12 dagar
Reslängd
Apr – Okt
Avgångar
5/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En intressant familjeresa genom Japan – från Tokyo i öster till Hiroshima i väster. Upplev både det traditionella Japan och det ultramoderna!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här familjeresan i Japan

 • Starta med tempel, palats och neondjungel i pulserande Tokyo
 • Prova på japansk kalligrafi och lär dig lite av språket
 • Besök en depachika, med traditionell och ny japansk mat
 • Åk linbana över berg och sjöar och bada i en traditionell onsen i Hakone
 • Lär känna Hiroshima – Fredens stad med ett tragiskt förflutet
 • Utforska den lilla ön Miyajima och berget Mount Miso
 • Besök det imponerande samurajslottet i Himeji
 • Upptäck tempel och uråldrig kultur i Kyoto
 • Promenera i Gion, Kyotos geishadistrikt
 • Åk båt på floden Hozu och hälsa på japanska makaker i Arashiyama

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

 

DESTINATIONJapan. Resan startar i Tokyo och slutar i Kyoto.
STARTDATUMFrämst under påsklovet och sommarlovet. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS5 år. Eftersom det här är en familjeresa måste minst en person i sällskapet måste vara under 18. Alla familjekonstellationer är självklart välkomna, och det finns ingen övre åldersgräns.
BOENDENi bor i delat dubbelrum. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

På vissa ställen bor man på ryokan. Det är en intressant upplevelse, men var beredd på att man sover på futonmadrasser på golvet, att badrummen är små och att det kan vara mindre rum än vi är vana vid från Sverige.

Det finns inte möjlighet att boka enkelrum på den här resan.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanLokal engelsktalande guide
Boende i delat dubbelrum9 frukostar, en lunch, 3 middagar
Transfer med tåg, snabbtåg, buss etcUtsiktsdäcket på ”Tocho” i Tokyo
Fiskmarknaden och sushibrunchEgenlagad middag i Tokyo
Besök på Depachika i TokyoLinbana i Hakone
Onsen-bad i HakoneGuidad vandring i Hakone
Besök på ön MiyajimaSamurajslottet i Himeji
Marknaden Nishiki-Koji i KyotoGuidad vandring i Gion, Kyoto
Helgedomen Fushimi Inari i KyotoGuidad vandring i Arashiyama
Templet Tenryuji  i KyotoBåttur på floden Hozu i Kyoto
Arashiyama Monkey Park i KyotoEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider, utöver specificeratFlygtransfer vid ankomst och avresa
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Tokyo

Välkomnatill Japan! Du är välkommen att checka in på hotellet i Tokyo från klockan 14. De andra familjerna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Tokyo tidigare än dag 1, om det passar bättre i era planer. Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om ni är på plats.

Ni kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Tokyo – oftast är det ett hotell som heter Asakusa Sunroute Hotel, som ligger inom gångavstånd från Asakusa, Kappabashi Street och Uenoparken. Ni kommer att få exakt information om vilket hotell vi bor på, adress och vägbeskrivning i god tid innan avresa. Taxi från flygplatsen kostar ca 2.000 kr, så vi rekommenderar kollektivtrafik. Keisei-tåget till slutstationen Keisi Ueno kostar ca 175 kr för snabbvarianten (1 timme) och ca 75 kr för det vanliga tåget, som tar 90 minuter.

På eftermiddagen kan ni ta en promenad i Uenoparken och i Yanaka, en av Tokyos äldsta stadsdelar. Här finns fortfarande en småstadskänsla, trots att det ligger nära betongdjungeln och neonskyltarna i andra delar av Tokyo. I Ueno finns även flera intressanta muséer, bland annat Tokyos nationalmuseum, Tokyos vetenskapsmuseum och Tokyos museum för västerländsk konst.

Om ni är sugna på att testa något annorlunda kan ett ”maid cafe” i Akiba (eller Akihabara, som det egentligen heter) vara en kul avslutning på dagen. Här blir ni serverade av av tjejer utklädda till japanska seriefigurer (otakus). Eller kanske en restaurang med fängelsetema? Eller Alice i Underlandet. Eller robotar. Samurajer. Sumobrottare. Spöken. Och då har vi bara nämnt några. ?

familjeresa-japan

2

Dag 2: Tokyo

Vi börjar att upptäcka Tokyo från 45:e våningen på Tokyo Metropolitan Government Building (”Tocho” på japanska) och blicka ut över skyskraporna. Sedan väntar templet Senso-ji, ett av Japans viktigaste buddhistiska tempel. I området runt templet finns även gott om butiker som säljer annorlunda souvenirer, som begagnade kimonos.

Ni får även prova på att skriva japansk kalligrafi, och eventuellt besöka manga-marknaden i Akiba för de som är intresserade.

resa-med-barn-tokyo-japan

3

Dag 3: Tokyo

En dag med fokus på japansk mat! Vi besöker världens största fiskmarknad – Tsukiji – med över 400 olika sorters fisk och skaldjur! Morgonen avslutas med sushibrunch – mer nyfångad och godare sushi är svårt att hitta.

