35 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Att boka i flera länder kan vara både svårt och tidskrävande, hotell, buss- , båt-, och tågbiljetter och annat praktiskt ska ordnas. Vill du inte lägga tid och energi på planeringen passar denna resa perfekt. Se flera länder i Sydostasien och upplev en äventyrlig gruppresa i sällskap med andra!

Samtidigt ger den här resan dig frihet att själv bestämma vad du ska göra på resfria dagar. Du måste inte följa ett schema där någon annan talar om exakt vad du ska se och göra varje minut, utan du kan själv bestämma vad som är intressant att se och göra på de ställen vi besöker under resans gång.

Resan tar sin början i Bangkok, där den även slutar. Det stora utbudet av avgångar till Bangkok gör det extra smidigt och billigt att boka flyg från Sverige. Flygresan mellan Vientiane i Laos och Hanoi i Vietnam ingår i resans pris.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja

 • Börja resan i Bangkok – staden som aldrig sover
 • Fascineras av tempel och den spännande ”Lanna”-kulturen i Chiang Mai
 • Upptäck Thailand utanför turiststråken i mysiga Nan och Chiang Klong
 • Njut av en dagstur på Mekongfloden i Laos
 • Upplev Pak Ou-grottorna med över 400 buddhafigurer
 • Vakna tidigt och följ munkarnas morgonpromenader i Luang Prabang
 • Festa loss eller njut av naturen i Vang Vieng
 • Stöd minornas offer på COPE och shoppa i Vientiane
 • Flyg till Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Paddla kajak vid Cat Ba, den största ön i Halongbukten
 • Utforska historien och resterna av Den Förbjudna Staden i Hué
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An
 • Sola och bada i Phan Rang – här finns även bra snorkling
 • Se och upplev myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Lev lantliv, se traditionell dans och bo i homestay i Chambok i Kambodja
 • Upplev kambodjanskt småstadsliv i mysiga Kompong Cham
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Planera din egen utflykt eller bara koppla av i Siem Reap
 • Slut cirkeln och runda av i Bangkok – som fortfarande inte somnat!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONThailand, Laos, Vietnam och Kambodja. Resan startar och slutar i Bangkok.
STARTDATUM1-2 gånger i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
11 frukostar, 2 lunch, en middagLokala expertguider
Transfer med buss, minibuss, båt, tuktuk, songthaew och cykel-rickshawFyra nattåg med sovplats
Guidad stadsvandring i NanBan Cha Manut Ancient Kiln i Nan
Huan Ban Suak Saen Chuen i NanBo Suak Cultural Place i Nan
Konstgalleriet i NanDagstur på Mekongfloden i Laos
Pak Ou-grottorna i Luang PrabangGuidad stadsvandring i Luang Prabang
Guidad stadsvandring i VientianeBesök på COPE i Vientiane
Flyg från Vientiane till HanoiKajakpaddling vid Cat Ba
Båtresa vid Lan Ha BayGuidad stadsvandring i Hoi An
Guidad stadsvandring i HCMCTraditionell dans i Chambok
Dagspass och expertguide i AngkorEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i BangkokMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt. Här kan du se lite av vad pengarna gick till 2019.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangkok

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangkok från klockan 14. De andra deltagarna på resan anländer under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Bangkok tidigare än dag 1, om du till exempel vill spendera tid på egen hand innan resans början eller det helt enkelt passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangkok – oftast är det ett hotell som heter Astera Sathorn Hotel, nära BTS-stationen Saphan Taksin, men om det är fullbokat tar vi fram ett likvärdigt hotell som alternativ. Med BTS (en typ av pendeltåg ovan jord) och MRT (tunnelbana) är det enkelt att ta sig runt i Bangkok – det går ett tåg var femte minut från Saphan Taksin. Bor du på Astera Sathorn Hotel har du även gångavstånd till Chao Phraya-floden, och flodbåtarna. Närmsta båtstation heter Sathorn.

