Vi önskar ett Gott Nytt Reseår 2021!

gruppresor-asien-2021-covid

Att 2020 var ett speciellt år är ingen nyhet för någon, och för de flesta går det till  historien som ett år vi gärna går vidare från, blickar framåt och välkomnar ett nytt. Just nu får vi många frågor om vad som händer med våra resor under 2021:

  • Kommer det att gå att resa till Asien snart?
  • När startar resorna upp igen?
  • Vad händer med min inbokade resa om den inte går att genomföra?
  • Är det någon idé att boka in en resa nu?

De två första frågorna har ingen något säkert svar på än, men vi kommer strax till en lägesrapport land för land.

 

Hur blir det med min inbokade resa?

Vi har tät kontakt med våra lokala samarbetspartners som sköter det praktiska på resorna, och i samtliga länder står de redo att ta emot resenärer så snart det bli praktiskt möjligt. I dagsläget har vi ställt in alla avgångar fram till 28 februari, och vi tar ett beslut om resorna med avgång i mars under januari. Vår målsättning är att komma igång igen så fort som möjligt, utan att äventyra säkerheten för våra resenärer och för lokalbefolkningen i respektive land.

För dig som har en resa inbokad under de närmaste månaderna är det alltid möjligt att flytta fram den till senare om Covid-19 (eller något annat) sätter käppar i hjulet när det börjar bli dags. Det kostar inget extra och du kan flytta den så många gånger som behövs. Vi håller dig uppdaterad och du är självklart alltid välkommen att höra av dig med frågor och funderingar.

 

Är det läge att boka en resa nu?

Det går utmärkt att boka en ny resa nu. I dagsläget har alla länder i Asien fortfarande antingen inreseförbud för utlänningar eller strikta krav på karantän och/eller intyg på att man inte är smittad med Covid-19 för att bli insläppt, vilket gör det praktiskt svårt eller i vissa fall omöjligt att åka till vissa länder just nu.

Men så fort gränserna öppnas i respektive land står den lokala personalen redo att ta emot resenärer igen, och du kommer att bli välkomnad med öppna armar. Covid-19 har skapat lågkonjuktur i många länder i Asien, och tyvärr drabbas de fattigaste hårdast. I länder som Sri Lanka, Nepal och Thailand, och på Bali, har miljontals människor blivit arbetslösa under 2020, och en av de hårdast drabbade brancherna är turismen.

 

Lägesrapport januari 2021 – land för land

Thailand

Thailand har hittills klarat sig bra från Covid-19 och har nämnts som ett av länderna som hanterat smittspridningen bäst av WHO. I skrivande stund har ”bara” ca 7000 fall konstaterats smittade sedan mars 2020, men tyvärr tog kurvan en ganska skarp sväng uppåt i december. Den thailändska regeringen har nämnt april som en möjlig månad för att öppna upp gränserna på allvar, men det beror förstås på vad som händer de närmsta månaderna.

 

Myanmar (Burma)

Här har fler smittats, och det kan dröja ett tag innan Myanmar kan ta emot resenärer igen – men den lokala personalen är redo så fort de blir möjligt att arrangera gruppresor hit igen.

 

Kambodja, Laos och Vietnam

Tre länder där coronasmittan inte spridits i någon större utsträckning. I Kambodja och Laos är siffrorna mycket låga, och även i Vietnam jämfört med många andra länder. Så fort det blir praktiskt möjligt att ta emot resenärer igen står den lokala personalen redo.

 

Indonesien, Malaysia och Singapore

De här länderna har fler Covid-fall och vi vet inte när resorna hit kan återupptas, men så fort det blir möjligt drar vi igång igen.

 

Nepal

Nepal har klarat sig relativt lindrigt från Covid-19 hittills även om de hade en del fall under hösten. Nu är kurvan på klar nedgång och vi tror att Nepal kan bli ett av de första länderna i Asien som öppnar upp gränserna lagom till turistsäsongen i vår, även om ingen vet säkert ännu.

 

Indien

Indien har tyvärr drabbats betydligt hårdare, och har i skrivande stunde registrerat över 10 miljoner coronafall även om kurvan är på klar nedgång. De införde hårda restriktioner och utegångsförbud när de första fallen konstaterades i våras, men tyvärr gick det inte att hindra smittspridningen i det här här extremt tättbefolkade landet. På grund av läget i Indien vet vi tyvärr inte när det blir praktiskt möjligt att ta emot resenärer här igen, och det kan i värsta fall dröja till långt in på 2021.

 

Sri Lanka

På Sri Lanka – liksom i Nepal – fick spridningen inte fart förrän under hösten. Sri Lankas regering gick nyligen ut med information om att de kommer att försöka öppna upp gränserna den 1 februari, men det återstår att se om det blir så. Men så fort det går att åka till Sri Lanka utan krav på karantän kommer resorna hit att komma igång igen.

 

Kina

Kina hade snabb spridning från januari till mars 2020, men har sedan dess haft väldigt få smittade för ett så stort land enligt den officiella statistiken. Även här kommer vi att återuppta resorna när det blir praktiskt möjligt.

 

Bhutan

Lilla Bhutan stängde gränserna direkt när de fick sitt första coronafall, och har lyckats bra med att hålla spridningen i schack. Det kan dock dröja ett tag innan de släpper in turister igen.

 

Japan och Sydkorea

I Japan och Sydkorea har tyvärr Covid-19 ökat kraftigt sedan början av november, och med en stadigt uppåtgående kurva kan det nog dröja ganska länge innan det blir möjligt att åka till de här länderna igen.

 

Mongoliet

Mongoliet har klarat sig bra hittills med under 1000 fall, men tyvärr började kurvan peka kraftigt uppåt i mitten av november. Vi tror att det blir svårt att åka transsibiriksa järnvägen de närmsta månderna, men hoppas på att Mongolet öppnar upp igen när värmen kommer tillbaka i maj.

 

Du kommer att vara efterlängtad som resenär 2021

Vi hoppas och tror att 2021 kommer att bli ett bättre år än 2020 på alla möjliga sätt, och att det kommer att bli möjligt att åka till alla de länder i Asien vi normalt förmedlar resor till under året, även om det kan dröja ett tag i länder som t.ex Indien. Vi ser fram emot att få göra positiva uppdateringar.

Mitt i all osäkerhet vet vi i alla fall en sak med säkerhet: Du kommer att vara extra efterlängtad som resenär under 2021! ?

Skriv en rad!

Kommentera