När är bästa tiden att åka till Malaysia?

basta-tiden-att-aka-till-malaysia

Så du är sugen på en resa till Malaysia? Bra val. Det är ett vackert land. Men med sitt läge nästan mitt på ekvatorn kan det bli lite svettigt ibland.

Och så finns monsunsäsongerna att tänka på. De infaller ungefär från april till september (sydvästra monsunen) och från oktober till mars (nordöstra monsunen). Du har kanske redan märkt att det alltid är monsuntid i någon del av Malaysia. Landet ligger mitt i en tropisk virvel. Vårt tips är att planera i förväg, och välja rätt del av landet. Om du hittar rätt, kommer du att hitta molnfria himlar, varm sand och tomma stränder.

 

Bästa tiden för en resa till Malaysia – snabbversion

Det finns mycket meteorologisk information i den här artikeln, men om du vill ha en snabbversion bjuder vi på den här:

Om du planerar en resa längs östkusten (Perhentian-öarna och Kota Bharu) bör du undvika november till mars. Många hotell och resorter stänger under de här månaderna, och det är ganska vanligt att färjor blir inställda. Till Malaysias östkust är det bäst att åka från april till oktober, och sommarmånaderna har flest turister.

Lockar västkusten mer? Här finns Penang, Kuala Lumpur och Langkawi. Då bör du undvika april till oktober om du inte vill fastna i monsunregn. Här är vädret bäst från december till mars.

Borneo då? Där regnar det mer eller mindre året runt – ön består till största delen av regnskog och det är förstås det som lockar de flesta resenärer. Men från mars till oktober regnar det mindre, och under de månaderna är chansen störst att se vilda orangutanger på Borneo. Om du är intresserad av att snorkla eller dyka bjuder Borneo på bäst förhållanden för det i juli och augusti, och valhajar är det störst chans att få en skymt av från mars till maj.

perhentianaorna-malaysia

 

Östkusten

Malaysias östra kust bjuder på massor av fina stränder och öar. Det är skollov i Malaysia från mitten av maj till slutet av juni, och då kan det vara lite trångt på ställen som Kuantan, Tiomanöarna, Perhentianöarna och Kota Bharu. Det är generellt torrare på den här sidan av landet, och under sommarmånaderna blåser vindarna in från Sydkinesiska havet och gör att luftfuktigheten minskar. De enda månaderna vi inte rekommenderar att åka till östkusten – om du inte gillar monsunregn – är november till februari. Då sveper nordöstra monsunerna in, och många resorts stänger för säsongen. Temperaturen på östkusten är ganska stabil året runt; den går sällan under 22 grader och sällan över 32 under de torra månaderna.

penang-malaysia

 

Västkusten

När den nordöstra monsunen drar in från Sydkinesiska havet åker många malaysier till västkusten, och ställen som Langkawi, Penang och Pangkor. Här har du utsikt över Malackasundet, som skiljer Malaysia från Sumatra. Vädret på västkusten kan vara fantastisk, men ofta är det klassiskt tropiskt klimat. Det innebär att det regnar en del även under den torrare perioden, och vi rekommenderar att välja en annan del av Malaysia under den sydvästra monsunen från april till oktober. Allra bäst brukar vädret vara från december till mars, med sol och behagliga temperaturer runt Langkawi och Penang. Liksom på östkusten kan du räkna med temperatur mellan 22 och 32 grader.

Om du planerar att besöka Cameron Highlands – och det tycker vi du ska, det är både fantastiskt vackert och svalt och skönt – är ett tips att undvika skolloven och långhelger, eftersom trafiken kan bli ganska intensiv på de snirkliga vägarna uppe på höglandet.

orangutang-borneo

 

Borneo

Turismen på Borneo går mer eller mindre i ide i december och januari. Då regnar det varje dag, de vilda djuren i regnskogen är inte sugna på att visa sig, och havet runt ön blir vågigt och grumligt. Den officiella torrsäsongen infaller från mars till oktober, men även då får du räkna med en regnskur då och då. Djungeln är varm och fuktig året runt, men temperaturer runt 27 till 32 grader och en luftfuktighet på runt 80%. Du kommer att svettas. Mycket.

Mars är en extra bra månad att åka till Borneo tycker vi, särsklit Sabah – då behöver du inte trängas med andra resenärer. Maj och juni är perfekta månader att åka till Kota Kinabalu, Gaya Island och Sipidan, men räkna med att det är mer folk i rörelse då. Djurlivet är förstås en stor anledning att åka till Borneo. Mars till oktober är bäst om du vill se orangutanger, mars till maj om du vill se valhajar, och juni till september för dig som är extra sugen på att se havssköldpaddor.

 

Är du intresserad av en äventyrsresa i grupp till Malaysia? Här hittar du flera kul alternativ för alla åldrar!

Skriv en rad!

Kommentera