11 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Planerar du en resa med familjen? Är ni intresserade av djur och natur? Då är Borneo ett av våra hetaste tips! På den här familjeresan får ni uppleva Kinabalu nationalpark, åka på safari på floden Kinabatangan, se havssköldpaddor på Turtle Island, se orangutanger och näsapor på nära håll i Sepilok och snorkla vid vackra ön Pulau Dinawan.

Den här resan är lämplig för barn från 5 år.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan på Borneo

 • Starta i Sabahs huvudstad, Kota Kinabalu
 • Vandra vid foten av Mount Kinabalu
 • Koppla av i de varma källorna i Poring
 • Åk på flodsafari och kika efter Borneos fascinerande djurliv
 • Bo i en hydda i djungeln i Kinabatangan och spana efter spökdjur på kvällen
 • Se havssköldpaddor lägga ägg och/eller kläckas på Turtle Island
 • Besök räddningscenter för orangutanger och näsapor i Sepilok
 • Snorkla vid vackra korallrev runt Pulau Dinawan

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONBorneo, Malaysia. Resan början och slutar i Kota Kinabalu.
STARTDATUMPåsklov, sommarlov och jullov. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
10 frukostar, 5 luncher, 3 middagarTransfer med buss, minibuss och båt
Mt Kinabalu nationalparkGuidad vandring vid Mt Kinabalu
Botaniska trädgårdarna i KinabaluVarma källorna i Poring
”Canopy walk” i PoringFlodsafari i Kinabatangan
Matlagningslektion i KinabatanganReservatet för näsapor i Sepilok
Orangutang-rehabcentret i SepilokKrigsmonumentet i Sandakan
Flyg från Sepilok till Kota KinabaluSnorkling runt Pulau Dinawan
Mari Mari Cultural Village i KK  En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider, utöver specificeratFlygtransfer vid ankomst och avresa
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kota Kinabalu

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på – oftast är det ett centralt beläget hotell med pool som heter Dreamtel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Kota Kinabalu är huvudstaden i delstaten Sabah, har ca 450 000 invånare och ligger vid havet. Om ni har tid över kan Sabah Museum vara ett bra sätt att få veta lite mer om den här delen av Borneo innan resandet börjar.

Klockan 17 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om ni är på plats. Därefter brukar gruppen gå ut för en första gemensam middag, men det är förstås valfritt.

gruppresa-saba-borneo

2

Dag 2: Kota Kinabalu - Kinabalu nationalpark

Vi påbörjar resandet med egen minibuss, in i djungeln i världsarvslistade Kinabalu nationalpark. Här finns upptrampade stigar att vandra och en fin botanisk trädgård att utforska. Vandringen tar ungefär en timme.

En kort bussresa tar oss till de varma källorna i Poring. Här finns det mycket att välja på. Ni kan bara slappa i de naturligt varma och kalla poolerna om ni vill, men det finns även möjlighet till kortare och enkla vandringar till floder, vattenfall och grottor med fladdermöss. Det finns även en fjärilsfarm, och möjlighet att se orkidéer. Beroende på årstid kan det även finnas blommande rafflesia i närheten. Det världens största blomma, och den drar till sig flugor och andra insekter genom att lukta ruttet kött!

Ni kan även ta en promenad bland trädkronorna, i de hängbroar som är byggda speciellt för det. Här finns gott och vackra fåglar och andra djur att se.

Natten tillbringar vi ett ombyggt traditionellt långhus på ett teplantage, i dubbel- eller trippelrum med delade badrum.

Transfer: ca 3 timmar

borneo-aventyrsresa-sabah

3

Dag 3: Kinabatangan Eco Camp

Resan går vidare österut, till regnskogen vid floden Kinabatangan och byn Batu Puteh. Här bor vi hos KOPEL, ett kooperativ som arbetar för att lokalbefolkningen ska kunna leva hållbart och miljövänligt. Man återplanterar skövlad skog, och har hittills planterat över 350.000 träd på över 100 hektar. KOPEL jobbar även tillsammans med lokala fiskare och bönder i området.

När det börjar närma sig lunchdags visar den lokala personalen hur man lagar mat i djungeln på traditionellt sätt. På eftermiddagen finns möjlighet att lära känna lokalbefolkningen, och få en inblick i deras kultur och vardag. Volleyboll är populärt här, och spelas ofta – ni får gärna vara med om ni vill!

