9 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En matresa till Kambodja? Det är kanske inte det första landet man tänker på när asiatisk mat kommer på tal, men det kambodjanska köket är faktiskt ett av det äldsta i världen. I skuggan av mer uppenbara matdestinationer, som Thailand  och Vietnam, finns det mycket att upptäcka när det gäller kambodjansk matlagning. Maten här är ofta en spännande blandning av traditionellt och internationellt, och den är oftast inte lika kryddstark som i Thailand.

På den här resan får du både lära dig mer om kambodjansk mat och uppleva många av de största turistattraktionerna i Kambodja – från de tragiska minnena av Röda Khmererna till nationens stolthet Angkor Wat.

Missa inte några av våra favoriträtter: amok (fiskcurry med kokosmjölk), röd curry, lap Khmer (sallad med nötkött), nom banh chok (nudlar med grön currysås) och ang dtray-meuk (grillad bläckfisk). Och jodå – det finns mer udda sker att äta i Kambodja också – allt från friterade silkesmaskar (som är riktigt gott med rätt kryddning) till grillad tarantella.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Matresan genom Kambodja

 • Starta med en traditionell välkomstmiddag i myllrande huvudstaden Phnom Penh
 • Få en skrämmande men intressant inblick i Kambodjas historia vid ”S21” och Dödens Fält
 • Bekanta dig med mysiga Kampot, berömt för sin peppar och fruktodlingar
 • Koppla av på stranden eller ta ett dopp i havet i Kep
 • Lär dig mer om lokala grönsaker och örter och lär dig laga kambodjansk mat
 • Upptäck landsbygden runt Battambang från cykelsadeln
 • Bo hos en lokal familj och njut av hemlagad lokal mat i deras stylthus
 • Utforska tempelkomplexet Angkor – ett endagspass med guide ingår

 

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKambodja. Resan startar i Phnom Penh och slutar i Siem Reap.
STARTDATUM1-3 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
6 frukostar, 2 luncher, 5 middagarLokal expertguide
Transfer med minibuss, buss, remorkMuséet Tuol Sleng (S21) i Phnom Penh
Dödens Fält i Phnom PenhGuidad stadsvandring i Kampot
Grottemplet Phnom ChhnorkBesök på pepparodling i Kampot
Matlagningslektion i Phnom PenhCykeltur med guide i Battambang
Besök på templet i Banteay ChhmarMarknaden i Banteay Chhmar
Besök på silkesfarm i Siem ReapGatumat med guide i Siem Reap
Heldag i Angkor, inkl dagspassEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen för matresan i Kambodja ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Phnom Penh

Du är välkommen att checka in på hotellet i Phnom Penh från klockan 14. Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på  – oftast är det ett centralt hotell som heter Cardamom Hotel, med gångavstånd till nationalmuséet, kungliga palatset och centrala marknaden. Där har du tre tips på vad du kan hitta på i huvudstaden den första dagen – men det går förstås lika bra att koppla av vid poolen och varva ned efter flygresan.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de andra deltagarna, och därefter väntar välkomstmiddag på en restaurang som utbildar och anställer fd gatubarn. Här blandas traditionell kambodjansk mat med modern, och vi kan inte tänka oss en bättre början på din matresa i Kambodja!

matresa-kambodja-phnom-penh

2

Dag 2: Phnom Penh - Kampot

Vi börjar dagen med att uppleva centrala Phnom Penh med cykeltaxi, och därefter väntar fängelset Toul Sleng (S21) och Choeung Ek (Dödens fält) – inte de mest muntra ställena i huvudstaden, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

På eftermiddagen åker vi söderut med egen minibuss till Kampot, en av Kambodjas finaste gamla städer. Här odlas peppar och durian – och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg – med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Transfer: Minibuss, ca 2,5 timmar

matresa-durian-kambodja

3

Dag 3: Kampot/Kep

En dag på landsbygden utanför Kampot. Vi besöker bland annat en pepparodling och du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här. Du får även provsmaka några av de frukter som området är känt för – beroende på årstid finns durian, rambutan, litchie, ananas, mango och bananer. Vi vandrar genom risfält och besöker kalkstensgrottan Phnom Chhnork, och besöker byar där du får se hur lokalbefolkningen lever.

Efter lunch gör vi en avstickare till Kep, som innan Röda khmerernas skräckvälde var Kambodjas mest populära badort. Tyvärr förstörde de många av de fina strandvillorna, men vissa av dem står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

Här kan du njuta av en lugn eftermiddag på stranden, och ta ett dopp i havet om du vill.

kambodja-matresor-kep

4

Dag 4: Kampot - Phnom Penh

Är du morgonpigg kan du börja dagen med att gå ned till hamnen och se fiskebåtarna komma in med nattens fångst, och kanske njuta av en baguette till frukost – arvet från den franska kolonialtiden märks tydligt här.

Därefter åker vi tillbaka till Phnom Penh, där en lokal kock tar emot på en lokal matmarknad. När ni hittat alla ingredienser som behövs är det dags för en matlagningslektion! Du får lära dig laga Samlor Machou Yuon (syrlig soppa med färsk fisk och tamarind) – eller Bok Svay (mangosallad med torkad fisk eller räkor). Resultatet får du förstås avnjuta till middag.

