20 dagar
Reslängd
Sept-Apr
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Norra Indien och Nepal för dig under 30! Upplev ”den rosa staden” Jaipur, Taj Mahal och pilgrimsstaden Varanasi, i kombination med Nepals spännande djurliv, forspaddling och tre dagars trekking i vackra Nepal!

Den här gruppresan passar dig som vill ha en intressant och omväxlande resa, där du även får en del egentid och möjlighet att själv bestämma vad du ska göra på resfria dagar. Resekompisar mellan 18 och 29 får du på köpet!

Forspaddlingen är kategoriserad som klass III+, vilket innebär medelsvår nivå. Trekkingen går inte över 1.950 meter över havet, och risken för höjdsjuka går vid ungefär 2.500 meter. Det är med andra ord en lämplig resa för dig som gillar att röra på dig och vill ha en aktiv resa, men du behöver inte vara extremt vältränad.

Om du vill ha en kortare resa utan forspaddling och trekking finns även den här resan, som slutar i Kathmandu på dag 13.


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan, för resenärer i alla åldrar.


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Indien och Nepal

 • Rivstarta i spännande mångmiljonstaden Delhi
 • Bo i ett palats från 1500-talet i lilla Tordi
 • Lär känna Jaipur – den rosa staden
 • Upplev klassiska Taj Mahal och fortet i Agra
 • Se solen gå upp över den heliga staden Varanasi
 • Lär känna Lumbini i Nepal – Buddhas födelseplats
 • Utforska Nepals flora och fauna i Chitwan nationalpark
 • Lär känna spännande huvudstaden Kathmandu
 • Forspaddla i Trisulifloden och campa vid floden
 • Trekka i de vackra bergen norr om Pokhara i tre dygn!
 • Upplev vackra Pokhara, Nepals backpacker-Mekka

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONIndien och Nepal. Resan startar i Delhi i Indien och slutar i Kathmandu i Nepal.
STARTDATUM1-3 gånger i månaden, från september till april. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
1 frukost, 1 lunch, 2 middagarLokal expertguide
Transfer med minibuss, buss, båt, tågEtt nattåg med sovplats
Guidad stadsvandring i JaipurAmber Fort i Jaipur
Taj Mahal i AgraBåttur vid soluppgången i Varanasi
Sightseeing med tuktuk i VaranasiHeritage Park i Lumbini
Entréavgift till Chitwan nationalparkForspaddling i Trisulifloden
Tre dagars trekking med guideEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
FlygbiljettReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Delhi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Delhi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Delhi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Delhi, men oftast är det ett hotell som heter Hotel Perfect, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader, köpcentra och tunnelbanestationen Karol Bagh. Om du har svårt att hitta stationen är det bara att sikta in sig på den stora Hanumanstatyn.

Det går ett bra snabbtåg från flygplatsen till centrala New Delhi, och därifrån kan du antingen fortsätta med tunnelbana till Karol Bagh (kräver två byten) eller ta en taxi. Ett tredje alternativ är att ta tunnelbanan till Shivaji Stadium och ta taxi därifrån – då är risken mindre att taxin fastnar i trafiken.

Beroende på när du kommer till Delhi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Första intrycket är ofta lätt kaotiskt, men det är en del av charmen med Delhi!

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och dina nya reskompisar, så då är det bra om du är på plats.

gruppresa-indien-delhi

2

Dag 2: Delhi - Tordi

Vi påbörjar resandet, och åker söderut med egen minibuss eller buss, in i Rajasthan – Indien största delstat. Målet är byn Tordi. Här bor vi i en gammal fin herrgård från 1700-talet som har gjorts om till hotell av släktens ättlingar.