När det börjar skymma tar vi båten för flodsafari. Här finns makaker, orangutanger, näsapor och ibland även pygméelefanter. Vilka djur vi får se varierar förstås – det handlar ju om vilda djur och inte ett zoo. Elefanterna är skygga och visar sig sällan.

Senare på kvällen tar vi en promenad i djungeln, och har ni tur får ni se spökdjur. Självklart ska ni vara tysta och hänsynsfulla – då ökar chansen att se djuren, och ni skrämmer dem inte.

Vi bor i enkla hyddor i djungeln, utan el och varmvatten. Ta med en övernattningsväska med ficklampor, myggspray och regnkläder – resten av bagaget går bra att lämna kvar på KOPELs kontor.

Transfer: ca 5 timmar

familjeresor-borneo-djungel

4

Dag 4: Kinabatangan Eco Camp

Vi vaknar tidigt för en ny chans att se mer av Borneos fascinerande djurliv i gryningen, och beger oss ut på floden igen. Där är chansen störst. Det finns även många vackra fåglar här, bland annat näshornsfåglar och kungsfiskare. Efter frukost väntar en båttur längs floden och ni får besöka en lokal by för att se hur människorna lever där.

När det börjar närma sig lunchdags visar den lokala personalen hur man lagar mat i djungeln på traditionellt sätt.

När det börjar skymma tar vi båten för flodsafari. Här finns makaker, orangutanger, näsapor och ibland även pygméelefanter. Vilka djur vi får se varierar förstås – det handlar ju om vilda djur och inte ett zoo. Elefanterna är skygga och visar sig sällan.

Senare på kvällen tar vi en promenad i djungeln, och har ni tur får ni se spökdjur. Självklart ska ni vara tysta och hänsynsfulla – då ökar chansen att se djuren, och ni skrämmer dem inte.

Vi bor i enkla hyddor i djungeln, utan el och varmvatten. Ta med en övernattningsväska med ficklampor, myggspray och regnkläder – resten av bagaget går bra att lämna kvar på KOPELs kontor.

Transfer: ca 5 timmar

5

Dag 5: Kinabatangan - Sandakan

På vägen till Sandakan besöker vi Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary där ni kan se näsapor på nära håll – något som är unikt för Borneo. (Om ni vill ta bilder kostar det 10 ringgit – ca 20 kr – extra per person.)

I Sandakan finns flera vackra kinesiska tempel och en livlig marknad vid hamnen. Det finns möjlighet att besöka Sandakan Memorial Park, till minne av ett fångläger för japanska krigsfångar och startpunkten för de tragiska dödsmarscherna genom Borneos djungel under andra världskriget. 2,400 krigsfångar dog, och bara sex australiensare överlevde – för att de lyckades rymma.

Eftermiddagen är frri för egna aktiviteter. Ni kan upptäcka stan på egen hand eller slappa vid poolen på hotellet.

Transfer: ca 3 timmar

gruppresa-borneo-sandakan

6

Dag 6: Sandakan - Turtle Islands

Packa en övernattningsväska! Vi tar båten till nationalparken Turtle Islands, där ni får tillbringa dagen som ni vill. Det går bra att simma, koppla av på stranden, eller hyra snorklingsutrustning och upptäcka det fascinerande livet under vattenytan.

På kvällen/natten får ni en unik möjlighet att se havssköldpaddor kravla upp på stranden för att lägga sina ägg, eller se lokala forskare och volontärer guida nykläckta sköldpaddsbebisar ut i vattnet. Tänk på att det sköldpaddor är känsliga, och att ni behöver vara tysta och röra er försiktigt för att inte stressa eller skrämma dem. Den lokala personalen ger instruktioner som alla måste följa.

Havssköldpaddorna lägger ägg året runt i det här här området, men eftersom det handlar om djur i frihet finns det ingen garanti att de är aktiva varje natt. Ta med pannlampor eller ficklampor, och var beredda på att det kan bli en sen natt för barnen. Boendet på Turtle Island är enkelt.

Transfer: Speedboat, ca 1 timme

familjeresa-borneo

7

Dag 7: Turtle Island - Sepilok

Efter frukost tar vi båten tillbaka till fastlandet, hämtar upp bagaget och reser vi vidare till Sepilok, och

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre öppnades för att kunna återinföra domesticerade och föräldralösa orangutanger till ett liv i frihet. Ni kan se och ta bilder på dem från en utsiktsplattform, men eftersom målet är att gradvis minska beroendet av människor får ni inte ha någon närkontakt med dem.

