12 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
4/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Åk på en matresa till Vietnam!  På den här resan är det ovanligt mycket fokus på mat, och du får lära dig mer om Vietnams matkultur — och det finns mycket gott att upptäcka!

Resan går från phở och historiska byggnader i världens äldsta huvudstad, till bánh canh och livliga marknader i Ho Chi Minh City — via bánh khoai och kejserliga citadell i Hué och bánh xèo och mysiga smågator upplysta av lanternor i Hoi An.

Hängde du med? Om inte är det inga problem – efter den här resan kommer du att ha koll på vietnamesisk mat, som hör till världens godaste. Men resan handlar inte bara om mat. Vi reser från Hanoi till Ho Chi Minh City och får uppleva många av Vietnams största sevärdheter på köpet. Flyg från Hoi An till Ho Chi Minh City ingår i priset.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Matresan genom Vietnam

 • Upptäck Hanoi – Sydostasiens äldsta huvudstad
 • Lär dig mer om nordvietnamesisk mat och dryck
 • Njut av spektakulära Halongbukten från första parkett och övernatta i båt
 • Upptäck Hué som lokalbefolkningen – med motorcykel
 • Fascineras av citadellet och Den Förbjudna Staden i Hué
 • Cykla genom örtträdgården i Hoi An och lär dig laga centralvietnamesisk mat
 • Upplev den myllrande marknaden Ben Thanh Ho Chi Minh City (fd Saigon)
 • Njut av gästfriheten hos en lokal familj i Mekongdeltat

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONVietnam. Resan startar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City.
STARTDATUM2-4 gånger i månaden, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
9 frukostar, 7 luncher, 5 middagarTransfer med båt, egen buss, taxi, tåg & MC
Lokal expertguideEtt nattåg med sovplats
Flyg från Da Nang till HCMCBesök på tehus i Hanoi
Besök hos vinproducent i HanoiÖvernattning på båt i Halong Bay
Motorcykeltur i HuéTur med drakbåt på Parfymfloden i Hué
Kejsare Tu Docs grav i HuéThien Mu-pagoden i Hué
Citadellet i HuéGuidad stadsvandring i Hoi An
Matlagningslektion i Hoi AnCykeltur genom örtträdgården i Hoi An
Krigsmuséet i HCMCGuidad sightseeing i HCMC
Ben Tranh-marknaden i HCMCMatlagningslektion i HCMC
Homestay i MekongdeltatEn donation till WildAct
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer vid ankomst och avresaMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pingpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Hanoi

Du är välkommen att checka in på hotellet i Hanoi från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det går även utmärkt att komma till Hanoi några dagar tidigare och sedan hoppa på den här resan, om du vill se mer av staden och dess omgivningar.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Hanoi – oftast är det ett centralt beläget hotell med pool som heter May de ville City Centre 2 Hotel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Beroende på när du kommer till Hanoi får du spendera dagen och/eller kvällen som du vill. Kanske väljer du att bara ta det lugnt i området runt hotellet, eller så hittar du på något på egen hand. Här blandas gammalt och nytt, och det finns massor att göra. Kanske en bahn mi och vietnamesiskt kaffe på ett av stans många mysiga caféer kan locka?

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet där du får träffa resans guide, så då är det bra om du är på plats. Därefter väntar en första gemensam middag, på en familjeägd nudelrestaurang. Avsluta gärna kvällen med en nybryggd lokal öl – bia hoi – på en av barerna i gamla stan!

matresa-vietnam-hanoi

2

Dag 2: Hanoi

Vi börjar dagen med frukost på lokalt sätt – med en ångande skål Phở – nudelsoppa med ursprung i Hanoi. Därefter väntar en guidad stadsvandring där du har möjlighet att prova lite av Hanois gatumat. Missa inte en kopp lokalt kaffe, som oftast serveras med kondenserad mjölk. Vill du testa något annorlunda? Beställ en äggkaffe! Då blandas mjölken ut med äggula, och det är godare än det kanske låter. Vi besöker även ett traditionellt tehus, där du får lära dig hur vietnamesiskt te framställs.

