15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Utforska några av Sri Lankas många tempelruiner, vandra mellan teplantage och små byar på höglandet, koppla av på stranden och upplev landets unika kultur – på den här aktiva resan hinner vi med massor på kort tid! 

Det kan vara lite knepigt att få ihop en rundresa på Sri Lanka på egen hand, med bussar och tåg som sällan håller tidtabellerna och hotell som ofta blir fullbokade. På den här resan sköter vi allt praktiskt åt dig, så du bara kan hänga med och njuta av en spännande resa i ett vackert land!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här. 

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Sri Lanka

 • Börja resan med att varva ned på stranden eller vid hotellpoolen i Negombo
 • Cykla runt bland ruinerna av öns första huvudstad i intressanta Anuradhapura
 • Utforska resterna av intressanta Polonnaruwa från 900-talet
 • Fascineras av grottemplet i Dambulla
 • Besök Sigiriya – ”Lejonets berg” – en av Sri Lankas största sevärdheter
 • Lär känna Kandy och det UNESCO-skyddade templet Sri Dalada Maligawa
 • Se hur man lagar lankesisk mat i Bandarawela
 • Vandra bland teplantage och små byar i Sri Lankas högland
 • Relaxa på stranden i Mirissa på Sri Lankas sydspets
 • Upplev vackra världsarvsstaden Galle
 • Få en glimt av huvudstaden Colombos folkliv och shopping

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSri Lanka. Resan startar i Negombo (4 mil norr om Colombo) och slutar i Colombo.
STARTDATUM1-2 gånger i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
11 frukostar, 2 luncher, 3 middagarTransfer med buss, tåg och rickshaw
Lokal expertguideGuidad cykeltur i Anuradhapura
Jaya Sri Maha Bodhi i  AnuradhapuraGuidad cykeltur i Polonnaruwa
Grottemplet i DambullaTemple of the Tooth i Kandy
Sigiriya (Lejonets berg)Matlagning & middag i Bandarawela
Trekking med guide på höglandetGuidad stadsvandring i Galle
Guidad stadsvandring i ColomboEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i ColomboMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Negombo (nära Colombo)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Negombo från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Sri Lanka några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Negombo – oftast är det en resort vid stranden som heter Rani Beach Resort, men om den är fullbokad blir det ett annat, likvärdigt alternativ. Det tar bara en halvtimme från flygplatsen till resorten.

Beroende på när du kommer till Sri Lanka får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. De flesta väljer poolen eller havet på eftermiddagen. Det går även att hyra cykel i receptionen om du vill röra på dig lite och utforska omgivningarna.

Klockan 17.30 hålls ett välkomstmöte på resorten där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

gruppresa-sri-lanka-negombo

2

Dag 2: Negombo - Anuradhapura

Vi lämnar Negombo efter frukost, och åker med egen minibuss eller buss (beroende på antalet deltagare) via den lilla staden Chilaw till Anuradhapura – UNESCO-skyddad stad med gamla anor. Anuradhapura var huvudstad i det första kungariket på ön, och det finns flera intressanta ruiner att besöka. Vi rekommenderar stupan Jethawanaramaya, som ligger inom gångavstånd från hotellet, och om du hinner är Mihintale väl värt ett besök för fantastisk utsikt och solnedgång. Det ligger lite utanför stan, och kräver transport.

Transfer: Totalt ca 5 timmar

rundresor-srilanka

3

Dag 3: Anuradhapura

Vi utforskar ruinerna i Anuradhapura på cykel. Staden var huvudstad i landet från 500-talet f.Kr. till år 1017 e Kr, då huvudstaden flyttades till Polonnaruwa. Huvudattraktionen för såväl inhemska som utländska turister är det heliga trädet Sri Maha Bodhi, som är det äldsta trädet i världen, planterat av människor, som fortfarande lever. Det planterades år 288 f.Kr.

resa-i-grupp-sri-lanka

4

Dag 4: Anuradhapura - Polonnaruwa

Vi reser vidare – den här gången med lokalbuss – till Polonnaruwa. Även här är cykel det bästa sättet att ta sig fram, och tillsammans med guiden utforskar vi ruinerna efter det tidigare kungariket.

