust med! Gillar du gamla fina tempel rekommenderar vi Wat Chiang Man, stans äldsta tempel, som påbörjades redan i slutet av 1200-talet.

Ett annat ”måste” är Wat Doi Suthep, strax norr om Chiang Mai. Hit tar du dig enkelt med songtaew (delad taxi) från Chang Puak Gate.

Det är bara 15 km fågelvägen till templet, men det kan ta upp till en timme eftersom vägen slingrar sig uppför branta bergväggar. Väl framme är det 309 trappsteg upp till själva templet, där en fantastisk utsikt över hela Chiang Mai väntar.

gruppresa-thailand-chiang-mai-doi suthep

7

Dag 7: Chiang Mai

Besök gärna vår favoritrestaurang i Chiang Mai, Free Bird Cafe. Den ligger nära Chang Puak Gate, vid norra vallgraven, och drivs av politiska flyktingar från Burma. Allt överskott går till att hjälpa deras landsmän med utbildning och mänskliga rättigheter – och dessutom har de god burmesisk mat, många vegetariska alternativ och bra kaffe!

De flesta avslutar minst en av dagarna i Chiang Mai på den stora kvällsmarknaden.  Här finns allt du kan tänkas vilja köpa med dig, från kinesiskt krimskrams till äkta thailändska antikviteter – eller varför inte få ett porträtt målat av en duktig konstnär till ett bra pris? Tänk på två saker när du shoppar: köp inget av elfenben (det är både olagligt och dumt), och om du vill köpa en liten buddhastaty bör du kolla upp vilka restriktioner som gäller för export, annars finns det en risk att den blir beslagtagen på flygplatsen.

gruppresor-thailand-chiang-mai

8

Dag 8: Chiang Mai - Doi Mae Salong

Vi åker längre norrut, tar lokalbussen till Mae Chan och fortsätter med privat minibuss till Doi Mae Salong, i bergen drygt 1300 meter över havet. Här kan man nästan tro att man är i södra Kina istället för norra Thailand – byn grundades av kinesiska flyktingar som flyttade hit från Burma på 60-talet. Det är fortfarande många kinesiska skyltar och små tehus i byn, och många pratar både kinesiska och thailändska. Dessutom är befolkningen uppblandad med Akha-folket, en hilltribe som lever i norra Thailand, Burma, Laos och södra Kina – så var beredd på en intressant blandning av människor och kulturer.

Transfer med buss: ca 4 timmar, och minibuss: ca 1 timme

gruppresa-thailand-mae-salong

9

Dag 9: Doi Mae Salong - Mae Chan - Chiang Rai

Resan går vidare med minibuss till Mae Chan, och ett ekologiskt lantbruk där du får vara med och skörda frukt och grönsaker och delta i matlagningen tillsammans med en lokal kock. De nordthailändska rätter ni lagar blir dagens goda lunch.

Därefter väntar några dagar som för många är höjdpunkten på den här resan: att lära känna lokalbefolkningen längst upp i norr. Vi åker tillbaka söderut till Chiang Rai – där även TAC:s Thailandskontor finns. Chiang Rai är en mysig liten stad med knappt 70.000 invånare, och eftersom det här är vår hemmaplan kommer vi förstås gärna med tips om vad du kan göra här baserat på vad du är intresserad av.

rundresor-thailand

10

Dag 10: Trekking (Chiang Rai)

Efter frukost tar vi en songthaew (en pickup med säten på flaket) till en by som heter Baan Yang Kham Nu, 2 mil väster om Chiang Rai. Här bor Karen-folket, en av Thailands minoritetsbefolkningar med ursprung i Burma, och här påbörjar vi trekkingen. Vi vandrar genom djungeln upp till en utsiktsplats, och ungefär en timme senare når vi ett mysigt vattenfall där vi stannar för lunch.

Därefter fortsätter vi vandringen genom skogen tills vi når byn Ban Pha Soet Nai, där ett 50-tal familjer bor. De hör till Akha-folket, och de flesta flydde hit från Burma för 16 år sedan. Här bor du i ett av deras hus, och du kan spela fotboll eller volleyboll, eller hjälpa guiden att laga dagens middag på lokalt sätt.

Du bör vara i hyfsat god form för att delta i trekkingen. Man vandrar ungefär fem timmar per dag, och tropisk värme eller monsunregn kan göra den extra krävande. Själva vandringen är relativt enkel, och går mestadels på stigar och små grusvägar. All mat under trekkingen ingår, men dricksvatten tillkommer.