Här kan du uppleva livet på landet i Indien på nära håll. Ta en promenad till byns gamla tempel och marknaderna, och var beredd på många glada hälsningar från lokalbefolkningen – särskilt barnen. Middag på herrgården ingår.

rundresa-indien

Transfer: Minibuss, ca 7 timmar

3

Dag 3: Tordi - Jaipur

Resan går vidare, upp till Rajasthans färgstarka huvudstad Jaipur. Här ingår en guidad stadsvandring, och du får tillbringa eftermiddagen och kvällen som du vill.

Staden grundades 1727 av kungen och astronomen Sawai Jai Singh av Kachhawahadynastin. Den rosa färg som satt sin prägel på staden härrör från den färg som husen målades med under stormogulernas tid, för att ge intryck av att vara byggda av röd sandsten.

I staden innanför murarna finns palatset och ett av de fem astronomiska observatorier som maharadjan Sawai Jai Singh lät uppföra. Precis utanför murarna finns Hawa Mahal (Vindarnas Palats), byggt 1799 av maharaja Sawai Pratap Singh.

I Jaipur kommer du att se ovanligt många män med höga turbaner och långa mustascher, och kvinnor med vackra smycken och Indiens mest färgstarka saris.

aventyrsresor-indien-jaipur

Transfer: Minibuss, ca 2,5 timmar

4

Dag 4: Jaipur

Från september till juni finns det när vädret tillåter möjlighet att åka luftballong över Jaipur på morgonen mot en extra kostnad. På förmiddagen besöker vi det imponerande Amber Fort, drygt en mil utanför Jaipur. Vi stannar även vid Hawa Mahal – Vindarnas Palats.

På eftermiddagen får du upptäcka mer av Jaipur på egen hand. Om du gillar elefanter kan vi rekommendera ett besök på Elefantastic, där elefanterna behandlas med respekt och kärlek och inte som arbetsredskap. Här kan du komma nära elefanterna, bada med dem och mata dem. De erbjuder även elefantridning, som vi inte stödjer eller rekommenderar, men de gör det åtminstone endast för kortare sträckor, barbacka och med två personer per elefant – inga tunga träbänkar och inga långa vandringar för elefanterna. Det här det mest djurvänliga elefantläger vi har sett i Indien.

rundresor-indien-jaipur

5

Dag 5: Jaipur - Agra

Resan går vidare österut, och vi lämnar Rajasthan och åker över gränsen till delstaten Uttar Pradesh. Vi är framme i Agra vid lunchtid, och Taj Mahal är förstås det stora dragplåstret här.

Vi vågar lova att du kommer att bli fascinerad av det är ikoniska mausoleet, som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv.”  2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Transfer: Buss, ca 5 timmar

rundresor-indien-taj-mahal

6

Dag 6: Agra - Varanasi (nattåg)

Om du är morgonpigg finns det möjlighet att åka tillbaka till Taj Mahal för att se soluppgången. Efter det kan du även passa på att se det imponerande fortet i Agra, byggt av Al-Sultan al-’Azam wal Khaqan al-Mukarram, Imam-i-’Adil, Sultan ul-Islam Kaffatt ul-Anam, Amir ul-Mu’minin, Khalifat ul-Muta’ali Abu’l-Fath Jalal ud-din Muhammad Akbar I Sahib-i-Zaman, Padshah Ghazi Zillu’llah. Eller som han kallades till vardags: Akbar den store.

På kvällen är det dags att prova på att åka nattåg i Indien! Sovplats i andra klass med luftkonditionering ingår i priset, och det är oftast fyra sovplatser per kupé/sektion. Sängkläder ingår. Så långt det är möjligt delar du kupé/sektion med andra deltagare på resan, men vid ojämnt antal kan någon eller några få dela utrymme med andra resenärer. Ofta är det de som bokat resan i sista minuten som kan hamna lite avsides – så boka gärna i god tid.

Transfer med nattåg: ca 12 timmar

gruppresa-indien-nattag

7

Dag 7: Varanasi

På morgonen kommer vi fram till Varanasi, som sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien och en av de allra heligaste.

Miljontals hinduer kommer till Varanasi på pilgrimsfärd varje år, för att bada vid någon av de många ghats som ligger vid flodbanken i hopp om att renas från sina livs synder. Många är även de som kremeras på stora likbål vid Gangesfloden, för att sedan få sin aska strödd i denna heligaste av hinduiska floder.

Staden refereras ofta inom hinduismen som ”ursprungets land”, eftersom det var här som gudarna Shiva och Parvati ska ha gift sig. Enligt myten är anknytningen mellan dessa två så stark att det lade grunden för hela skapelsen. Det är här allting började, och det är hit allting kommer att återvända när allting lägger sig till vila.

varanasi-billig-gruppresa-indien

8

Dag 8: Varanasi

En heldag i Varanasi, som vi börjar med att vakna tidigt och ta en båttur för att njuta av soluppgången från floden. Därefter väntar sightseeing med tuktuk i de äldsta stadsdelarna, genom trånga gränder med marknadsstånd och en och annan helig ko.

Resten av dagen får du tillbringa med att upptäcka lite av allt den här spännande staden med drygt en miljon invånare på egen hand. Området runt Varanasi är inte bara en viktig plats för hinduer, utan även för buddhister. I Sarnath, bara drygt en mil från Varanasi, bildades världens första buddhistiska Sangha, och Buddha höll här sin första predikan här. Guiden kan hjälpa dig att arrangera en resa hit om du vill.

Bra mat hittar du enkelt i Varanasi, men missa inte restaurangen 99 Not Out, som serverar goda och billiga vegetariska burgare, pizza, pasta och annat du kanske har saknat under den första veckan i Indien.

äventyresaresa-varanasi-indien

9

Dag 9: Varanasi - Lumbini (Nepal)

En resdag, och även om det alltid finns något att se utanför fönstret rekommenderar vi en bra bok, en musikspelare eller något annat att fördriva tiden lite med. Vi åker 31 mil rakt norrut idag – med bil, minibuss eller buss beroende på gruppens storlek, och tar paus när det behövs.

Vid gränsövergången i Sonauli/Belahiya stämplar du in dig i Nepal, och sedan är det bara en timme kvar till Lumbini. Det är ingen ”vanlig” gränsstad – här föddes Siddharta Gautama, buddhismens grundare, och det är en av de viktigaste pilgrimsorterna för buddhister.

Vi besöker vackra Pillars of Ashoka, och tar sedan cykeltaxis till templet Maya Devi som är byggt på den plats där Buddha enligt legenden föddes.

Transfer: Buss, ca 8-10 timmar, inklusive pauser

gruppresa-nepal-lumbini

10

Dag 10: Lumbini - Chitwan nationalpark

Vi fortsätter österut, till Chitwan nationalpark – Nepals äldsta och mest intressanta. Den finns med på Unescos världsarvslista sedan 1984 och är ett av Asiens bästa ställen att se noshörningar och många andra djur i frihet.

Transfer: Minibuss, ca 5 timmar

gruppresa-nepal-chitwan

11

Dag 11: Chitwan nationalpark

På morgonen väntar safari med jeep i nationalparken. Håll utkik efter fåglar – här finns nästan 500 olika fågelarter, bland annat rostand, bandvingad näshornsfågel och svarthalsad stork. Det finns även tigrar och leoparder, men de är skygga och chansen att se dem är tyvärr ganska liten.

Det finns även krokodiler och gavialer, som är en mycket speciell krokodilart. Den är tyvärr kritiskt utrotningshotad och det finns färre än 300 kvar i vilt tillstånd, men Chitwan nationalpark är ett av få ställen där det finns chans att se en.

Det finns möjlighet att vara med på mer safari och andra aktiviteter för den som vill, mot en extra kostnad som betalas på plats. Du kan bland annat cykla med guide och glida fram med kanot på floden. Det finns möjlighet till elefantridning, men det är något som både vi på TAC och vår lokala samarbetspartner för den här resan avråder från. Varför? Läs mer här.gruppresor-nepal-indien-billigt

12

Dag 12: Chitwan - Kathmandu

Vi tar bussen till Kathmandu, Nepals huvudstad med en lång och intressant historia. Här får du tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill. En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

I Kathmandu bor vi oftast på Norbulingka Boutique Hotel, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva.

gruppresa-nepal-katmandu

Transfer med buss: ca 7 timmar

13

Dag 13: Kathmandu

Ledig dag i Kathmandu, och du får själv bestämma vad du vill göra. Ett förslag är att besöka tre av stadens viktigaste tempel,  som både ger en intressant inblick i nepalesiskt vardagsliv och landets religioner:

Swayambhunath är en symbol för Kathmandu och ett av Nepals största buddhistiska tempel. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och det kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck och templet är det största och mest heliga tibetanska templet utanför Tibet.

Pashupatinath – det mest kända hinduiska templet i Nepal. Här kan du se sadhus meditera och pilgrimer bada i Bagmatisjön. Krematoriet vid templet är också öppet för besökare.

Det här är en kombinationsresa, och den här dagen kommer förmodligen några av resans deltagare att bytas ut. Det hålls ett välkomstmöte för dina nya resekompisar på hotellet klockan 18, som du gärna får vara med på.

billiga-aventyrsresor-kathmandu

14

Dag 14: Kathmandu - Trisulifloden

Vi ställer in siktet på Trisulifloden, för den första av två dagar med forspaddling och fina naturupplevelser. Forspaddlingen startar antingen i Baireni  eller i Galaudi.

Säkerheten tas på största allvar, och personal i kajak följer med för att kunna gripa in snabbt om någon tar sig vatten över huvudet. Hjälm ingår självklart också. Den här dagen paddlar man totalt i ungefär fyra timmar, men tiden kan ändras beroende på vädret. Om det regnar kraftigt ställs paddlingen in av säkerhetsskäl och ersätts av andra aktiviteter.

Trisulifloden passar bra även för dig som inte har forspaddlat tidigare. Flytvästar och hjälmar finns till alla, men av säkerhetsskäl behöver du vara simkunnig för att delta i forspaddlingen.

Dagens slutmål är en campingplats med permanent uppställda tält. Du behöver ta med en egen sovsäck eller hyra en i Kathmandu för ca 20 kr per dag. Lunch och middag ingår den här dagen.

Transfer: Buss, ca 2,5 – 3 timmar

forsranning-trisulifloden-nepal

15

Dag 15: Trisulifloden - Pokhara

Vakna tidigt och njut av lugnet vid floden innan det är dags för frukost och ännu en förmiddag på vattnet. Vid lunchtid kommer vi fram till målsnöret i Kurintar, där vi tar bussen till Pokhara.

Pokhara är Nepals näst största stad, och med sina 260.000 invånare bjuder den på ett lugnare tempo än miljonstaden Kathmandu. Koppla av på ett av de många mysiga caféerna vid sjön Phewa Thal och ladda batterierna inför de kommande dagarnas trekking.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

resekompisar-nepal-pokhara

16

Dag 16: Pokhara - Nayapul - Ghandruk (trekking)

Dags att inviga vandringskängorna på nepalesisk mark! Trekkingen börjar i byn Nayapul. Vi följer vandringsleden Bhurungi Khola tills vi når Ghandruk (1.950 meter över havet)där vi tillbringar natten på ett lokalt ”tea house”, som är små övernattningsställen med mat och dryck längs vandringsleden.

