7 dagar
Reslängd
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Bhutan kallas ibland ”världens lyckligaste land”, är ungefär lika stort som Jämtland och ligger inklämt mellan jätteländerna Kina och Indien. I Bhutan satsar man på kvalitet istället för kvantitet när det gäller turismen – så att resa i Bhutan är en speciell upplevelse!

Att resa på egen hand i Bhutan kan vara krångligt och dyrt — alla utländska resenärer måste betala en ”Sustainable Development Fee” på över 1 000 kr PER DAG. På vår gruppresa ingår den avgiften (därav det höga priset), och nästan allt annat, och all transport sker med privat minibuss.

Visumreglerna för Bhutan ändrades i september 2022 – läs mer om det här.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här. På den här resan ingår även transfer från och till flygplatsen i Paro och tre måltider varje dag, så den fick ett extra plus. 🙂

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Bhutan

  • Lär känna mysiga lilla Thimpu, världens enda huvudstad utan trafikljus!
  • Blicka ut över Himalaya och Bhutans högsta berg, Gangkar Punsum
  • Besök den gamla huvudstaden Punakha
  • Fascineras av fruktbarhetstemplet Chimi Lhakhang, byggt av ”Den Gudomlige Galningen” år 1499
  • Bo hos en lokal familj i Paro och njut av hemlagad bhutanesisk mat
  • Trekka upp till det legendariska templet Taktsang”Tigerns näste”

 

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONBhutan. Resan börjar och slutar i Paro.
STARTDATUM1-3 gånger i månaden, med uppehåll under monsunperioden från maj till augusti. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanVisum och inresetillstånd
Flygtransfer vid ankomstDelat dubbelrum
6 frukostar, 6 luncher, 6 middagarTransport med egen minibuss
Lokal engelsktalande expertguideGagyel Lhundrup Weaving Centre i Thimphu
Nado Poizokhang Incense FactoryNational Memorial Chorten i Thimphu
Guidad vandring i ThimphuChoki Traditional Art School i Thimphu
Nunneklostret Drubthob i PunakhaNationella textilmuséet i Thimphu
Chimi Lhakhang i Punakha-dalenPunakha Dzong i Punakha
Middag hos lokal familj i ParoTaktshang (”Tigerns Näste”)
Flygtransfer vid resans slutEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Paro och transfer till Thimphu

Vi ordnar så du blir välkomnad på flygplatsen i Paro och skjutsad direkt till huvudstaden Thimphu. Om du landar tidigt på dagen finns det möjlighet att besöka Nado, Bhutans största tillverkare av rökelse, och kulturcentret Gagyel Lhendup där man bland annat väver traditionella bhutanesiska tyger.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Thimphu – oftast är det ett centralt beläget hotell med wifi, luftkonditionering centralvärme som heter Pedling Hotel & Spa, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

När alla deltagarna i gruppen har hunnit fram till Thimphu hålls ett välkomstmöte med resans guide, där du får möjlighet att ställa frågor. Därefter äter vi gemensam middag, och avslutar kvällen i världens enda huvudstad utan trafikljus!

Transfer: ca 2 timmar

rundresa-bhutan-thimphu

2

Dag 2: Thimphu

Efter frukost väntar en enkel vandring genom risfält och nästan orörd natur till klostret Cheri Dorji Dhen. Vi passerar genom en by som befolkas av tibetaner i exil, och den sista timmens vandring går uppåt tills vi når klostret. Det uppfördes år 1620 på uppdrag av Ngawang Namgyal, Bhutans grundare och förste monark, som även startade den första munkorden här.

Vi äter medhavd lunch vid floden innan vi blir upphämtade för en eftermiddag med sightseeing i Thimphu – och här finns mycket att se! Först ut är Memorial Chorten, en helgedom byggd till minne av Bhutans tredje kung, Jigme Dorji Wangchuck. För lokalbefolkningen är det här stadens hjärta, och många kommer hit varje dag för att be och vandra medurs runt chorten, det bhutanesiska ordet för stupa.