I hilltribe-byarna bor du på lokalt sätt, och sover på en tunn madrass på golvet i en trä- eller bambuhydda. Flera deltagare delar rum och badrum, och det finns bara asiatiska ”squat”-toaletter på de flesta ställen. Duschen består oftast av en vattentunna med en hink, eller en vattenslang. Från november till februari är det kallt på nätterna, och du kan hyra en sovsäck i förväg.

semesterresor-thailand-homestay

11

Dag 11: Trekking (Chiang Rai)

Vi vandrar vidare efter frukost. Dagens trekking är lite längre än gårdagens, men djungeln skyddar från sol och den värsta hettan även under de varmaste månaderna. Vi vandrar uppåt genom bambuskogen i ungefär 80 minuter, och sedan nedåt till en bäck där du kan ta en paus och svalka dig. Sedan går det uppåt igen i ungefär 40 minuter till en större vandringsled. Efter ytterligare 15 minuter stannar vi för lunch i en Lisu-by. Lisufolket är ytterligare en av norra Thailands minoritetsgrupper.

Vi vandrar vidare genom teplantage och skog, i ungefär 80 minuter, tills vi når vattenfallet Huay Kaew. Här går det bra att bada – en perfekt avslutning på dagens vandring. Härifrån är det sedan bara 10 minuter till Akha-byn Ban Khum Akha, där vi tillbringar eftermiddagen och natten. Koppla av och njut av livet ”mitt i ingenstans”, eller hjälp till med eftermiddagens matlagning.

gruppresor-thailand-trekking

12

Dag 12: Trekking - Chiang Rai

Den sista dagens trekking blir lite kortare – totalt vandrar vi i ungefär tre timmar. Den första sträckan går uppåt, genom fält med litchiträd, sedan blir det enkel vandring bland risfält och bambuskog. Vi tar en paus i byn Ban Ja-Jor, och därifrån är det inte långt kvar till de varma källorna i Pha Soet, som är en del av Mae Kok nationalparkDär äter vi lunch, och du kan simma i den stora poolen eller hyra en egen varm liten pool för 10-20 kronor.

I Chiang Rai får du inte missa templet Wat Phra Kaew från 1400-talet. Härifrån togs smaragdbuddhan som nu finns i templet med samma namn i Bangkok är och Thailands mest heliga. En kopia finns i templet i Chiang Rai, och här kommer du mycket närmare än den i Bangkok. Dessutom kostar det inget att besöka templet.

rundresor-thailand-chiang-rai

13

Dag 13: Chiang Rai - Chiang Mai - Bangkok (nattåg)

Vi börjar dagen med att besöka Wat Rong Khun – Det Vita Templet. Kanske är det Thailands mest annorlunda tempel, byggt helt i vitt med ett överflöd av snirkliga ornament och mer eller mindre märkliga installationer. Färgrika väggmålningar visar demoner, flammor och Freddy Krueger från Terror på Elm Street, Neo från The Matrix-filmerna, robotar från Terminator, Michael Jackson, Stålmannen, Harry Potter och Hello Kitty. Mannen bakom Wat Rong Khun är konstnären Chalermchai Kositpipat som sedan 1997 finansierat, ritat och skapat templet. Glöm inte solglasögon – allt är så vitt att det är lätt att bli bländad om solen skiner.

Sedan tar vi bussen tillbaka till Chiang Mai, där du får tillbringa eftermiddagen som du vill tills det är dags att hoppa på nattåget till Bangkok.

Transfer med buss: ca 4 timmar, nattåg: ca 13 timmar

gruppresor-thailand-chiangrai

14

Dag 14: Bangkok

Vi kommer tillbaka till Bangkok på morgonen, och du får tillbringa den sista heldagen i Thailand helt enligt dina egna önskemål. Sugen på att shoppa lite innan du åker hem? På varuhuset MBK finns det mesta, och det du inte hittar där finns på marknaderna runt om i stan.

Vill du göra något annat? Fråga oss gärna om du har något specialintresse – det finns så mycket att göra i Bangkok att vi inte kan ta med allt här!

gruppresor-bangkok

15

Dag 15: Bangkok

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Thailand? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Thailand betalar du med Baht (THB) och 100 THB är ungefär 30 svenska kronor.

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 200 THB)
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 200 THB)

Chiang Mai:

 • Matlagningslektion (ca 1000 THB)
 • Elephant Nature Park (ca 2500 THB inkl transport)
 • Flight of the Gibbon zipline (ca 4000 THB inkl transport)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Bangkok. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Thailand – vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Thailand

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria är extremt ovanligt i Thailand. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMSka du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum. Om du ska stanna längre är det enklast att skaffa e-visum.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangkok på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangkok från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bangkok och på många ställen under resan.

Räkna med att du behöver ca 1 700-2 000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard. På nattågen, i flytande bungalow och under trekkingen är det inte möjligt att få privat rum.

3 frukostar, 5 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Under trekkingen finns ingen wifi, men du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden och använda som backup för surfning, om du vill.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.