15 dagar
Reslängd
Maj – Aug
Avgångar
6/10
Tempo
Blandat
Boende

Är du sugen på ett break från internet och moderna bekvämligheter och åka på ett riktigt äventyr? Upplev vackra och spännande Mongoliet på den här 15 dagar långa rundresan, som börjar och slutar i huvudstaden Ulan Bator.

Att resa runt på egen hand i Mongoliet är inte det lättaste. Utanför Ulan Bator är det inte många som pratar engelska, och bussar går oregelbundet och bara på vissa sträckor. Här får du hjälp av en erfaren lokal guide som ordnar allt det praktiska, och vi reser med en pålitlig rysktillverkad minivan. En ”Furgon”, som de kallas, är fyrhjulsdriven och de är det bästa färdsättet i Mongoliet, där vägarna inte alltid är de bästa.

Var beredd på långa ressträckor många av dagarna. Det är det enda sättet att ta sig till de många avlägset belägna platser vi besöker, men vi tycker det är värt det. Om du har ryggproblem eller inte vill tillbringa i genomsnitt 4-5 timmar på mer eller mindre gropiga vägar under resans 15 dagar rekommenderar vi dock en annan resa. 

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Mongoliet:

 • Lär känna Ulan Bator – en spännande blandning av öst och väst
 • Utforska templet i Amarbayasgalant, det viktigaste utanför huvudstaden
 • Njut av unika landskap, som på vissa ställen knappt ändrats på miljontals år
 • Bo hos lokala nomadfamiljer i Ikh Uul och Shine Ider
 • Vandra eller ta en båttur på Khovsgolsjön
 • Bestig en vulkan och spana ut över sjön Terkhiin Tsagaan
 • Bada i de varma källorna i Tsenkher
 • Upplev templet i Erdene Zuu – buddhismens vagga i Mongoliet
 • Rid kamel i Karakorum
 • Avsluta med strupsång och traditionell dans och knyt ihop säcken i UB!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONMongoliet. Resan startar och slutar i Ulan Bator.
STARTDATUM2-3 gånger i månaden, från maj till augusti. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEI Ulan Bator bor du i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Övriga nätter bor vi i ger-tält (10 nätter i speciella turisttält och två nätter i homestay hos lokala familjer). Det finns oftast två sängar per tält, och tälten är stora och relativt bekväma. Var dock beredd på att det kan saknas varmvatten, och att badrummen är enkla. Under de två nätterna hos lokala familjer bor man enklare, i flerbäddstält, och toaletten kan bestå av en grop i marken utomhus.

Det finns möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad (gäller ej de två nätterna i homestay).

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum/ger-tält
14 frukostar, 13 luncher, 12 middagarLokal expertguide
Transfer med privat fordonTemplet i Amarbayasgalant
Muséet i TsetserlegHiking i Selenge/Uran Togoo
Varma källorna i TsenkherTemplet i Erdenezuu
Muséet i ErdenezuuKamelridning i Khogno Khan
Kulturshow i Ulan BatorEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Ulan BatorMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ulan Bator

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ulan Bator från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går självklart även bra att komma till Ulan Bator tidigare än dag 1, men vi rekommenderar då att boka hotell i god tid innan eftersom de ofta är fullbokade under högsäsongen på sommaren.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Ulan Bator – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Guide Hotel, nära Sukhbaatar Square och flera av stans intressanta muséer. Om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats. Kommer du till huvudstaden tidigare på dagen finns det ett intressant naturhistoriskt museum med en imponerande dinosaurieutställning. På ”Intellektuella muséet” kan du lära dig mer om Mongoliets långa tradition av att tillverka imponerande tredimensionella pussel, schack och andra spel.

Mongoliets viktigaste buddhistiska kloster – Gandan khiid – är också väl värt ett besök.

