15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
7/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Den här äventyrsresan genom Vietnam tar dig med på homestay i både söder och norr, och du lär känna hela Vietnam på ett ekonomiskt, kul och praktiskt sätt. Du reser tillsammans med andra, men har ändå frihet att hitta på något på egen hand under resfria dagar. Transfer och guide finns när du behöver det, men ingen kommer att dra med dig på ”sevärdheter” du inte är intresserad av — du bestämmer själv vad som är intressant! 🙂

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan genom Vietnam

 • Börja resan i myllrande Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Åk båt och bo i homestay i Mekongdeltat
 • Lär känna UNESCO-skyddade Hoi An och cykla bland risfälten
 • Utforska Den Förbjudna Staden i Hué
 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Vandra och bo i homestay hos Muong-folket i Da Bac
 • Paddla kajak i skärgården runt ön Cat Ba i Halongbukten

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi .
STARTDATUMMinst en gång i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
2 frukostar, 4 luncher, 2 middagarTransfer med minibuss, buss och taxi
Lokal expertguideTvå nattåg med sovplats
Båtresa i MekongdeltatGuidad vandring i Hoi An
Cykelhyra i Hoi AnGuidad vandring i Hanoi
Trekking och aktiviteter i Da BacKajakpaddling vid Cat Ba
Båtresa i Lan Ha-buktenEn donation till WildAct
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
FlygtransferMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Ho Chi Minh City

Du är välkommen att checka in på hotellet i Ho Chi Minh City från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till HCMC några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i HCMC – oftast är det ett centralt beläget hotell som heter Blessing Central Saigon Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till HCMC får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats.

rundresor-vietnam-ho-chi-minh

2

Dag 2: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay hos en lokal familj, som bjuder på både lunch och middag. Här sover vi i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden. Det är en del av charmen med den här typen av boende – lokalbefolkningen bor inte på Hilton. 😉

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

3

Dag 3: Mekongdeltat - HCMC - Danang (nattåg)

Efter en tidig frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har några timmar att spendera – vi rekommenderar ett besök på krigsmuséet eller på Reunification Palace.

På kvällen är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Danang.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 11 timmar

nattag-vietnam-resa-asien-matresa-singelresa-gruppresa

4

Dag 4: Danang - Hoi An

Vi kommer fram till Danang på morgonen, och därifrån fortsätter vi med minibuss till Hoi An – en av resans höjdpunkter för många. Här stannar vi i tre dagar (två nätter).

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring ingår i resans pris.

Här är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An.

Transfer med minibuss: 1 timme

gruppresa-billig-vietnam-hoi-an

5

Dag 5: Hoi An

Utforska landsbygden runt Hoi An från cykelsadeln! Cykelhyra ingår, och du får en inblick i livet på landet i centrala Vietnam. Cykla bland gröna risfält och små bäckar, och njut av stillheten.

rundresa-vietnam-hoi-an

6

Dag 6: Hoi An

Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) också väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dit dit på egen hand.

Missa inte den pittoreska marknaden, och vill du lära dig laga vietnamesisk mat finns även möjlighet att boka in dig på en matlagningslektion.

7

Dag 7: Hoi An - Hué

Vi åker vidare med minibuss på morgonen, och gör flera intressant stopp på vägen mot Hué. Först pausar vi på My Khe Beach, och sedan i den pittoreska fiskebyn Lang Co. Resan går genom grönskande berg och det imponerade bergspasset Hai Van, innan vi når Hué på eftermiddagen.

Hué var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Du kan gå, eller hyra cykel eller moped för att ta dig runt. Eller ta en båttur på floden, Perfume River.

Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968 – inklusive citadellet som innehåller Den Förbjudna Staden.

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue

8

Dag 8: Hué - Hanoi (nattåg)

Ledig dag i Hué. Här finns mycket att se och göra – missa inte kejsare Tu Ducs gravplats.

Avsluta gärna vistelsen i Hué med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

Sent på eftermiddagen hoppar vi på resans sista nattåg, som tar oss ända upp till Hanoi.