Därefter väntar ett besök på nunneklostret Thangthong Dewachen, och på Thimphus School of Arts and Crafts, där eleverna går en åttaårig utbildning inom traditionellt konsthantverk. Dagen avslutas med att vi besöker det imponerande textilmuséet, och Thimphu Handicraft Emporium där du kan köpa med dig några minnen från resan om du vill.

gruppresa-bhutan-thimphu

3

Dag 3: Thimphu - Punakha

Vi reser vidare, till den gamla vinterhuvudstaden Punakha, och stannar till vid Dochula-passet för en imponerande utsikt över östra Himalaya och Bhutans högsta berg, Gangkar Punsum (7.550 m ö h).

Punakha var huvudstad i Bhutan fram till 1955, men idag har staden bara drygt 2.000 invånare. Vårt besök här börjar med en kort vandring till fruktbarhetstemplet Chimi Lhakhang, byggt år 1499 av Drukpa Kunley, en munk och poet som ofta kallas ”Den Gudomlige Galningen”. Han höll onda andar borta med sin penis. Människor smyckar sedan dess ut husfasader med målningar och från trädstammar utsirade, erigerade penisar, och ofta inlindade i färgglada girlanger. Det ska ge lycka och hålla onda andar på avstånd.

Vi besöker även Punakha Dzong, ett imponerande palats med tre torn beläget där floderna Po Chu och Mo Chu flyter samman. Det här palatset anses vara det vackraste av de 21 palatsen i Bhutan.

Transfer: ca 4 timmar

rundresa-bhutan-punakha

4

Dag 4: Punakha

Vi utforskar den här mysiga lilla staden till fots, och vandrar ned till platsen där Bhutans två största floder möts. Härifrån har vi vacker utsikt över Punakha Dzong, som uppfördes runt år 1639.

Efter lunch har den som vill möjlighet att följa med på en timslång vandring upp till klostret Khamsum Yulley, med imponerande utsikt över omgivningarna. Det går även bra att ta det lugnt i stan ta egen hand om du hellre vill det.

bhutan-gruppresa-punakha

5

Dag 5: Punakha - Thimphu - Paro

En resdag. Vi åker tillbaka till Thimphu via Dochula-passet, och stannar för lunch i huvudstaden. Därefter går resan vidare tillbaka till Paro, där vi bor hos en lokal familj och bjuds på hemlagad bhutanesisk mat – en unik möjlighet att se hur vanligt folk lever i Bhutan och en chans att njuta av deras gästfrihet.

Efter lunch går resan vidare till Paro-dalen. På kvällen får du uppleva bhutanesiskt gästfrihet och njuta av hemlagad mat på Tshering Farm House. Du får även prova på Bhutans nationalsport, bågskytte.

Transfer: ca 6 timmar

rundresa-bhutan-paro

6

Dag 6: Paro (Taktsang - Tigerns Näste)

Efter en tidig frukost väntar en av resans höjdpunkter! Vi åker upp till startpunkten för vandringen till Taktsang – ett magnifikt kloster som klamrar sig fast på en klippvägg 900 meter ovanför marken. Taktsangklostret eller ”Tigerns Näste” fick sitt namn av Guru Rinpoche, som under 700-talet sägs ha ridit på en tiger på flykt från fiender och som slutligen tagit sin tillflykt till en grotta på den plats där klostret ligger idag.

Klostret ligger fantastiskt vackert på en klippvägg och nås bara till fots eller med häst eller åsna. Var beredd på en ganska krävande men mycket givande vandring – lutningen är mestadels ganska brant, och klostret ligger mer än 3000 meter över havet, så om du har astma, hjärtproblem eller svårt att röra dig bör du avstå den här vandringen eller bara vandra en kortare sträcka.

