20 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Lär känna Indonesien på djupet på den här spännande äventyrsresan som tar dig genom tre av landets mest intressanta öar: Sumatra, Java och Bali. Upplev Indonesiens mångfald och färgstarka kulturer, njut av den lokala maten, se traditionella dansföreställningar och kika efter orangutanger i regnskogen. Besök aktiva vulkaner och risterrasser, och avsluta på stranden på södra Bali.

Flyg Medan-Jakarta-Yogyakarta ingår i resans pris.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Indonesien

  • Gå på trekking i Bukit Lawang – om du har tur får du se orangutanger
  • Upplev Toba-sjön och den vulkaniska ön Samosir
  • Lär känna mysiga Yogyakarta
  • Upplev Borobudur utanför Yogyakarta – i klass med Angkor Wat och Bagan!
  • Gå på trekking upp för vulkanen Bromo
  • Upptäck några av Balis många tempel och unika kultur i Ubud
  • Avsluta med två dagar på stranden i Sanur på södra Bali

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONIndonesien. Resan startar i Medan på Sumatra och slutar i Sanur på Bali.
STARTDATUMCa en gång i månaden. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum. Observera att minst 4 deltagare krävs för att den här resan ska bli av – kolla med oss hur många som anmält sig innan du bokar flyget, för säkerhets skull.
ÅLDERSGRÄNSDen här resan är i första hand avsedd för vuxna och tonåringar, men det går även bra att ta med lite yngre barn. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans inför, under och efter resanFlygplatstransfer vid ankomst och avresa
Boende i delat dubbelrum19 frukostar
Lokal guide under hela resanTransport med minibuss eller buss
Flyg från Medan till YogyakartaBåttransfers i Lake Toba
Entréavgift i BromoEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeExtra utflykter
Entréavgifter, utöver specificeradeMåltider utöver frukost
SCHYSST RESANDEschysst-resande-indonesienNär du bokar den här resan med oss bidrar du till att stötta barn från familjer som lever med HIV/AIDS i norra Thailand, via vår egen fond I Mina Skor.

Dessutom stöttar du barnen på barnhemmet Ibu Harnik i Kalibaru på Java. Här bor för närvarande 42 barn, och för varje resenär donerar vi pengar genom vår lokala samarbetspartner. Pengarna går oavkortat till att köpa, skoluniformer och skolväskor och skor till barnen.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Medan (Sumatra)

Du är välkommen att checka in på hotellet i Medan från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen eller under förmiddagen dag 2, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Medan tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer, men landar du på resans första dag ingår transfer från flygplatsen till hotellet.

Den första dagen får du tillbringa tiden som du själv vill i Medan, som är en av Indoneisens största städer och har drygt 2 miljoner invånare. Det finns flera intressanta byggnader i art déco-stil från den gamla holländska kolonialtiden, bland annat det gamla stadshuset. Om du har glömt att ta med dig något, eller vill köpa något innan vi lämnar storstan, finns flera stora köpcentra i Medan.

Tre andra intressanta byggnader är Marian Shrine of Annai Velangkanni, eller ”Our Lady of Good Health Church”, ett katolskt tempel i indonesisk stil, och Medan Grand Mosque, som (inte helt oväntat) är Medans största moské – och sist men inte minst Tjong A Fie’s Mansion, ett museum inrett i en kinesisk köpmans herrgård från slutet av 1800-talet.

Som du nog redan har förstått är Indonesien ett land där många olika kulturer blandats genom århundradena, och även om ca 80% av invånarna nu är muslimer tolereras alla religioner och kulturer. På Bali är till exempel över 80% av invånarna hinduer.

billig-gruppresa-indonesien-medan

2

Dag 2: Medan - Samosir (Tobasjön)

Efter frukost påbörjar vi resandet med minibuss, och första stopp är Samosir och Lake Toba, en av Sydostasiens största och djupaste sjöar. Vi stannar vid flera intressanta platser längs vägen: först i en traditionell Karo-by. Karo-folket är en av norra Sumatras urbefolkningar, med en intressant kultur (och har inget samband med Karo-folket i Etiopien). Vi besöker även Kungliga palatset i Simalungun och vattenfallet Si Piso Piso.

På eftermiddagen korsar vi sjön med färja till ön Samosir, där vi kommer att bo på ett mysigt litet hotell vid vattnet de kommande två nätterna.

Transfer: ca 6-7 timmar.

aktiv-resa-indonesien-aventyrsresa

3

Dag 3: Samosir

Heldag på Samosir. Om du vill kan du följa med på en valfri utlykt med båt, eller upptäcka ön på egen hand. Det går bra hyra en cykel eller moped, eller vandra. Det går också utmärkt att bada i sjön.

