12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Res tillsammans med andra unga! Den här prisvärda äventyrsresan genom Kambodja, som startar i Ho Chi Minh City i Vietnam och slutar i Bangkok i Thailand, passar utmärkt för dig som  planerar en längre resa i Sydostasien och vill ha sällskap och en kunnig guide under dagarna i Kambodja – och självklart även för dig som ”bara” är intresserad av Kambodja, med en liten glimt av Vietnam och Thailand i början och slutet.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra vad du vill under resfria dagar.


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan – bland annat den här, en liknande resa på 12 dagar från Ho Chi Minh till Bangkok, men med resenärer i alla åldrar. 


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja

 • Börja (eller hoppa på) resan i myllrande Ho Chi Minh City i Vietnam
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Upptäck mysiga staden Kampot, vid havet
 • Lev lantliv, se traditionell dans och bo hos en lokal familj i Chambok
 • Upplev kambodjanskt småstadsliv i lilla Kampong Cham
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Koppla av eller hitta på något på egen hand i Siem Reap
 • Avsluta med en glimt av Bangkok – staden som aldrig sover

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam, Kambodja och Thailand. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Bangkok.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
3 frukostar, en middagLokal expertguide
Transfer med minibuss och bussS21-muséet i Phnom Penh
Dödens Fält i Choeung EkCocktail-lektion på Futures Factory
Tur med flodbåt i KampotGuidad vandring i Kampot
Traditionell dans i ChambokVandring till vattenfall i Chambok
Tempelruinerna Wat NokorCykelhyra i Kampong Cham
Dagspass till AngkorGuidad tur i Angkor
Workshop om återvinning i Siem ReapEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i HCMC och BangkokMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2018.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ho Chi Minh från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det finns så mycket att se och göra i HCMC att en dag kan vara för kort tid om du inte har varit här tidigare – men det går utmärkt att komma till HCMC några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i HCMC – oftast är det ett hotell som heter Valentine Hotel Saigon (fd Aston Hotel Saigon), i ett centralt kvarter med många bra restauranger och caféer. Missa inte vietnamesiskt kaffe och en bahn mi – kanske världens godaste baguetter, och ett arv från den franska kolonialperioden.

Beroende på när du kommer till HCMC får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Krigsmuséet (War Remnants Museum) och Reunification Palace är två sevärda förslag.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

rundresor-asien-vietnam

2

Dag 2: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (Kambodja)

Resan börjar med… resande! Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Moc Bai/Bavet. Här stämplar du in dig i Kambodja, och guiden hjälper dig med formaliteterna – något som kan vara bra eftersom gränspolisen i Kambodja är duktiga på att hitta anledningar att ta lite extra betalt av ensamma turister.

Koppla gärna av med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer: Buss, ca 6-7 timmar.

3

Dag 3: Phnom Penh

Här finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Guidning vid Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng ingår. Det är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuséet, om du vill fortsätta sightseeingen på egen hand. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

På eftermiddagen får du besöka Futures Factory, ett initiativ från Friends International där fd gatubarn och andra unga från fattiga förhållanden utbildas inom hotell- och restaurangyrken. Du får även prova på att mixa din egen cocktail eller mocktail.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

4

Dag 4: Phnom Penh - Kampot

Mot havet! I Kampot odlas peppar och durian – och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg – med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

I Kampot tar guiden med gruppen på en vandring bland de vackra men nedslitna kvarteren från den franska kolonialtiden, och på kvällen ingår en tur med flodbåt. Om du har tur får du se eldflugor!

Transfer: Minibuss, ca 3,5 timmar

gruppresa-kambodja-kampot

5

Dag 5: Kampot

Ledig dag i mysiga Kampot. Vårt tips är att besöka en pepparodling där du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här.

Avsluta gärna dagen med att beundra de vackra men förfallna husen längs kustlinjen. Många av husen förstördes av röda khmererna, men står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

6

Dag 6: Kampot - Chambok

Vi åker vidare genom den kambodjanska landsbygden. I byn Chambok, i Kompong Speu-distriktet, får du prova på att bo i homestay hos en lokal familj. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Middag med familjen ingår, och du bjuds även på traditionell dans och en vandring till ett vackert vattenfall. I området finns även fladdermusgrottor, och man satsar mycket på ekoturism.

