12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

En aktiv gruppresa genom nordöstra Kina, som innehåller mycket vandring. Trekka både på en relativt oexploaterad sträcka av kinesiska muren, från Gubeikou till Jinshanling, och i Huangshan nationalpark. Det kombinerat med storstadsliv i Peking, Xi’an och Shanghai och lantliv i Hongcun gör att du hinner se väldigt mycket av Kina på kort tid.

Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att hitta på något på egen hand under resfria dagar. Transfer och guide finns när du behöver det, men ingen kommer att dra med dig på ”sevärdheter” du inte är intresserad av – du bestämmer själv vad som är intressant!

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Kina

 • Starta i 11-miljonersstaden Peking
 • Upplev kinesiska muren i relativt oexploaterade Gubeikou 
 • Trekka på muren – från Gubeikou till Jinshanling 
 • Vandra i de muslimska kvarteren och se terrakottaarmén i Xi’an
 • Tyckte du Peking var en stor stad? Shanghai har 24 miljoner invånare!
 • Trekka i Huangshan, eller ”Gula Berget”, och njut av fantastiska vyer
 • Lär känna Hongcun – här spelades delar av filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon in!

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONKina. Resan startar i Peking och slutar i Shanghai.
STARTDATUM1-2 gånger i månaden, från april till oktober. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
Lokal expertguideTransfer med buss, tåg, tunnelbana och taxi
Två nattåg med sovplatsTrekking från Gubeikou till Jinshanling
Vandring med guide i Xi’anGuidad tur vid terracottaarmén
Stadsvandring med guide i ShanghaiTrekking i Huangshan nationalpark
Guidad vandring i HongcunEn donation till Eden Projects
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Peking och ShanghaiMåltider
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

 

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Peking

Du är välkommen att checka in på hotellet i Peking från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Peking några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Peking – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter King’s Joy Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell. Det är gångavstånd till tunnelbanan, och till Himmelska Fridens Torg, Mao’s mausoleum och Kinas Nationalmuseum.

Beroende på när du kommer till Peking får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide och de övriga deltagarna, så då är det bra om du är på plats.

gruppresor-kina-peking

2

Dag 2: Peking - Gubeikou

Du får spendera förmiddagen som du vill i Peking, och efter lunch tar vi privat buss till Gubeikou, 15 mil nordöst om huvudstaden. Här finns en sektion av kinesiska muren som inte restaurerats, och även om årtusendena sedan den byggdes har slitit hårt på detaljerna ger den här delen av världens längsta byggnad en fascinerande inblick i Kinas historia.

I Gubeikou bor vi på ett enkelt, familjedrivet guesthouse. Var beredd på spartanska förhållanden, men ett varmt välkomnande!

Transfer: Buss, ca 3 timmar

3

Dag 3: Gubeikou - Mutianyu (vandring)

Vi vaknar tidigt, för en minnesvärd trekking från Gubeikou till Mutianyu – på och längs den kinesiska muren! Vandringen tar ungefär fem timmar, och delar av muren på den här sträckan har aldrig blivit restaurerade. Var beredd på en bitvis ganska tuff vandring där du måste vara försiktig med var du sätter fötterna! Delar av vandringen går även längs med muren, på stigar genom det kinesiska landskapet.

Efter avslutad vandring väntar bussen som tar dig tillbaka till Gubeikou, och du kan koppla av med en öl eller två, kanske lära dig spela Mahjong eller bara njuta av livet på den kinesiska landsbygden.

äventyrsresa-kina-kinesiska-muren

4

Dag 4: Gubeikou - Peking - Xi'an (nattåg)

En resdag. Vi tar bussen tillbaka till Peking och byter till tåg. Att åka tåg i Kina är en speciell upplevelse. Vi åker i andra klass-kupéer med tre sängplatser ovanpå varandra (totalt sex per kupé). Den nedersta sängen fungerar som soffa på dagtid, och sängkläder ingår.

Varje kupé har en tågvärd som kollar biljetterna, ansvarar för städningen och ger information. Det finns toaletter och handfat – men var beredd på att kinesiska offentliga toaletter inte alltid är helt rena även om städningen har förbättrats de senaste åren.