Vi bor på den östra sidan av ön, oftast på ett hotell som heter Toledo Inn, i Ambarita. Härifrån är det gångavstånd till Tomok, som är den största byn på ön, och här hittar du intressanta stenstatyer och traditionella Batak-hus.

I Ambarita finns även en grupp av 300 år gamla stolar i sten, där rättegångar hölls. De som dömdes blev ofta ihjälslagna, halshuggna och lemlästade, och lokalbefolkningen åt resterna till frukost – och sköljde ned det med blod. Nu är de betydligt fredligare och det är goda odds på att lämna Samosir med huvud och övriga kroppsdelar i behåll. 😉

billiga-gruppresor-indonesien-samosir

4

Dag 4: Samosir - Brastagi

Resan går vidare till den mysiga lilla staden Berastagi uppe i bergen, som bjuder på ett mildare och behagligare klimat. Berastagi ligger vid foten av två vulkaner, Sinabung och Sibayak, och är bland annat känt för sina ovanligt goda passionsfrukter – missa inte ett glas nypressad juice på marknaden!

Transfer: ca 4,5 timmar.

gruppresa-indonesien-berastagi

5

Dag 5: Brastagi - Bohorok

Vi åker vidare till Bohorok, där du får tillbringa eftermiddagen och kvällen som du vill. Här bor vi omgivna av regnskog, gummiträdsplantage och små byar i nationalparken Gunung Leuser, som finns med på UNESCOs världsarvslista på grund av sitt unika djurliv. Här finns bland annat orangutanger, gibbonapor, elefanter och den kraftigt utrotade Sumatra-noshörningen.

Transfer: ca 4-5 timmar.aventyrsresa-indonesien-orangutanger

6

Dag 6: Bohorok - Medan

På förmiddagen finns möjlighet att delta i en valfri trekking genom djungeln till rehabiliteringscentret för orangutanger, som tidigare drevs av WWF (World Wildlife Fund). Nu sköts arbetet av en lokal organisation, men arbetet är detsamma. Här finns bland annat orangutanger som fötts upp i fångenskap och som nu gradvis får lära sig att klara sig på egen hand innan de släpps ut i nationalparken. Läs mer under fliken Extra/Förläng.

Om du inte vill vara med på den här utflykten går det bra att bara ta det lugnt på hotellet eller utforska omgivningarna på egen hand. Efter lunch åker vi tillbaka till Medan.

Transfer: ca 4,5 timmar.

7

Dag 7: Medan - Yogyakarta (flyg)

Vi flyger från Medan till Jakarta, och därifrån vidare till Yogyakarta. Det är två separata flyg, så det kan bli några timmars väntan på flygplatsen i Jakarta.

Notera att max 15 kg i incheckat bagage ingår i biljettpriset. Om din incheckade väska väger mer betalar du ett tillägg per kilo på plats. Det kostar bara några kronor per extrakilo, men vårt tips är ändå att resa lätt!

8

Dag 8: Yogyakarta

Ledig dag i mysiga Yogyakarta. Vi rekommenderar Sultanens palats (Ullen Sentalu) och marknaderna på Jalan Malioboro. På kvällen kan du se en föreställning av klassisk Ramayana-balett.

billiga-gruppresor-till-indonesien-trekking

9

Dag 9: Yogyakarta

Ännu en ledig dag i Yogyakarta. Valfri men rekommenderad utflykt till Borobudur, ett buddhistiskt tempel från 800-talet och ett viktigt monument för pilgrimer. Borobudur finns också på UNESCOs världsarvslista och är i klass med Angkor Wat i Kambodja och Bagan i Burma.

billig-gruppresa-indonesien-borobudur

10

Dag 10: Yogyakarta - Prambanan - Surakarta

På vägen till Surakarta gör vi ett stopp vid det berömda hinduiska tempelkomplexet Prambanan, strax utanför Yogyakarta. Det byggdes omkring år 850 av antingen Rakai Pikatan, kung av den andra Mataramdynastin eller Balitung Maha Sambu under Sanjayadynastin. Här finns 224 tempelruiner tillägnade Brahma, Shiva och Vishnu.

Därefter åker vi vidare till Surakarta (som även kallas Solo), där du får tillbringa eftermiddagen och kvällen som du vill. Besök gärna Mangkunegara-palatset, och någon av staden många marknader – kanske Pasar Klewer-marknaden, som är den största textilmarknaden på Java?