Klockan 18 på kvällen hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats för att ta del av informationen och träffa de andra resenärerna.billig-äventyrsresa-thailand-laos

2

Dag 2: Bangkok - Chiang Mai (nattåg)

Vi börjar dagen med att ta flodbåten till Wat Kalayanamit, ett av Bangkoks mest kända tempel, där en rundvandring i stadsdelen Thonburi börjar. Vi passerar några ”måsten”, som de välkända templen Wat Arun, Wat Pho och Grand Palace, innan vandringen avslutas på amulettmarknaden i Tha Prachan.

Eftermiddagen får du möjlighet att spendera hur du själv vill, eller varför inte lära känna någon eller några av de andra medresenärerna lite bättre genom att planera en gemensam utflykt? Det finns så mycket att göra i Bangkok att vi har svårt att välja åt dig – men vi på TAC bodde i Bangkok i många år, och kommer gärna med rekommendationer baserade på vad du är intresserad av.

På kvällen tar vi nattåget till Chiang Mai. Sängplats ingår.

Transfer: Nattåg, ca 13 timmar.

gruppresor-thailand-bangkok

3

Dag 3: Chiang Mai

En dag utan förutbestämt schema i Thailand största stad i norr. Du får göra det du har lust med i Chiang Mai, och det är ingen brist på saker att göra i denna stad som hyser en mängd kulturella och historiska platser. Gillar du gamla fina tempel rekommenderar vi Wat Chiang Man, stans äldsta tempel, som påbörjades redan i slutet av 1200-talet.

Ett annat ”måste” är Wat Doi Suthep. Strax norr om Chiang Mai, uppe på ett berg, finner vi detta legendariska tempel. Hit tar du dig enkelt med songtaew (delad taxi) från Chang Puak Gate, en del av ”ringmuren” som finns inne i staden Chiang Mai. Det är bara 15 km fågelvägen till templet, men det kan ta upp till en timme eftersom vägen slingrar sig uppför branta bergväggar. Väl framme är det 309 trappsteg upp till själva templet, där en fantastisk utsikt över hela Chiang Mai väntar.

gruppresa-thailand-chiang-mai-doi suthep

4

Dag 4: Chiang Mai

Vill du ha närkontakt med elefanter utan att rida på dem eller se dem utföra cirkuskonster? Då rekommenderar vi ett besök på Elephant Nature Park i Mae Taeng – Thailands största fristad för pensionerade och omhändertagna elefanter. Lennie på TAC har bott i Chiang Mai och volontärjobbade här för några år sedan, och berättar gärna mer.

Det finns även flera små familjerestauranger där du kan lära dig laga thailändsk mat – och Flight of the Gibbon, där du kan glida fram bland trädkronorna i zipline.

Avsluta gärna dagen på Chiang Mai Night Bazaar, en av Thailands största kvällsmarknader. Här finns allt du kan tänkas vilja köpa med dig, från kinesiskt krimskrams till äkta thailändska antikviteter. På kvällsmarknaden finns även möjlighet att testa traditionell lokal mat, från korv till dessert! Tänk dock på två saker när du shoppar souvenirer: köp inget av elfenben (det är både olagligt och dumt – elefantbetar ska förstås sitta på elefanter och inte på ditt skrivbord), och om du vill köpa en liten buddhastaty bör du kolla upp vilka restriktioner som gäller för export, annars finns det en liten risk att den blir beslagtagen på flygplatsen.

äventyrsresa-thailand-elephant-nature-park

5

Dag 5: Chiang Mai - Nan

Vi åker vidare österut med privat minibuss, till mysiga Nan. På vägen stannar vi i Phrae, där du får se hur indigotyg färgas – och prova på att göra det själv.

Efter lunch på en lokal restaurang åker vi vidare till mysiga Nan. Hit hittar inte så många turister, och du får uppleva lite av det som ibland kallas ”det riktiga Thailand”. Du får en guidad rundvandring på eftermiddagen, och kvällen får du tillbringa hur du vill.

Transfer: Minibuss: ca 5 timmar.

gruppresor-thailand-laos-nan

6

Dag 6: Nan - Chiang Klang

Resan går vidare i Nan-provinsen. Vi gör ett stopp på ett museum strax utanför stan, där du får lära dig mer om den traditionella keramiktillverkning området är känt för. Du får även vara med i en workshop och försöka dig på att skapa någon på egen hand.

