15 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
6/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

Den här äventyrsresan genom norra Indien och Nepal passar för dig som vill ha en prisvärd och intressant resa där mycket ingår i priset från början. Upplev den heliga Gangesfloden och pilgrimsstaden Varanasi, i kombination med Nepals spännande djurliv och kultur i Kathmandu!

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan i Indien och Nepal

 • Rivstarta i spännande mångmiljonstaden Delhi
 • Upplev klassiska Taj Mahal och fortet i Agra
 • Se kvällsceremonin i templet Ram Raja i Orchha
 • Se hur man lagar mat på lokalt sätt – och njut av resultatet till middag
 • Ta båten uppför den heliga floden Ganges och campa vid floden
 • Se solen gå upp över den heliga staden Varanasi
 • Lär känna Lumbini i Nepal – Buddhas födelseplats
 • Utforska Nepals flora och fauna i Chitwan nationalpark
 • Avsluta resan med de mest intressanta templen i Kathmandu

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONIndien och Nepal. Resan startar i Delhi i Indien och slutar i Kathmandu i Nepal.
STARTDATUM1-2 gånger i veckan, året runt. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 12 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
3 frukostar, 3 luncher, 3 middagarLokal expertguide
Transfer med buss, tåg, jeep, båt…Stadsvandring i Old Delhi
Jama Masjid i DelhiSheeshganj Gurudwara i Delhi
Guidning vid Taj MahalFortet i Agra
Akbar den Stores mausoleum i AgraVandring med guide i Orchha
Guidning på Orchha PalaceBesök på ekologiskt projekt i Orchha
Matlagningslektion i OrchhaBåtresa och camping vid Gangesfloden
Skymningsceremoni i VaranasiGuidad vandring i Varanasi
Båttur vid soluppgången i VaranasiHeritage Park i Lumbini
Cykeltur med guide i ChitwanEntréavgift till Chitwan nationalpark
Kanotsafari, vandring eller jeepsafariSwayambhunath-templet, Kathmandu
Bodhnath-stupan i KathmanduPashupatinath-templet i Kathmandu
En donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Flygtransfer i Delhi och KathmanduMåltider, utöver specificerat
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Delhi

Klockan 13 hålls ett välkomstmöte på hotellet. Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på i Delhi, men oftast är det ett hotell som heter Hotel Surya International, som ligger centralt med gångavstånd till flera marknader, köpcentra och tunnelbanestationen Karol Bagh.

Under ledning av guiden tar vi tunnelbanan till Delhis gamla stadskärna på eftermiddagen, där vi upptäcker området runt marknaden Chandni Chowk med rickshaws (cykeltaxis) och besöker Jama Masjid – Delhis äldsta och Indiens största moské. Vi hinner även med ett besök på Sikh-templet Sheeshganj Gurudwara. När du ändå är i närheten rekommenderar vi även att du besöker Röda Fortet (Lal qila), som ligger inom gångavstånd.

Kvällen får du tillbringa som du vill, men oftast går gruppen ut för en gemensam första middag.

gruppresa-indien-delhi

2

Dag 2: Delhi - Agra (tåg)

På förmiddagen tar vi tåget till Agra, som var huvudstad i mogulriket från 1586 till 1658.

Det sägs att ingen resa till Indien är komplett utan ett stopp vid Taj Mahal, så självklart ingår en guidad tur även här. Mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra mausoleet över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Bygget påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643.

1983 togs Taj Mahal upp på Unescos världsarvslista med motiveringen ”ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv.”  2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Vi besöker även Akbar den stores mausoleum.

Kvällen är fri för egna aktiviteter. Gillar du marknader finns det både stora och små i Agra, som har 1,5 miljoner invånare. Testa gärna Agra butter chicken till middag – en lokal specialitet.

Transfer med tåg: ca 3 timmar

resa-indien-taj-mahal

3

Dag 3: Agra - Orchha (tåg)

I Agra besöker vi även det imponerande fortet i röd sandsten, byggt av Al-Sultan al-‘Azam wal Khaqan al-Mukarram, Imam-i-‘Adil, Sultan ul-Islam Kaffatt ul-Anam, Amir ul-Mu’minin, Khalifat ul-Muta’ali Abu’l-Fath Jalal ud-din Muhammad Akbar I Sahib-i-Zaman, Padshah Ghazi Zillu’llah. Eller som han kallades till vardags: Akbar den store.

Därefter går resan vidare söderut med tåg, till Jhansi, där vi byter till minibuss eller buss den sista biten till den vackra lilla staden Orchha vid floden Betwa. Här är tempot mycket lägre än i Delhi och Agra, och du får bekanta dig med livet på landsbygden i Indien. Orchha har bara 8.500 invånare, och flera vackra tempel och palats från 1700-talet.