Surakarta har även en trevlig kvällsmarknad, och i nöjesdistriktet Sriwedari kan du se en wayang kulit-föreställning.

Transfer: ca 6 timmar, inklusive besöket i Prambanan

gruppresor-indonesien-java

11

Dag 11: Surakarta - Mount Bromo

Efter frukost åker vi vidare, till en av resans absoluta höjdpunkter: vulkanen Mount Bromo. Vi övernattar i Cemoro Lawang, med utsikt över vulkanen.

Transfer: ca 5 timmar

gruppresor-asien-indonesien-mount-bromo

[/timeline_item]

12

Dag 12: Bromo - Ketapang

Den här dagen börjar klockan 4 på morgonen för den som vill – då startar en frivillig utflykt till utsiktspunkten för vulkanen Semeru – en 3 676 meter hög aktiv vulkan som är Javas högsta berg. Utbrott har pågått mer eller mindre konstant sedan 1967. Läs mer under fliken Extra/Förläng.

Inte sugen på att starta dagen kl 4? Inga problem. Det är frivilligt, och de andra kommer tillbaka till hotellet klockan 8 och äter frukost.

Därefter är det dags att åka vidare, till Ketapang där hotell med pool väntar.

Transfer: ca 8 timmar (inkl lunchpaus)

13

Dag 13: Ketapang

Om du inte har fått nog av vulkaner och tidiga morgnar finns det även idag möjlighet att följa med på en valfri tur till en vulkan – den här gången är det Ijen, som hade sitt senaste utbrott 1999. Vill du hellre ta det lite lugnt? Det finns även möjlighet att åka till Pulau Merah, eller ”Red Sand Beach” – som är precis vad det låter som: en strand med rödaktig sand, som ligger på Javas södra kust.

Eller så kan du bara ta det lugnt vid poolen på hotellet och upptäcka den här lilla staden på egen hand.

14

Dag 14: Ketapang - Ubud (Bali)

Från Ketapang tar vi färjan över till Bali. Bali har cirka 4 miljoner invånare och präglas av en hinduisk kultur, till skillnad från resten av Indonesien som huvudsakligen är muslimskt. Det finns 20 000 tempel på ön, och 80% av de turister som åker till Indonesien besöker endast Bali.

Vi kommer fram till Ubud på eftermiddagen, och du kan ge dig ut i den här mysiga och vänliga staden för en första glimt av Bali.

Transfer med färja och minibuss: ca 7 timmar.

rundresa-indonesien-bali

15

Dag 15: Ubud

Ubud (uttalas ”O-bood”) är Balis kulturella centrum. Här finns massor att göra, och du kan antingen hitta på något på egen hand eller följa med på en cykelutflykt genom några av Balis berömda risterrasser på förmiddagen.

Eller kanske ett besök i Ubud Monkey Forest, eller ”Sacred Monkey Forest Sanctuary” som det egentligen heter? Det är en av Ubuds största turistattraktioner. Här bor runt 600 långsvansade makaker, och det går bra att mata dem om du vill. Det finns bananer att köpa på på plats. Aporna är inte rädda för människor, men vi rekommenderar att inte låta dem klättra på dig och du ska självklart inte försöka lyfta upp dem. Att bli biten eller riven av en apa är ingen bra avslutning på din resa, och det är bättre att betrakta dem på lite avstånd. Inom området finns också tre intressanta hinduiska tempel från 1300-talet som är väl värda ett besök.

aventyrsresa-indonesien-bali-ubud

6

Dag 6: Ubud

Ännu en heldag i mysiga Ubud. Besök gärna något av de muséer som finns – vi rekommenderar särskilt konstmuséet Neka. Det finns även möjlighet att vara med på en matlagningslektion eller gå på spa och få balinesisk massage. Vill du göra något mer fartfyllt? Det finns forspaddling utanför Ubud som du enkelt kan boka genom hotellet.

aventyrsresor-bali

17

Dag 17: Ubud - Sanur

Vi avslutar resan med strand och hav, i Sanur på södra Bali. Här kan du känna dig som en klassisk turist utan behöva skämmas, och beställa lunch på stranden eller balinesisk massage i skuggan under en palm.

Transfer: ca 1,5 timme

billig-gruppresa-asien-indonesien-bali-sanur

18

Dag 18: Sanur

En första heldag i Sanur. Här är livet enkelt, och du behöver bara bestämma dig för om du ska tillbringa hela dagen på stranden eller blanda upp tillvaron med något annat.

19

Dag 19: Sanur

Räcker det med två dagar på stranden? Det finns två valfria utflykter i Sanur som du kan vara med på om du vill – en heldag med snorkling på närliggande ön Nusa Lembongan eller tempel och kultur i Denpasar och Mengwi. Läs mer under fliken Extra/Förläng.