Avsluta gärna kvällen med en traditionell kambodjansk massage på The Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

Transfer med minibuss: ca 3 timmar

matlagningslektion-matresa-kambodja

5

Dag 5: Phnom Penh - Battambang

Vi tar bussen till Battambang, 29 mil nordväst om huvudstaden. Battambang är Kambodjas näst största stad, men här är tempot betydligt lägre och det bor bara ca 200.000 personer här – att jämföra med en och en halv miljon i Phnom Penh.

Här finns många gamla fina byggnader från den franska kolonialtiden. Ta gärna en promenad längs floden på kvällen där lokalbefolkningen träffas och utövar både yoga och traditionell dans.

Bambutåget som ofta förknippas med Battambang genomgår just nu en omfattande renovering som inte beräknas vara klar förrän 2020, men det finns mycket annat att se och göra här. På eftermiddagen kan du besöka cirkusskolan Phare och se barn och ungdomarna träna inför nästa föreställning. Ett annat tips är fladdermusgrottan vid berget Sampeou. Här kan du fascineras av en tät ström av miljontals fladdermöss som lämnar grottan vid skymningen. Det ser ut som ett svart vattenfall.

Ät gärna middag på restaurangen Jaan Bai, nära marknaden Psar Nat. Här får du inte bara god mat, utan du bidrar även till något bra – restaurangen anställer ungdomar från fattiga familjer som annars riskerar att dras in i kriminalitet, genom Cambodia Children’s Trust.

Transfer med buss: ca 6-7 timmar (inkl flera stopp längs vägen)

äventyrsresa-kambodja-battambang

6

Dag 6: Battambang - Banteay Chhmar

Vi upplever Battambang på lokalt och miljövänligt sätt på förmiddagen: under ledningen av guiden cyklar vi ut på landsbygden, och du kommer att få se hur vardagen ser ut där. Vi cyklar i lågt tempo och stannar på flera ställen längs vägen – du får se hur man tillverkar rispapper, torkar frukt, tillverkar prahok (fiskpasta som är ett måste i till många kambodjanska rätter) och gör risvin på lokalt sätt. Vi avslutar med lite kralan – sött, klibbigt ris i bamburör. Om du inte vill cykla finns det en remork (en slags tuk tuk) att tillgå.

Efter lunch fortsätter vi med egen minibuss till Banteay Chhmar, nära gränsen till Thailand. Här finns några av Kambodjas mest intressanta tempelruiner utanför Angkor-komplexet, och här bor du i homestay hos en lokal familj – du får traditionell hemlagad mat och chans att lära känna den lokala kulturen. Boendet är i flerbäddsrum, och här bor du som en i byn. Det innebär att vi sover på madrasser på golvet, och att badrummet ofta består av dusch med skopa från en vattentunna och asiatiska ”squat”-toaletter. Det finns myggnät.

Transfer med minibuss: 3-4 timmar. 

gruppresa-kambodja-battambang

7

Dag 7: Banteay Chhmar - Siem Reap

Vi vaknar tidigt, och besöker de vackra tempelruinerna från 800-talet innan det är dags för traditionell kambodjansk frukost med familjen. Därefter får du se hur de lagar lunch, och du får gärna hjälpa till.

Efter lunch är det dags att åka vidare till resans slutmål: Siem Reap. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

På kvällen tar vi remorks och provar maten i några av Siems Reaps bästa gatustånd; grillspett, KFC (Khmer Fried Chicken), grön syrlig mango med chili och salt, och ankägg. Vi avslutar på en lokal restaurang, och med efterrätt bestående av frukt med söt kondenserad mjölk.

Transfer med minibuss: ca 4 timmar

matresor-asien-kambodja

8

Dag 8: Siem Reap/Angkor

Att besöka Siem Reap utan att besöka Angkor Wat kommer att kännas tomt. Angkor är en stad av ruiner från en svunnen storhetstid, och Kambodjas största turistmagnet. Men trots den stora mängden turister som besöker området varje dag är det en fascinerande upplevelse att vandra runt bland ruinerna av det som byggdes under 1100-talet och under lång tid var huvudstad i det mäktiga Khmer-riket. Vi hinner med att besöka tre av de mest kända templen den första dagen: Angkor WatTa Prohm och Bayon.

Vi avslutar kvällen på en lokal restaurang med modern kambodjansk mat.

aktiva-resor-kambodja-angkor-wat

9

Dag 9: Siem Reap

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går att förlänga ditt dagspass till Angkor Wat om du inte har sett dig mätt på det. Prata med guiden så får du hjälp med det.

Eller låter det intressant med volontärarbete i Kambodja? Flera av projekten startar med hämtning i Siem Reap alla söndagar hela året, och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kambodja förväntas du som västerlänning betala du med USA-dollar för det mesta, men vi rekommenderar att även försöka få betala med den lokala valutan, Riel. Då brukar man få mer för pengarna. 100.000 riel är ungefär 250 kronor.

Phnom Penh:

 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Kungliga Palatset & Silverpagoden (ca 10 USD)

Kampot:

 • Traditionell kambodjansk massage (ca 5 USD)

Siem Reap:

 • Muséet för landminor (ca 5 USD)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Phnom Penh och slutar i Siem Reap. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kambodja. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och B rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUME-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum på flygplatsen i Phnom Penh.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Phnom Penh på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTI Kambodja kan du betala med både USD och lokal valuta, riel. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Kambodja

Räkna med att du behöver ca 1.000 kr i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

Natten i homestay går det inte att få enkelrum.

6  frukostar, 2 luncher och 5 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.