äventyrsresor-mongoliet-ulan-bator

2

Dag 2: Ulan Bator - Amarbayasgalant

Vi lämnar huvudstaden med den pålitliga rysktillverkade minivan som du kommer att tillbringa mycket tid i under den här resan. ”Furgon”, som de kallas, är fyrhjulsdrivna och de är det bästa färdsättet i Mongoliet, där vägarna inte alltid är de bästa. Beroende på antalet resenärer kan gruppen delas upp på två fordon, men maxantalet deltagare är alltid 12 personer + guide och chaufförer.

Mongoliet är stort – ungefär dubbelt så stort som Sverige, Norge, Danmark och Finland tillsammans – och glesbefolkat. Avstånden är stora, och för att hinna se mycket krävs det vissa dagar ganska många timmar resa. De angivna restiderna per dag är ungefärliga, och kan ändras beroende på vädret.

Dagens resväg går till nordväst, och består mestadels av asfalterade vägar, men Amarbayasgalant Khiid ligger avsides och den sista biten kan vara lite skakig och gropig. Resan går genom vackra men ödsliga landskap, till Selenge-provinsen. Templet i Amarbayasgalant är Mongoliets näst viktigaste (efter Ganden i Ulan Bator), och ligger vid foten berget Burengiin.

Här bor vi ger-tält, som vi gör alla nätter under den här resan utom i huvudstaden. Ger är det lokala ordet för det som i Ryssland kallas jurta – stora, runda tält med bekväma sängar och en kakelugn i mitten som håller värmen på nätterna. Varje tält rymmer normalt två eller tre personer, och det finns dusch, toaletter och handfat med kallt vatten i en egen byggnad. Det finns inte alltid varmvatten i duscharna.

Transfer: ca 9 timmar

bo-i-ger-mongoliet

3

Dag 3: Amarbayasgalant - Unit

Vi fortsätter västerut och via staden Erdenet går resan vidare till Selengefloden och byn Unit. Dit kommer vi fram på eftermiddagen, i lagom tid för att vandra upp för Togoo Uul (Pot Mountain) – en slocknad vulkan. Längs vägen finns chans att se murmeldjur, vilda hästar och en mängd olika fågelarter.

Eftersom vi kör med eget fordon finns det möjlighet att stanna för att ta bilder längs vägen, eller bara för att njuta av utsikten eller kanske för att säga hej till någon av de nomadfamiljer vi passerar. Ingen pratar engelska på landsbygden, men guiden lär dig gärna några ord på mongoliska och översätter vid behov.

Även här bor vi i ger-tält, och även om de är speciellt resta för turister och standarden är högre än de flesta av tälten lokalbefolkningen bor i ger de en bra inblick i livet som nomad i Mongoliet.

Transfer: ca 8 timmar

rundresa-mongoliet-Togoo Uul

4

Dag 4: Unit - Ikh Uul

Resan fortsätter genom Mongoliet, till det bergiga området Ikh Uul. Här bor vi hos en lokal familj, och får dela deras vardag. Du får möjlighet att se hur de lyckas bibehålla en livsstil som inte ändrats mycket på flera hundra år, även om de nu har en del moderna bekvämligheter.

Här kommer du att välkomnad in i familjen ger-tält, och får njuta av mongolisk gästfrihet. Du blir bjuden på hemlagad mat, som ofta inleds med en skål saltat mjölk-te och aaruul – vitaminrik torkad ostmassa som lagas på sommaren och i bästa fall räcker även under vintern när det är svårt att hitta tillräckligt med mat.

Var beredd på enkla förhållanden – toaletten är ett hål i marken, och du sover på en madrass på golvet i ett av familjens tält. Det kan bli kallt på kvällar och nätter, så ta med varma kläder.

Hos familjen tillåts bara en kamera – en liten påminnelse om att vi besöker ett privat hem, och ett bättre sätt att umgås än att se omgivningen genom sökaren hälften av tiden. När vi kommer tillbaka till Ulan Bator finns internettillgång, så du kan dela bilderna med de andra i gruppen.