Eller njut av en heldag på stranden i Sanur. Här kan du även testa windsurfing, vattenskidor, dykning, segling och fiske – eller kanske bara relaxa vid poolen på hotellet?

billig-gruppresa-bali

20

Dag 20: Sanur

Utcheckning är senast kl 12, och flygplatsen ligger nära hotellet. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill vara ute och shoppa eller ligga på stranden under dagen. Om du flyger hem (eller vidare någon annanstans) den här dagen ingår transfer från hotellet till flygplatsen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Låter det intressant med volontärarbete på Bali? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse på Bali med att volontärarbeta i Ubud, Lovina Beach på norra Bali eller på grannön Nusa Penida.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal frivilliga extraaktiviteter på den här resan. För att göra det så smidigt som möjligt för dig behöver du inte boka någon av dem i förväg, utan kan anmäla dig på plats, under resans gång, och betala direkt till guiden. Vi vill att du ska kunna ta dagen som den kommer och inte vara låst till ett fast schema varje dag under resan. 

På vissa aktiviteter krävs minst sju deltagare för att den ska bli av. Följande extraaktiviteter finns på den här resan:


1. Bohorok (Bukit Lawang): Djungeltrekking och Orangutanger – REKOMMENDERAD 

Vi startar från hotellet kl 7.30 och trekkar genom regnskogen i drygt 2 timmar. Om du har tur får de se både orangutanger och andra apor, och många andra djur och växter. Vandringen avslutas vid orangutangernas utfordringsplattform, där chansen är störst att få se dem.

Därefter besöker vi Bohorok Orangutan Center, som drivs av WWF. Här finns orangutanger som vuxit upp i fångenskap, i väntan på att släppas ut i nationalparken. Utflykten avslutas med en liten båttur för att komma tillbaka till hotellet. Vi är tillbaka kl 10.30.

Prisca 360 kr
InkluderatGuide, entréavgifter, båtresa 
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.

Minst sex deltagare krävs för att den här aktiviteten ska genomföras.


2. Samosir: Tobasjön & Batak

Vi tar båt från hotellet till Simanindo, där vi besöker kungen av Bataks hus, som nu är omgjort till museum, och bjuds på en traditionell dansföreställning. På vägen tillbaka stannar båten i Ambarita, där du kan se avrättningsplatsen från forna tider. Vi lämnar hotellet kl 8 och kommer tillbaka ca kl 13.

Prisca 350 kr
InkluderatGuide, transfer med båt 
Inte inkluderatDryck och dricks, entréavgifter, lunch

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


3. Yogyakarta: Borobudur – REKOMMENDERAD 

Borobodur är ett av världens största buddhistiska monument, och mängder av pilgrimer besöker templet från 800-talet varje år. Det består av flera våningar, dekorerade med 2.672 olika paneler med reliefer och över 500 stupor, och visar vägen till nirvana.

En lokal expertguide berättar allt du vill veta om det här magnifika templet, som är upptaget på UNESCOs Världsarvslista.

Du blir upphämtad på hotellet klockan 6 och vi är tillbaka vid lunchtid.

Prisca 490 kr
InkluderatLokal guide, transfers, entréavgift
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


4. Bromo: Soluppgång vid vulkanen – REKOMMENDERAD 

Vi lämnar hotellet redan vid 4-tiden på morgonen och åker med jeep till en utsiktsplats där du kan se solen gå upp över vulkanen. Därefter åker vi närmare kratern, och du kan se den gula svavelångan stiga uppåt. Eftersom det här är en vulkan som fortfarande är aktiv beror dagsformen på hur nära vi kan komma utan att riskera säkerheten. Vi är tillbaka på hotellet klockan 8, i lagom tid för frukost.

Prisca 170 kr
InkluderatGuide, transfer med jeep
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


5. Ubud: Cykelutflykt

Förmiddagsutflykt mellan klockan 9 och 12. Vi cyklar ut på landsbygden och hälsar på hos en lokal familj för att se hur de lever och hur deras vardag ser ut. Du får vandra genom gröna risfält, och beroende på årstid får vi eventuellt se hur riset planeras eller skördas.

Det finns några branta stigningar längs vägen.

