Vi blickar framåt och hoppas på ett bättre 2021

gruppresor-asien-thailand

Att Covid 19 har vänt upp och ned på världen i år är ingen nyhet för någon. Vår förhoppning var att kunna dra igång våra gruppresor till Asien i liten skala och till några få länder nu i höst, men tyvärr är det inte möjligt ännu. Men vi blickar framåt och står beredda inför 2021!

 

Just nu: stängda gränser och krav på karantän

I slutet av sommaren såg det ut som att det skulle vara möjligt att återuppta våra äventyrsresor i grupp till Indonesien, Nepal och Sri Lanka och under hösten. Tyvärr finns det dock fortfarande så många restriktioner även till dessa länder att det i praktiken inte är möjligt att åka dit ännu.

Indonesiens regering har meddelat att de inte öppnar gränserna förrän tidigast i januari 2021. Nepal klarade sig relativt lindrigt från Covid-19 fram till slutet av augusti, men då tog tyvärr spridningen fart (mycket beroende på att grannlandet Indien tyvärr har miljontals smittade) och därför måste vi skjuta upp resorna dit tills vidare.

Indiens granne i söder – lilla Sri Lanka – har däremot fortfarande bara ett litet antal smittade och vi tror att det blir ett av de första länderna som öppnar upp helt igen. I dagsläget utfärdas dock inga turistvisum, och de få utlänningar som släpps in måste sitta i karantän i 14 dagar vid ankomst.

I övriga länder i Asien gäller liknande bestämmelser för tillfället, och det är oklart när de börjar öppna upp för utlänningar. Sydostasien, och länder som Thailand, Kambodja, Laos och Vietnam, har liksom Sri Lanka ett relativt litet antal smittade, men det är fortfarande svårt eller omöjligt att turista i dessa länder om man inte redan befinner sig i landet.

Vår förhoppning är dock att kunna erbjuda våra spännande gruppresor till dessa länder igen från början av 2021, även om mycket i skrivande stund fortfarande är oklart. Vi har dock tät kontakt med våra lokala samarbetsorganisationer i respektive land, och de är alla beredda på att dra ingång verksamheten igen så fort det blir möjligt.

 

Turista under 2021 – räkna med att vara extra efterlängtad

Den uteblivna turismen i exempelvis Thailand och Nepal har skapat stora ekonomiska problem och massarbetslöshet, och lokalbefolkningen vill inget hellre än än att allt ska gå tillbaka till det normala så fort som möjligt. Tyvärr ökar fattigdomen och klassklyftorna kraftigt för tillfället, och som turist kommer du att vara extra eftertraktat under 2021.

Samtidigt måste vi förstås ta med i beräkningarna att spridningen av Covid-19 i till exempel Sverige är betydligt mer utbredd än i Sydostasien, och det sista vi vill är att någon av våra resenärer tar med sig smittan hemifrån och riskerar att smitta lokalbefolkningen. När gränserna öppnar upp igen får vi räkna med att det blir en övergångsperiod när man behöver visa upp ett färskt intyg på att man testat negativt för Covid-19, och den första tiden kommer det förmodligen att krävas att man sitter i karantän vid ankomst till vissa länder för säkerhets skull.

 

Det går bra att boka redan nu

Flexibilitet och förståelse kommer att bli ledord under 2021, både för oss och för våra resenärer. Det gemensamma målet är förstås att vi även i fortsättningen ska kunna erbjuda givande gruppresor runt om i Asien där trygghet och säkerhet sätts främst, både för våra resenärer och för alla de fantastiska människor man möter på plats under sin resa.

Funderar du på en resa under nästa år? Det går utmärkt att boka den redan nu. Om resan ställs in på grund av Covid går det bra att flytta fram den till ett annat datum, utan kostnad.

Vi blickar framåt och är redo för ett utmanande men spännande 2021, och hoppas att du vill vara med på den resan! 

Skriv en rad!

Kommentera