När är det bäst att resa? Indonesien – Java & Bali

Äventyrsresor: Gammal staty Java

Har du funderat på att resa till Indonesien?
I denna artikel analyserar vi de fyra faktorerna väder, flyg, prisnivå och antal turister för att avgöra när det är bäst att resa. Vi ger en bakgrundshistoria till Indonesien ur ett reseperspektiv och listar för- och nackdelar baserat på generell information blandat med insidertips från våra år i resebranschen – perfekt för dig som funderar på att resa men inte riktigt kan bestämma dig för när du ska åka – och vad tiden på året betyder för din resa.

 

Indonesien – mer än Bali?

Som resmål har Indonesien ökat i popularitet de senaste 10 åren. Med sina 17 000 öar bjuder Indonesien på strandliv, dykning, surfing och prisvärt tropiskt semesterliv i världsklass. För utländska besökare är förmodligen Bali det mest kända resmålet, en provins belägen på den östra änden av den avlånga ön Java. Även historiskt sett har Bali varit den mest populära destination, detta beror bland annat på att styret i provinsen har värderat turismen högt. Säkerhet, infrastruktur och utbud av logi har som ett resultat av detta premierats i utvecklingen av provinsen. Med tiden har turismen växt till att bli den dominerade inkomstkällan i Bali. Turismen är också den sektor som sysselsätter flest lokala invånare, direkt eller indirekt.

Karta över Java, Bali och Lombok med de olika öarna noterade.

I takt med att Bali blivit mer populärt har andra, tidigare mindre kända delar i Indonesien, i sin tur ökat i popularitet bland utländska besökare. Ett exempel är ön Lombok, beläget direkt öster om Bali. På Lombok fanns för cirka 30 år sedan stereotypen av ett tropiskt paradis. Oexploaterad land och mängder av stränder och små orörda öar. Satsningen som gjordes av den lokala administrationen var av budgetkaraktär. Boenden som upprättades var enkla bungalows gjorda i trä, vilket spädde på ryktet och bilden av ett surfparadis med exotiska laguner och orörda stränder med ätbara kokosnötter i sanden.

Bali är idag fortfarande mer besökt än Lombok, dock ser Giliöarna, en grupp mindre öar utanför huvudön Lombok och Senggigi, ett kustområde på Lomboks västkust, ett ökat antal utländska besökare, om än från låga nivåer. För den som söker något än mer äventyrligt och orört än Lombok är Indonesien öster om Lombok sällan besökt av turister.

 

Vädret

Bali, Lombok och Java ligger med sina 10 grader syd om ekvatorn på ungefär samma breddgrad som Tanzania och Peru. Variationen i temperatur under året är små och dagtid är det vanligtvis mellan dryga 20 till dryga 30 grader. Trots de små temperaturvariationerna under året finns det två distinkta säsonger. April till November är vad som traditionellt kallas torrperioden och under vårt vinterhalvår, December till Mars, infaller regnperioden.

Trots Indonesiens geografiska läge vid Stilla Havets ”Ring of fire” och den seismiska aktivitet som råder är vädret förvånansvärt stabilt. Nederbörd skiljer sig visserligen en del, mellan till exempel östra och västra Java, där den västra delen får mer nederbörd. Men mängden nederbörd, vind och temperaturer är förutsägbara och stabila, vilket bådar gott för den som vill kunna planera och veta hur vädret blir under resans gång.

 

Flyget

Bali är ett mycket populärt turistmål och flygtrafiken är anpassad efter turistsäsongerna. Det finns ett bättre utbud och fler flyg under torrperioden, men det gäller att vara ute i god tid – med bara en flygplats (Denpasar) och begränsad kapacitet kan priser drivas upp snabbt. Från Sverige finns i skrivande stund inga direktflyg från Arlanda, detsamma gäller Kastrup och Gardemoen. I huvudsak finns två lösningar om man reser från Sverige: 1. En direktflygning till exempelvis Singapore (SAS, Singapore Airlines) eller Bangkok (Thai Airways, Norwegian) för att sedan regionalt resa vidare till Indonesien. 2. Direktflyg till Qatar, Doha (Qatar Airways) eller Dubai (Emirates), för att sedan fortsätta med samma flygbolag till Jakarta eller Bali. Som tumregel är det enklare att hitta billigare biljetter med alternativ ett under högsäsong, medans alternativ två lämpar sig bättre under övriga tider.

För resor till Jakarta på Java är flygutbudet och priserna mindre säsongbetonat. Anledningen är att till större städer, dit många fler åker på affärsresor, är flygtrafiken mer jämnt fördelad under året. Detta speglar också variationen i pris, då resor till Bali ofta varierar mer i pris mellan hög- och lågsäsong.

 

Prisnivån

Priserna är något högre under torrperioden, och precis som med flyget är det efterfrågan som styr. Är du ute efter att göra bra klipp kan perioden mellan april till november vara att föredra. Dock kan mindre restauranger, lokala hantverkare och andra som livnär sig på turismen ha oregelbundna öppettider under denna period. Anledningen till detta är att många hälsar på familj, släkt och vänner eller att man passar på att renovera lokaler när det är lågsäsong.

Anmärkningsvärt är att den svenska kronan inte tappat mot den indonesiska rupiern, vilket gör att priserna inte gått upp på grund av växelkursen.
Mot den Vietnamesiska dongen tappade kronan cirka 15% för fem år sedan och har inte än återhämtat sig. För samma period har kronan även tappat mot den thailändska bahten med dryga 20%. Liknande mönster finns även i relationen med amerikanska dollar som används i till exempel Burma och Kambodja.

 

Antal turister

Störst koncentration av turister finns på Bali. Området kring Denpasar utmärker sig, här finns också flest affärer och hotell. Kuststräckan på Balis södra sida bör också nämnas, vid till exempel Kuta och Nusa Dua. Här finns ett rikt utbud av olika typer av underhållning och det är tätt med turister under högsäsong. Räkna också med lite längre köer på flygplatsen, mer aktivitet på stränderna (på gott och ont) och större grupper vid utflykter under torrperiod/högsäsong.

Reser man längre norrut möts man av färre turister och bekvämligheter. Öns norra del vid Lovina Beach och kuststräckan vid Bubundan har både färre hotell och turister. Ubud som ligger knappa tre mil norr om Denpasar är Balis kulturella centrum. Även om detta gemytliga samhälle är välbesökt finns här ofta turister som söker något annat än stränder och sol och bad, vilket gör upplevelsen och bemötandet lite annorlunda.

Visste du att? – Trots att Indonesien är ett muslimskt land skiljer sig Bali från huvudön och majoriteten av den bofasta befolkningen är hinduer.

Förhoppningsvis har denna artikel gett dig lite mer information om när det är bäst att resa. Har du fortfarande funderingar eller inte riktigt kan bestämma dig, fråga oss. Vi ger gärna råd och tips kring din resa. Kika gärna in våra äventyrsresor till Indonesien för att skapa dig en bild av vad vi kan erbjuda. Ta gärna kontakt med oss innan om du reser som en familj, eller reser ensam, så hjälper vi med att hitta reskompis eller guida dig till rätt resa!