12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Upplev spännande Kambodja på den här äventyrsresan som startar i Bangkok och slutar i Ho Chi Minh City i Vietnam. Den här resan passar utmärkt för dig som  planerar en längre resa i Sydostasien och vill ha sällskap och en kunnig guide under dagarna i Kambodja – och självklart även för dig som ”bara” är intresserad av Kambodja, med en liten glimt av Thailand och Vietnam i början och slutet.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att göra vad du vill under resfria dagar.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Kambodja

 • Börja (eller hoppa på) resan i Bangkok – staden som aldrig sover
 • Fascineras av tempelruinerna i Angkor – du kommer att bli imponerad!
 • Koppla av eller hitta på något på egen hand i Siem Reap
 • Upplev kambodjanskt småstadsliv i mysiga Kompong Cham
 • Lev lantliv, se traditionell dans och bo hos en lokal familj i Chambok
 • Lär känna mysiga Kampot – mångas favoritstad i Kambodja
 • Lär dig mer om Kambodjas intressanta och bitvis tragiska historia i Phnom Penh
 • Avsluta med en glimt av myllrande Ho Chi Minh City i Vietnam

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONThailand, Kambodja och Vietnam. Resan startar i Bangkok och slutar i Ho Chi Minh City.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum, 2 frukostar, en middag
Lokal expertguideTransfer med minibuss och buss
Traditionell dans i ChambokMuséet S21 i Phnom Penh
Dödens Fält i Choeung EkEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Bangkok

Du är välkommen att checka in på hotellet i Bangkok från klockan 12. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det finns så mycket att se och göra i Bangkok att en dag kan vara för kort tid om du inte har varit här tidigare – men det går utmärkt att komma till Bangkok några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Bangkok – oftast är det ett hotell som heter Astera Sathorn Hotel, nära BTS-stationen Saphan Taksin, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. Med BTS och MRT (skytrain och tunnelbana) tar du dig enkelt runt i Bangkok – det går ett tåg var femte minut från Saphan Taksin. Du bor även inom gångavstånd från Chao Phraya-floden, och flodbåtarna. Närmsta båtstation heter Sathorn.

Beroende på när du kommer till Bangkok får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt vid hotellpoolen, eller så hittar du på något på egen hand. Det finns så mycket att göra i Bangkok att vi har svårt att välja åt dig – men vi på TAC bodde i Bangkok i många år, och kommer gärna med rekommendationer baserade på vad du är intresserad av.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

äventyrsresa-backpacka-kul-resa-singel-asien-bangkok

2

Dag 2: Bangkok - Siem Reap (Kambodja)

Resan börjar med… resande! Vi åker med privat buss österut tills vi når gränsövergången till Kambodja. Du lämnar Thailand i Aranyaprathet och åker in i Kambodja i Poipet. Guiden hjälper dig med formaliteterna – något som kan vara bra eftersom gränspolisen i Kambodja är duktiga på att hitta anledningar att ta lite extra betalt av ensamma turister.

Från Poipet är det ytterligare ungefär 15 mil tills vi når Siem Reap, som är Kambodjas näst största stad och är ungefär lika stor som Uppsala. Här kretsar det mesta kring turism och resande, och de allra flesta åker hit för att besöka tempelruinerna i Angkor.

Det mesta av intresse ligger inom gångavstånd i Siem Reap, och på kvällen kan du utforska kvällsmarknaden och Pub Street.

Transfer: Buss, ca 10 timmar.

äventyrsresor-backpack-gruppresa-res-ungdom-kambodja-siem-reap

3

Dag 3: Siem Reap/Angkor Wat

En av resans höjdpunkter för de flesta: guiden visar så mycket hon eller han hinner av Angkor-komplexet. Det är en enorm stad av ca 110 tempelruiner och andra byggnader i varierande skick, efter 1200 år av krig, bristande underhåll och naturkatastrofer. De mest kända byggnaderna är templen Angkor Wat strax söder om Angkor Thom och Bayon inne i ruinstaden.

rundresor-kambodja-angkor-wat

4

Dag 4: Siem Reap

Om du vill besöka Angkor även idag är det inga problem – men då behöver du köpa ett nytt dagspass. Annars rekommenderar vi en utflykt till sjön Tonlé Sap, där det finns många flytande byar. Sammanlagt bor där ungefär 90 000 människor varav många etniska vietnameser.