Vi äter lunch på en utomhusrestaurang med vacker utsikt över det omgivande landskapet, och om det finns tid är det möjligt att besöka Nans konstgalleri, med modern thailändsk konst.

På eftermiddagen kommer vi fram till Chiang Klang, ett litet samhälle med drygt 7000 invånare. Guiden tar dig med till den lokala marknaden, där du kan prova lokala specialiteter. Nu är vi sex mil från gränsen till Laos, men redan på den här sidan gränsen kan du få tag i en Beer Lao eller två – vår personliga favorit på TAC.

Transfer: Minibuss: ca 5 timmar.

rundresor-thailand-laos-chiang-khong

Transfer: Minibuss: ca 3 timmar.

7

Dag 7: Chiang Klang - Pakbeng (Laos)

Efter frukost är det dags att åka upp till gränsen, och stämpla ut dig från Thailand. På andra sidan väntar Nam Nguen i Laos.

Observera att Laos nyligen tagit bort möjlighet att skaffa visum på plats vid den här gränsövergången, så du måste skaffa visum i förväg. I Sverige är det Laos ambassad i Stockholm som utfärdar visumen. Det är även möjligt att skaffa visum på Laos ambassad i Bangkok, om du kommer dit innan den här gruppresan startar.

Vi kommer fram till Pakbeng på tidigt på eftermiddagen, och checkar in på ett mysigt hotell med utsikt över floden. Du får tillbringa resten av eftermiddagen med att utforska lilla Pakbeng, äta något gott och njuta av lugnet och stillheten. Om du är sugen på indiskt till middag finns restaurangen ”Hasan” på huvudgatan.

Transfer: Minibuss, ca 2 timmar.budgetresa-laos-thailand-pakbeng

8

Dag 8: Pakbeng - Pak Ou-grottorna - Luang Prabang

Idag väntar en lugn och avkopplande båtresa, där vi sakta glider förbi vardagslivet längs Mekongfloden, som är den längsta och viktigaste i både Laos och Thailand. Båten stannar för att släppa av och på passagerarna i byar längs vägen.

Ungefär två timmar innan Luang Prabang gör vi ett stopp vid Pak Ou-grottorna, där floden Ou möter Mekongfloden. Här har pilgrimer lämnat kvar buddhafigurer i århundraden, och det finns tusentals i olika storlekar och positioner.

Vi når Luang Prabang på eftermiddagen och checkar in på hotellet. Hela Luang Prabang finns med på UNESCO’s Världsarvslista, som ett unikt exempel på en blandning mellan den traditionella och koloniala arkitekturen. Här blandas traditionella laotiska hus med byggnader som kunde vara hämtade från sekelskiftets Frankrike – ett arv från fransmännen som styrde Laos från 1893 till 1953.

Transfer: Flodbåt, ca 6-7 timmar.

rundresa-laos-pak-ou

9

Dag 9: Luang Prabang

På förmiddagen kan du följa med på en guidad vandring i Luang Prabang och lära dig mer om laotisk kultur på templet Wat Pha Mahathat.

Resten av dagen får du tillbringa som du vill. Luang Prabang är inte stort, och det går bra att gå eller hyra en cykel för att ta sig runt. En av de största attraktionerna utanför stan är vattenfallet Kuang Si, 3 mil söder om stan. Hyr moped eller cykel för att ta dig dit, eller åk songthaew (en pickup med plats för 10-12 personer).

billig-resa-laos-luang-prabang-utsikt

10

Dag 10: Luang Prabang

De flesta som besöker Luang Prabang brukar vakna tidigt minst en dag, och gå ut för att se buddhistmunkarna gå sina morgonrundor. Lokalbefolkningen köar för att få ge dem mat – det ger god karma. En del välmenande turister vill följa deras exempel, men tyvärr blir det fel ibland.

Det finns lokala researrangörer och turistguider som erbjuder ”munk-paket”, med mat att ge till munkarna. Om du är buddhist finns det en tanke och en religion bakom den handlingen. Är du inte buddhist kan det tyvärr istället bli  lite cirkus över det – särskilt när 20-30 andra turister samtidigt trängs för att få den bästa platsen för att ta bilder på munkarna. Vi har till och med hört skräckhistorier om munkar som blivit matförgiftade av gammal mat som de fått av intet ont anande turister.

