15 dagar
Reslängd
Aug – maj
Avgångar
10/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Det här är vår mest utmanande och krävande äventyrsresa till Nepal. Den bjuder på trekking i världsklass, från Phakding till Mount Everests basläger. Därifrån har du en fantastisk utsikt över världens högsta berg, och vi vågar lova att du inte blir besviken. Resan börjar och slutar i spännande Kathmandu.

Flyg från Kathmandu till Lukla och från Lukla till Kathmandu ingår i resans pris, under förutsättning av vädret tillåter flyg.

Är du mellan 18 och 35? Vill du helst resa med personer i ungefär samma ålder? Nästan samma resa fast bara för resenärer under 36 (och med billigare boende i Kathmandu) finns här!

 

Höjdpunkter på den här äventyrsresan i Nepal

  • Rivstarta i spännande miljonstaden Kathmandu
  • Flyg till och från Lukla ingår – en flygtur långt utöver det vanliga!
  • Fantastiska naturupplevelser och vyer!
  • Lär känna de andra deltagarna och lokalbefolkningen
  • Avsluta och knyt ihop säcken i Kathmandu

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUMFlera gånger i månaden, utom i juni och juli när det regnar för mycket. Se ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.
ÅLDERSGRÄNS15 år, i vuxens sällskap. Det finns ingen övre gräns, men var beredd på ansträngande vandring på hög höjd och på att det är mycket kallt på vintern.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum.

Under trekkingen är boendet på enkla ”tehus” längs vägen. Badrummen är delade och mycket enkla. På vissa ställen kan toaletterna bara bestå av hål i marken, och duschen av en hink med vatten.  Maten är också enkel, men mättande. Under högsäsong kan det vara brist på sängplatser och gruppen kan då behöva bo i sovsalar med fler än två sängar på vissa ställen.

Vissa tehus har även mycket begränsad tillgång till el, och endast solceller. Det kan även vara brist på vatten. Därför är det extra viktigt att inte slöa med el och vatten på den här resan, och eftersom det är bristvaror kan det kosta extra att använda el för att ladda mobiler och annat, att duscha med varmvatten och att använda wifi.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal engelsktalande guideFlyg från Kathmandu till Lukla
Trekkingtillstånd för Everest NPExpertguide under trekkingen
Bärhjälp under trekkingen (max 10 kg)Flyg från Lukla till Kathmandu
En donation till Seven WomenEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer vid ankomst och avresa
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från klockan 12, och klockan 14 hålls ett välkomstmöte med resans guide och de övriga resenärerna. Oftast bor gruppen på ett hotell som heter Marshyangdi, som ligger i Kathmandus centrum för backpackers och andra resenärer — Thamel. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer. I mån av plats kan du även boka extranätter på samma hotell genom oss.

Förutom välkomstmötet finns det inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter flyget eller kasta dig ut i Kathmandu på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna.

Vi rekommenderar ett besök på Swayambhunath, 5 km rakt österut från det hotell vi normalt bor på. Grunden till templet lades för ca 2 000 år sedan, och templet kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Lika långt från hotellet, fast i rakt motsatt riktning, ligger Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck.

nepal-äventyrsresor-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu - Lukla (flyg) - Phakding (2 610 m ö h)

Tidigt på morgonen (ca 06.30) tar vi flyget till Lukla, en kort flight på 35 minuter från Kathmandu. Lukla ligger bara ca 10 mil från huvudstaden, men flyg är enda sättet att ta sig fram eftersom det inte finns bilväg hela vägen. Var beredd på en spännande flygning med fantastiska vyer bland bergen!

Observera att vissa av flygen till och från Lukla avgår från Ramechhap flygplats i högsäsong. Om så är fallet behöver du vakna tidigt den här dagen, och det ordnas privat transfer till den flygplatsen utan extra kostnad. Den resan är på 13 mil och tar ca fem timmar.

I Lukla börjar vandringen efter frukost och säkerhetsgenomgång. Du får även träffa resans sherpas, som hjälper till med packningen. Se till att den packning du lämnar över till din sherpa inte väger mer än 10 kg.

Vi passerar byn Dudh Kosi innan vi når den första etappens övernattning i byn Phakding (2 610 meter över havet). Den första dagens vandring tar 3-4 timmar, och du kommer att möta karavaner med vandrare på väg tillbaka, jakar (som även kallar grymtoxar – du kommer att förstå varför!), fladdrande böneflaggor och vackra landskap – och det här är bara början!

