12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här gruppresan för dig under 30 får du uppleva mycket på kort tid. Res från Peking till Hongkong, via kinesiska muren, Xi’an, Chengdu och Yangshuo – och utnyttja Kinas nya snabbtåg för att ta dig fram ekonomiskt, snabbt och miljövänligt. Reskompisar får du på köpet!

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att hitta på något på egen hand under resfria dagar. Transfer och guide finns när du behöver det, men ingen kommer att dra med dig på ”sevärdheter” du inte är intresserad av – du bestämmer själv vad som är intressant!


Det här är en specialresa för dig mellan 18 och 29, som helst reser med personer i din egen ålder. Låter det kul? Då har du hittat rätt! Läs mer om våra resor för dig under 30 här.

Är du över 29? Eller reser du hellre i en grupp med mer blandad ålder? Vi har över 100 andra gruppresor i Asien att välja mellan, för resenärer i alla åldrar.


 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Kina

 • Rivtarta i 11-miljonersstaden Peking
 • Upplev kinesiska muren i Mutianyu
 • Fascineras av terrakottaarmén i Xi’an
 • Se jättepandor i Chengdu
 • Lär känna Yangshuo – en klassisk backpackerdestination
 • Ta snabbtåget till Hongkong och shoppa loss som avslutning!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKina. Resan startar i Peking och slutar i Hongkong.
STARTDATUM1-2 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS18 till 29. Soloresenärer är lika välkomna som par och kompisgäng.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum, en lunch
Lokal expertguideTransfer med buss, tåg, tunnelbana och taxi
Ett nattåg med sovplatsKinesiska muren i Mutianyu
Himmelska Fridens Torg i PekingGuidning bland hutongerna i Peking
Guidning i muslimska delarna av Xi’anGuidning på Big Wild Goose Pagoda Square
Terracottaarmén i Xi’anGuidad stadsvandring i Chengdu
Giant Panda Research Base i ChengduVandring med guide i Yangshuo
Guidad stadsvandring i HongkongEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Peking

Du är välkommen att checka in på hotellet i Peking från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Peking några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Peking – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter King’s Joy Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. Det är gångavstånd till tunnelbanan, och till Himmelska Fridens Torg, Mao’s mausoleum och Kinas Nationalmuseum.

Beroende på när du kommer till Peking får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och dina nya reskompisar, så då är det bra om du är på plats.

gruppresor-kina-peking

2

Dag 2: Peking - Mutianyu - Peking

Vi påbörjar resandet på riktigt, med ett ”måste” när man åker till Kina: muren! Den kinesiska muren är totalt över 500 mil lång, och vi besöker en av de mest välbevarade sektionerna – i Mutianyu, 9 mil norr om Peking. Den här delen av muren är 1500 år gammal, drygt 7 meter hög och över fyra meter bred.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

resekompisar-kina-rundresa

3

Dag 3: Peking - Xi'an (nattåg)

Dags att utforska Himmelska Fridens Torg och Den Förbjudna Staden. Torget mäter ca 220 000 kvadratmeter och är därmed det största i världen. Här kan en miljon människor få plats samtidigt! Norra delen av torget är en stor öppen yta och södra delen domineras av Mao Zedongs minneshall. Mitt på torget står Monument över folkets hjältar.

Den Förbjudna Staden är världens största existerande palats. Totalt finns nästan 1 000 tempel, salar, bostäder och paviljonger innehållande över 9 000 rum fördelat på en byggnadsyta av 150 000 kvadratmeter. Palatset är byggt enligt principerna för yin och yang – balansen mellan negativa och positiva energier.

Därefter besöker vi några av Pekings många hutonger, de traditionella gamla kvarteren med låga, anspråkslösa bostadshus som ligger längs snirkliga och trånga gränder. Tyvärr jämnas de med marken för att ge plats åt nya byggnader, men det finns fortfarande några kvar att besöka.

På kvällen hoppar vi nattåget till Xi’an. Att åka tåg i Kina är en speciellt upplevelse. Vi åker i tredjeklass-kupéer med tre sängplatser ovanpå varandra (totalt sex per kupé). Den nedersta sängen fungerar som soffa på dagtid, och sängkläder ingår.

