Nytt hos The Adventure Crowd: Resor till Bhutan!

resor-till-bhutan

Nu ger vi dig möjlighet att resa till ännu ett spännande land i Asien: lilla Bhutan – inklämt mellan jättegrannarna Kina och Indien, och med en unik inställning till turism. Bhutan välkomnar turister, men på deras villkor, och resor till Bhutan är en speciell upplevelse.

Landet var stängt för turister i många år, men 1974 anlände den första turistgruppen. Sedan dess har de öppnat upp mer och mer och nu är även maxantalet turister på år borttaget – men Bhutan fortsätter att satsa mer på kvalitet än kvantitet när det gäller turism. Visumet är dyrt, och man betalar ungefär 2.500 kr per dag för privilegiet att få vistas i det här fascinerande landet. Då ingår dock guide, mat, boende och transporter.

 

Resor till Bhutan – hur är det?

Tobak är förbjudet. Dock får rökande turister ta med sig cigaretter för eget bruk – men inte bjuda lokalbefolkningen och inte röka öppet. En resa till Bhutan är med andra ord ytterligare en anledning att sluta röka. Plastpåsar är också olagligt, även om det visat sig vara ett förbud som är svårt att efterleva för vissa.

Det finns inga trafikljus. Inte ens i huvudstaden Thimphu – där dirigeras trafiken istället av poliser med vita handskar, vackra små kurer.

bhutan-gruppresor

Du kommer att se fallossymboler lite överallt. De är ett arv från Drupa Kunley, även känd som Den Gudomlige Galningen, Fruktbarhetshelgonet, och De 5000 kvinnornas helgon. Han var en munk som betytt mycket för buddhismen i Bhutan, och celibat var inte hans grej. Sedan hans tid på 1500-talet smyckar man många hus med att måla erigerade penisar på väggarna – de ska hålla otur borta.

Det finns fem årstider; sommar, monsuntid, höst, vinter och vår. Monsuntiden infaller från juni till augusti, och då är det vanligt med översvämningar och vägar som spolas bort. Därför rekommender vi inte resor till Bhutan under de månaderna.

Luften är ren i Bhutan. Landet satsar hårt på vattenkraft och över 70% av ytan består skogsområden som genererar koldioxid – så landet är det enda i världen som är koldioxidnegativt! Det är imponerande.

Du kommer att få jaksmör-te lite överallt. Det är tjockt, oljigt och salt och inte allas favorit, men du bör åtminstone smaka. Det artigaste sättet att dricka det är att ta en klunk i taget. Då kommer din kopp att fyllas på i samma takt. När du inte vill ha mer lämnar du koppen full tills det är dags att gå – och då dricker du allt på en gång.

resa-i-bhutan

Många bör nationaldräkten, även till vardags. Fram till för några år sedan fanns en lag som förbjöd alla andra kläder, men den är nu borttagen. Alla som jobbar åt staten har dock fortfarande nationaldräkt varje dag.

Maten är oftast kryddstark. Nationalrätten heter ema datshi och är chili med ost. Andra populära rätter är jasha maru – kryddstark finhackad kyckling, phaksha paa – bog av fläskkött med chili och momo – dumplings med chilisås. Det finns förstås mat som inte är kryddstark också, och den anpassas till turistmagar för den som inte tycker om stark mat.

Andligheten hänger i luften. Är Bhutan verklighetens Shangri-La? Kanske är det så nära man kan komma. Vandra genom bergslandskapet och besök ett tempel med fladdrande böneflaggor, så förstår du nog vad vi menar.

 

Vill du veta mer om resor till Bhutan? Kolla in vår intressanta rundresa, och hör av dig om du har några funderingar! 🙂

 

Skriv en rad!

Kommentera