Här hittar du Vietnams bästa Bia Hoi!

gruppresor-vietnam-bia-hoi

Vad tänker du på när resor till Vietnam kommer på tal? Motorcyklar i massor? Kalkstensöarna i Halongbukten? All god mat? Tre bra första tankar – men för många erfarna Vietnamresenärer finns det inget mer vietnamesiskt än bia hoi!

Bia hoi? Har du inte varit i Vietnam tidigare har du kanske inte stiftat bekantskap med det. Bia hoi – eller Bia hơi som det skriv på vietnamesiska – är två saker:

  1. Lokal, hembrygd och nybryggd öl som finns överallt i norra Vietnam.
  2. De små barerna/restaurangerna längs gatorna med plaststolar och platsbord där ölen serveras.

Med andra ord används samma ord för själva ölen som för ställena de dricks på – lite förvirrande, men ändå inte.

 

Världens billigaste öl?

Till skillnad från nästan all annan öl, bryggs bia hoi från scratch varje dag. Det är en ljus och gyllene lager som ska serveras iskall. Den innehåller ungefär 3% alkohol, och är nästan lika lättdrucken som vatten – så en liten varning kan vara på sin plats om du är törstig efter en varm dags upptäckande i Vietnam.

Bia hoi innehåller nästan inget konserveringsmedel eftersom den inte behöver hålla sig färsk mer än något dygn. Eftersom den tillverkas lokalt tillkommer oftast inga transportkostnader eller lagerkostnader (höhö) – så priset är mycket lägre än annan öl i Vietnam. Ett glas kostar ungefär 5.000 vietnamesiska dong på de billigaste ställena. Låter det dyrt? Det är ungefär 2 svenska kronor!

En liten varning dock – förutom att det är lättdrucket kan bia hoi lätt bli lite unken framåt småtimmarna. Den tillverkas oftast på förmiddagarna, och ju färskare desto bättre. En bia hoi till lunch är aldrig fel. Tio efter midnatt kan däremot skapa lite problem av en eller annan anledning.

 

Från lyxdryck till ”folköl”

Så… hur skapades den här mycket speciella ölen? Som många andra vietnamesiska traditioner har den sina rötter i slutet av 1800-talet, när fransmännen styrde landet. De ville få lokalbefolkningen att dricka mer öl och mindre av det traditionella – och mycket starkare – risvinet. Men de byggde bara ett ölbryggeri, Hommel-bryggeriet i Hanoi, och öl blev en lyxvara för överklassen.

När Vietnam blev självständigt 1954 döpte man om bryggeriet till Hanoi Brewery, och där föddes bia hoi. Men vietnameserna älskade fortfarande sitt risvin över allt annat, och bia hoi blev inte populärt förrän myndigheterna förbjöd hembränning. De kunde inte länge tillverka risvin – åtminstone inte lagligt – men bia hoi gick bra.

 

Var hittar du bäst bia hoi?

Idag finns bia hoi i hela norra Vietnam, men mestadels i Hanoi där den skapades. Bia hoi-barer är inget för dig som vill avnjuta en öl i luftkonditionerade lokaler med lite lagom menlös musik i bakgrunden och en vattenkammad bartender. Här sitter du på plaststolar anpassade för lokalbefolkningen (som oftast är betydligt kortare än de flesta svenskar), ofta bara någon meter från gatan där motorcyklar vrålar förbi i en aldrig sinande ström. Hanois motorburna ungdom modifierar gärna ljuddämparna, så det hörs när de kommer. Har du otur kommer en pickup och spyr svart rök över hela gatan. Gatuhundarna talar också gärna om var de befinner sig. Lägg till ett par karaokebarer med några meters mellanrum, på varsin sida om dig. Försök sen hålla en konversation med din bordsgranne. 😆

De barer som har mycket folk har bäst öl, och maten som serveras har förhoppningsvis inte stått framme alltför länge. Det är också något att tänka på – tyvärr är det lätt att bli magsjuk på vissa bia hoi-barer, men väljer du en populär bar minskar den risken.

Om du åker på en av våra gruppresor i Vietnam brukar guiden ha stenkoll på de bästa ställena, men det här är några av våra favoriter i Hanoi:

Bia Conner – i korsningen mellan Nha Hoa och Duong Thanh

Bia Hoi Tong Dan – 12 Tong Dan Street, Trang Tien

Bia Hoi Duong Thanh – 2C Duong Thanh Str, Hoan Kiem

Bia Hoi Lan Chin – En liten ”kedja” med många barer i Hanoi

 

Một hai ba dzô – SKÅL! 🍻

Skriv en rad!

Kommentera