Man bär inte med sig hela packningen på vandringen, utan det går bra att lämna kvar det man inte behöver på hotellet i Pokhara, Under vandringen är det bra att ha med en mindre ryggsäck med saker som du lätt vill komma åt under vandringen, men det ingår även bärhjälp under trekkingdagarna. Du kan lämna upp till 10 kg till portern. Han kommer att bära ditt och en annan persons bagage, samt sitt eget, så om du kan hålla dig under 10 kg är det bra.

aktivt-resande-nepal-trekking

17

Dag 17: Ghandruk - Tolkha (trekking)

Trekking från Ghandruk till Tolkha (1.700 m.ö.h). Vandringen går via byn Kimrung Danda. Övernattning på tea house i Tolkha.

resekompisar-nepal-trekking

18

Dag 18: Tolkha - Hyenjakot

Vandringen går vidare, via byn Dhampus. Härifrån tar vi en vandringsled som inte används av så många, så var beredd på att inte möta så många andra vandrare den här eftermiddagen. Dagens slutmål är den lilla byn Hyenjakot (1.530 m ö h).

trekking-nepal-gruppresa

19

Dag 19: Hyenjakot - Phedi - Pokhara

Från Hyenjakot är det en kort vandring till Phedi, där vi tar bussen tillbaka till Pokhara. Det finns möjlighet att hyra roddbåt och uppleva sjön på nära håll, eller hyra mountainbike och se Pokharas vackra omgivningar från cykelsadeln.

Om du inte vill vara fullt så fysiskt aktiv kan ett besök på fredstemplet (World Peace Pagoda) vara ett bra alternativ – det krävs bara en 30 minuters vandring för att komma upp till detta vackra och fridfulla tempel med fin utsikt. Eller hoppa på en lokal tur till en fladdermusgrotta! Eller vattenfallet Davi’s Fall (Patale Chango), 2 km sydväst om centrala Pokhara.

Är du intresserad av att lära dig laga nepalesisk mat? Dags för en skön dag på spa efter trekkingen? Det finns massor att välja mellan i Pokhara.

Transfer: Buss, ca 45 minuter

aventyrsresande-pokhara-nepal

20

Dag 20: Pokhara - Kathmandu

Vi tar bussen tillbaka till huvudstaden, och vi kommer fram ungefär klockan 15 – men var beredd på att vägen mellan Pokhara och Kathmandu ofta underhålls och att det är vanligt med förseningar. Om du planerar att flyga hem direkt bör du boka ett flyg som lyfter på kvällen.

För att göra det så flexibelt som möjligt ingår inte hotell i Kathmandu den här dagen – så om du vill stanna längre i Pokhara på egen hand går det bra.

Extra aktiviteter

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

100 indiska rupies (INR) är ungefär 13 svenska kronor, och 100 nepalesiska rupies ungefär 8 kr.

Delhi:

 • Humayun’s grav (ca 500 INR)
 • Qutub Minar (ca 500 INR)
 • Röda fortet (ca 500 INR)

Jaipur:

 • City Palace (ca 500 INR)
 • Qutub Minar (ca 500 INR)
 • Röda fortet (ca 500 INR)

Agra:

 • Agra Fort (ca 550 INR)
 • Akbar den stores mausoleum (ca 210 INR)

Varanasi:

 • Ljusceremoni vid skymningen (ca 140INR)
 • Sarnath (ca 250 INR)
 • Båttur på Ganges (ca 80 INR)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Delhi och slutar i Kathmandu. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Indien eller Nepal. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Udaipur och i Goa i Indien, och i Kathmandu och Pokhara i Nepal – vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Indien och Nepal

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.

Till Nepal behöver du inte skaffa visum i förväg – du får det vid gränsövergången. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Delhi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Hemresan kan du antingen boka från Kathmandu eller Delhi, men vi rekommenderar i första hand att boka en enkelbiljett mellan Kathmandu och Delhi och flyga hem därifrån, eftersom det officiellt krävs att man har en biljett ut ur Indien när man checkar in och när man går igenom passkontrollen i Delhi. En hemresebiljett från Nepal brukar dock också godtas.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut lokal valuta utanför Indien och Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Delhi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1200 – 1500 kr i veckan per person på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

En frukost, en lunch och två middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.