Ett annat alternativ är att tillbringa en dag i nationalparken och fågelreservatet Preak Tual, i norra delen av Tonlé Sap. Många lokala resebyråer och guider i Siem Reap kan hjälpa dig att ordna det praktiska.

Eller så kan du förstås stanna i Siem Reap och ta det lugnt – och kanske besöka ett eller flera av de muséer som finns i området.

kambodja-gruppresor-siem-reap

5

Dag 5: Siem Reap - Kompong Cham

Vi åker vidare mot sydöst – till den mysiga lilla staden Kompong Cham. Här får du uppleva en annan sida av Kambodja som inte många västerlänningar får se. Om du inte är trött på tempel finns resterna av Wat Nokor från 1000-talet inom gång- eller cykelavstånd.

Eller utforska ön Koh Paen (eller Koh Pen), som du tar dig till via en lååång bambubro, som byggs upp för hand varje år eftersom den hamnar under vattnet under regnperioden (då kan man bara kan ta sig dit med färja). Här livnär sig lokalbefolkningen mestadels på fiske och att odla tobak och sesamfrön.

rundresa-kambodja-kompong-cham

6

Dag 6: Kompong Cham - Chambok

Vi åker vidare med egen minibuss eller buss, genom den kambodjanska landsbygden. I byn Chambok, i Kampong Speu-distriktet, får du prova på att bo i home stay hos en lokal familj. Var beredd på enkelt boende i flerbäddsrum – här bor du som lokalbefolkningen. Middag med familjen ingår, och du bjuds även på traditionell dans.

I området finns vattenfall och fladdermusgrottor, och man satsar mycket på ekoturism.

Transfer: ca 5 timmar.

rundresa-kambodja-home-stay

7

Dag 7: Chambok - Kampot

Vi åker vidare söderut med egen minibuss eller minibuss – ända ned till havet i Kampot, en av Kambodjas finaste städer. Här odlas peppar och durian – och de är så stolta över sin durian att stans största rondell pryds av en staty föreställande en fruktkorg – med en enorm durian i mitten!

Har du inte testat durian? Gör det! Lukten avskräcker många och man antingen älskar eller hatar den här mycket speciella frukten – helst ska den vara lite övermogen och krämig, men är du nybörjare kan det vara bra att testa en lite hårdare bit först. De har inte lika mycket smak.

Transfer: ca 3 timmar

gruppresa-kambodja-kampot

8

Dag 8: Kampot

Ledig dag i mysiga Kampot. Vårt tips är att besöka en en pepparodling där du får lära dig mer om varför många anser att världens bästa peppar odlas här.

Avsluta gärna dagen med att beundra de vackra men förfallna husen längs Kep’s kustlinje. Många av husen förstördes av röda khmererna, men står fortfarande kvar som en tyst påminnelse om det förflutna.

9

Dag 9: Kampot - Phnom Penh

Vi fortsätter med allmän buss, till huvudstaden Phnom Penh. Här finns mycket att se och göra om du är intresserad av Kambodjas historia, särskilt från 70-talet och framåt.

Choeung Ek (Dödens fält) och fängelset Toul Sleng är inte de mest muntra ställena i Phnom Penh, men de ger en viktig inblick i Kambodjas inte alltför avlägsna historia. Inträde och guidning ingår på båda ställena. Det är svårt att föreställa sig hur Pol Pot och Röda Khmererna tog kål på nästan en fjärdedel av sitt eget lands befolkning för mindre än 40 år sedan.

Betydligt lättsammare är Silverpagoden, Kungliga palatset och Nationalmuseet, om du vill fortsätta upptäcka Phnom Penh på egen hand på eftermiddagen.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

gruppresor-kambodja-phnom-penh

10

Dag 10: Phnom Penh

Ledig dag i Phnom Penh. Gillar du marknader med ett lite udda utbud rekommenderar vi ryska marknaden, och är du intresserad av samtida konst inspirerad av traditionell kambodjansk design är konstgalleriet Din Art i absolut toppklass.