Observera även att flygen mellan Kathmandu och Lukla ofta är försenade eller inställda på grund av dåligt väder. Om flygen är inställda den här dagen ingår en natt till på hotellet i Kathmandu, och ett nytt försök görs på dag 3. Om det inte finns några flyg på dag 3 heller försöker guiden att hyra en helikopter åt gruppen, om vädret inte är så dåligt att inte ens helikoptar tillåts flyga mellan Kathmandu och Lukla. Kostnaden för detta ingår inte i resans pris, utan måste betalas kontant på plats. Hur mycket det kostar per person beror bland annat på hur stor gruppen är, och det kan kosta upp till 500 usd per person. Därför måste du ha med dig minst den summan som backup.

Om varken flyg eller helikoptrar kan nå Lukla på dag 4 arrangeras istället transfer med privat fordon till Phaplu, en resa på ca 9 timmar. Därifrån trekkar gruppen till Tengboche, som ligger på vägen upp till Everests basläger. Det finns inte tid att nå baslägret, men det är ändå en intressant trekking som bjuder på massor av vackra vyer och bergsmassiven och över Everest.

trekking-nepal-lukla

3

Dag 3: Trekking: Phakding - Namche Bazar (3 440 m ö h)

Dagens trekking tar ca 7 timmar och går till byn Namche Bazar, där du vid klart väder kan få en första glimt av Everest. Namche Bazar är centralort i området Khumbu, och här finns en polisstation, ett postkontor och en bank. Det finns även en tibetansk marknad, som har öppet nästan varje dag.

vandring-nepal-namche-bazaar

4

Dag 4: Trekking: Namche - Bhote Khola - Namche

Vi tillbringar även den kommande natten i Namche Bazaar, för att acklimatisera oss till den tunna luften på hög höjd. Ett av de bästa sätten att göra det är att trekka till högre höjd och sedan komma tillbaka och sova på lägre höjd.

De som vill har möjlighet att trekka upp till Bhote Khola, som ligger 3 810 meter över havet. Det är en vacker och givande vandring i nationalparken.

Om du av någon anledning vill ta det lugnt i Namche den här dagen istället går det självklart också bra.

5

Dag 5: Trekking: Namche Bazaar - Phortse (3 810 m ö h)

Dags att vandra vidare. Dagens slutmål är Phortse, och sakta men säkert tornar Mount Everest upp sig framför oss!

Dagens trekking tar 6-7 timmar .

6

Dag 6: Trekking: Phortse - Dingboche (4 410 m ö h)

Vandringen går vidare uppåt, mot byn Dingboche i Chukhungdalen. Dingboche har en befolkning på ca 200 personer och är en populär plats att stanna på för vandrare till Everest, Ara Dablam och Imja Tse. Här stannar man oftast i två nätter för att acklimatisera sig till höjden, och det gör även vi. Man ska skynda långsamt, som kejsar Augustus sa. Eller var det Skalman?

vandring-nepal-Dingboche

7

Dag 7: Dingboche (vilodag)

Vi tar det lugnt i Dingboche. Här finns internetcaféer (som använder satellitteknik) och en av världens högst belägna biljardhallar (modell mindre). Floden Imja rinner förbi strax öster om byn och det finns till och med pizza att köpa om du är sugen på det.

8

Dag 8: Trekking: Dingboche - Lobuche (4 900 m ö h)

Dags att snöra på vandringskängorna igen. Nu går trekkingen in i den mest intensiva och påfrestande fasen, med starkare lutning uppför. På vägen till Lobuche passerar vi sommarbeten för jakar och ett minnesmonument för de sex sherpor som tragiskt dog i ett snöskred 1996.

Vandringen till Lobushe tar ca 6 timmar, och en fantastisk solnedgång väntar när vi kommer fram.

vandringsresa-nepal-lobuche

9

Dag 9: Trekking: Lobuche - Gorak Shep - Everests basläger (5 364 m ö h)

Det här är den stora dagen. Gorak Shep betyder ”steg till himlen” och har fått sitt namn av Dalai Lama. Det är en frusen sjöbotten fylld med sand, och för de som planerar att klättra på Everest är det här det sista acklimatiseringsstället. Tidigare var Gorak Shep basen för klättrarna, men nu har själva baslägret flyttats lite längre norrut, närmare Everest.

Gruppen når Gorak Shep efter ca 3 timmar, och efter en snabb lunch tar det ungefär 3 timmar till att nå baslägret. Härifrån har du inte bara en magnifik utsikt över Mount Everest, utan även över glaciärer, sjöar, grottor och det ökända isfallet.

