10 dagar
Reslängd
Sep – Maj
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här intressanta rundresan som startar och slutar i Kathmandu får du uppleva vackra Nepal utan massor av timmar på vägarna. Den passar utmärkt för dig som är intresserad av att vandra i Nepal, men inte vill göra det på hög höjd med tunn luft – och du får även prova på forsränning på Trisulifloden i två dagar!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Nepal

  • Lär känna de mest intressanta templen i Kathmandu
  • Upplev historiskt intressanta Bhaktapur och Panauti
  • Vandra till pilgrimsorten Namobuddha
  • Njut av fantastisk utsikt över Himalayas bergstoppar
  • Utforska området runt Pataleban – långt från de upptrampade turiststigarna
  • Forspaddla i Trisulifloden (valfritt) och campa vid floden

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONNepal. Resan startar och slutar i Kathmandu.
STARTDATUM1-4 gånger i månaden, med uppehåll i januari, juni, juli och augusti. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS12 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, 3 luncher, 2 middagarLokal expertguide
Transfer med privat fordonBoudhanath i Kathmandu
Pashupatinath-templet i KathmanduGuidad vandring i Kathmandu
Hiking i BalthaliHiking i Namobuddha
Klostret Thrangu Tashi YangtzeGuidad vandring i Dhulikel
Forsränning i TrisuliflodenEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i KathmanduMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för den här äventyrsresan i Nepal ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kathmandu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kathmandu från klockan 12. Det är inga problem att komma till Kathmandu tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer, och om du vill kan vi då hjälpa dig att boka in extranätter på hotellet.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Kathmandu. Oftast är det ett hotell som heter Hotel Holy Himalaya, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader och allt annat du kan tänkas behöva. En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

Det finns inget fast program för den första dagen, utan du får koppla av efter flygresan eller kasta dig ut i Kathmandu på egen hand. Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du även får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

billiga-aventyrsresor-kathmandu

2

Dag 2: Kathmandu

Vi besöker de gamla stadsdelarna och två av Kathmandus viktigaste tempel, som både ger en intressant inblick i nepalesiskt vardagsliv och landets religioner. Först ut är templet Pashupatinath – det mest kända hinduiska templet i Nepal. Här kan du se sadhus meditera och pilgrimer bada i Bagmatisjön. Krematoriet vid templet är också öppet för besökare.

Därefter väntar Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck och templet är det största och mest heliga tibetanska templet utanför Tibet.

Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. Om du inte har fått nog av tempel är Swayambhunath också värt ett besök. Det är en symbol för Kathmandu och ett av Nepals största buddhistiska tempel. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och det kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

aventyrsresa-nepal

3

Dag 3: Kathmandu - Bhaktapur

Vi lämnar huvudstaden, för en kort resa österut till Bhaktapur, som var huvudstad i Nepal under 1500- och 1600-talen och är idag Nepals tredje största stad. Den räknas ibland även som en förort till Kathmandu, men är betydligt mer avslappnad. Det finns väldigt lite biltrafik i den centrala delen, som även skyddas av Unesco.

Tyvärr drabbades Bhaktapur hårt av jordbävningen 2015. Det kostar en ”entréavgift” på ca 150 kr för turister att komma in i staden, men pengarna används åtminstone delvis till att restaurera och bevara de gamla fina byggnaderna och templen. Entréavgiften ingår i den här resans pris, och guiden visar runt under eftermiddagen.

Transfer: Minibuss, ca 30 minuter

aktiv-gruppresa-nepal-bhaktapur

4

Dag 4: Bhaktapur - Panauti - Balthali

Resan går vidare i Kathmandudalen, och vi gör ett stopp i Panauti, som är en av Nepals äldsta städer. I Khopasi måste vi parkera minibussen, eftersom bergsvägen upp till Balthani kräver fyrhjulsdrift. Härifrån kan du välja om du vill vandra den sista biten – det tar ungefär en timme – eller åka jeep. Det tar då ungefär 20 minuter.

Nattens boende är på Balthali Village Resort, med imponerande utsikt över de närliggande byarna och med Himalaya i horisonten.

Transfer: Minibuss, ca 45 minuter

rundresa-nepal-balthali

5

Dag 5: Balthali - Namobuddha

Vi vandrar till Namobuddha, som är en av Nepals mest heliga pilgrimsdestinationer. Det här är en av resans höjdpunkter, särskilt för dig som är intresserad av buddhism – vi besöker även det vackra klostret Thrangu Tashi Yangtze. Vandringen tar tre till fem timmar, beroende på gruppens önskemål och vandringsledens kondition. Om du inte vill vandra går det bra att åka med i minibussen istället, som fraktar bagaget och väntar på gruppen i Namobuddha.

trekking-nepal-namobuddha

6

Dag 6: Namobuddha - Dhulikhel - Sanga - Pataleban

Efter frukost vänder vi västerut igen, med siktet inställt på Pataleban – ett relativt okänt område för många, där du får uppleva livet på landet i Nepal utanför turiststråken.

Vi gör två intressanta stopp på vägen. Det första blir i Dhulikhel, där guiden visar runt bland marknaderna och templen, och vi stannar även i Sanga för att beundra världens största staty av den hinduiska guden Shiva.

Transfer: Minibuss, ca 2-3 timmar

rundresa-nepal

7

Dag 7: Pataleban

Vi börjar dagen en en två timmar lång enkel vandring under ledning av en lokal guide, till Indradaha. Du kommer att passera gröna skogar med ett rikt djurliv – här finns många vackra fågelarter, hjortar och apor. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter i det här vackra området där bland annat en av Nepals vinodlingar finns.

gruppresor-nepal

8

Dag 8: Pataleban - Trisulifloden

Vi ställer in siktet på Trisulifloden, för den första av två dagar med (valfri) forspaddling och fina naturupplevelser. Forspaddlingen arrangeras av ett företag som heter Adventure Aves, och deras professionella personal tar emot för en säkerhetsbriefing och träning innan det är dags att ge sig ut på floden.

Säkerheten tas på största allvar, och följebåtar och personal i kajak följer med för att kunna gripa in snabbt om någon tar sig vatten över huvudet. Hjälm ingår självklart också. Den här dagen paddlar man totalt i ungefär fyra timmar, men tiden kan ändras beroende på vädret. Om det regnar kraftigt ställs paddlingen in av säkerhetsskäl och ersätts av andra aktiviteter.

Trisulifloden passar bra även för dig som inte har forspaddlat tidigare, men om du inte är sugen på att paddla går det bra att hoppa över det och följa med minibussen till dagens slutmål – som är en egen campingplats med permanent uppställda tält. Här sover vi i tvåmanstält, och sovsäck och liggunderlag ingår.

Transfer: Minibuss ca 90 minuter

forsranning-trisulifloden-nepal

9

Dag 9: Trisulifloden - Kathmandu

Vakna tidigt och njut av lugnet vid floden innan det är dags för frukost och ännu en dag på vattnet för den som vill. Vid lunchtid kommer vi fram till målsnöret i Kuringhat, där minibussen med bagage och torra kläder väntar. Vi kommer tillbaka till Kathmandu sent på eftermiddagen.

gruppresa-nepal-forspaddling

10

Dag 10: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Det går självklart även bra att stanna i längre i Kathmandu på egen hand om du vill.

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kathmandu. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Nepal. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Kathmandu och Pokhara – vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Nepal

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mot Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTill Nepal behöver du inte skaffa visum i förväg – du får det på flygplatsen i Kathmandu. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kathmandu på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut lokal valuta Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kathmandu.

Räkna med att göra av med ca 1000 kr i veckan per person på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

9 frukostar, 3 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.