Staden utropades till huvudstad i landet av kung Vijayabahu I på 1000-talet. Polonnaruwa övertog därmed rollen som huvudstad från Anuradhapura, och även här finns flera fascinerande tempelruiner att utforska inom ett litet område. Ruinerna här är ”nyare” och i bättre skick än i Anuradhapura.

Transfer: ca 2,5 timmar

resor-till-sri-lanka-Polonnaruwa

5

Dag 5: Polonnaruwa - Dambulla

Resan går vidare västerut. I Dambulla väntar ett grottkomplex med fem olika grottor – och ett annorlunda tempel, som är Sri Lankas största och mest välbevarade grottempel. Dambulla Cave Temple finns också med på UNESCOs världsarvslista.

På eftermiddagen kan du koppla av vid poolen på hotellet om du vill – eller hoppa på en valfri jeepsafari i antingen Minneriya eller Kaudulla mot en extra kostnad. I båda nationalparkerna finns chans att se vilda elefanter om du har tur, och vilken man åker till beror på årstiden.

Transfer: ca 2,5 timmar

äventyrsresor-sri-lanka-dambulla

6

Dag 6: Dambulla - Sigiriya - Kandy

En händelserik dag, som startar tidigt. Vi börjar med att vi åker till Sigiriya, eller ”Lejonets berg”, även det gång i tiden huvudstad för delar av det som nu är Sri Lanka och skyddat av UNESCO.

Stentrappor leder upp för sluttningen till bergets fot, och vindlar vidare uppåt genom resterna av de lägre delarna av palatset. Härifrån går klättringen till bergets topp via en modern järntrappa som går genom resterna av den ursprungliga tegelporten ”Lejonporten”, idag förfallen till två stora högar av tegelsten samt två lejontassar. Ruinerna av palatsbyggnaderna reser sig idag ungefär en halv meter ovanför bergets yta, men det som huggits ur i dess yta har klarat sig bättre, till exempel den kungliga tronen ovanför simbassängen som fortfarande finns kvar.

Det är en lång och ganska brant vandring upp till toppen, och innan vi åker vidare till Kandy åker vi tillbaka till hotellet i Dambulla så du kan ta en dusch och byta kläder om det behövs.

På vägen till Kandy stannar vi och äter lunch på en av kryddodlingarna i området, och när vi kommer fram till Kandy besöker vi ett av Sri Lankas mest heliga tempel: Sri Dalada Maligawa, där enligt legenden en relik en av Buddhas tänder finns. Templet kallas därför ofta ”Temple of the tooth”.

Transfer: ca 4 timmar.

äventyrsresor-srilanka-Sigiriya-kandy

7

Dag 7: Kandy

Kandy är Sri Lankas näst största stad, med en befolkning på drygt 100.000 och ett mycket lugnare tempo än huvudstaden Colombo. Vi tillbringar en heldag här, och besöker en tefabrik där det finns möjlighet att lära sig mer om lankesiskt te.

Resten av dagen får du spendera som du vill i Kandy. Den kungliga botaniska trädgården Peradeniya ligger fem kilometer utanför stadskärnan och är väl värd ett besök. Eller så kan du välja att bara strosa runt i stan och ta dagen som den kommer.

äventyrsresa-sri-lanka-kandy

8

Dag 8: Kandy – Bandarawela (tåg)

Vi tar tåget genom Sri Lankas högland, och passerar teplantage och vackra landskap.

När vi kommer fram på eftermiddagen får vi vara med och se hur matlagning på lokalt sätt går till – och resultatet hamnar naturligtvis på middagsbordet!

 Transfer: Tåg, ca 7 timmar

resa-till-sri-lanka-tag-bandarawela

9

Dag 9: Bandarawela - Haputale (trekking)

Vi tar ett lokaltåg i ungefär 45 minuter till startpunkten för dagens trekking. Vi vandrar i ungefär fyra timmar, genom pittoreska teplantage och små byar. Här finns inga hotell, utan vi tillbringar natten på ett enkelt men rent och trevligt guest house.