Därefter får du besöka en lokal vinproducent och prova på det lokala vinet, och den första heldagen i Hanoi avslutas med hemlagad middag hos en lokal familj.

vietnam-matresa-hanoi

3

Dag 3: Hanoi - Halongbukten

Vi lämnar Hanoi efter frukost, och åker mot havet. Vi kommer fram till Halong Bay tidigt på förmiddagen. Här väntar en junk, som kommer att vara vårt hem där kommande dygnet!

Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969  kalkstensöar, var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor. Hang Dau Go  är den största grottan i området. Några av öarna har flytande fiskebyar. Vi besöker en av de mindre grottorna, och hälsar på hos en familj som livnärt sig på fiske i bukten i många generationer.

Under de varma månaderna går det bra att simma i vissa delar av bukten, och det finns även möjlighet att hyra kajak för den som vill. Det räcker att du tar med en mindre övernattningsväska – resten av bagaget kan lämna kvar på hotellet i Hanoi. Middag tillagas av kocken ombord på båten – räkna med nyfångad fisk och skaldjur.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

rundresor-vietnam-halongbukten

4

Dag 4: Halongbukten - Hanoi - Hué (nattåg)

Njut av frukost på båten. Vid lunchtid är det dags för fast mark under fötterna igen, och vi tar bussen tillbaka till Hanoi. Dit kommer vi vid 16-tiden, och du hinner lagom äta middag innan det är dags för nästa äventyr: vi kliver på nattåget till Hué.

Sovkupéerna har oftast fyra eller sex platser, som förvandlas från säten till sängar när det är sovdags. I vissa fall behöver du dela kupé med personer av motsatt kön, och ibland även med personer som inte tillhör gruppen om det är ett ojämnt antal deltagare på resan. Det finns enkel mat att köpa ombord, men vi rekommenderar att ta med lite bröd, ost och frukt från Hanoi.

Transfer: Buss ca 4 timmar, Nattåg: ca 12 timmar

nattåg-vietnam

5

Dag 5: Hué

Vi vaknar i Hué, som var Vietnams huvudstad från 1802 till 1945 och har drygt 300.000 invånare. De flesta av sevärdheterna är koncentrerade till ett ganska litet område i centrala Hué. Delar av den gamla staden finns med på Unescos Världsarvslista, även om tyvärr mycket bombades sönder av amerikanerna 1968.

Till frukost äter vi bún bò – Hués mest kända maträtt som består av risnudlar (bún) och nötkött (bò), innan det är dags att checka in på hotellet.

Små motorcyklar är Vietnams vanligaste transportmedel, och ”alla” kör dem – från barn till äldre damer. Idag får du uppleva Hué som lokalbefolkningen. Du får din egen motorcykelchaufför, som börjar med att ta dig runt det kejserliga citadellet. Därefter åker vi vidare till Thien Mu-pagoden, en symbol för Hué med rötter från 1601 och fortfarande en del av ett aktivt tempel.

En drakbåt tar oss längs Parfymfloden, en avkopplande tur på ungefär 40 minuter som avslutas med vegetarisk lunch vid en av pagoderna, och ett besök vid Kejsare Tu Ducs mausoleum – vackert beläget vid en sjö.

Eftermiddagen och kvällen är ledig för egna aktiviteter. Prova gärna en annan lokal specialitet till middag; bánh huế– rismjölspannkakor med räkor och fläskkött.

Avsluta gärna dagen med örtbastu och bra massage på Institute for the blind. Guiden eller personalen på hotellet kan hjälpa dig att boka en tid och ordna transport – det kan vara lite svårt att hitta på egen hand.

