12 dagar
Reslängd
Apr – Aug
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Ta med barnen till Kina! På den här familjeresan får ni uppleva både storstäder och landsbygd i spännande Kina – fullt av både intressant historia och spännande framtid. 

Tre snabbtåg och flyg från Chengdu till Yangshuo ingår, så ni hinner se så mycket som möjligt under tolv fullspäckade dagar i Kina.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Familjeresan i Kina

 • Rivstarta i elvamiljonersstaden Peking
 • Utforska Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden
 • Upplev kinesiska muren i Jinshanling
 • Fascineras av terrakottaarmén i Xi’an
 • Kom nära jättepandor i Chengdu
 • Lär er laga kinesisk mat
 • Utforska vackra Yangshou med cykel
 • Avsluta med shopping och god mat i Hongkong

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKina. Resan startar i Peking och slutar i Hongkong.
STARTDATUMFrämst under påsklovet och sommarlovet. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
11 frukostar, 2 luncher, 5 middagarLokal expertguide
Transfer med snabbtåg, egen bussFlyg från Chengdu till Yangshuo
Den Förbjudna Staden i PekingHimmelska Fridens Torg i Peking
Kinesiska muren i JinshanlingMatlagningslektion (dumplings)
Lektion i kinesisk papperskonstGuidad vandring i Xi’an
Terracottaarmén i Xi’anGuidad vandring i Chengdu
Pandaresearch-centret i ChengduGuidad vandring i Yangshuo
Matlagningslektion i YangshuoCykling med lokal guide i Yangshou
Guidad vandring i HongkongEn donation till Eden Projects
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Peking och HongkongMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för familjeresan i Kina ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Peking

Ni är välkomna att checka in på hotellet i Peking från klockan 14. De andra familjerna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Peking några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om ni vill se mer av staden och dess omgivningar.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Peking – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Dongfang Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. (Förväxla inte hotellet med Beijing Dongfang Hotel, det är ett annat hotell i närheten!)

Beroende på när ni kommer till Peking får ni spendera dagen och/eller kvällen som ni vill. Kanske väljer ni att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar ni på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga familjerna, så då är det bra om ni är på plats.

gruppresor-kina-peking

2

Dag 2: Gubeikou - Peking

Efter frukost är det dags att börja upptäcka Peking, och vi utforskar Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden. Torget mäter ca 220 000 kvadratmeter och är därmed det största i världen. Här kan en miljon människor få plats samtidigt! Norra delen av torget är en stor öppen yta och södra delen domineras av Mao Zedongs minneshall. Mitt på torget står Monument över folkets hjältar.

Den Förbjudna Staden är världens största existerande palats. Totalt finns nästan 1 000 tempel, salar, bostäder och paviljonger innehållande över 9 000 rum fördelat på en byggnadsyta av 150 000 kvadratmeter. Palatset är byggt enligt principerna för yin och yang – balansen mellan negativa och positiva energier.

På eftermiddagen påbörjar vi resandet, och första stopp är Gubeikou, 15 mil nordöst om huvudstaden. Här bor vi på ett enkelt, familjedrivet guesthouse. Var beredd på spartanska förhållanden, men ett varmt välkomnande! Här får ni även prova på att göra kinesiska dumplings.

Transfer: Privat minibuss, ca 3 timmar

familjeresor-kina-peking

3

Dag 3: Peking - Gubeikou

Efter frukost får ni lära er grunderna i kinesisk papperskonst, ett hantverk som kineserna finslipat sedan de uppfanns pappret år 105!

Därefter är det dags att stifta närmare bekantskap med den kinesiska muren. Den är totalt över 500 mil lång, och vi besöker en av de mest intressanta sektionerna. I Gubeikou finns en sektion av muren som inte restaurerats, och även om årtusendena sedan den byggdes har slitit hårt på detaljerna ger den här delen av världens längsta byggnad en fascinerande inblick i Kinas historia.