Vi får en guidad vandring i samhället och på kvällen besöker vi templet Ram Raja, där du får vara med om kvällsceremonin. I Orchha bor vi på en vacker herrgård som gjorts om till hotell.

Transfer: tåg, ca 3 timmar och buss, ca 45 minuter

gruppresor-indien-agra

4

Dag 4: Orchha

En heldag i mysiga Orchha. Vi börjar dagen med att utforska det imponerande palatset, byggt åt mughalhärskaren Jehangir. Därefter väntar ett besök hos organisationen Taragram, som anställer lågutbildade kvinnor på landsbygden som annars har svårt att hitta jobb. Här tillverkar de papper av utslitna kläder.

rundresa-indien-orchha

5

Dag 5: Orchha - Allahabad (nattåg)

I väntan på nattåget från Jhansi till Allahabad har vi nästan hela dagen att tillbringa i Orchha. På eftermiddagen får vi se hur man lagar mat på lokalt sätt – en kul kunskap at ta med hem! Resultatet hamnar förstås på middagsbordet.

Därefter är det dags att åka nattåg. Sovplats i andra klass med luftkonditionering ingår i priset, och det är oftast fyra sovplatser per kupé/sektion. Sängkläder ingår. Så långt det är möjligt delar du kupé/sektion med andra deltagare på resan, men vid ojämnt antal kan någon eller några få dela utrymme med andra resenärer. Oftast är det de som bokat resan i sista minuten som kan hamna lite avsides – ytterligare en anledning att boka i god tid.

 Transfer med minibuss, ca 45 minuter, och nattåg, ca 9 timmar

rundresa-indien-matlagingslektion

6

Dag 6: Allahabad - Chunar (båt)

Vi vaknar i Allahabad, där små flodbåtar väntar på att ta oss ut på Gangesfloden. Där byter vi till en större båt, och du får uppleva livet på den heliga floden. Vi seglar österut, och passerar byar och vardagslivet längs floden. Båten har flytvästar, det finns madrasser och kuddar att relaxa på och det finns solskydd så du inte bränner dig. Lunch och middag lagas av personalen ombord. Det finns vatten och läsk att köpa på båten, men ingen alkohol – det är inte tillåtet på den heliga floden.

Vi kommer fram till tältlägret på eftermiddagen, och du kan se solen gå ned över Ganges. Var beredd på enkelt boende här – tälten har plats för två, och madrassen och sängkläder finns, men toaletten är av asiatisk squat-variant i ett separat tält och det finns ingen dusch. På vintern är det ganska kyligt på nätterna, så vi rekommenderar att ta med en sovsäck eller varma lager-på-lager-kläder om du åker då.

Fotnot: Vid kraftigt regn och högt vattenstånd i floden kan båtresan ställas in av säkerhetsskäl. Det sker oftast under regnperioden, som infaller i juli till september. Då stannar vi en extra natt i Varanasi istället, och besöker bland annat Sarnath, där Buddha höll sin första predikan.

indien-nepal-äventyrsresa

7

Dag 7: Chunar - Varanasi

Vi lämnar båten i Chunar, och åker minibuss eller buss de sista milen till den heliga staden Varanasi, som sägs vara den äldsta, fortfarande bebodda staden i Indien och en av de allra heligaste.

Miljontals hinduer kommer till Varanasi på pilgrimsfärd varje år, för att bada vid någon av de många ghats som ligger vid flodbanken i hopp om att renas från sina livs synder. Många är även de som kremeras på stora likbål vid Gangesfloden, för att sedan få sin aska strödd i denna heligaste av hinduiska floder.

Staden refereras ofta inom hinduismen som ”ursprungets land”, eftersom det var här som gudarna Shiva och Parvati ska ha gift sig. Enligt myten är anknytningen mellan dessa två så stark att det lade grunden för hela skapelsen. Det är här allting började, och det är hit allting kommer att återvända när allting lägger sig till vila.

Guiden visar runt i gamla stan under dagen, och när det börjar skymma får du uppleva en kvällsceremoni vid vattnet.

Transfer: Minibuss eller buss, ca 2 timmar

varanasi-billig-gruppresa-indien

8

Dag 8: Varanasi

En heldag i Varanasi, som vi börjar med att vakna tidigt och ta en båttur för att njuta av soluppgången från floden.