Respektera de lokala sederna och observera gärna munkarnas morgonritualer i tysthet och på lite avstånd. Att trycka upp en kamera i ansiktet på en munk är inte respektfullt. De utför en daglig religiös ritual som har hundraåriga traditioner – de är inte här för att underhålla turister.

Däremot brukar de vara trevliga, artiga och i vissa fall pratsamma även om de flesta inte kan så mycket engelska – och det går utmärkt att försöka prata med dem senare under dagen, men inte under morgonrundan. Vissa tempel erbjuder till och med ”monk chats”, där engelsktalande munkar gärna diskuterar allt från buddhism till fotboll, och det är varmt rekommenderat.

billiga-upplevelseresor-laos-luang-prabang

11

Dag 11: Luang Prabang - Vang Vieng

Efter frukost fortsätter vi till Vang Vieng, 18 mil söderut. Dit kommer vi tidigt på eftermiddagen – i lagom tid för att köra lite ”tubing” i floden för den som vill. Det är dock frivilligt, och inte en del av programmet. Du kan enkelt ordna det på egen hand, och för en billig penning får du transport till startplatsen strax norr om Vang Vieng, där du får ett stort uppblåst innerdäck som du sedan kan flyta medströms i nedför floden.

Det här har blivit Vang Viengs största turistattraktion, och det finns ”vätskekontroller” med jämna mellanrum. Vårt tips är att ta det lite lugnt – fram till 2012 slog flera turister ihjäl sig i Vang Vieng varje år, när de dök med huvudet före i klipporna under vattnet – och de flesta hade tappat omdömet efter att ha druckit för mycket. 2012 stängde myndigheterna många av barerna längs floden och nu är det mer kontrollerat – men det är fortfarande ganska mycket fylla vissa eftermiddagar och kvällar.

Ha kul, men var inte en av de respektlösa turisterna som vinglar runt i bikini eller badbyxor i centrala Vang Vieng på kvällarna. Även om lokalbefolkningen har sett det mesta är det inte uppskattat, och det är väldigt långt från vad som är tolererat i resten av Laos. Visa respekt och sunt förnuft. Det går förstås även utmärkt att hoppa över tubingen helt, och exempelvis hyra en cykel och upptäcka landsbygden utanför Vang Vieng istället.

Transfer med minibuss: ca 7 timmarbudgetresa-laos-thailand

12

Dag 12: Vang Vieng

Ledig dag i Vang Vieng.

Ett fint utflyktsmål är grottan Pou Kham, 7 km väster om centralorten. Här hittar du flera gamla buddhafigurer och en lagun med klarblått vatten. (Cykla över bron vid Riverside Boutique Resort, ta till höger där vägen delar sig och följ den tills den tar slut.)

Om du behåller cykeln över kvällen – eller om du känner för en långpromenad – rekommenderar vi att äta middag på Vang Vieng Organic Farm, 4 km norr om byn.  Köp med dig deras eget, organiskt odlade mullbärste. Gott, nyttigt och en perfekt present till någon som fick stanna hemma i Sverige.

13

Dag 13: Vang Vieng - Vientiane

På förmiddagen bär det av söderut igen, med buss. Var beredd på slingriga serpentinvägar i bergen, men ju närmare Vientiane vi kommer ju rakare blir vägen. Vientiane är Sydostasiens kanske mest avslappnade och mysiga huvudstad, och så litet att du kan gå runt stan på en dag – eller hyra en cykel.

I Vientiane ingår en guidad rundvandring till några av de största sevärdheterna och ett besök på COPE (Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise), som tillverkar ben- och armproteser till de hundratals människor som varje år trampar på eller plockar upp odetonerade bomber och granater i Laos. Under vietnamkriget mellan 1965 och 1975 flygbombade USA konstant hela Laos för att förstöra Ho Chi Minh-leden och försvåra för fienden Nordvietnam, och många av dem finns fortfarande kvar i glesbefolkade områden.