Varje kupé har en tågvärd som kollar biljetterna, ansvarar för städningen och ger information. Det finns toaletter och handfat – men var beredd på att kinesiska offentliga toaletter inte alltid är helt rena även om städningen har förbättrats de senaste åren.

Nattåg är ett vanligt sätt för många kineser att resa långa sträckor, och de gör sig hemmastadda, sätter på sig tofflor och ibland även pyjamas, dricker te, äter, sover, spelar kort, pratar, läser eller lyssnar på musik. Det finns mat att köpa på tåget, men ta gärna med lite snacks.

gruppresor-kina-peking

4

Dag 4: Xi'an

Xi’an är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3100 år tillbaka i tiden. Mest känd är staden för terrakottaarmén som vaktar den förste kejsaren av Qindynastins – Qin Shihuangs – över 2200 år gamla mausoleum, men det finns mycket annat att se och göra här också.

Idag ingår en guidad vandring i Xi’ans muslimska delar, med livliga marknader och en av Kinas viktigaste moskéer. Missa inte den intressanta matkulturen i Xi’an – här blandas traditionell kinesisk mat med muslimska inslag. Testa gärna roujiamo (marinerat nötkött eller lamm i bröd) och Xi’an dumplings. På kvällen tar guiden dig med till torget vid Big Wild Goose Pagoda, där en spektakulär ljusshow över det 600 år gamla templet väntar.

rundresa-kina-xi'an

5

Dag 5: Xi'an

Vi besöker den mäkta imponerande Terrakottaarmén stadsdistriktet Lintong, cirka två timmar öster om centrala Xi’an. Armén är uppdelad i tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda, men det beräknas finnas minst 6000 till. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader. Armén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, och är en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter.

rundresa-kilna-xi'an

6

Dag 6:Xi'an - Chengdu (snabbtåg)

Dags att stifta bekantskap med Kinas nya snabbtåg, och en tågresa som tidigare tog minst 10 timmar med ett vanligt tåg avverkar vi nu på lite drygt 3 timmar!

Chengdu är huvudstad i Sichuan-provinsen. Stadens historia sträcker sig bakåt 2 300 år och den har ett rikt kulturarv och många sevärdheter. Chengdu räknas vanligen som sydvästra Kinas viktigaste stad och är ett regionalt centrum för industri, handel, utbildning och kultur. Hela stadsområdet har omkring 14 miljoner invånare, vilket gör Chengdu till Kinas fjärde största stad.

Avsluta gärna kvällen med med en Sichuan-hotpot – ett måste i Chengdu!

Transfer: Snabbtåg, ca 3 timmar

rundresor-kina-chengdu

7

Dag 7: Chengdu

Jättepandor är något som förknippas med Chengdu. Vi besöker Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, där man jobbar med att bevara pandorna. Här kan du se dem leka och äta bambu, och om du har tur finns det även möjlighet att se nyfödda babypandor matas med nappflaska (pandor föds oftast från juli till september).

Eftermiddagen får du spendera som du vill. Missa inte buddhisttemplet Wenshu, det största och viktigaste i Chengdu. Det ligger mitt i den gamla stadsdelen. Annat sevärt är Tianfu SquarePeople’s park och Kuan & Zhai Alley, en kulturgata med gammal arkitektur och många små butiker.

kina-äventyrsresa-changdu

8

Dag 8: Chengdu - Guilin - Yangshuo

En dag med mycket resande. Vi tar snabbtåget från Chengdu till Guilin, och åker därifrån vidare till Yangshuo.

Det är en mysig liten stad omgiven av berg och en fantastiskt vacker natur, och Yangshuo blev populärt bland backpackers redan på 80-talet, men det är ändå relativt skonat från massturism. Guiden visar runt till fots när vi kommer fram på eftermiddagen.

Yangzhou är också känt för fiske med skarvar. Fåglarna hålls i ”koppel” och fångar fiskarna. När arbetspasset är slut får de behålla sin sista fångst, och även om det kan se lite otäckt ut tar fåglarna inte skada.