På eftermiddagen åker vi tillbaka till Peking, där ni får spendera kvällen efter egna önskemål.

Transfer: Privat minibuss, ca 3 timmar

aventyrsresa-kina-kinesiska-muren

4

Dag 4: Peking - Xi'an (snabbtåg)

Efter frukost är det dags att stifta bekantskap med Kinas nya generation av snabbtåg! En resa som tidigare tog 11 timmar att avverka med ett vanligt tåg gör vi lite drygt fem timmar, och kommer fram till Xi’an vid 15-tiden.

Xi’an är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3100 år tillbaka i tiden. Mest känd är staden för terrakottaarmén som vaktar den förste kejsaren av Qindynastins – Qin Shihuangs – över 2.200 år gamla mausoleum, men det finns mycket annat att se och göra här också.

Guiden tar er med på en vandring i Xi’ans muslimska delar, med livliga marknader och en av Kinas viktigaste moskéer. Missa inte den intressanta matkulturen i Xi’an – här blandas traditionell kinesisk mat med muslimska inslag. Missa inte roujiamo (marinerat nötkött eller lamm i bröd) och Xi’an dumplings.

Transfer: Snabbtåg, ca 5 timmar

rundresa-kina-xi'an

5

Dag 5: Xi'an - Lintong - Xi'an

Vi besöker den mäkta imponerande Terrakottaarmén stadsdistriktet Lintong, cirka två timmar öster om centrala Xi’an. Armén är uppdelad i tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda, men det beräknas finnas minst 6000 till. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader. Armén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, och är en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter.

Transfer med minibuss eller buss: ca 3 timmar

rundresa-kilna-xi'an

6

Dag 6: Xi'an - Chengdu

Ett nytt snabbtåg tar oss till Chengdu – huvudstaden i Sichuanprovinsen. Guiden tar er med på en guidad tur på ca två timmar, och eftermiddagen får ni spendera som du vill. Missa inte buddhisttemplet Wenshu, det största och viktigaste i Chengdu. Det ligger mitt i den gamla stadsdelen. Annat sevärt är Tianfu SquarePeople’s park och Kuan & Zhai Alley, en kulturgata med gammal arkitektur och många små butiker.

Vi avslutar kvällen med med en Sichuan-hotpot – ett måste i Chengdu!

Transfer med snabbtåg: ca 3,5 timmar

familjeresa-kina-chengdu

7

Dag 7: Chengdu

Jättepandor är något som förknippas med Chengdu. Vi besöker Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, där man jobbar med att bevara pandorna. Här kan ni se dem leka och äta bambu, och om ni har tur finns det även möjlighet att se nyfödda babypandor matas med nappflaska (pandor föds oftast från juli till september).

familjeresa-pandor-kina

8

Dag 8: Chengdu - Yangshuo

Dags att resa vidare! Vi tar flyget till Guilin, där buss väntar på att ta er vidare till Yangshuo. Det är en mysig liten stad omgiven av berg och en fantastiskt vacker natur. Yangshuo blev populärt bland backpackers redan på 80-talet, men det är ändå relativt skonat från massturism.

Yangzhou är också känt för fiske med skarvar. Fåglarna hålls i ”koppel” och fångar fiskarna. När arbetspasset är slut får de behålla sin sista fångst, och även om det kan se lite otäckt ut tar fåglarna inte skada.

Transfer: Flyg, ca 2 timmar och buss, ca 2 timmar

rundresa-kina-yangshuo

9

Dag 9: Yangshuo

Vi utforskar landsbygden runt Yangshuo från cykelsadeln! Cykelhjälmar finns för både vuxna och barn, och cykelturen avslutas med lunch på en lokal restaurang. Vi cyklar från klockan 8 till 12, men i lugnt tempo med pauser när det behövs. En följebil finns om någon inte orkar sista biten, eller om någon inte vill cykla alls.