Transfer: Minibuss, ca 3 timmar.

rundresa-kambodja-home-stay

7

Dag 7: Chambok - Kompong Cham

Vi åker vidare mot nordost – till den mysiga lilla staden Kompong Cham. Här får du uppleva en annan sida av Kambodja som inte många västerlänningar får se. Resterna av Wat Nokor från 1000-talet ligger inom cykelavstånd, och ger en föraning om vad som väntar i Angkor.

Om det finns tid och vattenståndet inte är för högt kan du även utforska ön Koh Paen (eller Koh Pen). Dit tar du dig via en lååång bambubro, som byggs upp för hand varje år eftersom den hamnar under vattnet under regnperioden (då kan man bara kan ta sig dit med färja). Här livnär sig lokalbefolkningen mestadels på fiske och att odla tobak och sesamfrön.

Transfer: Minibuss, ca 4,5-5 timmar

rundresa-kambodja-kompong-cham

8

Dag 8: Kompong Cham - Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss, ca 5 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

9

Dag 9: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden. Guidning och dagspass ingår i resans pris.

rundresor-kambodja-angkor-wat

10

Dag 10: Siem Reap

Om du vill besöka Angkor även idag är det inga problem – men då behöver du köpa ett nytt dagspass. Annars rekommenderar vi en utflykt till sjön Tonlé Sap, där det finns många flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många etniska vietnameser.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tual, i norra delen av Tonlé Sap. Många lokala resebyråer och guider i Siem Reap kan hjälpa dig att ordna det praktiska.

Eller så kan du förstås stanna i Siem Reap och ta det lugnt – och kanske besöka ett eller flera av de muséer som finns i området.

Under dagen får du även besöka Rehash Trash, där man kombinerar återvinning och utbildning. Där får du vara med i en workshop och skapa en egen souvenir eller smycke att ta med hem. Om resultatet inte blir som du tänkt dig finns det även mycket fint och unikt att köpa här.

kambodja-gruppresor-siem-reap

11

Dag 11: Siem Reap - Bangkok

Ny dag – nytt land! Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Poipet/Aranyaprathet . Här stämplar du in dig i Thailand, och guiden finns till din hjälp om det behövs. Vi kommer fram till Bangkok på eftermiddagen, och du får bekanta dig med en ny storstad om du inte har varit här tidigare.

Vi bor oftast på ett hotell som heter Astera Sathorn Hotel, nära BTS-stationen Saphan Taksin, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. Med BTS och MRT (skytrain och tunnelbana) tar du dig enkelt runt i Bangkok – det går ett tåg var femte minut från Saphan Taksin. Du bor även inom gångavstånd från Chao Phraya-floden, och flodbåtarna. Närmaste båtstation heter Sathorn.

Transfer med buss: ca 8-9 timmar

äventyrsresa-backpacka-kul-resa-singel-asien-bangkok

12

Dag 12: Bangkok

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Thailand? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Bangkok eller resa vidare.

Låter det intressant med volontärarbete i Thailand? Vår systerorganisation IndiGo Travel har flera volontärresor som startar i Bangkok.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam och Kambodja används de lokala valutorna – Dong och Riel – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. I Thailand betalar du med Baht (THB).

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Muséet vid fängelset Tuol Sleng (ca 5 USD)
 • Dödens fält i Choeung Ek (3 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Kampot:

 • Massage (ca 5 USD)

Siem Reap:

 • Båttur på sjön Tonlé Sap (ca 25 USD inkl transfer)
 • Matlagningskurs (ca 25 USD)

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 150 THB)
 • Köpcentrat MBK
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 300 THB)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Bangkok. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam och Thailand, och även i Kambodja även om det kräver en extra resa dig före eller efter äventyrsresan. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMVietnam: Om du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt medborgarskap och pass behöver du inget visum. Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

Thailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 12.

Resan avslutas i Bangkok, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Bangkok till HCMC eller boka hemresan direkt från Bangkok – alternativt boka returbiljetter till Bangkok och en enkelbiljett från Bangkok till HCMC vid resans början.

VALUTA & KONTOKORTI Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Om du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Ho Chi Minh City och på många ställen under resan.

Räkna med att du behöver ca 2.000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. I Chombok bor man i flerbäddsrum en natt, och där är det inte möjligt att få enkelrum.

3 frukostar och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Kambodja. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.