Transfer: ca 9 timmar

mongoliet-rundresa

5

Dag 5: Ikh Uul - Khovsgol

Dagens resa går genom bitvis ganska svårtillgänglig terräng, till ett av Mongoliets vackraste områden: Khovsgol (som även kan stavas Khuvsgul eller Chövsgöl), med Khovsgolsjön som största dragplåster. Här finns även vackra granskogar, grönskande slätter och ängar med massvis av blommor.

Transfer: ca 9 timmar

6

Dag 6: Khovsgol

Njut av en dag utan resande! I Khovsgol kan du vandra upp till en av de närliggande bergstopparna eller ta en båttur på sjön.

I området runt sjön finns flera minoritetsfolk, och nu är vi nästan så långt norrut man kan komma i Mongoliet – nära gränsen till Ryssland. Khovsgolsjön är ett populärt mål för både inhemska och utländska turister, särskilt i juni och juli, så räkna med att träffa på andra resenärer här.

Fotnot: Den lokala personalen i ger-lägret erbjuder ibland möjligheten att besöka ett renläger i närheten. Renarna tas till området för att herdarna ska kunna tjäna lite pengar på turismen, men eftersom renar är skapta för kyligare klimat än här är det inget vi rekommenderar.

äventyrsresa-mongoliet

7

Dag 7: Khovsgol - Shine Ider

Vi startar tidigt, och åker via staden Murun vidare till Shine Ider. Här bjuds du på resans andra homestay, och liksom vid den första kan du räkna med stor gästfrihet under enkla förhållanden. Lär känna din värdfamilj, hjälp dem med middagen och koppla av.

Transfer: ca 10 timmar

8

Dag 8: Shine Ider - Terkhiin Tsagaan

Efter frukost är det dags att ta adjö av din värdfamilj och fortsätta resan – mot sjön Terkhiin Tsagaan. Området skyddas av UNESCO sedan 1998, och ön i floden tros ha skapats av lava från ett vulkanutbrott för många tusen år sedan.

Transfer: ca 7 timmar

9

Dag 9: Terkhiin Tsagaan

En heldag i vackra omgivningar. Vi bor i ger-tält i Maikhan Tolgoi, och härifrån går många fina vandringsleder runt sjön och genom det bergiga och vackra landskapet.

bajkalsjön-äventyrsresa

10

Dag 10: Terkhiin Tsagaan - Tsetserleg - Tsenkher

Resan går vidare till Tsetserleg, en liten stad med drygt 20.000 invånare. Här besöker vi ett tempel som gjorts om till museum, under ledning av en lokal guide. Du kan även ta en runda på marknaden och köpa lite snacks och dryck inför den fortsatta resan. Om det finns tid över finns det även ett internetcafé där du (om inte uppkopplingen ligger nere) låta dina nära och kära få veta hur du har det i Mongoliet.

Därefter väntar Tsenkher, i dalen vid Delgerfloden, där det är dags att checka in i ger-tält igen.

Transfer: ca 6 timmar

mongoliet-rundresa-tsetserleg

11

Dag 11: Tsenkher

I lilla Tsenkher njuter vi av de naturligt varma källorna – här kan du tillbringa hela dagen om du vill, men det finns även möjlighet att vandra eller att besöka Tsenheriin-grottorna, med 15.000 år gamla väggmålningar.

mongoliet-gruppresa-varma-källor

12

Dag 12: Tsenkher - Karakorum - Khogno Khan

Vi åker vidare österut, till Karakorum – som byggdes av självaste Djingis Khan på 1200-talet. Guiden berättar gärna mer om nationens hjälte. Mongolerna är oändligt stolta över sitt förflutna, och ungefär 8% av Centralasiens befolkning tros vara direkta ättlingar till Djingis khan!

I Karakorum besöker vi Mongoliets första buddhistiska center, den imponerande tempelområdet Erdene Zuu. Här finns tre olika tempel, tillägnade Buddhas barndom, ungdom och vuxna liv.

På eftermiddagen åker vi vidare till  Khogno Khan, där nattens ger-tält väntar.