Nattåg är ett vanligt sätt för många kineser att resa långa sträckor, och de gör sig hemmastadda, sätter på sig tofflor och ibland även pyjamas, dricker te, äter, sover, spelar kort, pratar, läser eller lyssnar på musik. Det finns mat att köpa på tåget, men ta gärna med lite snacks.

Transfer: Buss, ca 3 timmar och nattåg, ca 15 timmar

aventyrsresa-kina-nattag

5

Dag 5: Xi'an

Xi’an är en gammal stad med en historia som sträcker sig över 3100 år tillbaka i tiden. Mest känd är staden för terrakottaarmén som vaktar den förste kejsaren av Qindynastins – Qin Shihuangs – över 2200 år gamla mausoleum, men det finns mycket annat att se och göra här också.

Guiden tar dig med på en vandring i Xi’ans muslimska delar, med livliga marknader och en av Kinas viktigaste moskéer. Missa inte den intressanta matkulturen i Xi’an – här blandas traditionell kinesisk mat med muslimska inslag. Missa inte roujiamo (marinerat nötkött eller lamm i bröd) och Xi’an dumplings.

rundresa-kina-xi'an

6

Dag 6: Xi'an - Shanghai (nattåg)

Vi besöker den mäkta imponerande Terrakottaarmén stadsdistriktet Lintong, cirka två timmar öster om centrala Xi’an. Armén är uppdelad i tre gropar och hittills har cirka 2 000 soldater blivit utgrävda, men det beräknas finnas minst 6000 till. Alla soldater i Terrakottaarmén har unika utseenden och representerar olika militära grader. Armén hittades 1974 av bönder som grävde en brunn, och är en av 1900-talets största arkeologiska upptäckter.

På kvällen är det dags att göra sig hemmastadd på ett nattåg igen – 140 mil österut väntar Shanghai!

Transfer med buss, ca 2 timmar och nattåg, ca 16 timmar

rundresa-kina-xian

7

Dag 7: Shanghai

Som Kinas största stad och som ett ekonomiskt, kommersiellt och finansiellt centrum är Shanghai en av Kinas viktigaste städer. Staden har på senare år blivit en välkänd internationell metropol och lockar till sig besökare från hela världen. Här finns en blandning av olika kulturer, det moderna och det traditionella, och det västerländska och det orientaliska.

Vi tar dig med på en stadsvandring bland några av de mest intressanta sevärdheterna, och du har eftermiddagen på dig att hitta på något på egen hand i den här enorma staden. Här tar du dig enklast runt med tunnelbanan, som går både under och ovan jord, och det finns förstås massor att se och göra.

kina-gruppresor-shanghai

8

Dag 8: Shanghai - Huangshan

Resan går vidare, och vi tar buss till Huangshan – även känt som Gula Bergen. Det finns 72 bergstoppar, och spektakulära utsiktsplatser. Här stannar vi i två nätter, och det går bra att börja utforska området redan när vi kommer fram på eftermiddagen.

Transfer med buss: ca 6 timmar

9

Dag 9: Huangshan

Dags att snöra på vandringskängorna igen! Vi rekommenderar att ta linbanan upp, och sedan kan du välja mellan två vägar ned. Det finns uthuggna trappsteg att följa, och två huvudvägar: östra och västra trapporna. Östra trapporna är kortare – 7,5 kilometer, tar ca 3-4 timmar – och bjuder på mindre spektakulära vyer. De västra trapporna är 15 kilometer långa och om du är i hyfsat bra form rekommenderar vi dem, även om det är ett heldagsprojekt.

Det är viktigt att du tar med vandringsskor med bra grepp, eftersom trapporna kan vara hala – det är vanligt med dimma, och om det regnar blir det förstås extra halt. Om du behöver avbryta vandringen av någon anledning finns det linbana att tillgå, och om du har svårt att röra dig går det självklart bra att åka linbana både upp och ned.

