Hur är det att resa i Malaysia under ramadan?

resor-malaysia-ramadan1

Igår var första dagen på Eid, som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under 29 eller 30 dagar måste alla rättrogna muslimer fasta, det vill säga avhålla sig från att äta, dricka, röka och ha sex, från gryning till solnedgång.

Hur är det då att resa i ett muslimskt land under ramadan? Får man inte äta eller dricka något på dagarna? Får man vara ute och roa sig? Reglerna och rekommendationerna varierar från land till land, men vi tar ett av våra favoritländer som exempel – Malaysia, som har islam som officiell religion men även tillåter andra trosinriktningar.

 

Hur påverkar ramadan resenärer i Malaysia?

Som i de flesta länder med en muslimsk befolkningsmajoritet har många restauranger och gatustånd stängt på dagarna under ramadan, men det betyder inte att man måste vara hungrig. Malaysias befolkning består av många olika folkgrupper, och på de flesta ställen håller kinesiska och indiska restauranger öppet som vanligt. I de mest konservativa deltaterna (Kelantan, Kedah, Kuala Terengganu och till viss del Johor) kan det vara lite svårare att hitta en öppen restaurang, men det är inte omöjligt där heller.

Attraktioner, affärer och till och med de flesta barer och nattklubbar håller öppet även under ramadan. I mindre orter är ofta det mesta stängt på dagtid, men efter solnedgången vaknar restaurangerna och nöjeslivet till liv.

 

Fördelar med att resa i Malaysia under ramadan

Även om det stundtals kan vara lite frustrerande att vara turist i Malaysia under fastemånaden, finns det också många positiva sidor av att resa runt i landet under ramadan – och framför allt under Eid, när fastemånaden avslutas. Eid betyder ”en återkommande lycka eller festglädje” – och det är precis vad det är. Men även under fastemånaden är många muslimer ovanligt gästvänliga. Att begå goda gärningar är extra viktigt då – och ett exempel kan vara att bjuda hem en turist på middag när solen gått ned!

I många städer poppar det även upp ramadan-basarer på kvällarna, med mängder av malaysiska delikatesser som kan vara svåra att hitta under resten av året. Många hotell har också ramadan-bufféer på kvällarna – både för lokalbefolkningen, inhemska turister och utländska besökare.

resor-till-malaysia-ramadan

 

 

Några tips för dig som planerar att besöka Malaysia under ramadan

  • Solen går ned ungefär klockan 19.30 i Malaysia på sommaren. Då brukar det snabbt bli fullt på många restauranger, så kom gärna lite tidigare, eller någon timme senare.
  • Det är inte förbjudet för icke-muslimer att äta på dagtid under ramadan – men visa respekt, och gör det helst inte alltför öppet. Det kan tyckas självklart, men vi har sett turister glatt tugga i sig grillspett med griskött på gatan i Kuala Lumpur mitt på dagen under ramadan.
  • Ta med lite snacks – exempelvis snabbnudlar – om du planerar en utflykt på landsbygden där det kan vara svårt att hitta mat under dagtid.
  • Tänk på att alkohol inte säljs på vissa restauranger och i vissa affärer under ramadan.

 

Är du intresserad av en resa till Malaysia? Här hittar du våra äventyrsresor dit!

Skriv en rad!

Kommentera