Transfer: ca 5 timmar

mongoliet-äventyrsresa

13

Dag 13: Khogno Khan

Vid Khogno Khan dyker helt plötsligt sanddyner upp, som stark kontrast till landskapet vi har färdats genom den senaste veckan. I ökenlandskap finns inget bättre transportmedel än kameler – så vi låter dem ta oss ut för att utforska omgivningarna.

Eftermiddagen får du tillbringa hur du vill. Det finns möjlighet att prova på bågskytte för den som vill – en klassisk konst i Mongoliet som är svårare än det ser ut.

kamelridning-mongoliet

14

Dag 14: Khogno Khan - Ulan Bator

Resans sista sträcka tar oss tillbaka till huvudstaden, genom grönskande gräsmarker och ovoos (små helgedomar vid vägkanten). Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter i Ulan Bator – kanske shoppa lite kashmirprodukter eller lokalt hantverk?

Vi avslutar kvällen med en föreställning med strupsång, traditionell musik och dans, och gruppen brukar avsluta med att äta en sista gemensam middag tillsammans med guiden även om den inte ingår i resans pris.

Transfer: ca 8 timmar

transmongoliska-järnvägen-ulan-bator

15

Dag 15: Ulan Bator

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12 om du vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i UB på egen hand, men vi rekommenderar att då att boka hotell långt i förväg.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

Valutan i Mongoliet heter Tögrög (kan även skrivas Tugrik eller Tughrik, förkortat MNT). 10.000 tögrög är ungefär 32 svenska kronor.

Ulan Bator:

 • Traditionell kulturföreställning (ca 25.000 MNT)
 • Naturhistoriska muséet (ca 8000 MNT)
 • Intellektuella muséet (ca 8000 MNT)
 • Gandan monastery (ca 4000 MNT)
 • Vinterpalatset (ca 8000 MNT)

Khovsgol:

 • Båttur på sjön (ca 10.000 MNT)

Khogno Khan:

 • Bågskytte (ca 5000 MNT)

Förläng resan!

Om du vill stanna längre i Ulan Bator på egen hand före eller efter resan rekommenderar vi att boka hotell långt i förväg – de är ofta fullbokade på sommaren. Ibland går det är förlänga vistelsen på det hotell vi bor på under resan. Hör av dig till oss i god tid, så försöker vi ordna det.

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Mongoliet

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt eventuellt tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malariaprofylax behövs inte. Kolla med din vaccinationscentral eller husläkare för mer exakta besked baserade på dagsläget när du ska åka.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMMongoliet: Visum skaffar du hos Mongoliets ambassad i Stockholm, antingen genom personligt besök, ombud eller rekommenderad post. Tänk på att visumet gäller i tre månader från att det utfärdats, så ansök inte för tidigt. Turistvisum gäller för vistelse upp till 30 dagar. Mer information finns här.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ulan Bator på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i UB från kl 14.

Resan avslutas i Moskva.

VALUTA & KONTOKORTMongoliet: Den lokala valutan heter tögrög (kan även skrivas tugrik eller tughrik, förkortat MNT). Det går inte att växla tögrög utanför Mongoliet. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och ha med en reservkassa med Euro eller USD i kontanter. Utanför Ulan Bator kan det vara lite glest mellan bankomaterna, så ta gärna ut en större summa tögrög innan du lämnar stan.
BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell i Ulan Bator, och i delat gertält de övriga nätterna. 10 av nätterna är i speciella gertält för turister, och två nätter är i gertält hos lokala familjer. Det är oftast fyra sängar per tält.

Det går att boka enkelrum under nätterna i Ulan Bator, mot ett extra tillägg. På grund av bristen på hotellrum under högsäsong är det dock inte alltid tillgängligt.

Helpension ingår överallt utom i Ulan Bator. 14 frukostar, 13 luncher och 12 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på hotellet i Ulan Bator, och det finns ett internetcafé i Tsetserleg (dag 10). Övriga dagar kan det vara svårt att få tillgång till internet, om du inte köper ett lokalt sim-kort. Då finns det möjlighet att koppla upp sig på fler ställen längs vägen, men var beredd på begränsad täckning på landsbygden.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.