Transfer: Snabbtåg och buss: totalt ca 9 timmar

rundresa-kina-yangshuo

9

Dag 9: Yangshuo

Ledig dag, som du får tillbringa som du vill. Vi rekommenderar att hyra en cykel och upptäcka landsbygden runt Yangshou. Missa inte området runt Moon Hill. Ser landskapet bekant ut? Du kanske har sett Moon Hill på omslaget till Lonely Planets guide till Kina!

Här finns det även möjlighet att vandra eller klättra, du väljer själv och behöver inte boka något i förväg. Det finns många lokala guider och små reseföretag som gärna hjälper till med det praktiska.

billig-kina-resa-Yangshuo

10

Dag 10: Yangshuo

Ännu en dag utan förutbestämt program. Guiden kommer gärna med tips. Kanske en lektion i sydkinesisk matlagning?

På kvällen finns möjlighet att besöka  Impression Liusanjie, en berömd ljusshow skapad av  Zhang Yimou, som även ansvarade för öppnings- och avslutningsceremonierna i OS i Peking 2008.  Biljetterna kostar runt 200 kr.

11

Dag 11: Yangshuo - Hongkong (snabbtåg)

Vi tar snabbtåg till Shenzhen, på gränsen till Hongkong. Det är en populär gränsövergång, så det kan ta ett par timmar att stämpla ut sig ur Kina, stämpla in sig i Hongkong och gå igenom tullen. Du behöver ha med dig allt bagage vid gränsövergången, så tänk på att inte packa för mycket. Väl på Hongkong-sidan tar vi  ett nytt tåg in till centrala Hongkong.

Hongkong var en brittisk besittning från 1841 till 1997 och är idag tillsammans med Macao en av två särskilda administrativa regioner i Kina. Under policyn ”Ett land, två system” har Hongkong tillåtits behålla sitt eget ekonomiska och politiska system.

Hong Kong är väldigt olikt resten av Kina, och här är det shopping som är det största dragplåstret för många. I Causeway Bay finns allt att köpa, inklusive billig elektronik. Vill du ha en lite mer kinesisk shoppingupplevelse rekommenderar vi istället Sheung Wan, som du når på en halvtimme med tunnelbana.

I Hongkong bor vi oftast på West Hotel i Kowloon, nära restauranger, tunnelbana och shopping.

Transfer med snabbtåg: ca 4 timmar och lokaltåg i Hongkong, ca 2 timmar

gruppresa-kina-hongkong

12

Dag 12: Hongkong

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Det går självklart även bra att stanna i längre i Hongkong på egen hand – här finns så mycket att se och göra att du bara hinner med en bråkdel annars!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kina betalar man med Yuan, 100 yuan är ungefär 150 svenska kronor, och i Hongkong används Hongkongdollar. 100 HKD är ca 125 SEK.

Peking:

 • Kung Fu show (ca 180 yuan)
 • Akrobatshow (ca 250 yuan)
 • Sommarpalatset (ca 40 yuan)
 • Temple of Heaven (ca 40 yuan)

Xi’an:

 • Stora moskén (ca 25 yuan)
 • Big Wild Goose Pagoda (ca 80 yuan)
 • Small Wild Goose Pagoda (ca 50 yuan)

Yangshuo:

 • Tai Chi/Kung Fu-lektion (ca 50 yuan)
 • Hyra cykel (ca 20 yuan)
 • Kryssning på Li-floden (ca 100 yuan)
 • Matlagningslektion (ca 150 yuan)

Hongkong:

 • Star ferry (ca 15 HKD)
 • Ljusshow (gratis)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Peking och slutar i Hongkong. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kina. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Chengdu och Guilin hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i norra Kina

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

Till Hongkong behöver du inte söka visum i förväg – det får du vid gränsövergången.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Peking på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Peking från kl 14.

Resan avslutas i Hongkong, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Hongkong till Peking eller boka hemresan direkt från Hongkong.

VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut kinesisk valuta – Yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång. Detsamma gäller Hongkongdollar.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Tillskillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan. På flygplatsen kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 2.000-3.000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och alla är mellan 18 och 29. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan köpa ett lokalt simkort i Kina för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.