Avsluta gärna din sista kväll i Kambodja med en traditionell kambodjansk massage på the Seeing Hands, som ligger mellan kvällsmarknaden och Wat Phnom. Här får du ovanligt bra massage, av synskadade.

11

Dag 11: Phnom Penh - Ho Chi Minh City (Vietnam)

Ny dag – nytt land! Vi tar bussen österut, till gränsövergången i Bavet/Moc Bai. Här stämplar du in dig i Vietnam, och guiden finns till din hjälp om det behövs. Vi kommer fram till Ho Chi Minh City på eftermiddagen, och du får bekanta dig med en ny storstad.

Vi bor oftast på ett hotell som heter Aston, i ett centralt kvarter med många bra restauranger och caféer. Missa inte vietnamesiskt kaffe och en bahn mi – kanske världens godaste baguetter, och ett arv från den franska kolonialperioden.

Transfer: Buss, ca 10 timmar inklusive stopp för lunch och väntetid vid gränsövergången

rundresor-asien-vietnam

12

Dag 12: Ho Chi Minh City

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i HCMC eller åka längre upp längs Vietnams kust.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Thailand betalar du med Baht (THB). I Kambodja och Vietnam används de lokala valutorna – Riel och Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 THB är ungefär 30 svenska kronor, 100.000 riel är ungefär 250 kronor och 100.000 dong är ungefär 30 kronor.

Bangkok:

 • Muséet Jim Thompson House (ca 150 THB)
 • Köpcentrat MBK
 • Grand Palace & Wat Prakaew (ca 500 THB)
 • Siriraj Medical Museum (ca 200 THB)
 • Thaimassage (ca 300 THB)

Siem Reap:

 • Båttur på sjön Tonlé Sap (ca 25 USD inkl transfer)
 • Matlagningskurs (ca 25 USD)

Kompong Cham:

 • Wat Nokor (ca 1 USD)
 • Hyr cykel (ca 2 USD)

Phnom Penh:

 • Wat Phnom (ca 2 USD)
 • Nationalmuséet (ca 10 USD)
 • Kungliga palatset och Silverpagoden (ca 10 USD)
 • Traditionell massage (ca 8 USD)

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 15.000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40.000 dong)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Bangkok och slutar i Ho Chi Minh City. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Thailand och Vietnam, och även i Kambodja även om det kräver en extra bussresa före eller efter äventyrsresan. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Kambodja

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot hepatit A rekommenderas också. Malaria förekommer i vissa delar av Kambodja, men risken att smittas under den här resan är extremt liten. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMThailand: Ska du stanna i högst 30 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum.

Kambodja: E-visum till Kambodja skaffar du enkelt på https://www.evisa.gov.kh/. Visumet kostar 30 dollar (plus en serviceavgift) och gäller i 30 dagar. Det går även att skaffa visum vid gränsövergången.

Vietnam: Om du ska stanna i Vietnam i högst 15 dagar och har svenskt pass behöver du inget visum. Ska du vara i Vietnam i 16 till 30 dagar kan du skaffa e-visum online, på https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/. E-visum gäller i 30 dagar, och kan inte förlängas.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Bangkok på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Bangkok från kl 12.

Resan avslutas i Ho Chi Minh City i Vietnam, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från HCMC till Bangkok eller boka hemresan direkt från HCMC.

VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig Thai-baht i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in SEK, USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Bangkok och på många ställen under resan.

I Kambodja och Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka lokal valuta från Vietnam och Kambodja i Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar respektive land.

Räkna med att du behöver ca 2.000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. I Chombok bor man i flerbäddsrum en natt, och där är det inte möjligt att få enkelrum.

2 frukostar och en middag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar, särskilt på mindre orter i Kambodja. Var också beredd på att det är vanligt med kortare eller längre strömavbrott i stora delar av Kambodja.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i i Kambodja för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.