19 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En kulinarisk resa genom Vietnam och Kambodja, från Hanoi till Siem Reap (Angkor Wat).  En intressant matresa där du får du lära dig mer om Vietnams och Kambodjas matkulturer – och det finns mycket gott att upptäcka! 

Vietnamesisk mat är mycket mer än vårrullar. Basen i de flesta rätter är ris eller nudlar, och Vietnams kök lockar med ett överflöd av färska råvaror från berg, fält och inte minst vatten. Färskt, fräscht och lätt.

Resan går från phở och historiska byggnader i världens äldsta huvudstad, till bánh canh och livliga marknader i Ho Chi Minh City – via bánh khoai och kejserliga citadell i Hué och bánh xèo och mysiga smågator upplysta av lanternor i Hoi An. Hängde du med? Om inte är det inga problem – efter vår matresa kommer du att ha koll på vietnamesisk mat, som hör till världens godaste. Men resan handlar inte bara om mat. Vi reser från Hanoi till Ho Chi Minh City och får uppleva många av Vietnams största sevärdheter på köpet.

Kambodja? Kanske inte det första landet man tänker på när asiatisk mat kommer på tal, men det kambodjanska köket är faktiskt ett av det äldsta i världen. Maten här är en spännande blandning av traditionellt och internationellt, och den är oftast inte lika kryddstark som i grannlandet Thailand.

I Kambodja får du lära dig mer om kambodjansk mat och uppleva många av de största turistattraktionerna – från de tragiska minnena av Röda Khmererna till nationens stolthet Angkor Wat. Missa inte några av våra favoriträtter: amok (fiskcurry med kokosmjölk), röd curry, lap Khmer (sallad med nötkött), nom banh chok (nudlar med grön currysås) och ang dtray-meuk (grillad bläckfisk).

Två flygbiljetter ingår i resans pris: från Hoi An till Ho Chi Minh City och från Ho Chi Minh City till Phnom Penh.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på vår Matresa genom Vietnam och Kambodja

 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Lär dig mer om nordvietnamesisk mat och få en första matlagningslektion
 • Njut av spektakulära Halongbukten från första parkett och övernatta i båt
 • Upptäck Hué som lokalbefolkningen – med motorcykel
 • Fascineras av citadellet och Den Förbjudna Staden i Hué
 • Cykla genom örtträdgården i Hoi An och lär dig laga centralvietnamesisk mat
 • Upplev den myllrande marknaden Ben Thanh Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Njut av gästfriheten hos en lokal familj i Mekongdeltat
 • Flyg till Kambodja och njut av en traditionell välkomstmiddag i myllrande huvudstaden Phnom Penh
 • Få en skrämmande men intressant inblick i Kambodjas historia vid ”S21” och Dödens Fält
 • Bekanta dig med mysiga Kampot, berömt för sin peppar och fruktodlingar
 • Koppla av på stranden eller ta ett dopp i havet i Kep
 • Lär dig mer om lokala grönsaker och örter och lär dig laga kambodjansk mat
 • Upptäck landsbygden runt Battambang från cykelsadeln
 • Utforska tempelkomplexet Angkor – ett endagspass med guide ingår

 

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam och Kambodja. Matresan startar i Hanoi och slutar i Siem Reap.
STARTDATUMUngefär en gång i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
17 frukostar, 7 luncher, 8 middagarTransfer med båt, privat buss, taxi, tåg & MC
Lokala expertguiderEtt nattåg med sovplats
Flyg från Da Nang till HCMCFlyg från HCMC till Phnom Penh
Besök på tehus i HanoiBesök hos vinproducent i Hanoi
Övernattning på båt i Halong BayMotorcykeltur i Hué
Citadellet i HuéKejsare Tu Docs grav
Thien Mu-pagoden i HuéTur med drakbåt på Parfymfloden i Hué
Guidad stadsvandring i Hoi AnCykeltur genom örtträdgården i Hoi An
Matlagningslektion i Hoi AnKrigsmuséet i HCMC
Guidad sightseeing i HCMCBen Tranh-marknaden i HCMC
Matlagningslektion i HCMCHomestay i Mekongdeltat
Guidning med fokus på mat i PPFängelsemuséet S21 i Phnom Penh
Dödens Fält i Phnom PenhGrottemplet Phnom Chhnork i Kampot
Besök på pepparodling i KampotMatlagningslektion i Phnom Penh
Cykeltur och lokal mat i BattambangGatumat med guide i Siem Reap
Cocktail-lektion i Siem ReapDagspass till Angkor
Guidad heldag i AngkorEn donation till Friends International
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer vid ankomst och avresaMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här matresan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Hanoi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell med pool som heter May de ville City Centre 2 Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till Hanoi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka?