Huangshan-gruppresa-kina

10

Dag 10: Huangshan - Hongcun

Vi tar lokalbussen genom Anhui-provinsen och passerar genom pittoreska byar. I det här området spelades delar av filmen Crouching tiger, Hidden dragon in! Vi övernattar i ett guesthouse i området, så du har gott om tid att vandra runt på kullerstensgatorna och beundra arkitektur från Ming-dynastin. En guidad vandring ingår, och sedan får du upptäcka resten av området på egen hand eller tillsammans med andra i gruppen.

gruppresor-Huizhou -kina

11

Dag 11: Huizhou - Shanghai

Buss tillbaka till Shanghai, där sista kvällen i Kina väntar om du inte ska stanna längre i Shanghai eller resa vidare. Kanske en liten avskedsmiddag med de övriga deltagarna på någon av Shanghais många restauranger i toppklass, eller en promenad längs floden i The Bund? Eller lite avslutande shopping på Nanjing road?

Transfer med buss, ca 6 timmar

shanghai-rundresor-kina

12

Dag 12: Shanghai

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar ca 45-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Tänk på att det finns två internationella flygplatser i Shanghai (Pudong och Hongqiao), så du åker till rätt.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Kina betalar man med Yuan, 100 yuan är ungefär 150 svenska kronor.

Peking:

 • Himmelska Fridens Torg & Den Förbjudna Staden (ca 60 yuan)
 • Kung Fu show (ca 280 yuan)
 • Akrobatshow (ca 290 yuan)
 • Sommarpalatset (ca 60 yuan)
 • Temple of Heaven (ca 40 yuan)

Xi’an:

 • Stora moskén (ca 25 yuan)
 • Big Wild Goose Pagoda (ca 80 yuan)
 • Small Wild Goose Pagoda (ca 50 yuan)

Shanghai:

 • Shanghai museum (fri entré)
 • Yuyuan Gardens (ca 40 yuan)
 • Akrobatshow (ca 280 yuan)
 • Oriental Pearl Tower Viewing Deck (ca 150 yuan)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Peking och slutar i Shanghai. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Kina. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Kina och vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i norra Kina

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns normalt inte i de här delarna av Kina, men vi rekommenderar ändå att kolla med din husläkare eller en vaccinationscentral, eftersom det händer att malaria sprids från andra delar av Kina ibland, särskilt under regnperioden. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMTuristvisum som gäller i 30 dagar skaffar du på Chinese Visa Application Service Center i Stockholm eller Göteborg. Du får ett inbjudningsbrev och några andra dokument av oss när du har bokat, som du ska bifoga din visumansökan. Visumet gäller för inresa i tre månader från det datum det utfärdas, så sök inte för tidigt.

Om du åker tillsammans med någon går det även att skaffa e-visum, via något av de svenska företag som erbjuder den tjänsten.

Du behöver bifoga en lista på vilka hotell du ska bo på, ett inbjudningsbrev från ett kinesiskt resebolag och en resplan. Allt det får du av oss när du har bokat resan.

FLYGFlygresa från Sverige ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Peking på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Peking från kl 14.

Resan avslutas i Shanghai, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Shanghai till Peking eller boka hemresan direkt från Shanghai.

VALUTA & KONTOKORTDet går att ta ut kinesisk valuta – yuan – med svenskt bankomatkort i nästan alla bankomater, så länge kortet är aktiverat för utlandsuttag av din svenska bank. Tänk på att både din bank och den kinesiska banken tar ut en avgift för varje uttag du gör, så plocka ut en större summa på en gång.

Du kan även ta med t ex USD, Euro eller Hongkong-dollar och växla på hotellen eller på en bank. Till skillnad från många andra länder är kursen densamma överallt, så det är oftast smidigast att växla på hotellet. Spar alla kvitton, de kan behövas vid återväxling i samband med hemresan att man lämnar Kina. Då kan man återväxla 50 % av det totala belopp man växlat till sig (kvitto efterfrågas). Observera! Du måste återväxla genom samma bank som du har ett växlingskvitto från, olika banker accepterar inte varandras kvitton. Återbetalningen ges i US‐dollar eller annan större valuta. Om du inte lyckas växla bort dina kinesiska yuan före hemresan kan du växla dem hemma.

Räkna med att göra av med ca 2 000-3 000 kr i veckan på mat, entréavgifter och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av enkel standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum – hör av dig om du är intresserad av det, så räknar vi på vad det kostar. Observera att enkelrum/egen kupé inte är tillgängligt på nattågen.

Mat ingår inte i priset på den här resan, utan du får fritt välja var och vad du vill äta.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan köpa ett lokalt simkort i Kina för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.