15 dagar
Reslängd
Sep – Apr
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En aktiv rundresa i södra Indien där du får uppleva mycket på kort tid. Resan startar och slutar i mysiga Kochi på västkusten, och vi reser medurs i en cirkel från kust till kust — genom högland, teplantage, nationalparker, tempel och kryddodlingar.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i södra Indien

 • Starta resan i mysiga Kochi, på sydvästkusten
 • Se klassiskt dansdrama – ”Kathakali”
 • Lär känna vackra Udhagamandalam (eller ”Ooty”), 2200 meter över havet
 • Åk det över 100 år gamla charmiga ”leksakståget” Nilgiri Mountain Railway 
 • Spana efter tigrar, elefanter och leoparder i Mudumalai nationalpark
 • Njut av svalare klimat och fin natur bland kaffeplantagen i Mysore
 • Upptäck Mamallapuram från cykelsadeln
 • Se Indiens ”lilla Frankrike” i Pondicherry
 • Upptäck livliga Madurai och det fascinerande templet Sri Meenakshi
 • Lär dig mer om indiska kryddor och vandra i Periyar nationalpark
 • Bo i homestay med hemlagad mat hos en lokal familj i Kerala
 • Slut cirkeln och avsluta resan där den började – i Kochi

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONSödra Indien. Resan börjar och slutar i Kochi.
STARTDATUM1-3 gånger i veckan, från september till april. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
5 frukostar, 4 luncher, 3 middagarLokal expertguide
Båt, tåg, (mini-)buss, rickshaw…Ett nattåg med sovplats
Guidad vandring vid Fort KochiGuidning i holländska palatset i Kochi
Kathakali-föreställning i KochiNilgiri Mountain Railway i Ooty
Besök på teplantage i OotySafari i Mudumalai nationalpark
Hemlagad lunch hos familj i MysoreMaharadjans palats i Mysore
Guidad stadsvandring i MysoreKeshava-templet i Mysore
Chamundi Hill i MysoreGuidad cykeltur i Mamallapuram
Strandtemplet i MamallapuramBesök i ”experimentstaden” Auroville
Guidad stadsvandring i PondicherrySri Aurobindo Arshram i Pondicherry
Templet Sri Meenakshi i MaduraiBesök på kryddplantage i Periyar
Entréavgift till Periyar nationalparkVandring med guide i Periyar nationalpark
Båtresa och guidning i KeralaEn donation till PCFML
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kochi

Du är välkommen att checka in på boendet i Kochi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Kochi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av den här mysiga hamnstaden i Kerala med 600 000 invånare.

I Kochi bor vår våra resenärer i litet hotell som ägs av vår lokala samarbetspartner för den här resan. Det finns åtta rum med luftkonditionering, privat badrum och varmvatten.

Beroende på när du kommer till Kochi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

Kerala är inte längre en ”torrlagd” delstat – fram till 1 juli 2017 var det bara tillåtet att dricka alkohol på femstjärniga hotell, men nu har man lättat på det förbudet.

rundresa-indien-kochi

2

Dag 2: Kochi

Guiden visar runt i centrala Kochi, och vi tar färjan över till Mattancherry där du bland annat får utforska det Holländska Palatset. Det färdigställdes 1555 och var en gåva av holländarna till den dåvarande Maharadjan Veera Kerala Varma. Palatset är byggt i trä och har en hel del vackra sniderier runt om i de fascinerande salarna. Missa inte de vackra väggmålningarna från Ramayana och Mahabharata.

Vid Fort Kochi kan du se fiskarna kasta ut stora fiskenät på kinesiskt sätt, en fiskemetod med hundraåriga traditioner. Här ligger även en stor judisk synagoga – kanske lite oväntat i Indien, men det har funnits en judisk befolkning i området sedan 1300-talet, och synagogan byggdes på 1500-talet.

Det finns även en liten strand i närheten, om du känner för lite sol och bad på eftermiddagen. Kochi bjuder även på flera bra restauranger med nyfångad fisk och skaldjur och bra shopping.

Annars är Kochi mest känt för dansdramat Kathakali, och på kvällen ser vi en föreställning. Dansen karakteriseras av överdrivna gester, fantastiska kostymer och väldigt mycket smink. Historierna kommer från Mahabharata och Ramayana, och den första stunden framförs bakom ett vitt lakan, endast för gudarna. Vid varje föreställning finns en oljelampa på scenen, som symboliserar gudarnas närvaro.

gruppresa-indien-kochi

3

Dag 3: Kochi - Ooty/Coonoor

En dag med mycket resande väntar, och vi tar oss från delstaten Kerala på västkusten till Conoor i  höglandet i Tamil Nadu. Vi tar tåget till Coimbatore, där en minibuss eller liknande (beroende på antal resenärer) väntar och tar oss vidare till Ootacamund – som till vardags kallas Ooty.

Här får du sträcka på benen, utforska stans hinduiska tempel och vandra runt i ett landskap och klimat som inte är helt olikt Sverige – Ooty ligger 2.240 meter över havet och på vintern kan det vara riktigt kyligt här uppe.

Vi bor i närliggande Coonoor, och middag på hotellet ingår ikväll.