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats. Därefter väntar en första gemensam middag, på en familjeägd nudelrestaurang. Avsluta gärna kvällen med en nybryggd lokal öl – bia hoi – på en av barerna i gamla stan!

matresa-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi

Vi börjar dagen med frukost på lokalt sätt – med en ångande skål Phở – nudelsoppa med ursprung i Hanoi. Därefter väntar en guidad stadsvandring där du har möjlighet att prova lite av Hanois gatumat. Missa inte en kopp lokalt kaffe, som oftast serveras med kondenserad mjölk. Vill du testa något annorlunda? Beställ en äggkaffe! Då blandas mjölken ut med äggula, och det är godare än det kanske låter. Vi besöker även ett traditionellt tehus, där du får lära dig hur vietnamesiskt te framställs.

Därefter får du besöka en lokal vinproducent och prova på det lokala vinet, och den första heldagen i Hanoi avslutas med hemlagad middag hos en lokal familj.

vietnam-matresa-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Halongbukten

Vi lämnar Hanoi efter frukost, och åker mot havet. Vi kommer fram till Halong Bay tidigt på förmiddagen. Här väntar en junk, som kommer att vara vårt hem där kommande dygnet!

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar. Vi besöker en av de mindre grottorna, och hälsar på hos en familj som livnärt sig på fiske i bukten i många generationer.

Under de varma månaderna går det bra att simma i vissa delar av bukten, och det finns även möjlighet att hyra kajak för den som vill. Det räcker att du tar med en mindre övernattningsväska – resten av bagaget kan lämna kvar på hotellet i Hanoi. Middag tillagas av kocken ombord på båten – räkna med nyfångad fisk och skaldjur.

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

rundresor-vietnam-halongbukten

4

Dag 4: Halongbukten - Hanoi - Hué (nattåg)

Njut av frukost på båten. Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och du hinner lagom äta middag innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan. Det finns enkel mat att köpa ombord, men vi rekommenderar att ta med lite bröd, ost och frukt från Hanoi.

Transfer: Minibuss ca 4 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

nattag-vietnam

5

Dag 5: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Till frukost äter vi bún bò – Hués mest kända maträtt som består av risnudlar (bún) och nötkött (bò), innan det är dags att checka in på hotellet.

Små motorcyklar är Vietnams vanligaste transportmedel, och ”alla” kör dem – från barn till äldre damer. Idag får du uppleva Hué som lokalbefolkningen. Du får din egen motorcykelchaufför, som börjar med att ta dig runt det kejserliga citadellet. Därefter åker vi vidare till Thien Mu-pagoden, en symbol för Hué med rötter från 1601 och fortfarande en del av ett aktivt tempel.

En drakbåt tar oss längs Parfymfloden, en avkopplande tur på ungefär 40 minuter som avslutas med vegetarisk lunch vid en av pagoderna, och ett besök vid Kejsare Tu Ducs mausoleum – vackert beläget vid en sjö.

Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter. Prova gärna en annan lokal specialitet till middag; bánh huế– rismjölspannkakor med räkor och fläskkött.

Avsluta gärna dagen med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

Fotnot: Motorcykelåkandet är relativt säkert, och det är små och lätta motorcyklar som används. Om du inte vill åka motorcykel ordnas transport med bil istället, utan extra kostnad.

vietnam-resa-i-grupp-hue

6

Dag 6: Hué - Hoi An

Efter frukost besöker vi det kejserliga citadellet. Kejsarstadens hela område är 4 kvadratkilometer stort och omges av en mur och vallgrav. Vallgraven får sitt vatten från Huongfloden via slussportar. Innanför ligger själva kejsarstaden med befästning och palats, omgärda av en mur som är 2,5 km lång. I centrum av citadellet ligger den ”Förbjudna staden” som är en kopia av originalet i Peking.

Vi fortsätter söderut längs kusten med buss, och stannar till vid stranden Lang Co innan vi passerar genom det dramatiska Hai Van-passet på vägen till Hoi An.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring på eftermiddagen ingår, och här kan du passa på att sy upp skräddarsydda kläder av en av stadens många duktiga skräddare.

Prova gärna en centralvietnamesisk specialitet till middag: bánh xèo. Det är crêpes gjorda på rismjöl och kokosmjölk, som kan fyllas med nästan vad som helst och det finns även vegetariska varianter.

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

vietnamresa-billig-gruppresa-aventyr-hue

7

Dag 7: Hoi An

Vi startar dagen med en cykeltur genom den imponerande örtträdgården strax utanför Hoi An, och besöker även en lokal marknad där vi går på jakt efter alla ingredienser som behövs för dagens matlagningslektion – som resulterar i dagens lunch!