Ni får också se unga orangutanger lära sig klättra i ett specialbyggt ”djungelgym”. De finns bakom envägsglas, så de inte blir störda eller präglade av människor. (Om ni vill ta bilder kostar det 10 ringgit – ca 20 kr – extra per person.)

Inom gångavstånd finns även ett räddningscenter för malajbjörnar, och Rainforest Discovery Centre, med en 147 meter lång gångbro 28 meter över marken.

Transfer: Båt och minibuss, ca 2 timmar

djur-resa-borneo

8

Dag 8: Sepilok - Kota Kinabalu (flyg) - Beringgis

Vi flyger tillbaka till Kota Kinabalu från Sandakan. Observera att endast 15 kg incheckat bagage per person ingår – så packa lätt! Om ni har övervikt kan ni betala extra på plats.

Från Kota Kinabalu reser vi vidare med minibuss till Beringgis, några mil söder om stan. Här bor vi på en mysig resort med pool och spa, 100 meter från stranden.

Transfer:Minibuss ca 1 timme, flyg ca 1 timme, minibuss ca 1 timme

borneo-familjeresa-beringgis

9

Dag 9: Beringgis - Pulau Island - Beringgis

Vi tar en båttur till närliggande ön Pulau Dinawan, en liten ö med nästan folktomma stränder, kristallklart vatten och vackra korallrev.  Tänk på att se men inte röra – koraller än känsliga, och fiskar och andra havslevande djur mår självklart inte heller bra av att bli petade på eller upplyfta.

Lunch på öns enda restaurang ingår, och snorkling ingår. Om ni vill paddla kajak finns det även möjlighet till det mot en liten extrakostnad som betalas på plats. På eftermiddagen tar vi båten tillbaka till fastlandet och spenderar även den här natten på Beringgis Beach Resort.

resa-med-barn-borneo-snorkling

10

Dag 10: Beringgis - Kota Kinabalu

Vi åker tillbaka till Kota Kinabalu och börjar dagen med ett besök på Mari Mari Cultural Village. Här får ni se hur människor levde på Borneo i gamla tider – lite som ett lokalt Skansen, med ättlingar till urinvånarna som visar hur de lagade mat, gjorde upp eld med bambu och jagade med blåsrör.

Resten av eftermiddagen får ni tillbringa hur ni vill i Kota Kinabalu – kanske lite shopping innan hemresan, och en avskedsmiddag med de övriga deltagarna? Den vackra moskén mitt i stan är också väl värd ett besök.

Transfer: Minibuss, ca 1 timme

familjeresa-borneo-med-barn

11

Dag 11: Kota Kinabalu

Utcheckning från hotellrummet är senast klockan 12, men om ni flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen. Det tar bara 20 minuter från hotellet till flygplatsen i Kota Kinabalu med taxi, och 30 minuter till stan.

Extra aktiviteter

Mycket ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Malaysia heter valutan Ringgit (MYR), och 1 ringgit är ungefär 2,25 svenska kronor.

Kota Kinabalu:

 • Sabah Museum (ca 15 MYR)

Poring:

 • Fjärilsfarmen (ca 5 MYR)
 • Lupa Masa Jungle Camp (ca 90 MYR)
 • Orkidécentret (ca 15 MYR)

Sepilok:

 • Rainforest Discovery Centre (ca 15 MYR)
 • Bornean Sun Bear Centre (ca 50 MYR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kota Kinabalu på nordöstra Borneo. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i t ex Thailand eller Indonesien – vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa på Borneo

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B rekommenderas också. Malaria förekommer på Borneo, men normalt bara i inlandet och risken att smittas under en kortare vistelse är låg. Kolla med din husläkare eller vaccinationscentral om de rekommenderar malariaprofylax för tillfället. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMI Malaysia får du stanna i 90 dagar utan visum om du är svensk medborgare.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kota Kinabalu i Sabah på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.
VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig lokal valuta i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort i Kota Kinabalu och längs vägen.

Räkna med att du behöver ca 1000 – 1300 kr per person i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum. Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

Under bildfliken finns bilder på de hotell man normalt bor på under den här resan.

10 frukostar, 5 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zeeland och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.