10 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Res tillsammans med andra unga! Den här prisvärda äventyrsresan genom Kambodja, som startar i Ho Chi Minh City i Vietnam och slutar i Bangkok i Thailand, passar utmärkt för dig som planerar en längre resa i Sydostasien och vill ha sällskap och en kunnig guide under dagarna i Kambodja – och självklart även för dig som ”bara” är intresserad av Kambodja, med en liten glimt av Vietnam och Thailand i början och slutet.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra vad du vill under resfria dagar.


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 35 och som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 36 här.

Är du över 35? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan – bland annat den här, en liknande resa på 9 dagar från Ho Chi Minh till Bangkok, men med resenärer i alla åldrar. 


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja

 • Börja (eller hoppa på) resan i myllrande Ho Chi Minh City i Vietnam
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Njut av sol och bad på mysiga ön Koh Rong
 • Lev lantliv och bo hos en lokal familj i Kampong Thom
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Koppla av eller hitta på något på egen hand i Siem Reap
 • Avsluta med en glimt av Bangkok – staden som aldrig sover

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam, Kambodja och Thailand. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Bangkok.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS18 till 35. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
2 frukostar, en lunch, en middagLokal expertguide
Transfer med minibuss och bussGuidad stadsvandring i Phhom Penh
S21-muséet i Phnom PenhDödens Fält i Choeung Ek
Tur med flodbåt i Phnom PenhHomestay i Sambor Prei Kuk
Dagspass till Angkor Soluppgång över Angkor Wat
Guidad tur med tuk-tuk i AngkorEn donation till Friends International
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i HCMC och BangkokMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ho Chi Minh från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det finns så mycket att se och göra i HCMC att en dag kan vara för kort tid om du inte har varit här tidigare – men det går utmärkt att komma till HCMC några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i HCMC – oftast är det ett hotell som heter Vilion Boutique Hotel, i ett centralt kvarter med många bra restauranger och caféer. Missa inte vietnamesiskt kaffe och en bahn mi – kanske världens godaste baguetter, och ett arv från den franska kolonialperioden.

Beroende på när du kommer till HCMC får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Krigsmuséet (War Remnants Museum) och Reunification Palace är två sevärda förslag.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

rundresor-asien-vietnam

2

Dag 2: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (Kambodja)

Resan börjar med… resande! Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Moc Bai/Bavet. Här stämplar du in dig i Kambodja, och guiden hjälper dig med formaliteterna – något som kan vara bra eftersom gränspolisen i Kambodja är duktiga på att hitta anledningar att ta lite extra betalt av ensamma turister.

Koppla gärna av med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer: Buss, ca 7,5 timmar.

3

Dag 3: Phnom Penh

Här finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Guidning vid Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng ingår. Det är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuséet, om du vill fortsätta sightseeingen på egen hand. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

På kvällen väntar en båttur på Mekongfloden och du får uppleva huvudstaden från ett annat perspektiv.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

4

Dag 4: Phnom Penh - Koh Rong

Mot havet! Vi tar egen buss till Sihanoukville och därefter båt till ön Koh Rong.

Här får du koppla av på stranden ett par dagar och njuta av livet!

Transfer: Buss/minibuss, ca 6,5 timmar

ungdomsresa-kambodja-koh-rong

5

Dag 5: Koh Rong

Ledig dag på mysiga Koh Rong, en liten ö med ungefär 4 000 invånare. Om du vill kan du passa på att snorkla, dyka (om du har dykcert förstås) eller vandra längs någon av de många stränderna.

Om du vill festa till det på kvällen finns det även massor av möjligheter till det.

koh-rong-ungdomsresa-kambodja

6

Dag 6: Koh Rong - Sambor Prei Kuk

Tillbaka till fastlandet och vidare med buss eller minibuss till provinsen Kampong Thom, närmare bestämt till Sambor Prei Kuk. Japp — det stavas så med våra bokstäver, men uttalas ungefär ”Sambå prei ko”. 🙂

Här får du prova på att bo i homestay hos en lokal familj, och du bjuds på hemlagad middag. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Sängarna består av tunna madrasser på golvet, och det finns kuddar och myggnät. Även badrummen är delade, och duschen kan bestå av vattentunna och en hink.

Transfer: Buss/minibuss, ca 8,5 timmar.

rundresa-kambodja-home-stay

7

Dag 7: Sambor Prei Kuk - Siem Reap

Efter frukost hos din värdfamilj finns det möjlighet att besöka de Unesco-skyddade resterna av templet Prasat Sambor Prei Kuk som byggdes redan på 500-talet, och ger en föraning om vad som väntar i Angkor.

Därefter går resan vidare till Siem Reap, som är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss/minibuss, ca 5 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

8

Dag 8: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: vi vaknar tidigt för att uppleva soluppgången över Angkor-komplexet — den största religiösa byggnadskomplexet i världen.

En guide från en lokal organisation som anställer kvinnor från fattiga förhållanden visar så mycket hon hinner av Angkor-komplexet, och ni har en tuk-tuk till förfogande. Angkor är en stor stad med ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden. Guidning och dagspass ingår i resans pris.

rundresor-kambodja-angkor-wat

9

Dag 9: Siem Reap - Bangkok

Ny dag – nytt land! Vi tar egen buss eller minibuss västerut, till gränsövergången i Poipet/Aranyaprathet. Här stämplar du in dig i Thailand, och guiden finns till din hjälp om det behövs. Vi kommer fram till Bangkok på eftermiddagen, och du får bekanta dig med en ny storstad om du inte har varit här tidigare.

Vi bor oftast på ett hotell som heter New Siam Palace Ville Hotel, nära världsberömda Khao San Road.

Transfer med buss: ca 8-9 timmar

äventyrsresa-backpacka-kul-resa-singel-asien-bangkok

10

Dag 10: Bangkok

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Thailand? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Bangkok eller resa vidare.

Låter det intressant med volontärarbete i Thailand? Vår systerorganisation IndiGo Travel har flera volontärresor som startar i Bangkok och vi hjälper dig gärna att så ihop det praktiska.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam och Kambodja används de lokala valutorna – Dong och Riel – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. I Thailand betalar du med Baht (THB). 100.000 dong är ungefär 45 svenska kronor, 100.000 riel är ungefär 265 kronor och 100 THB är ungefär 30 kronor.

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 40 000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Koh Rong:

 • Snorkling från båt (ca 10 USD)

Sambor Prei Kuk:

 • Entréavgift till tempelområdet (ca 10 USD)

Siem Reap:

 • Muséet över landminor (ca 5 USD)
 • Phare Circus (ca 18 USD)
 • Matlagningslektion (ca 30 USD)

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 200 THB)
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 200 THB)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Bangkok. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam och Thailand, och även i Kambodja även om det kräver en extra resa dig före eller efter äventyrsresan. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMVietnam: Om du har svenskt pass får du stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt här. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

Thailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 14.

Resan avslutas i Bangkok, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Bangkok till HCMC eller boka hemresan direkt från Bangkok – alternativt boka returbiljetter till Bangkok och en enkelbiljett från Bangkok till HCMC vid resans början.

VALUTA & KONTOKORTI Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Om du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Ho Chi Minh City och på många ställen under resan.

Räkna med att du behöver ca 2 000-2 500 kr i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan försås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. I Sambor Prei Kuk (Kampong Thom) bor man i flerbäddsrum en natt, och där är det inte möjligt att få enkelrum.

2 frukostar, en lunch och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Kambodja. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.