Transfer: Tåg, ca 3,5 timmar, minibuss, ca 4 timmar.

ooty-gruppresa-indien

4

Dag 4: Ooty/Coonoor

Vi hoppar på Ootys berömda ”leksakståg”, Nilgiri Mountain Railway, ett UNESCO-världsarv som invigdes av britterna 1908. Järnvägen är populär bland indiska turister, och har använts i flera stora Bollywoodfilmer.

Vi besöker ett teplantage, där du får lära dig mer om hur teproduktion från buske till tekopp går till.

Eftermiddagen är ledig. Vi rekommenderar ett besök på Ootys botaniska trädgård, men över 650 olika sorters växter och träd. Eller kanske en båttur på Ootysjön?

gruppresa-indien-coonoor

5

Dag 5: Ooty/Coonoor - Mudumalai nationalpark

Resan går vidare till Masinagudi och Mudumalai nationalpark. Här jagade i gamla tider maharadjorna storvilt från elefantryggar – men sedan 1974 är det ett skyddsområde för tigrar, leoparder, elefanter, hjortar och många andra djur. Det finns även många vackra fågelarter i nationalparken.

Vi åker på safari och hoppas kunna se så många som möjligt av alla de djurarter som finns här, men eftersom det är en stor nationalpark och inte ett zoo finns det inga garantier att alla visar sig.

I Masinagudi bor vi enkelt, i ett litet familjedrivet hotell som bara är öppet för deltagare på den här resan. Man sover i sovsal och badrummet är gemensamt. Lunch och middag ingår.

Transfer: ca 2 timmar

safari-indien-Mudumalai

6

Dag 6: Masinagudi - Mysore

Vi fortsätter rakt norrut, de tio milen till mysiga Mysore, och åker in i delstaten Karnataka. Vi stannar på vägen och bjuds på biryani-lunch hos en lokal familj.

Mysore var huvudstad i kungadömet med samma namn från 1399 och officiellt ända fram till 1947, när britterna lämnade över styret och Mysore blev en del av det enade Indien. Staden ligger på drygt 700 meters höjd, och har ett behagligt klimat. Här går temperaturen sällan över 20 grader på nätterna.

I Mysore tillverkas rökelse av sandelträ, och Devaraja-marknaden är en av världens mest fotograferade, med vackert presenterade frukter och rangolipulver som används för att skapa färgstarka dekorationer.

En stadsvandring och ett besök i maharadjans palats ingår, och resten av dagen får du tillbringa som du vill.

Transfer: ca 3 timmar

billig-rundresa-i-indien-mysore

7

Dag 7: Mysore - Chennai (nattåg)

Vi besöker templet Sri Chamundeswari på Chamundi Hill och åker vidare till ett annat vackert tempel – Keshava-templet i byn Somnathpur. Eftermiddagen får du tillbringa som du vill i Mysore, som är ett bra ställe att bara vandra runt utan något bestämt mål. Stadskärnan är ganska liten.

På kvällen hoppar vi på nattåget till Chennai. Sovplats med luftkonditionering ingår i priset, och det är oftast fyra sovplatser per kupé/sektion. Sängkläder ingår. Så långt det är möjligt delar du kupé/sektion med andra deltagare på resan, men vid ojämnt antal kan någon eller några få dela utrymme med andra resenärer. Oftast är det de som bokat resan i sista minuten som kan hamna lite avsides – ytterligare en anledning att boka i god tid.

Transfer med nattåg: ca 12 timmar

rundresa-indien-mysore

8

Dag 8: Chennai - Mamallapuram

Vi vaknar i Chennai på östkusten, där egen minibuss eller liknande väntar. Vi följer kusten söderut till Mamallapuram, där det är dags att få röra lite på sig igen. Vi utforskar den här lilla staden med 15.000 invånare med cykel, och besöker bland annat strandtemplet från 800-talet.

Mamallapuram, som även heter Mahabalipuram, har gamla rötter, och hade sin storhetstid under Tamil Pallava-dynastin från 600-talet till 800-talet. Staden skyddas av UNESCO, och det finns flera intressanta tempel att besöka.

billig-resa-indien-aventyrsresa

9

Dag 9: Mamallapuram - Auroville - Pondicherry

Vi åker vidare, och stannar först i den lilla ”experimentstaden” Auroville, med ca 2000 invånare varav över hälften är utlänningar. Den grundades 28 februari 1968 av Mirra Alfassa och utformades av den franske arkitekten Roger Anger. Målsättningen var att skapa en stad där människor från alla nationaliteter kunde leva i fred och samförstånd, oavsett bakgrund och religion.

Resan fortsätter sedan till Pondicherry, som ibland även kallas Puducherry. Pondicherry är en före detta fransk koloni vid kusten och tillhör faktiskt inte Tamil Nadu-provinsen, trots att det är där den ligger, utan staden styrs från Delhi. Arkitekturen här påminner mer om en fransk liten by än om en indisk stad, och hit kommer många för att beskåda det franska kulturarvet i Indien och äta fransk mat. Många västerlänningar åker också till Pondicherry för att besöka Sri Aurobindo Ashram och hitta andlig vägledning.

rundresa-indien-sri-aurobindo

Transfer med buss: 3-4 timmar.