På COPE finns en intressant utställning som berättar mer, och om du vill donera pengar till ett bra ändamål i Laos är det här ett utmärkt val. För 75 USD kan de tillverka ett nytt ben till någon som inte har råd att bekosta det själv. Eller beställ god och hemlagad glass och kaffe eller te i deras cafe – allt överskott går direkt in i verksamheten.

aktiv-resa-thailand-laos

Transfer: 3-4 timmar

14

Dag 14: Vientiane - Hanoi (flyg)

Dags att säga hejdå till några av deltagarna på resan, eftersom vissa bara bokar en kortare resa som slutar i Vientiane. Resten fortsätter med flyg till Hanoi i Vietnam, där oftast några nya resenärer väntar. Här får även gruppen en ny guide, och ett informationsmöte med de nyanlända hålls vid 18-tiden – och då är du välkommen att vara med, för att träffa de nya deltagarna och den nya guiden, och för att få mer info om vad som väntar i Vietnam.

Resten av dagen får du tillbringa som du vill i Sydostasiens äldsta huvudstad. Litteraturtemplet, etnologimuséet, kvinnomuséet och Ho Chi Minhs mausoleum är bara några av sevärdheterna – du bestämmer själv vad som verkar mest intressant!

Transfer: Flyg, ca 1 timme

billiga-resor-vietnam-hanoi

15

Dag 15: Hanoi - Cat Ba (Halongbukten)

Efter ett obligatoriskt ”Goooood morning Vietnam!” fortsätter resan. Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten. Därefter är det dags att upptäcka det här nästan utomjordiska landskapet på ännu närmre håll – med kajak!

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

16

Dag 16: Cat Ba - Hanoi - Hué (nattåg)

Njut av en ledig förmiddag på Cat Ba och passa på att ta en simtur om du vill. Efter lunch tar vi bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och du hinner lagom äta middag med de andra resenärerna innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

nattag-vietnam

17

Dag 17: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue

18

Dag 18: Hué - Hoi An

Vi fortsätter norrut, tills vi når Hoi An, en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i tre dagar (två nätter).

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring ingår i resans pris.

Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med buss: 3-4  timmar

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

19

Dag 19: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

billig-gruppresa-vietnam-hoi-an

20

Dag 20: Hoi An - Phan Rang (nattåg)

I väntan på nattåget har du ytterligare än dag att njuta av livet i Hoi An. Kanske en liten båtresa upp för Thu Bon-floden kan vara intressant? Eller besök på några av stans många konstgallerier? Det finns även möjlighet att hyra cykel och utforska omgivningarna.

Transfer: Nattåg, ca 8 timmar

21

Dag 21: Phan Rang

Vakna i Phan Rang, en mysig kuststad tio mil söder om turistorten Nha Trang. Här finns ingen massturism, och du får uppleva ett par dagar i en mysig och genuin vietnamesisk stad med ca 160.000 invånare. Stranden är den naturliga samlingsplatsen för de flesta, och området runt Phan Rang har flest soltimmar och minst regn i hela Vietnam – men skulle du komma hit på en regnig dag finns det flera intressanta tempel och pagoder att utforska.

aventyrsresa-for-unga-vietnam

22

Dag 22: Phan Rang - Ho Chi Minh City (nattåg)

Passa på att njuta av en sista dag på stranden fram till det är dags för resans sista nattåg.

Transfer: Nattåg, ca 7 timmar

23

Dag 23: Ho Chi Minh City

Vi kommer till Ho Chi Minh City (tidigare Saigon) tidigt på morgonen, och en guidad vandring bland några av de största sevärdheterna ingår.

Det finns så mycket att göra i Ho Chi Minh City att vi har lite svårt att välja ut något, men vi kommer gärna med tips baserade på dina intressen, om du vill. Reunification Palace och krigsmuséet är två intressanta stopp.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

rundresor-asien-vietnam

24

Dag 24: Ho Chi Minh City

Idag kan vara sista dagen för några av deltagarna på resan, och eventuellt tillkommer några nya som bara bokat resan från Ho Chi Minh City till Bangkok. I vissa fall kan du behöva byta hotell i HCMC den här dagen, men då får du info och hjälp av guiden.