På kvällen finns möjlighet att besöka  Impression Liusanjie, en berömd ljusshow skapad av  Zhang Yimou, som även ansvarade för öppnings- och avslutningsceremonierna i OS i Peking 2008.  Biljetterna kostar runt 200 kr.

resa-med-barn-kina

10

Dag 10: Yangshuo - Guilin - Hongkong (snabbtåg)

Resan går vidare till slutmålet. Vi tar privat buss till norra tågstationen i Guilin, och snabbtåg som går upp till 300 kilometer i timmen till Shenzhen, på gränsen till Hongkong. Det är en populär gränsövergång, så det kan ta ett par timmar att stämpla ut sig ur Kina, stämpla in sig i Hongkong och gå igenom tullen. Ni behöver bära med er allt bagage vid gränsövergången, så tänk på att inte packa för mycket. Väl på Hongkong-sidan tar vi  ett nytt tåg in till centrala Hongkong.

I Hongkong bor vi oftast på Metropark Hotel i Kowloon, nära restauranger, tunnelbana och shopping. Vi kommer fram runt klockan 17-18, i lagom tid för att hinna se lasershowen Symphony of Lights i Victoria Harbour klockan 20 för de som orkar. Det är gratis.

Transfer med snabbtåg: ca 4 timmar och lokaltåg i Hongkong, ca 2 timmar

gruppresa-kina-hongkong

11

Dag 11: Hongkong

Efter frukost visar guiden runt i stan, och därefter får ni tillbringa dagen som ni vill. Hongkong är väldigt olikt resten av Kina, och här är det shopping som är det största dragplåstret för många. I Causeway Bay finns allt att köpa, inklusive billig elektronik. Vill ni ha en lite mer kinesisk shoppingupplevelse rekommenderar vi istället Sheung Wan, som ni når på en halvtimme med tunnelbana.

Eller ta spårvagnen upp till The Peak, 428 meter över havet, och imponeras över utsikten. Här finns även ett Madame Tussauds och annat kul för både stora och små. Och så finns förstås Disneyland ute på Lantau Island.

familjeresa-hongkong-kina

12

Dag 12: Hongkong

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om ni vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om ni flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i Hongkong på egen hand – här finns så mycket att se och göra att ni bara hinner med en bråkdel annars!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kina betalar man med Yuan, 100 yuan är ungefär 150 svenska kronor, och i Hongkong används Hongkongdollar. 100 HKD = ca 140 SEK.

Peking:

 • Kung Fu show (ca 180 yuan)
 • Akrobatshow (ca 250 yuan)
 • Sommarpalatset (ca 40 yuan)

Xi’an:

 • Stora moskén (ca 25 yuan)
 • Big Wild Goose Pagoda (ca 80 yuan)
 • Small Wild Goose Pagoda (ca 50 yuan)

Hongkong:

 • Star ferry (ca 100 HKD)
 • Vetenskapsmuséet (ca 25 HKD)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Peking och slutar i Hongkong. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kina. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Kina och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i norra Kina

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar kan ni skaffa på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Ni får inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när ni har bokat, som ni ska bifoga era visumansökningar. Visumen gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Det går även bra att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Ni behöver bifoga en lista på vilka hotell ni ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får ni av oss när ni har bokat resan.

Till Hongkong behöver ni inte söka visum i förväg – det får ni vid gränsövergången.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Ni ska landa i Peking på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom ni själva tar er från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Peking från kl 14.

Resan avslutas i Hongkong, och om ni ska åka hem till Sverige direkt kan ni antingen boka en separat enkelbiljett från Hongkong till Peking eller boka hemresan direkt från Hongkong.

VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång. Detsamma gäller Hongkongdollar.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Tillskillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 1.000-1.500 kr i veckan per person på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad ni väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum. Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

Under bildfliken finns bilder på de hotell man normalt bor på under den här resan.

11 frukostar, 2 luncher och 5 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan köpa ett lokalt simkort i Kina för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.