18 dagar
Reslängd
Höst & vår
Avgångar
10/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Det här är vår mest utmanande och krävande äventyrsresa till Nepal. Den bjuder på trekking i världsklass, från Lukla till Gorak Shep, nära Mount Everests basläger. Därifrån har du en fantastisk utsikt över världens högsta berg, och vi vågar lova att du inte blir besviken. Resan börjar och slutar i spännande Kathmandu.

 

Höjdpunkter på den här äventyrsresan i Nepal

  • Rivstarta i spännande miljonstaden Kathmandu
  • Flyg till och från Lukla ingår – en flygtur långt utöver det vanliga!
  • Vandra i 11 dagar – massor av vackra naturupplevelser väntar
  • Lär känna de andra deltagarna och lokalbefolkningen
  • Avsluta och knyt ihop säcken i Kathmandu

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUMCa en gång i månaden, i mars och april och från september till november. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 2 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull (om du åker ensam).
ÅLDERSGRÄNS18 år. Det finns ingen övre gräns, men var beredd på ansträngande vandring på hög höjd.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanBoende i delat dubbelrum
Lokal engelsktalande guideFlygplatstransfer vid ankomst och avresa
Returflyg mellan Kathmandu & LuklaTrekkingtillstånd för Everest Nationalpark
Porter (bärhjälp) under trekkingenExpertguide under trekkingen
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeMåltider
Extra utflykterEntréavgifter
SCHYSST RESANDENär du bokar den här resan genom oss bidrar du till att hjälpa barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

nepalcrop3Dessutom hjälper du oss och vår lokala samarbetspartner att stödja återuppbyggnaden och driften av skolan Shree Pancha Kanya i Nawarkot, strax norr om Kathmandu. Den skadades svårt i i jordbävningen 2015.

En del av resans kostnad går till att renovera och underhålla skolan, som har ca 700 elever mellan 6 och 16 år. De kommer från familjer som lever under mycket fattiga förhållanden.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under morgonen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Resans guide finns också på hotellet från klockan 12. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer – men landar du på dag 1 ingår även transfer från flygplatsen till hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Kathmandu, men oftast är det ett hotell som heter Hotel Harati, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva.

Du har ett rum som väntar på dig på hotellet, och om du reser ensam kommer du förmodligen att träffa din rumskompis redan den första dagen (om inte han eller hon landar dag 2 eller du har bokat enkelrum, förstås.)

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter resan eller kasta dig ut i Kathmandu på egen hand eller tillsammans med några av de andra deltagarna.

aventyrsresa-trekking-nepal-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu

På morgonen träffar du de övriga deltagarna, om du inte hunnit göra det redan den första dagen. Du kan välja mellan att vara med på någon av de aktiviteter som ordnas genom oss eller upptäcka Nepals huvudstad på egen hand.

Vi rekommenderar ett besök på Swayambhunath, 5 km rakt österut från det hotell vi normalt bor på. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och templet kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Lika långt från hotellet, fast i rakt motsatt riktning, ligger Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck. Båda templen ingår i den sightseeing som arrangeras.

nepal-äventyrsresor-kathmandu

3

Dag 3: Kathmandu - Lukla (flyg) - Phakding

Vi tar flyget till Lukla, en kort flight på 35 minuter från Kathmandu. Lukla ligger bara ca 10 mil från huvudstaden, men flyg är enda sättet att ta sig fram eftersom det inte finns bilväg hela vägen. Var beredd på en spännande flygning med fantastiska vyer bland bergen!

I Lukla börjar vandringen, och vi passerar byn Dudh Koshi innan vi når den första etappens övernattning i byn Phakding (2.652 meter över havet). Den första dagens vandring tar 3-4 timmar, och du kommer att möta karavaner med vandrare på väg tillbaka, jakar (som även kallar grymtoxar – du kommer att förstå varför!), fladdrande böneflaggor och vackra landskap – och det här är bara början!

trekking-nepal-lukla

4

Dag 4: Trekking: Phakding - Namche Bazar

Vi fortsätter vandringen till byn Namche Bazar (3.440 m.ö.h). Namche Bazar är centralort i området Khumbu, och här finns en polisstation, ett postkontor och en bank. Det finns även en tibetansk marknad, som har öppet nästan varje dag.

vandring-nepal-namche-bazaar

5

Dag 5: Trekking: Namche - Thame - Namche

Vi tillbringar även den kommande natten i Namche Bazaar, för att acklimatisera oss till den tunna luften på hög höjd – men vi kommer inte att ligga och lata oss. För att vänja oss vid livet på hög höjd gör vi en dagsvandring till Thame, som totalt tar 6-7 timmar. Om du av någon anledning vill ta det lugnt i Namche den här dagen istället går det självklart bra.

6

Dag 6: Trekking: Namche Bazaar - Tengboche

Dags att vandra vidare. Dagens slutmål är Tengboche (3.867 m.ö.h.), och vi följer en vandringsled med fantastisk utsikt över floden Dudh Koshi. Sakta men säkert tornar Mount Everest upp sig framför oss!

Den här sträckan innehåller även flera skogspartier och hängbroar över floden, och vandringen tar 4-5 timmar. Framme i Tengboche väntar ett besök på kloster, som förstördes av en jordbävning och brand för några år sedan, men har byggts upp igen med stöd av fonden Sir Edmund Hillarys’ Himalayan Trust.

äventyrsresor-nepal-trekking-Tengboche

7

Dag 7: Trekking: Tengboche - Dingboche

Vandringen går vidare uppåt, mot byn Dingboche i Chukhungdalen. Dingboche har en befolkning på ca 200 personer och är en populär plats att stanna på för vandrare till Everest, Ara Dablam och Imja Tse. Här stannar man oftast i två nätter för att acklimatisera sig till höjden, och det gör även vi. Man ska skynda långsamt, som kejsar Augustus sa. Eller var det Skalman?

Dagens vandring mellan Tengboche och Dingboche tar 4-5 timmar.

8

Dag 8: Dingboche (vilodag)

Vi tar det lugnt i Dingboche. Här finns internetcaféer (som använder satellitteknik) och en av världens högst belägna biljardhallar (modell mindre). Floden Imja rinner förbi strax öster om byn och det finns till och med pizza att köpa om du är sugen på det.

vandring-nepal-Dingboche

9

Dag 9: Trekking: Dingboche - Lobuche

Dags att snöra på vandringskängorna igen. Nu går trekkingen in i den mest intensiva och påfrestande fasen, med starkare lutning uppför. På vägen till Lobuche (4.928 m.ö.h.) passerar vi sommarbeten för jakar och ett minnesmonument för de sex sherpor som tragiskt dog i ett snöskred 1996.

Vandringen till Lobushe tar 5-6 timmar, och en fantastisk solnedgång väntar när vi kommer fram.

vandringsresa-nepal-lobuche

10

Dag 10: Trekking: Lobuche - Gorak Shep

Vidare vandring uppåt och norrut. Gorak Shep betyder ”steg till himlen” och har fått sitt namn av Dalai Lama. Det är en frusen sjöbotten fylld med sand, och för de som planerar att klättra på Everest är det här det sista acklimatiseringsstället. Tidigare var Gorak Shep basen för klättrarna, men nu har själva baslägret flyttats lite längre norrut, närmare Everest. Själva baslägret är dock inte så sevärt, och ligger på ytterligare 200 meters höjd, där mångas gräns för höjdsjuka (eller AMS – Acute Mountain Sickness) går. Därför vandrar vi inte ända upp till själva baslägret.

trekkingresa-nepal-gorak shep

11

Dag 11: Trekking: Gorak Shep - Kala Patthar - Pheriche

Vi börjar dagen med att vandra upp till Kala Patthar (5.550 m.ö.h.) – trekkings högsta punkt, och bland de högsta punkter som går att nå utan ett klättringstillstånd. Härifrån har du fantastisk utsikt över världens högsta berg – Mount Everest. Härifrån ser du även bergstoppen, vilket man inte gör från baslägret.

Därefter börjar vi vandringen nedåt, till Pherice, en by ovanför floden Tsola. Den här delen av trekkingen är förhållandevis enkel, och du hinner njuta av den fantastiska utsikten under vandringen som tar 6-7 timmar.

mount-everest-från kala-patthar

12

Dag 12: Trekking: Pheriche - Kenjuma

Vi fortsätter nedåt och söderut, till Kenjuma (3.500 m.öh.), en vandring på 5-6 timmar.

13

Dag 13: Trekking: Kenjuma - Monjo

Dagens vandring tar 4-5 timmar, och vi tillbringar eftermiddagen och kvällen i mysiga Monjo, där du kan uppleva Sherpakultur och koppla av.

nepal-resa-trekking-everest

14

Dag 14: Trekking: Monjo - Lukla

Vi återvänder till Lukla, där vandringen började. Den här gången kommer du tillbaka hit många erfarenheter rikare, och kommer att se omgivningen med lite andra ögon. Ett bra tillfälle att träffa andra vandrare, och dela med dig av dina erfarenheter till dem som precis ska påbörja sin trekking. Ett säkert tecken på att du tillbaka i civilisationen är att Lukla faktiskt har både en restaurang med italiensk mat och ett tyskt bageri – och Starbucks!

Vi rekommenderar dock The Little Lukla Restaurant, på huvudgatan. Här hittar du goda momos och bra och billig mat.

äventyrsresa-trekking-nepal-lukla

15

Dag 15: Lukla - Kathmandu (flyg)

Flyg tillbaka till Kathmandu, där du får tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill.

En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

Många byggnader och tempel i Kathmandu och centrala Nepal skadades tyvärr vid den kraftiga jordbävningen i april 2015, men återuppbyggnad pågår.

aventyrsresa-nepal

16

Dag 16: Kathmandu

Vill du utforska någon av Kathmandus mindre kända attraktioner? Krematoriet vid templet Pashupatinath är öppet för besökare, men läs på innan eller ta med dig en lokal guide som kan förklara ceremonierna.

aktiva-resor-nepal

17

Dag 17: Kathmandu

Ännu en ledig dag i Kathmandu. Vill du shoppa lite innan du åker hem? På köpcentret Bishal Bazaar finns det mesta.

aventyrsresor-nepal-kathmandu

18

Dag 18: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och transfer till flygplatsen ingår. Det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete i Nepal? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kathmandu eller Pokhara. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter i Kathmandu på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

Minst fyra deltagare krävs för att en aktivitet ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Kathmandu: Sightseeing i stan – REKOMMENDERAD 

Vi bockar av några ”måsten” att besöka i Kathmandu: Durbar Square, templet Swayambunath (även känt som ”aptemplet”), templet Pashupatinath vid Bagmatifloden, den heligaste platsen för Nepals hinduer, stupan Bodnath och den gamla huvudstaden Patan. Patan är full av gamla tempel och andra intressanta byggnader. Tyvärr skadades många av dem i jordbävningen i april 2015, men för dig som är intresserad av historia är stan fortfarande värd ett besök.

En heldagstur som börjar med avresa från hotellet kl 9.30 och avslutas ca kl 16.30

Prisca 300 kr
InkluderatTransfer, guide
Inte inkluderatEntréavgifter, eventuella kameraavgifter, dryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


2. Kathmandu: Matlagningslektion

Kvällslektion. Du får lära dig laga ”momos” (dumplings), ris, linssoppa och flera rätter med grönsaker och kött.

Prisca 190 kr
InkluderatTransfer, matlagningslektion, middag
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras. Vid färre antal deltagare kan den eventuellt genomföras ändå, till ett lite högre pris per person.


3. Kathmandu: Forspaddling på Trisulifloden

Transfer med egen buss/bil till floden, och med allmän buss tillbaka till Kathmandu ingår.

Prisca 450 kr
InkluderatTransfer, forspaddling
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


4. Kathmandu: Panauti & Namobuddha

Vi lämnar Kathmandu tidigt på morgonen och kör till byn Panauti, där du får en guidad vandring som sedan fortsätter till Namobuddha, en av Nepals heligaste platser för landets buddhister. Därefter vandrar vi tillbaka till Dhulikhel, där transport tillbaka till Kathmandu väntar.

En heldagsutflykt, med ca 5 timmars vandring. Vi lämnar hotellet klockan 07.30 och är tillbaka ca klockan 16.

Prisca 250 kr
InkluderatTransfer och trekking med guide
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


Förläng resan:

Vill du stanna längre i Nepal? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på olika projekt i Kathmandu och Pokhara. Läs mer om volontärarbete i Nepal här!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Nepal

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Nepal. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMDu behöver inte söka visum till Nepal i Sverige – du får det på flygplatsen i Kathmandu när du landat. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.Transfer från flygplatsen till det första hotellet ingår på dag 1, och transfer från hotellet till flygplatsen på resans sista dag.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut nepalesiska rupies utanför Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 2.000-2.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard i Kathmandu. Under trekkingen är boendet enkelt. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum i Kathmandu, mot en extra kostnad på 1.000 kr. Observera att enkelrum inte är tillgängligt under trekkingen.

Det händer att hotell och annat boende blir fullbokade även lång tid i förväg. Hotellen vi visar under bildfliken är inte alltid exakt de man bor på under resan, men vi hittar något likvärdigt om något av dem är fullbokat.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRER Det här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på hotellet i Kathmandu, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Under trekkingen kan det vara svårt att koppla upp sig, men det finns internet via satellit i vissa byar längs vägen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.