Förmiddagen tillbringar vi i en traditionell depachika – en slags matvaruhus med ett imponerande utbud av både traditionell och ny japansk mat, och vi äter lunch i Yoyogi-parken.

Middagen får ni laga själva, på en båt i Tokyobukten. Här får ni lära er hur man lagar okonomiyaki, en slags pannkaka/pizza som kan fyllas med lite av varje. ”Okonomi” betyder ungefär ” det du gillar”, och ”yaki” betyder grillad.

tokyo-familjeresa

4

Dag 4: Tokyo - Hakone

Om ni inte har åkt tåg i Japan tidigare väntar en imponerande upplevelse. Vi tar tåget till Hakone, i distriktet Ashigarashimo. Här åker vi linbana genom det vackra bergslandskapet i Fuji-Hakone-Izu nationalpark. Vid klart väder kan man se ända till Mount Fuji, 6 mil bort!

I Hakone bor vi på en mysig ryokan – ett traditionellt japanskt guesthouse – med tillhörande onsen (bad i naturligt varm källa).

Transfer: Tåg, ca 2 timmar

rundresa-japan-hakone

5

Dag 5: Hakone

Ledig dag i Hakone, och här finns mycket att göra. Om ni är intresserade av konst finns flera intressanta muséer. Hakones konstmuseum grundades av Mokichi Okada för att hysa hans samling bestående av cirka 3 500 japanska och asiatiska konstverk, målningar, kalligrafi, hantverk och skulptur, bl.a. flera japanska nationalklenoder.

Yngre barn brukar älska Hakone Friluftsmuseum, en skulpturpark med verk av konstnärer som Auguste Rodin, Henry Moore – och vår egen Carl Milles, samt ett roterande urval av mer än 300 verk av Picasso. Det finns även flera utställningar och konstinstallationer för barn, där de kan klättra och utforska verken på nära håll.

familjeresa-japan-hakone

6

Dag 6: Hakone - Hiroshima (snabbtåg)

Dags att åka tåg igen – vi avverkar de drygt 70 milen till Hiroshima på mindre än fem timmar.

Hiroshima ger inga trevliga associationer för många – här fälldes den första atombomben i krig 1945, av amerikanska flygvapnet. Staden valdes ut för att det var en stor stad med vapenfabriker, och runt 100.000 människor dog omedelbart och minst lika många av strålskador. Idag kallas staden fredens stad och på fredsmuseet kan man se monument över omkomna i samband med atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Transfer: Tåg, ca 5 timmar

resa-med-barn-japan

7

Dag 7: Hiroshima (Miyajima)

Vi tar färjan till den lilla ön Miyajima. Den är bara 30 kvadratkilometer stor och har ca 2000 invånare. Helgedomen Itsukushimas orangeröda Torii, som reser sig ur vattnet, är en klassisk bild som ofta får representera Japan i olika sammanhang.

Minst lika intressant tycker vi templet Daisho-in är. Det ligger vid foten av berget Misen, och hit kommer lokalbefolkningen för att be. Extra vackert är det när höstfärgerna ramar in omgivningarna.

japan-gruppresa-miyajima

8

Dag 8: Hiroshima - Himeji - Kyoto

Vi tar tåget österut igen, och når det imponerande samurajslottet i Himeji efter ungefär en timme. Slottet är ett av de äldsta ännu existerande byggnadsverken från det medeltida Japan. Det har blivit uppsatt på Unescos världsarvslista och är en av den Japanska nationens kulturskatter. Vi låser in bagaget i säkerhetsskåp på tågstationen och tar en promenad till slottet.

Därefter hoppar vi på nästa tåg, och efter ungefär en timme till är vi framme i Kyoto – Japans huvudstad från 794 till 1868. Vi besöker marknaden Nishiki-Koji – Kyotos bästa matmarknad – och får en guidad vandring i Kyotos geishadistrikt, Gion.

Här kan ni – om ni har tur – se ”riktiga” geishor, och mest troligt att få se en är sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Då är de på väg till jobbet. Tänk bara på att visa respekt, och släng inte upp en kamera i ansiktet på någon hur som helst.

Om ni vill ta en bild tillsammans med en leende ”geisha” brukar det inte vara några problem att hitta dem i Kyoto och även på andra ställen i Japan – men de som stannar för att posera för bilder med turister är med största sannolikhet inte äkta geishor utan vanliga tjejer som är betalda av turistrådet i staden eller frilansare som vill ha lite dricks för att ställa upp på bild. Eller utklädda turister – i Kyoto finns flera studios som kan göra om dig till geisha för en dag.