Prisca 170 kr
InkluderatGuide, cykelhyra
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


8. Ubud: Middag hos en lokal familj – REKOMMENDERAD 

Vi besöker en lokal familj för att se hur de lever och bor, och prova deras mat. Flera familjer bor i huset, uppdelade på olika rum, och huset består av flera byggnader som är konstruerade enligt hinduiska principer. Vilket väderstreck huset är vänt åt bestäms av Gunung Agung, det heliga berget för Balis hinduer. I trädgården finns en liten helgedom som används i religiösa ceremonier och symboliska offranden till gudarna.

Balineser äter oftast sittande på golvet, och man äter det mesta med händerna. Vill du hellre använda bestick finns det att tillgå. Middagen kommer direkt från storfamiljens kök och består oftast av soppa, grönsaker, bönor och kyckling.

Middagen kan kombineras med ett besök på ett lokalt tempel, Candi Tebing, från 1000-talet.

Prisca 190 kr
InkluderatGuide, middag, besök på templet
Inte inkluderatDryck, förutom vatten

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer, och är baserat på minst 4 deltagare.


7. Sanur: Nusa Lembongan – REKOMMENDERAD 

Heldagsutflykt till ön Nusa Lembongan, ca 30 minuter med båt från Sanur. Båten har glasbotten, och lägger till vid ett vackert korallrev där du kan välja mellan att stanna i båten och titta på de färgstarka korallerna och fiskar genom glaset eller att snorkla och komma ännu närmare. (Tänk bara på att inte röra vid korallerna – då finns det en stor risk att de dör inom kort.)

Vi äter lunch på stranden, och därefter åker vi med pickup genom mangroveskogen tills vi kan byta ut dem mot kanoter och sakta paddla fram genom landskapet. Det finns stor chans att se många olika tropiska fåglar.

Vi lämnar hotellet kl 9 och är tillbaka ca kl 17.

Prisca 690 kr
InkluderatGuide, transfers, hyra av snorklingsutrustning, guidad tur genom mangrovelandskapet med kanot, lunch, mineralvatten
Inte inkluderatDricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer.


8. Sanur: Tempel och Barong-dans

Start från hotellet kl 8.30, och vi börjar med att se traditionell dans i Denpasar. Därefter besöker vi templet Pura Taman Ayun i Mengwi och det berömda Tanah Lot-templet, i havet. Vi äter lunch i närheten av Tanah Lot vid 14-tiden och är tillbaka på hotellet ca kl 16.30


Prisca 390 kr
InkluderatGuide, transfers, dansuppträdande, entréavgifter, lunch
Inte inkluderatDryck och dricks

OBS: Priset kan variera beroende på ändrade valutakurser och andra faktorer. 


Förläng resan:

Den här resan slutar på Bali. Vill du stanna längre där? IndiGo Travel tar gärna emot volontärer på förskolor, skolor, miljöprojekt och byggprojekt i Ubud och i Lovina Beach på norra Bali, och på ett projekt för att bevara havssköldpaddorna på Nusa Penida. Här kan du läsa mer om volontärarbete på Bali!

Praktisk information inför din Äventyrsresa till Indonesien

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B, samt tyfoidfeber. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMOm du ska stanna i Indonesien i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum alls. Ska du stanna i landet i 31-60 dagar kan du skaffa visum vid ankomst (Visa on arrival). Då får du ett visum som gäller i 30 dagar, och som går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien.

Om du ska stanna i 31-90 dagar kan du även skaffa visum på den indonesiska ambassaden i Sverige före avresa. Ett utfärdat visum är giltigt i 60 dagar och måste användas inom 90 dagar från utfärdandet. Det går att förlänga med 30 dagar på plats i Indonesien. Om du inte reser in i Indonesien inom de 90 dagarna blir visumet ogiltigt, så ansök inte för tidigt.

Mer information finns på indonesiska ambassadens hemsida.

FLYGResan startar i Medan på Sumatra och avslutas i Sanur på södra Bali. Flygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna.Om du landar i Medan på resans första dag ingår transfer från flygplatsen till hotellet, och ska du till flygplatsen på Bali på resans sista dag ingår transfer från hotellet till flygplatsen även då.
VALUTA & KONTOKORTDu kan växla till dig indonesiska Rupies i Sverige, men det behövs oftast inte eftersom det finns gott om bankomater på flygplatserna och i städerna. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Medan.

Räkna med att göra av med ca 2.000-2.500 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Under bildfliken ser du de hotell vi i första hand använder, men det händer att de blir fullbokade. Då bokar vi ett likvärdigt hotell, så långt det är möjligt.

Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad på 5.500 kr.

Frukost ingår på alla hotell.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell resa. Ofta är många av deltagarna från Holland eftersom vi samarbetar med en holländsk researrangör, men det brukar även vara resenärer från andra länder. På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.
INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden.