15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Vietnam är ett spännande land att resa runt i, och på den här aktiva gruppresan som startar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City hinner vi med många intressanta platser. Du reser i grupp tillsammans med en lokal expertguide, och på den här resan ingår mer i priset än på de flesta av våra andra resor till Vietnam – men du har fortfarande lediga dagar och möjlighet att själv välja vad du vill göra.

Flyg från Hoi An till Ho Chi Minh City ingår i priset.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Vietnam

 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Vandra och bo i homestay i vackra Da Bac
 • Upplev Cat Ba, den största ön i Halongbukten
 • Njut av lunch på en båt och paddla kajak mellan kalkstensöarna 
 • Glid fram på Parfymfloden i Hué
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An
 • Upplev myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Åk båt genom Mekongdeltat längst i söder

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
13 frukostar, 5 luncher, 2 middagTransfer med båt, privat buss, taxi, tåg & MC
Lokal expertguideEtt nattåg med sovplats
Flyg från Da Nang till HCMCGuidad tur och Sung-grottan i Da Bac
Trekking och homestay i Da BacFöreställning med vattendockor i Hanoi
Ho-Chi Minh-mausoleet i HanoiBåtresa i Lan Ha-bukten
Kajakpaddling vid Cat BaBesök i citadellet i Hué
Båttur på Parfymfloden i HuéMotorcykeltur i Hué
Kungliga gravarna i HuéStadsvandring med guide i Hoi An
Krigsmuséet i Ho Chi Minh CityStadstur med guide i Ho Chi Minh City
Båtresa i MekongdeltatHomestay i Mekongdeltat
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer vid ankomst och avresaMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2019.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Hanoi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Hong Ngoc Cochinchine Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till Hanoi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka? Eller en nybryggd lokal öl på en av barerna i gamla stan?

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

gruppresor-vietnam-hanoi-billiga-resor

2

Dag 2: Hanoi

Vi börjar dagen med frukost hos Blue Dragon Children’s Foundation, där du får lära dig mer om de arbete de bedriver för utsatta barn och ungdomar i hela Vietnam. Därefter väntar en guidad tur i Hanois gamla kvarter och besök på Ho Chi Minh’s mausoleum, det ganska blygsamma stylthuset ”Farbror Ho” bodde i från 1958 till 1969 och Ho Chi Minh-museet.

På kvällen får du se en föreställning med traditionella vattendockor – marionetter som skickligt manövreras och berättar historier från gamla tider till ackompanjemang av traditionell vietnamesisk musik.

singelresor-vietnam-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Da Bac

Vi påbörjar resandet på riktigt, och vi åker till distriktet Da Bac väster om Hanoi. Här får du först träffa Dao Tien-folket, en av Vietnams många minoritetsgrupper med ursprung i Kina. Vi bor i homestay hos dem – en chans för dig att få en inblick i deras kultur och vardag som även ger ett ekonomiskt tillskott för byn.

Lunch och middag ingår, och boendet är i flerbäddsrum. Det finns rena sängkläder, filtar, myggnät och varm dusch, men var beredd på enkla förhållanden.

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

gruppresor-vietnam-da bac

4

Dag 4: Da Bac - Hanoi

Vi ger oss ut på en 10 kilometer lång vandring från Sung till Da Bia, genom vackra risfält, bergslandskap och små byar. Du kommer att träffa på Muong-folket, en annan av norra Vietnams många minoritetsbefolkningar, och de står för dagens lunch. Därefter får du koppla av efter vandrandet, och vi tar båt över sjön tillbaka till byn Thung Nai. Där väntar buss eller minibuss som tar oss tillbaka till Hanoi.

Kvällen är fri för egna aktiviteter i Hanoi – vi rekommenderar ett besök på Litteraturtemplet (Van Mieu) och en färskbryggd bia hoi eller två.

Transfer: Buss, ca 2 timmar

Fotnot: Om du vill stå över vandringen kan taxi ordnas, mot en extrakostnad på ca 70 USD som betalas på plats.

5

Dag 5: Hanoi - Cat Ba

Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969 kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten.

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

6

Dag 6: Cat Ba - Hanoi - Hué (nattåg)

Morgonen och förmiddagen får du tillbringa hur du vill på mysiga Cat Ba – sola och bada om vädret tillåter, koppla av med en bra bok eller ta en långpromenad längs stranden. Efter lunch tar vi bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och du hinner lagom äta middag med de andra resenärerna innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har fyra eller sex platser (oftast fyra), som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Buss ca 3,5 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

nattag-vietnam

7

Dag 7: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Efter lunch besöker vi det kejserliga citadellet. Kejsarstadens hela område är 4 kvadratkilometer stort och omges av en mur och vallgrav. Vallgraven får sitt vatten från Huongfloden via slussportar. Innanför ligger själva kejsarstaden med befästning och palats, omgärda av en mur som är 2,5 km lång. I centrum av citadellet ligger den ”Förbjudna staden” som är en kopia av originalet i Peking.

Avsluta gärna dagen med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

vietnamresa-billig-gruppresa-aventyr-hue

8

Dag 8: Hué

Små motorcyklar är Vietnams vanligaste transportmedel, och ”alla” kör dem – från barn till äldre damer. Idag får du uppleva Hué som lokalbefolkningen. Du får din egen motorcykelchaufför, som börjar med att ta dig runt citadellet igen – för en annan upplevelse är att besöka det till fots. Därefter åker vi vidare till Thien Mu-pagoden, en symbol för Hué med rötter från 1601 och fortfarande en del av ett aktivt tempel.

Här byter vi motorcykeln mot båt, och kryssar fram längs Parfymfloden som flyter genom Hue i ungefär 40 minuter. Därefter möter din motorcykelchaufför upp dig igen, och efter lunch åker vi vidare till Kejsare Tu Ducs mausoleum – vackert beläget vid en sjö.

Fotnot: Motorcykelåkandet är relativt säkert, och det är små och lätta motorcyklar som används. Om du inte vill åka motorcykel ordnas transport med bil istället, utan extra kostnad.

vietnam-resa-i-grupp-hue

9

Dag 9: Hué - Hoi An

Vi fortsätter söderut längs kusten med buss, och stannar till vid stranden Lang Co innan vi passerar genom det dramatiska Hai Van-passet på vägen till Hoi An.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring på eftermiddagen ingår.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

vietnam-rundresor-hoi an

10

Dag 10: Hoi An

Ledig dag i Hoi An. Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

billig-gruppresa-vietnam-hoi-an

11

Dag 11: Hoi An

I Hoi An är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An. Kanske en liten båtresa upp för Thu Bon-floden kan vara intressant? Eller besök på några av stans många konstgallerier? Det finns även möjlighet att hyra cykel och utforska omgivningarna.

rundresa-vietnam-hoi-an

12

Dag 12: Hoi An - Da Nang - Ho Chi Minh City (flyg)

Transfer till Da Nangs flygplats, och vi flyger till Ho Chi Minh City. En guidad tur i Vietnams största stad ingår, och vi besöker även krigsmuséet (som tidigare hette ”Museum of American War Crimes”). Här får du lära dig mer om de tragiska åren under det som i Vietnam kallas USA-kriget.

Transfer: Buss och flyg, ca 2 timmar

vietnam-rundresor-ho-chi-minh-city

13

Dag 13: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden igen på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay/guesthouse och alla måltider ingår. Här sover vi i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden.

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

14

Dag 14: Mekongdeltat - HCMC

Efter en tidig frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har resten av dagen och kvällen att spendera som du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar

15

Dag 15: HCMC

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i HCMC eller åka vidare till exempelvis Kambodja.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har flera möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100.000 dong är ungefär 35 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30.000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40.000 dong)
 • Hoa Lo-fängelset (ca 30.000 dong)
 • Litteraturtemplet (ca 30.000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 35 USD inkl transport)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt medborgarskap och pass behöver du inget visum.

Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

För vistelse längre än 15 dagar kan du även ordna visum på Vietnams ambassad i Stockholm. Då får du ett visum som gäller i antingen 30 eller 90 dagar. Tänk på att visumet är giltigt för inresa i sex månader från det datum det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Du kan läsa mer om visum till Vietnam här: http://www.vietnamemb.se/en/service/visa.html

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14.

Resan avslutas i Ho Chi Minh City, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från HCMC till Hanoi eller boka hemresan direkt från HCMC.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1000 – 1500 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard. Under nätterna i homestay och på nattågen är det inte möjligt att få enkelrum.

13 frukostar, 5 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.