Fotnot: Motorcykelåkandet är relativt säkert, och det är små och lätta motorcyklar som används. Om du inte vill åka motorcykel ordnas transport med bil istället, utan extra kostnad.

vietnam-resa-i-grupp-hue

6

Dag 6: Hué - Hoi An

Efter frukost besöker vi det kejserliga citadellet. Kejsarstadens hela område är 4 kvadratkilometer stort och omges av en mur och vallgrav. Vallgraven får sitt vatten från Huongfloden via slussportar. Innanför ligger själva kejsarstaden med befästning och palats, omgärda av en mur som är 2,5 km lång. I centrum av citadellet ligger den ”Förbjudna staden” som är en kopia av originalet i Peking.

Vi fortsätter söderut längs kusten med buss, och stannar till vid stranden Lang Co innan vi passerar genom det dramatiska Hai Van-passet på vägen till Hoi An.

Hoi An är en av Sydostasiens äldsta städer och de gamla stadsdelarna är Unesco-skyddade.  En guidad rundvandring på eftermiddagen ingår, och här kan du passa på att sy upp skräddarsydda kläder av en av stadens många duktiga skräddare.

Prova gärna en centralvietnamesisk specialitet till middag: bánh xèo. Det är crêpes gjorda på rismjöl och kokosmjölk, som kan fyllas med nästan vad som helst och det finns även vegetariska varianter.

Transfer: Buss, ca 4 timmar

vietnamresa-billig-gruppresa-äventyr-hue

7

Dag 7: Hoi An

Vi startar dagen med en cykeltur genom den imponerande örtträdgården strax utanför Hoi An, och besöker även en lokal marknad där vi går på jakt efter alla ingredienser som behövs för dagens matlagningslektion – som resulterar i dagens lunch!

Eftermiddagen är ledig. Om du är intresserad av arkeologi och gamla tempel är My Son (uttalas ”Mi Söön”) väl värt ett besök. Det ligger ca tre mil från centrala Hoi An, och hit tar du dig enklast genom att boka transfer med hotellet eller genom guiden. Du kan även hyra en moped och ta dig dit på egen hand om du vill.

matresor-vietnam-hoi-an

8

Dag 8: Hoi An

Om du är morgonpigg kan ett besök på fiskmarknaden vara en kul start på dagen. På förmiddagen besöker vi en lokal familj där du får lära dig laga mì quảng – en annan lokal specialitet, som består av nudlar med räkor och fläskkött.

I Hoi An är det lätt att kombinera kultur med stränder och utflykter. Fin strand finns på Cua Dai Beach och ön Cu Lao Cham, som ligger i bukten utanför Hoi An. Kanske en liten båtresa upp för Thu Bon-floden kan vara intressant? Eller besök på några av stans många konstgallerier? Det finns även möjlighet att hyra cykel och utforska omgivningarna.

rundresa-vietnam-hoi-an

9

Dag 9: Hoi An - Da Nang - Ho Chi Minh City (flyg)

Transfer till Da Nangs flygplats, och vi flyger till Ho Chi Minh City. En guidad tur i Vietnams största stad ingår, och vi besöker även krigsmuséet (som tidigare hette ”Museum of American War Crimes”). Här får du lära dig mer om de tragiska åren under det som i Vietnam kallas USA-kriget.

Transfer: Buss och flyg, ca 2 timmar

vietnam-rundresor-ho-chi-minh-city

10

Dag 10: HCMC - Mekongdeltat

Vi lämnar storstaden igen på morgonen, och åker söderut till provinsen Ben Tre. Där byter vi till sampan kanalbåt, och du kommer att glida fram mellan fruktodlingar och risfält. Vi bor i homestay/guesthouse och  sover i flerbäddsrum, med delat badrum. Det finns sängkläder och myggnät, men var beredd på enkla förhållanden.

På kvällen bjuds du på hemlagad sydvietnamesisk mat, som du även får vara med och laga om du vill.

Transfer: Buss och båt, ca 4 timmar

gruppresa-vietnam-mekongdeltat

11

Dag 11: Mekongdeltat - HCMC

Efter frukost tar vi båten och bussen tillbaka till Ho Chi Minh City, där du har resten av dagen och kvällen att spendera som du vill.