Där bilvägen slutar vandrar vi i ungefär en timme, till ett litet tehus med panoramautsikt över klostret. Här stannar vi för lunch, och för att njuta av utsikten. Om du vill vandra högre går det bra – det tar då ungefär en timme till att nå en liten chorten (stupa) nära templet. Om du nöjer dig med utsikten från tehuset får du vänta in de som vandrar hela vägen upp – det tar totalt mellan fem och sex timmar att vandra hela vägen, inklusive lunch och pauser.

bhutan-rundresa-tigerns-naeste

7

Dag 7: Paro - Transfer till flygplatsen

Utcheckning från hotellrummet är senast klockan 12, men om du flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen. Visumbestämmelserna gör det svårt att stanna längre i Bhutan på egen hand, så det går vanligtvis inte att förlänga vistelsen (utom möjligen genom att även söka ett individuellt visum utöver gruppresan, men det är inget vi rekommenderar pga kostnaden och byråkratin.)

Extra aktiviteter

Under den här rubriken har vi i vanliga fall tips på saker att göra utöver resans program, men eftersom den här resan har ganska fullspäckade dagar kan det bli svårt att hinna med något extra. Det finns även restriktioner för vad man får göra utan att en lokal guide finns i närheten – så vår rekommendation är att inte planera så mycket extra i förväg, utan ta dagarna som de kommer i Bhutan och diskutera med den lokala guiden om du är sugen på att göra något som inte finns med i resans program.


Förläng resan!

Att förlänga resan inom Bhutan är tyvärr svårt. Reglerna för gruppvisum kräver att hela gruppen landar på samma dag, och lämnar Bhutan på samma dag.

Däremot går det förstås utmärkt att hoppa på den här resan som del av en längre resa i Asien. Du kommer förmodligen att flyga till Paro med Drukair, Bhutans regeringsstyrda flygbolag. De har flyg från Indien, Bangladesh, Nepal, Thailand och Singapore – kanske lockar någon av de länderna också? Vi hjälper dig gärna att hitta en resa som går att kombinera med den här.

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Bhutan

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B rekommenderas också.  Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMVisum ingår i resans pris, och vi hjälper dig att ordna det. Observera att visumet bara gäller under de dagar resan pågår – det är därför svårt att komma till Bhutan innan resan börjar, eller att stanna längre när den slutar. Då krävs även ett individuellt visum, som kostar många tusenlappar extra.

Vi behöver ha en inskanning i färg av första uppslaget i ditt pass i samband med din bokning, och du behöver skicka dina flygdetaljer till oss senast 60 dagar innan avresa.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Paro på resans första dag, och du behöver lämna Bhutan på resans sista dag. Flygtransfer ingår på dag 1 och dag 7.

Druk Airlines och Air Bhutan flyger till Bhutan från bland annat Indien, Bangladesh, Nepal, Thailand och Singapore. Tidtabeller finns på deras hemsidor. Tänk på att flygtider ofta ändras med kort varsel till och från Bhutan, beroende på väder och vind. Vi rekommenderar att boka flyg med minst 6-8 timmars transfertid, för att undvika problem om flyget till eller från Bhutan får ny avgångstid.

VALUTA & KONTOKORTFörlita dig inte enbart på bankkort och bankomater i Bhutan. Utanför Paro och Thimphu finns väldigt få bankomater, så vi rekommenderar att även ta med kontanter i USD eller indiska rupies. Du kan växla in USD, Euro och indiska rupies på flygplatsen i Paro och på hotellen. Tänk på att behålla kvittot – det behövs om du behöver växla tillbaka lokal valuta innan du åker hem. Bäst kurs får du för sedlar med höga valörer, exempelvis hundradollarssedlar, och sedlarna måste vara i mycket gott skick.

Räkna med att du behöver ca 1 000 kr  i fickpengar på den här resan, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och resorts av god standard. Vissa nätter bor man enklare. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Tre måltider per dag ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Över hälften åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNETDet ska finnas wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.