10

Dag 10: Pondicherry - Madurai

Vi tar tåget till Madurai, en av Indiens äldsta städer. Madurai var huvudstad i Pandyariket mellan 400-talet och 1000-talet, har idag drygt en miljon invånare och är känd som ”festivalernas och templens stad”. Den är ett kulturellt centrum och har en stor marknad där du bland annat kan hitta bra te, kaffe och kardemumma.

Och jodå – berömda och spektakulära tempel finns det även här. Meenakshi-templet är det största och mest intressanta, och en guidad vandring här ingår. Här kan du – förutom att beundra de många färgglada och fantasifulla utsmyckningarna – få framtiden förutspådd av astrologer, eller bli välsignad av en elefant. De erbjuder även elefantridning. Det tycker vi du ska låta bli.

Gandhi-museet är också väl värt ett besök, och om du har tid innan det blir mörkt och inte har tröttnat på tempel rekommenderar vi även Pazhamudhir Solai, ett annat hinduiskt tempel, vackert beläget i naturreservatet Alagar Kovil, 25 km norr om stan. Ta en rickshaw, eller buss nummer 44 dit. Det går shuttlebuss upp till templet den sista biten för dig som inte vill gå. Se upp för nyfikna och tjuvaktiga apor.

Transfer med tåg: ca 6 timmar

aventyrsresa-till-indien-meenakshi

11

Dag 11: Madurai - Periyar nationalpark

Vi åker mot sydväst med allmän buss – tillbaka till delstaten Kerala – och till Periyar där vi tillbringar de kommande två nätterna. I Periyar finns en av södra Indiens mest populära nationalparker, och på kvällen besöker vi ett kryddplantage där du får lära dig mer om några av de många kryddor Kerala är berömt för – kryddnejlika, kardemumma, olika sorters peppar, kanel och vanilj.

Transfer: ca 4 timmar

gruppresa-indien-periyar

12

Dag 12: Periyar nationalpark

En lokal expertguide visar vägen genom djungeln i nationalparken under en ca tre timmar lång vandring. Vi rekommenderar kängor eller åtminstone rejäla skor, och du får låna benskydd som skyddar mot blodiglar. Här finns det bland annat vildsvin, apor, sköldpaddor, bufflar och elefanter, men eftersom djuren är vilda är de flesta skygga och undviker människor.

Större delen av året finns både bambuflotte och större båt med motor att tillgå mot en extra kostnad. Vår rekommendation är flotten, för minsta miljöpåverkan och en mer fridfull och naturnära upplevelse.

gruppresa-indien-periyar-nationalpark

13

Dag 13: Periyar - Kerala backwaters

Vi lämnar nationalparken och tar sikte på sydvästkusten igen. Här bor vi i homestay/guesthouse hos en lokal familj i det som kallas ”Kerala backwaters” (eller, om man så vill ”bakvatten”, även om det inte låter fullt så trevligt.) En båttur och guidning i byn ingår, och du bjuds på hemlagad lunch och middag.

Här lever människor nära och i många fall direkt på vattnet, i husbåtar. Tempot är lugnare än på den motsatta kusten, och lokalbefolkningen seglar, simmar, badar, tvättar och diskar i det bräckta havsvattnet som blandas med vatten från Vembanadsjön och dess bifloder.

Transfer: ca 5 timmar

gruppresor-indien-kerala-backwaters

14

Dag 14: Kerala backwaters - Kochi

Vi vaknar tidigt, äter hemlagad frukost och åker båt till Alleppey. Härifrån tar vi lokalbussen tillbaka till Kochi, och du har resten av dagen och kvällen ledig för mer sightseeing eller shopping.

Transfer med båt och buss: 3-4 timmar

kerala

15

Dag 15: Kochi

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Extra aktiviteter

Det här är en TAC+ resa där mycket ingår i priset från början, men vi vill ändå tipsa om vad du kan göra när du har några timmar över längs resan.

Guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Indien betalar man med Rupies. 100 INR är ungefär 13 svenska kronor.

Kochi:

 • Judiska synagogan (5 INR)

Ooty:

 • Botaniska trädgården (ca 50 INR)
 • Båttur på sjön (ca 200 INR)

Mysore:

 • Gå på lokal bio (ca 100 INR)
 • Tipu sultans mausoleum (ca 500 INR)

Madurai:

 • Gandhi-muséet (fri entré)

Periyar nationalpark:

 • Båttur (ca 650 INR)

Förläng resan!

Den här resan börjar och slutar i Kochi. Om du är intresserad av att förlänga din tid i Indien går det utmärkt att kombinera resan med volontärarbete i Goa. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i södra Indien

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien, men det finns normalt ingen malaria i de delar av landet som ingår i den här resan. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Indien i högst 90 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kochi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Kochi från kl 14.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut indiska rupies utanför Indien, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Kochi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1 500-2 000 kr i veckan på mat, fickpengar och aktiviteter på ledig tid, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att egen kupé inte är tillgängligt på nattåget.

5 frukostar, 4 luncher och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.