Du får du spendera dagen och kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Krigsmuséet (War Remnants Museum) och Reunification Palace är två sevärda förslag, liksom tunnlarna i Cu Chi, där många vietnameser bodde under kriget med USA.

rundresor-asien-vietnam

25

Dag 25: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (Kambodja)

Dags för ett nytt land igen! Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Moc Bai/Bavet. Här stämplar du in dig i Kambodja, och guiden hjälper dig med formaliteterna – något som kan vara bra eftersom gränspolisen i Kambodja är duktiga på att hitta anledningar att ta lite extra betalt av ensamma turister.

Koppla gärna av med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer: Buss, ca 6-7 timmar.

26

Dag 26: Phnom Penh

I huvudstaden finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Guidning och inträde till Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng (S21)ingårDet är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuseet, om du vill fortsätta upptäcka Phnom Penh på egen hand på eftermiddagen.

Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

gruppresor-kambodja-phnom-penh

27

Dag 27: Phnom Penh - Chambok

Vi reser vidare genom den kambodjanska landsbygden. I byn Chambok, i Kompong Speu-distriktet, får du prova på att bo i homestay hos en lokal familj. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Middag med familjen ingår, och du bjuds även på traditionell dans och en vandring till ett vackert vattenfall. I området finns även fladdermusgrottor, och man satsar mycket på ekoturism.

Transfer: Minibuss, ca 3,5 timmar.

rundresa-kambodja-home-stay

28

Dag 28: Chambok - Kampong Chhnang

Efter frukost hos din värdfamilj åker vi norrut, till provinsen Kampong Chhnang. Här får du se hur krukmakeri på traditionellt sätt går till, och även prova på det själv om du vill. Det finns möjlighet att åka på en båttur på Tonle Sap – Kambodjas största insjö – där du passerar byar byggda på pålar i vattnet. Det är en extraaktivitet som bokas och betalas på plats. På kvällen kan du äta middag hos en lokal familj om du vill, istället för på restaurang. Det är varmt rekommenderat.

Transfer: Minibuss, ca 4-5 timmar

resa-ensam--gruppresa-kambodja

29

Dag 29: Kampong Chhnang - Battambang

Battambang är Kambodjas näst största stad, men här är tempot lugnt och det bor bara ca 200.000 personer här – att jämföra med en och en halv miljon i Phnom Penh.

Här finns många gamla fina byggnader från den franska kolonialtiden. Ta gärna en promenad längs floden på kvällen där lokalbefolkningen träffas och utövar både yoga och traditionell dans.

Ät gärna på restaurangen Jaan Bai, nära marknaden Psar Nat. Här får du inte bara god mat, utan du bidrar även till något bra – restaurangen anställer ungdomar från fattiga familjer som annars riskerar att dras in i kriminalitet, genom Cambodia Children’s Trust.

Transfer med buss: ca 4 timmar

äventyrsresa-kambodja-battambang

30

Dag 30: Battambang

”Bambutåget” är kanske Battambangs största turistattraktion, och värt en åktur om man har lite överseende med att det har förlorat sin ursprungliga funktion som lokalt transportmedel för personer på landsbygden och nu mest används av turister.

På eftermiddagen kan du besöka cirkusskolan Phare och se barnen och ungdomarna träna inför nästa föreställning. Ett annat tips är fladdermusgrottan vid berget Sampeou. Här kan du fascineras av en tät ström av miljontals fladdermöss som lämnar grottan vid skymningen. Det ser ut som ett svart vattenfall.

gruppresa-kambodja-battambang

31

Dag 31: Battambang - Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Här får vi vara med i en workshop om återvinning på Rehash Trash, där lågutbildade kvinnor får lära sig ta vara på saker som annars skulle kastas och göra något användbart av dem.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss, ca 3,5 timmar 

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

32

Dag 32: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

rundresor-kambodja-angkor-wat

33

Dag 33: Siem Reap

Om du vill besöka Angkor även idag är det inga problem – men då behöver du köpa ett nytt dagspass. Annars rekommenderar vi en utflykt till sjön Tonlé Sap, där det finns många flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många etniska vietnameser.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tual, i norra delen av Tonlé Sap. Många lokala resebyråer och guider i Siem Reap kan hjälpa dig att ordna det praktiska.