Eftermiddagen är ledig. Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dig dit på egen hand om du vill.

matresor-vietnam-hoi-an

8

Dag 8: Hoi An

Om du är morgonpigg kan ett besök på fiskmarknaden vara en kul start på dagen. På förmiddagen besöker vi en lokal familj där du får lära dig laga mì quảng – en annan lokal specialitet, som består av nudlar med räkor och fläskkött.

I Hoi An är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An. Kanske en liten båtresa upp för Thu Bon-floden kan vara intressant? Eller besök på några av stans många konstgallerier? Det finns även möjlighet att hyra cykel och utforska omgivningarna.

rundresa-vietnam-hoi-an

9

Dag 9: Hoi An - Da Nang - Ho Chi Minh City (flyg)

Transfer till Da Nangs flygplats, och vi flyger till Ho Chi Minh City. En guidad tur i Vietnams största stad ingår, och vi besöker även krigsmuséet (som tidigare hette ”Museum of American War Crimes”). Här får du lära dig mer om de tragiska åren under det som i Vietnam kallas USA-kriget.

Transfer: Buss och flyg, ca 2 timmar

vietnam-rundresor-ho-chi-minh-city

10

Dag 10: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden igen på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till sampan kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay/guesthouse och sover i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden.

På kvällen bjuds du på hemlagad sydvietnamesisk mat, som du även får vara med och laga om du vill.

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

11

Dag 11: Mekongdeltat - HCMC

Efter frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har resten av dagen och kvällen att spendera som du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar

12

Dag 12: Ho Chi Minh City - Phnom Penh (flyg)

Ny dag – nytt land! Vi flyger från HCMC till Phnom Penh, där vi oftast bor på ett centralt hotell som heter Cardamom Hotel, med gångavstånd till nationalmuséet, kungliga palatset och centrala marknaden. Där har du tre tips på vad du kan hitta på i huvudstaden den första dagen i Kambodja – men det går förstås lika bra att koppla av vid poolen och samla intrycken från Vietnam.

Den här dagen byts guiden ut, och vissa av dina medresenärer avslutar resan medan andra kommer till. Den här resan består av två hopsatta resor – matresan i Vietnam och matresan i Kambodja. Klockan 18 hålls ett möte på hotellet där du får träffa din nya guide och de nya deltagarna, och därefter väntar välkomstmiddag på en restaurang som utbildar och anställer fd gatubarn. Här blandas traditionell kambodjansk mat med modern, och vi kan inte tänka oss en bättre början på din matresa i Kambodja!

matresa-kambodja-phnom-penh

13

Dag 13: Phnom Penh - Kampot

Vi börjar dagen med att uppleva centrala Phnom Penh med cykeltaxi, och därefter väntar fängelset Toul Sleng (S21) och Choeung Ek (Dödens fält) – inte de mest muntra ställena i huvudstaden, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

På eftermiddagen åker vi söderut med egen minibuss till Kampot, en av Kambodjas finaste gamla städer. Här odlas peppar och durian – och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg – med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Transfer: Minibuss, ca 3 timmar

matresa-durian-kambodja

14

Dag 14: Kampot/Kep

Njut av frukost på Epic Cafe, som anställer personer med funktionsnedsättningar. Därefter väntar en dag på landsbygden utanför Kampot. Vi besöker bland annat en pepparodling och du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här. Du får även provsmaka några av de frukter som området är känt för – beroende på årstid finns durian, rambutan, litchie, ananas, mango och bananer. Vi vandrar genom risfält och besöker kalkstensgrottan Phnom Chhnork, och besöker byar där du får se hur lokalbefolkningen lever.

Efter lunch gör vi en avstickare till Kep, som innan Röda khmerernas skräckvälde var Kambodjas mest populära badort. Tyvärr förstörde de många av de fina strandvillorna, men vissa av dem står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

Här kan du njuta av en lugn eftermiddag på stranden, och ta ett dopp i havet om du vill.

kambodja-matresor-kep

15

Dag 15: Kampot - Phnom Penh

Är du morgonpigg kan du börja dagen med att gå ned till hamnen och se fiskebåtarna komma in med nattens fångst, och kanske njuta av en baguette till frukost – arvet från den franska kolonialtiden märks tydligt här.

Därefter åker vi tillbaka till Phnom Penh, där en lokal kock tar emot på en lokal matmarknad. När ni hittat alla ingredienser som behövs är det dags för en matlagningslektion! Du får lära dig laga Samlor Machou Yuon (syrlig soppa med färsk fisk och tamarind) – eller Bok Svay (mangosallad med torkad fisk eller räkor). Resultatet får du förstås avnjuta till middag.

