12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Att resa mer barn i Sri Lanka betyder inte att ni måste vara låsta till tråkiga charterresor, eller att ni måste ordna alla praktiska detaljer själva för att få uppleva något mer än samma strand i två veckor. På den här roliga familjeresan kan ni släppa allt trassel med att boka bussbiljetter och hotell, och bara luta er tillbaka och låta familjen uppleva allt spännande Sri Lanka har att erbjuda – utan att det kostar en förmögenhet!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan genom Sri Lanka

 • Börja resan med att varva ned på stranden eller vid hotellpoolen i Negombo
 • Fascineras av grottemplet i Dambulla och cykla runt i stan
 • Bestig Sigiriya – ”Lejonets berg”
 • Lär känna Kandy och vandra runt i den imponerande botaniska trädgården från 1300-talet
 • Besök det UNESCO-skyddade templet Sri Dalada Maligawa i Kandy
 • Vandra bland teplantage på höglandet i Bandarawela
 • Se elefanter rehabiliteras tillbaka till ett liv i frihet
 • Åk på safari i Udawalawe Nationalpark
 • Relaxa på stranden i Mirissa
 • Få en glimt av huvudstaden Colombos folkliv och shopping

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSri Lanka. Resan startar i Negombo (nära flygplatsen i Colombo) och slutar i Colombo.
STARTDATUMAvgångarna är koncentrerade kring skolloven runt påsk, juli-augusti och jul/nyår, men det finns även några avgångar i september och oktober. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
11 frukostar, 1 lunch, 2 middagarTransfer med privat buss och tåg
Lokal expertguideGrottemplet i Dambulla
Cykling med guide i DambullaLejonets berg i Sigiriya
Botaniska trädgården i KandyTemple of the Tooth i Kandy
Trekking med guide i BandarawelaElephant Transit Home i Udawalawe
Safari i Udawalawe NationalparkEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i ColomboMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Negombo (nära Colombo)

Ni är välkomna att checka in på hotellet i Negombo från klockan 14. De andra familjerna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Sri Lanka några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Negombo – oftast är det en resort vid stranden som heter Rani Beach Resort, men om den är fullbokad blir det ett annat, likvärdigt alternativ. Det tar bara en halvtimme från flygplatsen till resorten med taxi.

Beroende på när ni kommer till Sri Lanka får ni spendera dagen och/eller kvällen som ni vill. De flesta väljer poolen eller havet på eftermiddagen. Det går även att hyra cykel i receptionen om ni vill röra på er lite och utforska omgivningarna.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på resorten där du får träffa resans guide, så då är det bra om ni är på plats.

gruppresa-sri-lanka-negombo

2

Dag 2: Negombo - Dambulla

Vi påbörjar resandet, och åker med egen minibuss eller buss (beroende på antalet deltagare) 15 mil in i landet. I Dambulla väntar ett grottkomplex med fem olika grottor – och ett annorlunda tempel, som är Sri Lankas största och mest välbevarade grottempel. Dambulla Cave Temple finns också med på UNESCOs världsarvslista.

Transfer: ca 4 timmar

äventyrsresor-sri-lanka-dambulla

3

Dag 3: Dambulla (Sigiriya)

Vi tillbringar förmiddagen i Sigiriya, eller ”Lejonets berg”, vars palats byggdes redan på 400-talet. Sigiriya huvudstad för delar av det som nu är Sri Lanka och är skyddat av UNESCO. Palatset och berget ligger bara 7 kilometer från Dambulla.

Det är en lång och ganska brant vandring upp till toppen. Stentrappor leder upp för sluttningen till bergets fot, och vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten ”Lejonporten”, idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar.

Efter lunch utforskar vi Dambulla på cykel. Även här finns många intressanta tempelruiner och annat sevärt.

resa-med-barn-sri-lanka-Sigiriya

4

Dag 4: Dambulla - Kandy

Resan går vidare – till Kandy, som ofta kallas Sri Lankas kulturella huvudstad. Det är Sri Lankas näst största stad, med en befolkning på drygt 100.000 och ett mycket lugnare tempo än huvudstaden Colombo.

Här besöker vi den kungliga botaniska trädgården i Peradeniya – en av Asiens finaste och med rötter ända från 1371. Här finns över 4000 olika sorters växter, bland annat fina orkidéer, kryddor och medicinalväxter.

äventyrsresa-sri-lanka-kandy

5

Dag 5: Kandy

En heldag i Kandy, som vi börjar med att besöka ett av Sri Lankas mest heliga tempel: Sri Dalada Maligawa, där enligt legenden en relik en av Buddhas tänder finns. Templet kallas därför ofta ”Temple of the tooth”.

När ni besöker templet måste ni ta av skorna. Lämna in dem för förvaring eller lägg dem i ryggsäckarna – annars är det stor risk att aporna springer iväg med dem!

familjeresa-srilanka-Sri Dalada Maligawa

6

Dag 6: Kandy – Bandarawela

Vi åker vidare, till ”lilla England” som de brittiska kolonisatörerna kallade höglandet runt Bandarawela på grund av det svalare klimatet. Här på 1200 meter över havet är det teplantagen som dominerar landskapet.

Transfer: ca 3 timmar

resa-till-srilanka-gruppresa

7

Dag 7: Bandarawela

Vi utforskar området kring Bandarawela till fots på förmiddagen, vandrar bland teplantage och njuter av vacker omgivning och ren luft. Vandringen anpassas till gruppens önskemål och förutsättningar – det är ingen krävande trekking.

Eftermiddagen får ni spendera som ni vill – kanske fortsätta upptäcka omgivningarna på egen hand, eller ta en lugn eftermiddag på hotellet?

8

Dag 8: Bandarawela - Udawalawe

Resan fortsätter söderut efter frukost, till Udawalawe.

Efter lunch besöker vi Udawalawe Elephant Transit Home, som grundades 1995 med stöd av den lankesiska regeringen. Här placeras unga elefanter som förlorat sina mammor på grund av tjuvjakt, olyckor eller naturliga orsaker, i väntan på att de ska bli tillräckligt gamla för att kunna släppas ut i frihet och klara sig själva.

För att elefanterna ska behålla sin naturliga distans till människor begränsas kontakten till endast den mest nödvändiga, framför allt för de elefanter som börjar närma sig femårsåldern då de vanligtvis introduceras till ett självständigt liv i en av Sri Lankas stora nationalparker. Därför är elefantridning och annat dumt självklart inte något som förekommer här – men vi kommer lagom till lunchdags för elefanterna och ni kommer att komma tillräckligt nära för att kunna se men inte röra.

Vi på TAC gillar elefanter och det här centret. Entréavgiften i resans pris, så att alla våra resenärer ska få ta del av det viktiga arbete som görs här och stödja dem med ett besök.

Därefter väntar en jeep som tar er runt på safari i Udawalawe nationalpark! Här finns makaker och andra större apor, hjortar, krokodiler, leoparder och elefanter – de lever i frihet på stora ytor så det finns ingen garanti att alla djurarter visar sig, men det är ändå en oförglömlig upplevelse.

Kvällen och natten tillbringar vi tält i anslutning till nationalparken. Det stora och ”lyxiga” tält och det finns till och med en liten swimming pool!

Transfer: ca 3 timmar

gruppresor-med-barn-sri-lanka

9

Dag 9: Udawalawe - Mirissa

Mot havet! Vi åker vidare söderut till Mirissa på Sri Lankas sydspets, som har en av Sri Lankas finaste stränder. Ta det lugnt, njut av stranden och koppla av. Om ni vill snorkla finns det även möjligheter till det. Vattnet är klarast från november till maj.

Transfer: ca 3 timmar

resor-till-srilanka-mirissa

10

Dag 10: Mirissa

Ledig dag i Mirissa – stranda och snorkla så mycket ni orkar! Vill ni röra på er? Hyr cyklar eller ta en tuktuk till Weligama, 8 kilometer bort, och se fiskebåtarna komma in med dagens fångster på eftermiddagen. Från september till april finns det även möjlighet till valskådning mot en extra kostnad.

Eller kanske en tur till Galle, 4 mil bort? Det är en mysig stad med ca 100.000 invånare. Galle är en populär ort för turister och backpackers och många konstnärer, författare, poeter och fotografer har valt att flytta hit – både från andra delar Sri Lanka och resten av världen.

rundresa-sri-lanka-galle

11

Dag 11: Mirissa - Colombo

Vi avslutar resan i huvudstaden, som med sydasiatiska mått är en småstad med ca 750.000 invånare. Som jämförelse kan nämnas att det finns över 60 städer med fler invånare i jättegrannen Indien!

Vill ni shoppa lite innan ni åker hem? På Pettah Bazaar finns det mesta. Missa inte Barefoot, en butik med rättvisemärkt hantverk från hela Sri Lanka. Här kan du köpa färgstarka souvenirer, handgjorda mjukisdjur, sängkläder, dukar och väskor – och överskottet går tillbaka till byarna de kommer från. De har även ett mysigt café.

På kvällen brukar gruppen samlas för en gemensam avskedsmiddag, men det är förstås frivilligt.

Transfer: ca 3,5 timmar

rundresa-sri-lanka-colombo

12

Dag 12: Colombo

Utcheckning är kl 12 och det tar ca 30-45 minter med taxi till flygplatsen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om ni flyger på kvällen och vill göra något under dagen.

Eller ni kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Sri Lanka? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga er vistelse med att volontärarbeta i Kandy eller med havssköldpaddor i Ambalangoda, nära Hikkaduwa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

På den här resan ingår mer i priset från början än på våra andra gruppresor till Sri Lanka, men det finns ändå möjlighet att själv välja till aktiviteter vissa dagar.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

På Sri Lanka betalar du med lankesiska rupies (LKR). 1000 rupies är ungefär 27 svenska kronor.

Kandy:

 • Dans- och kulturshow (ca 1.000 LKR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Colombo. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete på Sri Lanka, och det går även bra att ta med barnen på flera av projekten. Volontära med sköldpaddor på stranden i Ambalangoda en vecka innan ni åker hem kanske? Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper er gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Sri Lanka

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Sri Lanka är enligt Världshälsoorganisationen helt fritt från Malaria sedan 2016. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar er mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om ni har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar söker ni på http://www.eta.gov.lk. Ska ni stanna längre kontaktar ni Sri Lankas ambassad i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Ni ska landa i Colombo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom ni själva tar er från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Negombo från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTDu är svårt att växla till sig lankesiska rupies i Sverige, och officiellt är det olagligt att föra med sig lokal valuta in eller ut ur landet, utom små summor. Det finns gott om bankomater som tar utländska bankkort på flygplatsen i Colombo och under resan. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och på många andra ställen.

Räkna med att göra av med ca 1.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad ni väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Under bildfliken finns bilder på de hotell man normalt bor på under den här resan.

8 frukostar, 1 lunch och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Ni kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och guiden.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.