Eller så kan du förstås stanna i Siem Reap och ta det lugnt – och kanske besöka ett eller flera av de muséer som finns i området.

kambodja-gruppresor-siem-reap

34

Dag 34: Siem Reap - Bangkok

Dags att knyta ihop säcken. Vi tar bussen västerut, till gränsövergången i Poipet/Aranyaprathet. Här stämplar du in dig i Thailand, och guiden finns till din hjälp om det behövs. Vi kommer fram till Bangkok på eftermiddagen.

Transfer med buss: ca 10 timmar inklusive lunchstopp och väntetid vid gränsövergången

äventyrsresa-backpacka-kul-resa-singel-asien-bangkok

35

Dag 35: Bangkok

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Thailand? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Bangkok eller resa vidare.

Låter det intressant med volontärarbete i Thailand? Vår systerorganisation IndiGo Travel har flera volontärresor som startar i Bangkok.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Thailand betalar du med Baht (THB). I Laos används den lokala valutan – Kip – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 THB är ungefär 25 svenska kronor, och 1000 kip är ungefär 1 krona.

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 150 THB)
 • Köpcentrat MBK
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 300 THB)

Chiang Mai:

 • Wat Doi Suthep, inkl transport (ca 250 – 1000 THB, beroende på transportsätt)
 • Matlagningskurs (ca 800 THB)
 • Elephant Nature Park (ca 2500 THB inkl transport)
 • Flight of the Gibbon zipline (ca 4000 THB inkl transport)

Chiang Khong:

 • Hyr cykel (ca 100 THB)

Luang Prabang:

 • Nationalmuséet (4 USD)
 • Wat Xieng Thong (2 USD)
 • Royal Theater (ca 20 USD)
 • Vattenfallen Kuang Si (ca 200.000 kip med delad tuk-tuk)

Vang Vieng:

 • Hyr cykel (ca 2 USD)
 • Tubing i floden (ca 60.000 kip)

Vientiane:

Buddha Park (ca 70.000 kip med delad tuk-tuk)


I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100.000 dong är ungefär 35 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30.000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40.000 dong)

Hué:

 • Båttur och Perfume River och Thien Mu-pagoden (ca 220.000 dong)
 • Kungliga gravarna (ca 136.000 dong)
 • Kungliga citadellet (ca 150.000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (35 USD)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)

Även i Kambodja används den lokala valutan – Riel – parallellt med USD. 1.000 riel är ungefär 2 kronor.

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Muséet vid fängelset Tuol Sleng (ca 5 USD)

Kompong Cham:

 • Wat Nokor (ca 1 USD)
 • Hyr cykel (ca 2 USD)

Battambang:

 • Fladdermusgrottorna i Phnom Sampov (ca 15 USD)
 • Matlagningslektion (ca 20 USD)

Siem Reap:

 • Båttur på sjön Tonlé Sap (ca 25 USD inkl transfer)
 • Matlagningskurs (ca 25 USD)

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 150 THB)
 • Köpcentrat MBK
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 300 THB)


Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Bangkok. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Thailand – vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja.

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria är extremt ovanligt i Thailand, men förekommer i vissa delar av Laos, Vietnam och Kambodja. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMThailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Laos: Observera att du måste skaffa visum till Laos i förväg på den här resan. Du åker över gränsen i  Nam Nguen, och Laos har nyligen tagit bort möjlighet att skaffa visum på plats vid den här gränsövergången, så du måste skaffa visum i förväg. I Sverige är det Laos ambassad i Stockholm som utfärdar visumen. Det är även möjligt att skaffa visum på Laos ambassad i Bangkok, om du kommer dit innan den här gruppresan startar.

Vietnam: Om du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangkok på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangkok från kl 12.

Resan avslutas i Bangkok

VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bangkok och på många ställen under resan.

I Laos Kan du betala med både USD och laotisk valuta, Kip. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid Kip tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i en bankomat i Vientiane och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup.

I Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Räkna med att du behöver ca 1500 – 1700 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. På nattåget är det inte möjligt att få en privat kupé.

11 frukostar, 2 luncher och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Laos. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Laos.

Du kan köpa lokala simkort i alla länderna för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.