Avsluta gärna kvällen med en traditionell kambodjansk massage på The Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer med minibuss: ca 3 timmar

matlagningslektion-matresa-kambodja

16

Dag 16: Phnom Penh - Battambang

Vi tar egen minibuss eller buss till Battambang, 29 mil nordväst om huvudstaden. Battambang är Kambodjas tredje största stad, men här är tempot betydligt lägre och det bor bara ca 200 000 personer här – att jämföra med en och en halv miljon i Phnom Penh.

Här finns många gamla fina byggnader från den franska kolonialtiden. Ta gärna en promenad längs floden på kvällen där lokalbefolkningen träffas och utövar både yoga och traditionell dans.

”Bambutåget” är kanske Battambangs största turistattraktion, och värt en åktur om man har lite överseende med att det har förlorat sin ursprungliga funktion som lokalt transportmedel för personer på landsbygden och nu mest används av turister.

Ät gärna middag på restaurangen Jaan Bai, nära marknaden Psar Nat. Här får du inte bara god mat, utan du bidrar även till något bra – restaurangen anställer ungdomar från fattiga familjer som annars riskerar att dras in i kriminalitet, genom Cambodia Children’s Trust.

Transfer med buss: ca 7 timmar (inkl flera stopp längs vägen)

äventyrsresa-kambodja-battambang

17

Dag 17: Battambang - Siem Reap

Vi upplever Battambang på lokalt och miljövänligt sätt på förmiddagen: under ledningen av guiden cyklar vi ut på landsbygden, och du kommer att få se hur vardagen ser ut där. Cyklandet går i lugnt tempo och vi stannar på flera ställen längs vägen – du får se hur man tillverkar rispapper, torkar frukt, tillverkar prahok (fiskpasta som är ett måste i till många kambodjanska rätter) och gör risvin på lokalt sätt. Vi avslutar med lite kralan – sött, klibbigt ris i bamburör. Om du inte vill cykla finns det en remork (en slags tuk tuk) att tillgå.

Efter lunch fortsätter vi med egen minibuss till Siem Reap – Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

På kvällen tar vi remorks och provar maten i några av Siems Reaps bästa gatustånd; grillspett, KFC (Khmer Fried Chicken), grön syrlig mango med chili och salt, och ankägg. Du får även lära dig göra tre olika kambodjanska cocktails med lokala örter, mango och ingefära.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och du kan avsluta kvällen på kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Egen minibuss/buss, ca 3 timmar

gruppresa-kambodja-battambang

18

Dag 18: Siem Reap

Vakna tidigt och njut av soluppgången över Angkor!

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

gruppresor-kambodja-angkor-wat

19

Dag 19: Siem Reap

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går att förlänga ditt dagspass till Angkor Wat om du inte har sett dig mätt på det. Prata med guiden så får du hjälp med det.

Eller låter det intressant med volontärarbete i Kambodja? Flera av projekten startar med hämtning i Siem Reap alla söndagar hela året, och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 45 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

I Kambodja förväntas du som västerlänning betala du med USA-Dollar för det mesta, men vi rekommenderar att även försöka få betala med den lokala valutan, Riel. Då brukar man få mer för pengarna. 100 000 riel är ungefär 265 kronor.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30 000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40 000 dong)
 • Hoa Lo-fängelset (ca 30 000 dong)
 • Litteraturtemplet (ca 30 000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 45 USD inkl transport)

Ho Chi Minh City:

 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)

Phnom Penh:

 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Kungliga Palatset & Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Battambang:

 • Bambutåget (ca 10 USD)
 • Matlagningslektion (ca 20 USD)
 • Fladdermusgrottan i Phnom Sampov (ca 15 USD)

Kampot:

 • Traditionell kambodjansk massage (ca 5 USD)
 • Solnedgångskryssning (ca 30 USD)

Siem Reap:

 • Muséet för landminor (ca 5 USD)
 • Biljett till Phare-cirkusen (ca 18 USD)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Siem Reap. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam eller Kambodja. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa genom Vietnam och Kambodja

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns i vissa delar av Vietnam och Kambodja, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMVietnam: Om du har svenskt pass får du stanna i Vietnam i 45 dagar utan visum!

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt här. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum på flygplatsen i Phnom Penh.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14.

Två flygbiljetter ingår i resans pris: Från Da Nang (nära Hoi An) till HCMC, och från HCMC till Phnom Penh.

Resan avslutas i Siem Reap, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Siem Reap till Hanoi eller boka hemresan direkt från Siem Reap.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam och Kambodja kan du betala med både USD och lokal valuta, dong och riel. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam och Kambodja.

Räkna med att du behöver ca 1 500-2 000 kr i veckan i fickpengar för mat och dryck, entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard. På båten i Halongbukten, på nattåget och under natten i homestay är det inte möjligt att få enkelrum.

15 frukostar, 8 luncher och 8 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.