TAC tipsar om tre guldkorn i Sydostasien

guldkorn-i-sydostasien

Ok. Så du har redan fascinerats av Kambodjas stolthet Angkor Wat, legat på en av Thailands många sandstränder och ätit så mycket Phở i Vietnam att du höll på att spricka. Finns det något mer att se och göra i Sydostasien? Ja, det är klart det gör!

De stora turistattraktionerna i all ära, men vi på TAC vill gärna tipsa om några mindre kända men minst lika intressant ställen på vår hemmaplan i Sydostasien. Om din bucket list börjar bli full finns det inspiration att hitta här – både för dig som rest runt i de här länderna tidigare och för dig som planerar en resa till Sydostasien för första gången och inte bara vill följa den stora vägen mellan attraktionerna.

1 – Doi Mae Salong, Thailand

Mae salong

Ja, vi är lite partiska här, men norra Thailand är svårslaget. Det finns massor av anledningar till att vårt Asienkontor ligger i Chiang Rai, nära den Gyllene Triangeln som utgörs av Burma. Laos och Thailand.

Anledningar att älska Doi Mae Salong: Här kombineras norra Thailands vackra och bergiga landskap med kinesisk mat och kultur från Burma. Doi Mae Salong – eller Santikhiri som den här byn nu officiellt heter – ligger på gränsen till Burma och här bor många ättlingar till före detta kinesiska soldater som flydde via Burma på 1960-talet. Mae Salong känns därför minst lika mycket som Kina som Thailand, och här är det fortfarande kinesisk kultur som dominerar även om befolkningen blandas upp med minoritetsbefolkningarna Akha, Yao, Karen och Hmong. En lika charmig som intressant blandning av kulturer och människor!

Hur du tar dig hit: Vi rekommenderar vår 15 dagar långa resa i norra Thailand, som startar och slutar i Bangkok. På den resan får du inte bara tillbringa ett dygn i vackra Doi Mae Salong, utan även besöka den Gyllen Triangeln, bo en natt i homestay på landsbygden, gå på trekking genom bambuskogen och njuta av massor av god mat!

 

2 – Vientiane, Laos

vientiane

Laos huvudstad är förstås inte en lika välbevarad hemlighet, men vi tycker att Vientiane förtjänar mer uppmärksamhet.

Anledningar att älska Vientiane: Många som besöker Laos stannar bara någon dag i huvudstaden på väg till Vang Vieng och Luang Prabang, men här finns massor att upptäcka – och stadskärnan är så liten att du kan göra det till fots! Börja gärna på templet Wat Si Saket, det äldsta i stan, och missa inte krigsmonumentet Patuxai och stupan Pha That Luang. Avsluta med lite god gatumat på Lane Xang.

Vi rekommenderar även ett besök på COPE, som rehabiliterar barn och vuxna som skadats av odetonerade bomber från Vietnamkriget. Andra självklarheter i Vientiane är solnedgången över Mekongfloden, kvällsmarknaden och den franskinspirerade maten.

Hur du tar dig hit: Vi har flera resor där du får uppleva Vientiane, men för dig som har gott om tid rekommenderar vi gärna vår resa genom norra Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja på fem spännande veckor. Den finns även som en specialresa för dig mellan 18 och 29.

 

3 – Sumatra, Indonesien

tobasjon

Sumatra är Indonesiens sjätte största ö, men hit åker bara en bråkdel av de turister som besöker landet. Flest besökare får förstås Bali, och inget fel med det, men för dig som vill uppleva en mindre turistig ö i Indonesien kan vi varmt rekommendera Sumatra.

Anledningar att älska Sumatra: Gunung Leuser nationalpark, till att börja med. Här har du störst chans i hela landet att få se orangutanger i frihet, och här finns möjligheter till trekking i djungeln på samma nivå som på fascinerande Borneo. Men Tobasjön är en annan favorit hos oss på TAC. Sjön skapades efter två enorma vulkanutbrott, och är en av Sydostasiens största och djupaste. Mitt i sjön ligger ön Samosir, som är lika stor som Singapore!

Hur du tar dig hit: På vår budgetresa genom Sumatra, Java och Bali får du inte bara uppleva Tobsjön, Samosir och Gunung Leuser nationalpark – utan även mysiga staden Yogyakarta och det magnifika templet Borobudur – i klass med Angkor Wat och Bagan! Dessutom får du vandra upp för vulkanen Mount Bromo, och avsluta med strand och relax på Bali.

Skriv en rad!

Kommentera