Transfer med tåg: ca 2,5 timmar

japan-resa-med-familjen-kyoto

9

Dag 9: Kyoto

Den första heldagen i Kyoto besöker vi shintohelgedomen Fushimi Inari, vid foten av berget Inariyamakanyuchi. Det är huvudhelgedom för Inari och byggdes år 711, i början på Naraperioden. Fushimi Inari Taisha är känt för sina tiotusentals torii-portar, som leder dit och de olika anläggningarna i sammanslutning till helgedomen.

Resten av dagen får ni tillbringa hur ni vill. I en stad med över 3000 tempel och helgedomar kan det lätt bli ett tempel för mycket – men ett par av våra favorittempel är Kinkaku-ji (Gyllene templet) och Ryoan-ji, med den berömda zen-trädgården.

japan-familjeresa-kyoto

10

Dag 10: Kyoto

Vi fortsätter utforska ”huvudstaden”, som Kyotos namn betyder trots att Japan nu styrs från Tokyo. Idag väntar området Arashiyama, i utkanten av stan. Här besöker vi Iwatayama Monkey Park, där ca 130 japanska makaker gör sitt bästa för att tigga till sig lite godis. Det är dock inte tillåtet att mata dem, och vi rekommenderar att inte försöka röra dem. Att beundra dem på lite avstånd är bäst för alla.

Vi besöker också templet Tenryu-ji, med en imponerande bambuskog som hör till Kyotos mest fotograferade attraktioner. Därefter väntar en båttur på den vackra Hozu-floden.

kyoto-familjeresa-japan

11

Dag 11: Kyoto

Sista heldagen i Kyoto, och en dag utan fast program. Om ni inte har sett er mätta på tempel rekommenderar vi Sanjusangendo, med 1001 statyer av Kannon, barmhärtighetsgudinnan.

Om ni är intresserade av tåg finns ett nyöppnat tågmuseum, med allt från gamla ånglok till dagens hypermoderna snabbtåg. Här finns gott om möjligheter för barnen att praktiskt testa att vara lokförare och lära sig mer om tekniken bakom.

Eller kanske en utflykt till den gamla huvudstaden Nara, knappt fem mil söderut? Den är mycket mindre än Kyoto, och de välbevarade templen och helgedomarna anses vara den japanska kulturens vagga. Nara var huvudstad i Japan före Kyoto, och hela åtta av stadens gamla tempel är upptagna på Unescos världsarvslista.

I parken Nara-koen finns några av Japans viktigaste historiska byggnader, som helgedomen Kasuga-taisha, och templet Todai-ji – det största träbyggnaden i världen.

I Nara finns även massor av vänliga, nyfikna och ständigt hungriga hjortar och rådjur.

familjeresor-japan-nara

12

Dag 12: Kyoto

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 10, och det brukar gå bra att lämna in bagaget på hotellet under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Det tar 75 minuter med tåg till Kansai flygplats, och vi bor 10 minuters promenad från tågstationen. Det går även att åka tåg till Narita utanför Tokyo, om ni flyger hem därifrån.

Eller ni kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Det går förstås utmärkt att stanna längre i Kyoto på egen hand, eller att fortsätta resandet i Japan.

Extra aktiviteter

För att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta. I skrivande stund är 1000 yen ungefär 72 svenska kronor.

Tokyo:

 • Hamarikyu Garden (ca 300 yen)
 • Shinjuku Garden (ca 200 yen)
 • Edo Tokyo Museum (ca 600 yen)
 • Karaoke (ca 2000 yen)

Hakone:

 • Open Air Museum (ca 1600 yen)
 • Checkpoint Museum (ca 500 yen)

Kyoto:

 • Kyoto Tower (ca 770 yen)
 • Cykelhyra (ca 800 yen/dag)
 • Sanjusangendo-templet (ca 600 yen)
 • Kiyomizu-templet (ca 500 yen)
 • Kinkakuji-templet (ca 500 yen)
 • Matlagningslektion (ca 3800 yen)
 • Teceremoni med maiko (ca 2000 yen)
 • Maiko/samurai makeover (ca 12000 yen)

Praktisk information inför er Familjeresa till Japan

VACCINATIONER
Förutom fullgott grundskydd rekommenderar vi inga särskilda vaccinationer för resor till Japan.
Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor. Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.
VISUMVisum behövs inte för svenska medborgare som ska stanna i Japan i upp till 90 dagar.
FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Tokyo på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Tokyo från kl 14. Observera att resan avslutas i Kyoto.
VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut japansk valuta – yen – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den japanska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD eller Euro och växla på en bank. Om du inte växlat bort dina yen före hemresan kan du växla dem hemma.

BOENDE & MATNi bor i delat dubbelrum på hotell med god standard. Om två personer åker delar ni rum, och om familjen består av tre personer får ni oftast ett trippelrum. Åker fyra personer får ni två dubbelrum.

Under bildfliken finns bilder på de hotell man normalt bor på under den här resan. Var beredda på att hotellrum i Japan ofta är mindre än i andra länder.

9 frukostar, 1 lunch och 3 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell familjeresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om ni vill ha med fler familjer från Sverige får ni gärna använda er av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.