Battambang – Kambodjas mest underskattade stad?

gruppresor-kambodja-battambang

När Kambodja kommer på tal tänker nog de flesta på de fascinerande ruinerna av tempelkomplexet Angkor, Röda Khmerernas skräckvälde på 70-talet, och kanske badorten Sihanoukville. Men sen då? Kampot är en mysig liten stad vid havet och det finns mycket annat spännande att upptäcka i Kambodja – men vår nya favorit är staden Battambang!

Kambodja är ett land som alltid legat oss lite extra varmt om hjärtat på TAC. Vi var här första gången i mitten av 90-talet, när landet precis börjat öppna upp för turism efter årtionden av inbördeskrig och börjat återhämta sig efter Röda Khmerernas skräckvälde tjugo år tidigare. Mycket har hänt sedan dess, både till det bättre och till det sämre.

”Highway number 1” är inte längre en dammig grusväg med gropar som kunde svälja mindre bilar. Landet är fortfarande fattigt, men har gjort stora ekonomiska framsteg det senaste årtiondet. Tyvärr har det även fört med sig att mycket av det genuint kambodjanska är på väg att försvinna.

Sihanoukville har på bara några år förvandlats från en lite speciell men ganska charmig badort till ett praktexempel på vad som händer när man låter pengahunger och utländska investerare styra. Nu äger kinesiska och malajiska företag det mesta av marken, och bygger jätteresorts där det tidigare fanns nästan folktomma stränder, mysiga små hotell och lokala marknader. Därför har Sihanoukville tagits bort från alla våra gruppresor till Kambodja.

Så vart ska man åka istället? Ett av våra hetaste tips är staden Battambang, där det genuina Kambodja fortfarande finns kvar!

 

Battambang – det genuina Kambodja

I Battambang, som är Kambodjas tredje största stad och har ungefär samma folkmängd som Norrköping, är lokalbefolkningen fortfarande intresserade av att få västerlänningar att känna sig välkomna. Här finns mycket att upptäcka för dig som är intresserad av mat, och historia, men det har inte samma givna attraktioner som Siem Reap (Angkor) och Phnom Penh.

Staden grundades på 1000-talet, och har sedan dess varit navet för nordvästra Kambodja. Det finns många vackra gamla byggnader att titta på – både från den franska kolonialtiden och mer genuin kambodjansk arkitektur. Battambang är en stor stad med kambodjanska mått, men man känner sig snabbt hemma.

aventyrsresor-kambodja-battambang

 

Vad gör Battambang värt att besöka?

Till att börja med tycker vi Kambodja är värt att spendera mer tid i. Många turister flyger till Siem Reap, tillbringar en dag eller två vid Angkor, reser vidare till Phnom Penh och betar av de största sevärdheterna där och åker sedan vidare – kanske till grannländerna Thailand eller Vietnam.

Battambang har sitt eget tempelkomplex – Wat Banan – som förstås inte är lika stort eller lika välbesökt som Angkor Wat. Men det är just det som gört det värt att besöka. Här hittar du samma vackra och klassiskt kambodjanska byggnadsstil, men du behöver inte trängas med tusentals turister. Vissa dagar är de här tempelruinerna nästan helt folktomma, och gillar du att ta bilder är det en liten guldgruva.

Templet slutfördes någon gång mellan 900-talet och 1200-talet, och är imponerande även i jämförelse med självaste Angkor Wat. Banan-templet ligger två mil utanför stan, men det är enkelt att ta sig hit med tuk-tuk.

rundresor-kambodja

Phnom Sampeau är också väl värt ett besök. Det ligger vackert och du har milsvid utsikt västra Kambodja vid klart väder, men den stora attraktionen här är Phnom Sampeau Killing Caves – ”dödsgrottorna”. Här slutade livet på ett våldsamt och tragiskt sätt för många kambodjaner under Röda Khmerernas välde. En smärtsam men nyttig påminnelse om något som är svårt att förstå.

Battambang är staden du inte trodde hade så mycket att erbjuda, men som du aldrig kommer att glömma.


Är du intresserad av att uppleva Battambang? Kolla in våra gruppresor till Kambodja! 🤍

Skriv en rad!

Kommentera