Vill du äta god Phở (klassisk vietnamesisk nudelsoppa, uttalas ”fö”) och samtidigt skänka lite pengar till välgörenhet? Åk till soppköket Smile Food Shop (Ngày Thứ Năm Hạnh Phúc), som serverar god mat för 2000 dong. Det är mindre än 1 krona. Matgästerna är mestadels hemlösa och fattiga, och soppköket drivs ideellt av lokal personal och volontärer. Ibland finns det svenska volontärer på plats. Det är valfritt om du vill betala mer än 2000 dong, men allt överskott går direkt in i verksamheten och gör att soppköket kan gå runt ekonomiskt.

Transfer: Båt och buss ca 4 timmar

rundresor-asien-vietnam

12

Dag 12: HCMC

Det går bra att behålla rummet fram till kl 12 om du vill, och det tar 30-60 minuter med taxi till flygplatsen beroende på trafiken. Det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen.

Eller du kanske inte alls tänker flyga hem till Sverige direkt? Vill du stanna längre i Vietnam? Det går naturligtvis utmärkt att fortsätta resan på egen hand, och antingen bara förlänga den med några dagar i HCMC eller åka vidare till exempelvis Kambodja.

Låter det intressant med volontärarbete i Vietnam? IndiGo Travel har många möjligheter att förlänga din vistelse med att volontärarbeta i Ho Chi Minh City. Projekten startar varje måndag och vi hjälper dig gärna att kombinera och hitta datum som passar!

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Vietnam används den lokala valutan – Dong – för mindre kostnader och mat på enkla restauranger, och amerikanska dollar för sådant som kostar mer. 100 000 dong är ungefär 45 kronor, så det gäller att hålla reda på nollorna.

Hanoi:

 • Fine arts Museum (ca 30 000 dong)
 • Museum of Ethnology (ca 40 000 dong)
 • Hoa Lo-fängelset (ca 30 000 dong)
 • Litteraturtemplet (ca 30 000 dong)

Hoi An:

 • Tempelruinerna i My Son (ca 45 USD inkl transport)

Ho Chi Minh City:

 • Reunification Palace (ca 40 000 dong)


Förläng resan!

Den här resan börjar i Hanoi och slutar i Ho Chi Minh City. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Vietnam. Vi och vår systerorganisation IndiGo Travel hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Matresa genom Vietnam

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot hepatit A. Koleravaccin kan också vara bra att ta. Malaria finns sporadiskt i vissa delar av Vietnam, men risken att smittas under den här resan är minimal. Vi rekommenderar att rådgöra med en vaccinationsklinik innan du åker och alltid ha heltäckande kläder samt använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du har svenskt pass får du stanna i Vietnam i 45 dagar utan visum!
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Hanoi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet i Hanoi från kl 14.

Resan avslutas i Ho Chi Minh City, och om du ska åka hem till Sverige direkt kan du antingen boka en separat enkelbiljett från HCMC till Hanoi eller boka hemresan direkt från HCMC.

VALUTA & KONTOKORTI Vietnam kan du betala med både USD och lokal valuta, dong. Tänk på att USD bara tas emot om sedlarna är i mycket gott skick, och du får nästan alltid lokal valuta tillbaka, till dålig växlingskurs. Vi rekommenderar att ta ut lokal valuta i bankomater och använda den i första hand – och ha med en mindre summa i USD som backup. Tänk även på att det kan vara svårt att växla tillbaka dong Sverige – gör dig helst av med den innan du lämnar Vietnam.

Räkna med att du behöver ca 1 500-2 000 kr i fickpengar i veckan för mat och dryck, entréavgifter och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard. På båten i Halongbukten och på nattågen är det inte möjligt att få enkelrum.

9 frukostar, 7 luncher och 5 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar.

Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort i Vietnam för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, och använda som backup för wifi. Om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.