Restips – värt att tänka på

restips-asien-gruppresor

Dagarna innan en långresa finns det mycket som man bör tänka på och förbereda sig inför. Nedan följer några tips och råd.

 

Handla Duty free – Eller?

Duty free innebär att varan inte beskattad, men säger inget om varans pris. Att handla på flygplatsens behöver inte nödvändigtvis innebära fantastiska fyndpriser. De som tjänar mest på duty free är inte kunderna, utan är affärerna själva, som slipper betala skatt på vissa produkter. I vissa länder så innebär duty free ett väldigt bra köptillfälle, medan i andra länder så är priset inte alls fördelaktigt, och köplusten bör tyglas. Det är en god idé att undersöka flygplatsens erbjudanden online innan avresa.

 

restips-asien-gruppresor

 

Bureau de change – valutaväxling

Ett bra tips är att på förhand ha klart för sig ungefär hur mycket man får för sina svenska pengar för den lokala valutan dit man åker. Valutaväxling kan lätt bli en turistfälla om man inte är uppmärksam på växlingskurser eller dolda avgifter.

  • Ibland kan växlingskursen vara extremt dålig, men väldigt många turister har så pass dålig koll att de ändå växlar pengar, helt omedvetna om kursen.
  • Ibland kan kursen vara riktigt bra, men en dold avgift gör växlingen mindre fördelaktig.
  • Med vetskap om avgifter, så erbjuder vissa växlingskontor “No Fee” men allt som oftast innebär det en dålig växlingskurs.

Det är rekommenderat att göra sin läxa på förhand och undersöka var man får bäst växlingskurs. Det kan innebära att växla pengar i Sverige innan avresan, och undersöka kurs och avgift kopplat till bankkortet. Det finns också digitala nymodigheter som Revolut som tillåter konsumenten att hantera sina pengar på ett digitalt konto, samt att växla mellan olika valutor med samma kurs som banker växlar sinsemellan.

 

Hotell eller vandrarhem

Hotell har generellt mycket högre standard än vandrarhem, men ibland så sker undantag. Det är relativt vanligt att vandrarhem erbjuder enkelrum, och ibland är standarden och priset bättre än ett hotell. Det kräver naturligtvis en hel del efterforskning för att få en klar bild av detta, speciellt ju mer avlägsen platsen är.

 

Talar alla engelska?

Har man rest till ett annat land och konfronterar lokalbefolkningen med att omedelbart prata engelska så kan det tolkas som aningen framfusigt eller oartigt. Istället bör man artigt fråga om personen framför sig talar engelska, vilket förändrar dynamiken helt. Man har större chans till ett hjälpsamt bemötande när man först visat personen framför sig respekt. Det är inte ovanligt att personen försöker vara hjälpsam av ren välvilja även om engelskkunskaperna inte är de bästa.

Givetvis bör man anpassa förväntningarna beroende på var man befinner sig. Är man i en storstadsmetropol så är chansen stor att invånarna talar hyfsad engelska. Jämförelsevis, befinner man sig i en mycket avlägsen liten by, där invånarna betraktar turister med stora ögon är kanske engelskkunskaperna aningen mindre.

 

Wifi på flyget

Vissa flygbolag erbjuder wifi, medan andra inte gör det. I framtiden så behöver vi sannolikt inte bekymra oss om det, utan kommer att ta det för givet. Det är alltid bra med möjligheten att vara uppkopplad med omvärlden, likaså ombord på ett flygplan. Med wifi har vi samma tillgång på underhållning som i vårt eget hem. Vi kan lyssna på musik, se på film, besöka de bästa nätcasino sajterna, spela dataspel och mycket, mycket mer. Plötsligt är flygresan över och vi måste motvilligt lägga ifrån oss vår digitala leksak.

 

restips-ungdomsresor-asien

 

Jetlag – Ljus i knäveck

Åker man till andra sidan jordklotet tillkommer en rejäl rubbning av dygnsrytmen i form av jetlag. En jetlag kan vara mycket svår att skaka av sig, då kroppen är så djupt inkörd på våra vanliga dygnsrutiner. Mitt i natten kan vi vakna av att magen är extremt hungrig och vill ha mat, och mitt på dagen så kan en nästan ohanterlig trötthet infinna sig. I många fall försvinner jetlagen lagom till att det är dags att åka hem, och samma kamp mot kroppen väntar snart igen.

För några år sedan påstod sig några sömnrubbningsexperter ha lösningen på jetlag. Genom att fästa starka lysen i knävecken som sedermera skulle motverka jetlag. Detta visade sig inte vara sant, utan blev enbart en rolig skröna för lättlurade medresenärer.

Fler goda tips och råd för en lyckad resa finns här.

 

Skriv en rad!

Kommentera