10

Dag 10: Haputale - Kuda Oya (trekking)

Vi vandrar ungefär 20 kilometer totalt, och terrängen är bitvis lite krävande – så ta med vandringskängor eller sportskor som är sköna att vandra i. Du kommer att möta nyfikna teplockare på vägen och kan njuta av vackra vyer. (Om du inte känner för att vandra den här dagen också ordnas transport istället.)

Kvällen och natten tillbringar vi i djungeln! I lilla Kuda Oya finns ett permanent tältläger vid floden, och på kvällen bjuds du på grillfest med nyfångad fisk runt lägerelden.

resa-till-srilanka-gruppresa

11

Dag 11: Bandarawela - Mirissa

Resan fortsätter med egen buss, till Mirissa, en mysig badort på Sri Lankas sydspets.

Transfer: ca 4 timmar

12

Dag 12: Mirissa

Ledig dag i Mirissa, som har en av Sri Lankas finaste stränder. Ta det lugnt, njut av stranden och koppla av. Om du vill snorkla finns det även möjligheter till det. Vattnet är klarast från november till maj.

Vill du röra på dig? Hyr en cykel eller ta en tuktuk till Weligama, 8 kilometer bort, och se fiskebåtarna komma in med dagens fångster. Från november till mars finns det även möjlighet till valskådning mot en extra kostnad.

resor-till-srilanka-mirissa

13

Dag 13: Mirissa - Galle

Vi åker vidare till Galle, en mysig stad på sydvästra spetsen av Sri Lanka med ca 100.000 invånare. 1988 sattes de äldre delarna av staden och dess befästningar upp på UNESCOs världsarvslista. Galle är en populär ort för turister och backpackers och många konstnärer, författare, poeter och fotografer har valt att flytta hit – både från andra delar Sri Lanka och resten av världen. En guidad vandring ingår.

rundresa-sri-lanka-galle

14

Dag 14: Galle - Colombo (tåg)

Vi tar tåget från Galle till Colombo – en klassisk tågresa längs kusten. Det går inte att förboka biljetter på det här tåget, så det finns ingen garanti att vi får platser. Om inte får vi åka buss istället.

I Colombo får vi en guidad vandring som tar oss genom den myllrande marknaden Pettah Bazaar, Independence Square, parlamentshuset och förbi nationalmuséet. Vi avslutar på Barefoot, en butik med rättvisemärkt hantverk från hela Sri Lanka. Här kan du köpa färgstarka souvenirer, handgjorda mjukisdjur, sängkläder, dukar och väskor – och överskottet går tillbaka till byarna de kommer från. De har även ett mysigt café.

På kvällen brukar gruppen samlas för en gemensam avskedsmiddag, men det är förstås frivilligt.

rundresa-sri-lanka-colombo

15

Dag 15: Colombo

Utcheckning är kl 12 och det tar ca 30-45 minter med taxi till flygplatsen. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under dagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Sri Lanka? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Kandy eller med havssköldpaddor i Ambalangoda, nära Hikkaduwa. Vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

På den här resan ingår mer i priset från början än på våra andra gruppresor till Sri Lanka, men det finns ändå möjlighet att själv välja till aktiviteter vissa dagar.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

På Sri Lanka betalar du med lankesiska rupies (LKR). 1000 rupies är ungefär 27 svenska kronor.

Kandy:

 • Botaniska trädgården (ca 1.200 LKR)
 • Dans- och kulturshow (ca 1.000 LKR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Colombo. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete på Sri Lanka. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Sri Lanka

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Sri Lanka är enligt Världshälsoorganisationen helt fritt från Malaria sedan 2016. Vi rekommenderar dock att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mot Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar söker du på http://www.eta.gov.lk. Ska du stanna längre kontaktar du Sri Lankas ambassad i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Colombo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Negombo från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTDu är svårt att växla till sig lankesiska rupies i Sverige, och officiellt är det olagligt att föra med sig lokal valuta in eller ut ur landet, utom små summor. Det finns gott om bankomater som tar utländska bankkort på flygplatsen i Colombo och under resan. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen och på många andra ställen.

Räkna med att göra av med ca 1.000 i veckan på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. Natt 9 och 13 går det inte att få enkelrum.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

11 frukostar, 2 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.