Resten av dagen får du tillbringa med att upptäcka lite av allt den här spännande staden med drygt en miljon invånare på egen hand. Området runt Varanasi är inte bara en viktig plats för hinduer, utan även för buddhister. I Sarnath, bara drygt en mil från Varanasi, bildades världens första buddhistiska Sangha, och Buddha höll här sin första predikan här. Guiden kan hjälpa dig att arrangera en resa hit om du vill.

Bra mat hittar du enkelt i Varanasi, men missa inte restaurangen 99 Not Out, som serverar goda och billiga vegetariska burgare, pizza, pasta och annat du kanske har saknat under den första veckan i Indien.

äventyresaresa-varanasi-indien

9

Dag 9: Varanasi - Lumbini (Nepal)

En resdag, och även om det alltid finns något att se utanför fönstret rekommenderar vi en bra bok, en musikspelare eller något annat att fördriva tiden lite med. Vi åker 31 mil rakt norrut idag – med bil, minibuss eller buss beroende på gruppens storlek, och tar paus när det behövs.

Vid gränsövergången i Sonauli/Belahiya stämplar du in dig i Nepal, och sedan är det bara en timme kvar till Lumbini. Det är ingen ”vanlig” gränsstad – här föddes Siddharta Gautama, buddhismens grundare, och det är en av de viktigaste pilgrimsorterna för buddhister.

Vi besöker vackra Pillars of Ashoka, och tar sedan cykeltaxis till templet Maya Devi som är byggt på den plats där Buddha enligt legenden föddes.

Transfer: ca 8-10 timmar, inklusive pauser

gruppresa-nepal-lumbini

10

Dag 10: Lumbini - Chitwan nationalpark

Vi fortsätter österut, till Chitwan nationalpark – Nepals äldsta och mest intressanta. Den finns med på Unescos världsarvslista sedan 1984 och är ett av Asiens bästa ställen att se noshörningar och många andra djur i frihet.

Vi utforskar byn vi bor i och omgivningarna på cykel, och på kvällen får vi en presentation av nationalparkens historia, flora och fauna.

Transfer: ca 5 timmar

rundresa-nepal-chitwan

11

Dag 11: Chitwan nationalpark

Efter frukost väntar en båtresa på floden Rapti, som flyter genom nationalparken. Håll utkik efter fåglar – här finns nästan 500 olika fågelarter, bland annat rostand, bandvingad näshornsfågel och svarthalsad stork. Det finns även tigrar och leoparder, men de är skygga och chansen att se dem är tyvärr ganska liten.

Det finns även krokodiler och gavialer, som är en mycket speciell krokodilart. Den är tyvärr kritiskt utrotningshotad och det finns färre än 300 kvar i vilt tillstånd, men Chitwan nationalpark är ett av få ställen där det finns chans att se en.

Kvällen och natten tillbringar vi i byn Ghatgai, på ett enkelt guesthouse med utsikt över floden och djungeln. Nattens boende har badrum som delas av flera personer.

Fotnot: Från oktober till juni sker resan med både båt och jeep. En jeep möter då upp båten ungefär halvvägs och vi åker landvägen till Ghatgai därifrån.

gruppresor-nepal-indien-billigt

12

Dag 12: Chitwan nationalpark

Vi åker tillbaka till den föregående nattens boende, via Bis Hajaar Tal (”20 Thousand Lakes”), ett stort våtmarksområde med massor av vackra fåglar och chans att se noshörningar och krokodiler.

Eftermiddagen får du spendera som du vill – koppla av på boendet, eller hoppa på en av de aktiviteter som arrangeras av nationalparkens personal. Det finns möjlighet till elefantridning, men det är något som både vi på TAC och vår lokala samarbetspartner för den här resan avråder från. Varför? Läs mer här.

gruppresa-nepal-chitwan

13

Dag 13: Chitwan - Kathmandu

Vi tar bussen till Kathmandu, Nepals huvudstad med en lång och intressant historia. Här får du tillbringa resten av dagen och kvällen som du vill. En naturlig samlingsplats är Durbar Square, vid det gamla palatset. Här kan du sitta och se Kathmandus vardag passera förbi – heliga kor (även om de inte är lika vanliga som i Indien), färgstarka sadhus (heliga män), lokalbefolkning och pilgrimer på väg till och från templet Jagannath.

gruppresa-nepal-katmandu

Transfer med buss: ca 6 timmar

14

Dag 14: Kathmandu

Vi besöker tre av Kathmandus viktigaste tempel, som både ger en intressant inblick i nepalesiskt vardagsliv och landets religioner.