Transfer: Nattåg, ca 12 timmar

9

Dag 9: Hanoi

Vi kommer fram till Hanoi tidigt på morgonen, oftast innan stan riktigt har vaknat om tåget inte är försenat. Du kommer förmodligen att känna en skillnad i temperaturen jämfört med Hué – det känns att vi kommit längre norrut och det är svalare. Regnperioden i norra Vietnam inträffar också under lite annan tid än i centrala och södra delarna av landet. I norr regnar det som mest i juli och augusti.

En guidad rundtur i gamla stan ingår, och du har resten av dagen på dig att upptäcka Hanoi på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Första gången Hanoi blev huvudstad var 1010, fast då under namnet Thăng Long. Detta år räknas som stadens grundande, och Hanoi är därmed den äldsta huvudstaden i Sydostasien.

Litteraturtemplet, etnologimuséet, kvinnomuséet och Ho Chi Minhs mausoleum är bara några av sevärdheterna – du bestämmer själv vad som verkar mest intressant!

gruppresor-vietnam-hanoi-billiga-resor

10

Dag 10: Hanoi - Da Bac

Efter en tidig frukost reser vi vidare, till distriktet Da Bac väster om Hanoi. Här får du först träffa på Dao-folket, en av Vietnams många minoritetsgrupper med ursprung i Kina. De står för lunchen i i byn Sung, och därefter väntar en sex kilometer lång trekking genom det nästan orörda landskapet. Vi kommer att vandra längs floder, berg och risfält tills vi kommer fram till Svarta floden. Där väntar en båt till byn Da Bia, där vi bor i homestay.

Da Bia befolkas av Muong-folket, även det en minoritetsbefolkning, och vi delar deras vardag. Middag ingår, och boendet är i flerbäddsrum. Det finns rena sängkläder, filtar, myggnät och varm dusch.

Transfer: Minibuss, ca 4 timmar

trekking-vandring-vietnam-ba dia

11

Dag 11: Da Bac -Hanoi

Fram till lunch kan du njuta av omgivningarna i Da Bia. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Hanoi, och kvällen får du tillbringa som du vill där. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka? Eller en nybryggd lokal öl på en av barerna i gamla stan?

12

Dag 12: Hanoi - Cat Ba (Halongbukten)

Vi lämnar Hanoi på morgonen, och åker mot havet. En färja tar oss ut till Cat Ba, den största ön i UNESCO-listade Halongbukten, som består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor.

Det finns flera stränder på Cat Ba, och vi övernattar på ön. Ta en kall öl, njut av solnedgången och koppla av.

Transfer: Buss och båt, ca 3,5 timmar

ungdomsresor-vietnam-kajak

13

Dag 13: Cat Ba

Upplev Lan Ha-bukten söder om Cat Ba med båt, samtidigt som vi njuter av lunch på båten. Därefter är det dags att upptäcka det här nästan utomjordiska landskapet på ännu närmre håll – med kajak!

14

Dag 14: Cat Ba - Hanoi

Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. På kvällen brukar resans deltagare samlas för en sista middag tillsammans, men det är naturligtvis valfritt.

gruppresor-vietnam

15

Dag 15: Hanoi

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 40-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i Hanoi eller åka vidare till exempelvis Laos.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 45 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Ho Chi Minh City:

 • Krigsmuséet (ca 40 000 dong)
 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 45 USD)
 • Matlagningslektion (ca 28 USD)

Hué:

 • Båttur och Perfume River och Thien Mu-pagoden (ca 220 000 dong)
 • Kungliga gravarna (ca 136 000 dong)
 • Kungliga citadellet (ca 150 000 dong)

Hanoi:

 • Fine Arts Museum (ca 40 000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40 000 dong)
 • Temple of Literature (ca 30 000 dong)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Ho Chi Minh City och slutar i Hanoi. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam. Vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du har svenskt pass får du stanna i Vietnam utan visum i 45 dagar!
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Ho Chi Minh City på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i HCMC från kl 14.

Resan avslutas i Hanoi, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från Hanoi till HCMC eller boka hemresan direkt från Hanoi.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1 700-2 000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck , entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av enkel men god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. På nattågen är det inte möjligt att få enkelkupé.

Lunch, middag och frukost ingår när du bor i homestay i Mekongdeltat och i Da Bac i norra Vietnam.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.