Bhutan – Nya regler för internationella resenärer

bhutan-nya-visumregler-2022

Drömmer du om en resa till Bhutan? Du är inte ensam. Det är ett spännande och annorlunda land att uppleva. Men från september ändras en hel del för dig som åkter till Bhutan som turist, och tyvärr blir det ännu dyrare än tidigare.

Fram tills nu (eller innan Covid om man ska vara exakt), var det nästan omöjligt att åka till Bhutan på egen hand på grund av visumreglerna. De ändras nu så att det blir enklare, men det är inte det enda som är nytt från och med september. Vi tar det från början.

 

Därför införs de nya reglerna i Bhutan

Bhutans regering har tre mål med förändringarna:

  1. Att de som åker till Bhutan ska få upplevelser av högsta klass
  2. Bättre löner för de bhutaneser som arbetar inom turismsektorn
  3. Mer hållbar turism (ekonomiskt, socialt och miljömässigt)

Ändringarna är kontroversiella, och vissa anser att de inte behövs eftersom Bhutan redan i dagsläget är ett av de mest restriktiva länderna i världen när det gäller turism. Dr Tandi Dorji, Bhutans utrikesminister och ledamot i landets turistråd, förklarar tankarna bakom Bhutans nya turismpolicyer så här:

– Covid-19 gjorde att vi fick möjlighet att nollställa, att tänka i nya banor när det gäller hur turismen bäst kan struktureras och skötas så att den inte bara gynnar Bhutan ekonomiskt utan även socialt, samtidigt som koldioxidavtrycken hålls låga. På lång sikt är vårt mål att skapa båda värdefulla upplevelser för våra besökare och välbetalda jobb för våra medborgare.

 

Resa på egen hand i Bhutan

En stor förändring i resesektorn är det att det nu blir möjligt att resa runt på egen hand i Bhutan. Fram tills nu var det nästan omöjligt att upptäcka landet utan sällskap av en chaufför och guide.

Det finns en oro över att de nya reglerna kommer att drabba guiderna och chaufförerna hårt, men andra menar att fler turister kommer att resa till Bhutan och att det i slutändan kommer att leda till bättre utbildade och mer engagerade guider.

Vi på TAC menar att en lokal guide kan göra vistelsen mycket mer givande och intressant, samtidigt som det tar bort stressmoment och ökar den personliga säkerheten.

 

bhutan-gruppresor-visum

 

Ökad visumavgift per dag

Så vad kommer då att hända, rent konkret? Något som kommer att påverka framtida turister i Bhutan är de förändrade visumavgifterna.

Fram tills nu var alla utländska turister tvungna att betala en visumavgift på 250 USD per dag bara för att få vistas i Bhutan. Den avgiften inkluderade en hållbarhetsavgift på 65 USD per dag som gick till regeringen. Resten gick till boende, mat, guide, bensin och vissa entréavgifter. Denna policy garanterade att turisterna spenderade en viss summa varje dag – Bhutan är tyvärr inte ett land för backpackers som vill äta nudlar på gatan och bo i sovsal för att spara pengar.

Från och med september 2022 tas den visumavgiften bort och ersätts med en hållbarhetsavgift på 200 USD per dag, och det kan vid en första anblick låta som en sänkning. I själva verket höjs dock hållbarhetsavgiften till det tredubbla, eftersom hela summan nu går till samhällskassan. Alla andra utgifter – som boende, mat och transport – betalas nu direkt på plats. Om man åker på en gruppresa där detta ingår betalas det i förväg precis som i de flesta andra länder.

I slutändan innebär detta att det blir dyrare att resa i Bhutan – oavsett om du åker på en gruppresa eller på egen hand.

 

nya-visumregler-bhutan

 

Upplev Bhutan – men var beredd på att det kostar

Vi på TAC rekommenderar fortfarande Bhutan som resmål. Det är ett vackert, fridfullt och intressant land som inte många besöker, men med de nya visumkostnaderna kan det bli ännu mer exklusivt att åka till landet som ofta kallas ”världens lyckligaste”. Tyvärr måste vi anpassa våra priser efter den nya verkligheten, och därför har vi tvingats höja priset på vår gruppresa till Bhutan rejält.

Hur resandet på egen hand kommer att bli är det ingen som vet ännu, men om du åker till Bhutan på egen hand får du nog vara beredd på att de inte är vana vid turister som inte har en guide med sig. Kanske blir det på både gott och ont.

Vill du ha ett alternativ som är snällare mot plånboken? Grannen Nepal har lika vacker natur och är ett av de billigaste länderna i Asien att resa runt i. Inte lika exklusivt som Bhutan, men minst lika charmigt på sitt sätt. 🙂

Skriv en rad!

Kommentera