Det här är den tekniskt mest krävande delen av trekkingen, och det tar ungefär 3 timmar att komma tillbaka till Gorak Shep. Njut av en tidig middag och förbered dig på att vakna tidigt nästa dag så du inte missar den fantastiska soluppgången över Himalaya.

trekkingresa-nepal-gorak shep

10

Dag 10: Trekking: Gorak Shep - Kala Patthar - Pheriche

Vi börjar dagen med att trekka upp till Kala Patthar (5 545 m ö h) – trekkingens högsta punkt, och bland de högsta punkter som går att nå utan ett klättringstillstånd. Härifrån har du fantastisk utsikt över världens högsta berg — Mount Everest. Härifrån ser du även bergstoppen, vilket man inte gör från baslägret.

Därefter börjar vi vandringen nedåt, till Pheriche, en by ovanför floden Tsola. Den här delen av trekkingen är förhållandevis enkel, och du hinner njuta av den fantastiska utsikten under vandringen som tar 7-8 timmar.

mount-everest-från kala-patthar

11

Dag 11: Trekking: Pheriche - Tengboche

Vi fortsätter nedåt och söderut till Tengboche. Där väntar ett besök på kloster, som förstördes av en jordbävning och brand för några år sedan, men har byggts upp igen med stöd av fonden Sir Edmund Hillarys’ Himalayan Trust.

Dagens trekking tar ”bara” ca 4 timmar.äventyrsresor-nepal-trekking-Tengboche

12

Dag 12: Trekking: Tengboche - Monjo

Dagens trekking nedåt tar ca 7 timmar, och vi tillbringar kvällen i mysiga Monjo, där du kan uppleva Sherpakultur och koppla av.

nepal-resa-trekking-everest

13

Dag 13: Trekking: Monjo - Lukla

Vi återvänder till Lukla, där vandringen började. Den här gången kommer du tillbaka hit många erfarenheter rikare, och kommer att se omgivningen med lite andra ögon. Ett bra tillfälle att träffa andra vandrare, och dela med dig av dina erfarenheter till dem som precis ska påbörja sin trekking. Ett säkert tecken på att du tillbaka i civilisationen är att Lukla faktiskt har både en restaurang med italiensk mat och ett tyskt bageri — och Starbucks!

Vi rekommenderar dock The Little Lukla Restaurant, på huvudgatan. Här hittar du goda momos och bra och billig mat.

äventyrsresa-trekking-nepal-lukla

14

Dag 14: Lukla - Kathmandu (flyg)

Flyg tillbaka till Kathmandu tidigt på morgonen, där du får tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill.

En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

Många byggnader och tempel i Kathmandu och centrala Nepal skadades tyvärr vid den kraftiga jordbävningen i april 2015, men återuppbyggnad pågår.

Obs: Som vi nämnt tidigare är flygen mellan Lukla och Kathmandu ofta försenare eller inställda. Därför rekommenderar vi att du tar till en eller flera dagar extra i Kathmandu innan du flyger hem, så att du inte riskerar att missa flyget från Nepal.

aventyrsresa-nepal

15

Dag 15: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och transfer till flygplatsen ingår. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Nepal? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kathmandu eller Pokhara. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Förläng resan:

Vill du stanna längre i Nepal? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Kathmandu och Pokhara. Läs mer om volontärarbete i Nepal här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Nepal

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A och eventuellt hepatit B samt tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällarna.

Det här är en fysiskt ansträngande resa, och vissa dagar vandrar man på hög höjd i upp till 6-7 timmar. Läs på om höjdsjuka innan du bokar.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTill Nepal behöver du inte skaffa visum i förväg – du får det på flygplatsen i Kathmandu. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du kan landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut lokal valuta Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort i Kathmandu. Du kan även växla in usd, euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu.

Observera att du utöver det behöver ta med dig minst 500 usd i kontanter, om vädret inte tillåter flyg mellan Kathmandu och Lukla och gruppen måste hyra en helikopter för att kunna ta sig dit.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Då den här resan går det endast att boka enkelrum på dag 1 och 14, dvs nätterna i Kathmandu.

Inga måltider ingår på den här resan, utan du får själv bestämma vad och var du vill äta. Räkna med att göra av med ca 2000-2500 kr i veckan på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILVi kan inte garantera att det finns wifi och mobiltäckning på alla boenden under trekkingen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.