Trekking i Nepal – Vad ska man ta med sig?

trekking-vandring-nepal-packning

Att resa till Nepal står på mångas bucket list, och oftast är det vandring som lockar mest. På våra äventyrsresor i Nepal ingår mer eller mindre trekking på alla resor – från utmanande vandring till Mount Everests basläger och till Poon Hill norr om Pokhara, till enklare vandring på lägre höjd i Kathmandudalen. Att packa för en resa till Nepal kan vara lite knepigt, så här bjuder vi på våra bästa tips – särskilt för dig som ska vandra Annapurnacirkeln till Poon Hill och från Lukla till foten av Mount Everest!

Det viktigaste att packa för vandring i Nepal

Du behöver förstås ditt pass, en giltig reseförsäkring och i de flesta fall ett tillstånd för trekking (som ingår i priset på våra resor). Se till att du förvarar dokumenten säkert och vattentätt.

Behöver man sovsäck?

Ibland. Det är kallt på hög höjd i Nepal, särskilt från oktober till april. Om du ska trekka runt Annapurna eller Everest då är det starkt rekommenderat att ta med en sovsäck. Resten av året, eller om du ska vandra i Kathmandudalen, kan det räcka med de filtar som finns på tehusen och vandrarhemmen längs vägen – men var beredd på att de inte alltid är helt nytvättade. Ett reselakan och ett eget örngott kan vara bra att ta med, även på sommaren.

Kläder

En jacka behövs alltid – en varm dunjacka för de kallaste månaderna och en tunnare jacka resten av året. Från juni till mitten av september är det regnperiod i Nepal, så då är det extra viktigt att jackan är vattentät. Detsamma gäller vandringskängor – ta med ett par väl ingångna kängor eller stabila skor. Att vandra med kalla och blöta fötter kan förstöra en stor del av nöjet, och detsamma gäller skavsår. Tänk på att du behöver kängor eller skor med bra grepp – det kan vara halt i vandringslederna.

Vi rekommenderar att ta med två par skor/kängor. Blir det ena paret blöta kan det vara svårt att få dem torra snabbt, och risken för skavsår minskar om du byter skor ibland. Övriga kläder beror också på säsong och var du ska vandra, men generellt behövs förstås varmare kläder på vintern på hög höjd än på sommaren på lägre altitud.

Toalettpapper

Jepp. I Nepal, liksom i många andra länder i Asien, använder man oftast inte toalettpapper. I bästa fall finns det ett ”bum gun”, ett vattenslang med spraymunstycke som efter lite träning är både behagligare och mer effektivt än toapapper. Annars finns det ofta en vattenhink vid toaletten. Det kan upplevas som lite mer motbjudande, men så länge du har möjlighet att tvätta händerna ordentligt efteråt fungerar det.

Uppe i bergen finns det dock ibland inget rinnande vatten alls – och på vintrarna kan det vatten som finns frysa till is. Då behöver du toapapper. Om du gör slut på de rullar du tar med dig brukar det finnas att köpa längs vandringslederna, men kvalitén är inte alltid den bästa.

En påfyllbar vattenflaska

Inte absolut nödvändigt eftersom det finns vattenflaskor att köpa längs vägen – men ur miljösynpunkt är det förstås bättre att använda samma flaska flera gånger och inte köpa engångsflaskor i last som inte återvinns på samma sätt som i Sverige. Du kan inte dricka kranvattnet i Nepal, men det finns dricksvatten för påfyllning på många ställen.

En kamera

Att vandra i Nepal är en fest för ögat, och självklart kommer du att vilja spara dina intryck – både för dig själv och för att visa andra vilken fantastisk resa du har varit med på. Tunga systemkameror kan dock vara klumpigt att ta med sig på längre vandringar, liksom stativ. Vi rekommenderar en enklare kamera, och glömt inte att ta med tillräckligt med återuppladdningsbara batterier och ett extra minneskort eller två.

Solskydd

Vandring på hög höjd i ren bergsluft innebär extra stor risk att bränna sig i solen. Även om du vandrar på vintern och det är snö uppe i bergen kan du bränna dig på solens strålar, och det finns även en stor för snöblindhet. Solskyddskräm, solglasögon och en solhatt eller keps är ett måste. Ta även med läppbalsam och någon slags återfuktande kräm – den torra bergsluften i Nepal torkar lätt ut huden.

En pannlampa eller ficklampa

Ibland finns ingen ström – och därmed inget ljus – i badrummen. Ibland vandrar man i mörker, exempelvis för att få uppleva soluppgången över Mount Everest. Då är en egen ljuskälla nödvändigt, och mest praktiskt är en pannlampa så du har händerna fria till annat.

Vandringsstavar

Inget måste, men det kan vara bra om du ska vandra i snö eller vill lätta belastningen på knän och vrister. Med vandringsstavar får du en jämnare belastning, och även armarna får jobba lite. Om du bara ska vandra i några dagar behöver du inte köpa ett par dyra stavar och ta med hemifrån – det finns billiga vandringsstavar att köpa i trekkingbutikerna i Kathmandu och Pokhara.

En bra bok eller annat tidsfördriv

Nöjesutbudet är förstås inte det mest omfattande i små bergsbyar i Nepal. När dagens vandring är slut och du har ätit middag och det är dags att koppla av kan det vara bra att ha något intressant att läsa. Eller kanske en kortlek, ett litet portabelt schackspel eller något annat brukar också vara uppskattat, särskilt om du åker på en gruppresa.

Annat som kan vara bra att ta med till din trekking i Nepal

Det finns förstås massor av saker du kan ta med dig – men tänk på att inte packa för tungt även om du får bärhjälp. Lättviktiga kläder som torkar snabbt är bäst. Lager på lager fungerar bra när det är kyligt, och ska du vandra på vintern behöver du även mössa och vantar eller handskar.

Chokladbitar och andra snacks finns att köpa billigt i Kathmandu, Pokhara och Lukla, men priserna stiger i takt med altituden och avståndet till närmsta stad. Köp gärna med dig ett gäng, men glöm inte att slänga förpackningarna där det är lämpligt och inte i naturen.

Allt ovanstående och en hel del annat finns att köpa på plats i Nepal. Om du inte vill ta med dig din varma jacka, sovsäcken eller något annat hem till Sverige efter resan kan du skänka det till behövande längs vägen när du är på väg tillbaka, eller till din porter efter vandringen. Om han inte behöver det själv vet han säkert någon annan som blir glad för en sovsäck eller något annat användbart.

 

Är du nyfiken på trekking i Nepal? Titta gärna igenom våra resor, och tveka inte att höra av dig om du har några frågor eller funderingar!

 

Skriv en rad!

Kommentera