Sex bra sätt att undvika plastflaskor på din resa

plasflaskor-alternativ

När man reser i länder som Thailand, Kambodja, Vietnam, Indien, Nepal och många andra länder i Asien där kranvattnet inte är drickbart, köper många vatten på plastflaska istället. Även om man är duktig och slänger sina flaskor i soporna och inte i naturen, saknas ofta fungerande sopsortering. Någon har räknat ut att 350 miljoner vattenflaskor av plast köps i världen varje dag – och det tar hundratals år för dem att brytas ned.

Hur kan du då dra ditt strå till stacken, och inte bidra till att fler plastflaskor köps? Här bjuder vi på sex bra tips att undvika plastflaskor på din resa!

 

1. Använd smart teknik

Det enklaste och billigaste sättet att alltid ha tillgång till rent dricksvatten på din resa i Asien är att köpa en manick som renar kranvattnet åt dig. Exempelvis finns SteriPEN, som steriliserar vattnet med ultraviolett ljus och tar bort 99,9% av alla bakterier, virus och protozoer (ett finare namn för urdjur, dvs amöbor och andra mikroskopiska elakingar som kan göra dig sjuk).

Ett annat bra alternativ är att köpa en vattenflaska som steriliserar vattnet åt dig. Sawyer heter en tillverkare, och även om själva flaskan är av plast räcker det att du köper en flaska som du kan återanvända massor av gånger.

portabel vattenrening

 

2. Koka kranvattnet

Använd vattenkokaren på hotellrummet, och koka kranvatten innan du somnar på kvällen. På morgonen har det svalnat så du kan hälla över det i en flaska som du återanvänder under hela resan. I vissa länder kan vattnet smaka lite konstigt även om det kokas, men det är inte farligt att dricka. Ladda upp med smaksättare som Tang eller liknande i pulverform, så har du något gott att dricka varje dag.

 

3. Köp kokosnötter

Ska du resa i ett tropiskt land? Kokosnötter brukar finnas att köpa för några kronor, och innehåller minst 50 cl vatten. Försäljaren öppnar den åt dig om du inte har din machete tillgänglig. 😉 Glöm inte att ta med ett återanvändbart sugrör av bambu, så du slipper använda ett plastsugrör varje gång. De har också en förmåga att hamna i naturen, på stränderna och i havet.

 

4. Använd en återanvändbar vattenflaska

Många hotell har vattenautomater där du kan fylla på din vattenflaska gratis. Det är inte bara miljövänligt, utan även ett bra sätt att spara pengar.

 

5. Unna dig en stund på café

Ta en paus, beställ en kaffe, te eller juice i porslinskopp eller glas – ofta får du ett glas kallt vatten på köpet.

alternativ-till-plastflaskor

 

6. Drick öl!

För att använda en gammal klyscha: spar vatten – drick öl! Eller något annat som säljs i glasflaskor, eller serveras i glas. Glöm inte att lämna kvar din flaska på bordet, så den kan återanvändas. Trasiga glasflaskor i naturen gör minst lika mycket skada som plastflaskor.

Skriv en rad!

Kommentera