Först ut är ett besök på Swayambhunath, en symbol för Kathmandu och ett av Nepals största buddhistiska tempel. Grunden till templet lades för ca 2000 år sedan, och det kallas även ”aptemplet” – gissa varför? För att ta dig upp för templet behöver du gå upp för de 365 trappstegen, om du inte tar bakvägen med taxi.

Därefter väntar Boudhanath – Kathmandus andra stora och kända tempel. De berömda ögonen håller uppsikt över alla väderstreck och templet är det största och mest heliga tibetanska templet utanför Tibet.

Till sist: templet Pashupatinath – det mest kända hinduiska templet i Nepal. Här kan du se sadhus meditera och pilgrimer bada i Bagmatisjön. Krematoriet vid templet är också öppet för besökare.

Vill du shoppa lite innan du åker hem? På köpcentret Bishal Bazaar finns det mesta.

aventyrsresor-nepal-katmandu

15

Dag 15: Kathmandu

Det går bra att behålla rummet fram till klockan 12, och det brukar gå bra att lämna in bagaget under dagen om du flyger på kvällen och vill göra något under eftermiddagen. Det går självklart även bra att stanna i längre i Kathmandu på egen hand om du vill.

Extra aktiviteter

Det här är en TAC+ resa, vilket betyder att fler aktiviteter ingår i priset från början – men det finns ändå utrymme att hitta på något på egen hand eller tillsammans med andra resenärer när det finns tid över.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

100 indiska rupies (INR) är ungefär 13 svenska kronor, och 100 nepalesiska rupies ungefär 8 kr.

Delhi:

 • Humayun’s grav (ca 500 INR)
 • Qutub Minar (ca 500 INR)
 • Röda fortet (ca 500 INR)

Varanasi:

 • Ramnagar Fort (ca 150 INR)
 • Sarnath (ca 250 INR)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Delhi och slutar i Kathmandu. Det går utmärkt att kombinera den med volontärarbete i Indien eller Nepal. Vår systerorganisation IndiGo Travel har projekt i Udaipur och i Goa i Indien, och i Kathmandu och Pokhara i Nepal – vi hjälper dig gärna att få ihop det praktiska!

Praktisk information inför din Äventyrsresa i Indien och Nepal

VACCINATIONERFörutom fullgott grundskydd rekommenderas skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B samt Tyfoidfeber. Koleravaccin kan också behövas, och i vissa fall stelkramp. Det finns en risk att smittas av malaria i vissa delar av Indien. Diskutera med din vaccinationscentral eller läkare i Sverige om du behöver malariaprofylax. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.

Observera att alla som reser med oss måste vara fullt vaccinerade mod Covid. Undantag kan göras, från fall till fall, om du har läkarintyg på att du inte kan vaccinera dig av medicinska skäl.

FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMOm du ska stanna i Indien i högst 60 dagar kan du ansöka om e-visum här. Använd ingen annan sajt – det finns flera blufföretag som erbjuder e-visum till Indien.

Till Nepal behöver du inte skaffa visum i förväg – du får det vid gränsövergången. Turistvisum utfärdas för 15, 30 eller 90 dagar och kostar 25, 40 respektive 100 US dollar. Mer information hittar du här. Om du föredrar att ha ditt visum klart innan du åker kontaktar du Nepal generalkonsulat i Stockholm.

FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Delhi på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Hemresan kan du antingen boka från Kathmandu eller Delhi, men vi rekommenderar i första hand att boka en enkelbiljett mellan Kathmandu och Delhi och flyga hem därifrån, eftersom det officiellt krävs att man har en biljett ut ur Indien när man checkar in och när man går igenom passkontrollen i Delhi. En hemresebiljett från Nepal brukar dock också godtas.
VALUTA & KONTOKORTOfficiellt är det inte tillåtet att föra in eller ut lokal valuta utanför Indien och Nepal, men i praktiken går det att växla till sig rupies i Sverige om du vill. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort överallt. Du kan även växla in USD, Euro och andra stora valutor på flygplatsen i Delhi och på många ställen under resan.

Räkna med att göra av med ca 1000 kr i veckan per person på mat och fickpengar, men den siffran kan förstås bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell av god standard. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång.

Under bildfliken hittar du några bilder på den första och den sista nattens boende, som en fingervisning om vilken standard du kan vänta dig. Vissa nätter kan dock boendet vara av enklare standard.

3 frukostar, 2 luncher och 2 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Många åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar. På vissa hotell fungerar det bara i allmänna utrymmen, och det är tyvärr vanligt med avbrott i uppkopplingen. Du kan enkelt och billigt köpa ett lokalt simkort för att hålla kontakten med andra deltagare och den lokala personalen.
RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan ni bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.