11 dagar
Reslängd
Hela året
Avgångar
8/10
Tempo
Delat dubbelrum
Boende

På den här äventyrsresan i Sabah på nordöstra Borneo får du bestiga Mount Kinabalu och uppleva Borneos unika djur- och naturliv på nära håll. Den passar dig som vill ha en aktiv resa där du upplever mycket på kort tid.

På grund av vandringen upp för Mount Kinabalu behöver du vara i god fysisk form för att kunna delta i den här resan, och den rekommenderas inte om är känslig för att vistas på hög höjd med tunn luft.

Det här är en av våra TAC+ resor, där mer ingår. Läs mer om vad det innebär här.

 

Höjdpunkter på den här Äventyrsresan på Borneo

 • Starta i Sabahs huvudstad, Kota Kinabalu
 • Bo i homestay hos Dusunfolket i Tanak Nabalu
 • Vandra upp för Malaysias högsta berg – Mount Kinabalu
 • Koppla av i de varma källorna i Poring
 • Bo i djungeln i Kinabatangan och titta efter spökdjur på kvällen
 • Åk på flodsafari och kika efter orangutanger, näsapor och pygméelefanter
 • Se gröna havssköldpaddor lägga ägg i sanden på ön Pulau Libaran
 • Spana efter orangutanger i Sepilok orangutangreservat

För detaljerad resplan, klicka på fliken ”Dag-för-Dag”.

DESTINATIONBorneo, Malaysia. Resan börjar i Kota Kinabalu och avslutas i Sepilok.
STARTDATUMUngefär en gång i veckan. Se bokningskalendern under ”Kolla datum & Boka” för exakta datum, och avresekalendern.

Den här resan blir alltid av, oavsett antal deltagare – men maxantalet är 16 personer.

ÅLDERSGRÄNS15 år i vuxens sällskap. Om du åker ensam måste du ha fyllt 18. Det finns ingen övre gräns.
BOENDEDu bor i delat dubbelrum, med två separata sängar. Om du åker ensam får du dela rum med en medresenär av samma kön som också åker ensam. Reser du tillsammans med någon får ni självklart dela rum, och om ni vill ha en dubbelsäng istället för två enkelsängar brukar det oftast gå att ordna.

Det finns även möjlighet att boka enkelrum mot en extra kostnad.

INKLUDERAT
Assistans före, under och efter resanDelat dubbelrum
8 frukostar, 5 luncher, 5 middagarLokal expertguide
Transfer med minibuss och båtGuidad vandring i Tanak Nabalu
Kulturshow i Tanak NabaluMt Kinabalu nationalpark
Vandring upp för Mt KinabaluGuidad kvällsvandring i djungeln
Flodsafari i KinabatanganNationalparksavgift i Libaran
Orangutangrehabilitering i SepilokEn donation till vår fond I Mina Skor
EJ INKLUDERAT
Flygbiljett från SverigeReseförsäkring
Måltider utöver specificeratFlygtransfer i Kota Kinabalu
SCHYSST RESANDEtac-ims-burmesiska-skolanNär du bokar den här resan hos oss bidrar du till att stötta utsatta barn i Thailand – genom vår fond I Mina Skor. En del av resans pris går helt oavkortat till fonden. Just nu går pengarna till två ändamål:

Våra fadderbarn från fattiga familjer som lever med HIV/AIDS i Chiang Rai i norra Thailand. Vi betalar deras skolgång och skoluniformer, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul och nyår. Pengarna går via Dr Sem Pringpuangkeo Foundation.

Två barnhem för barn från olika hill tribes (minoritetsgrupper) i Chiang Rai. Här bor barn och ungdomar som av olika anledningar inte kan bo kvar hemma, och vi sponsrar dem med mat, leksaker och pengar till verksamheten.

Vi finns på plats i Thailand och följer upp allt personligen, så vi kan garantera att varje krona används på bästa sätt.

Exakt vad som händer varje dag kan komma att justeras på plats beroende på väder och annat som är utanför vår kontroll, men i stora drag ser planeringen ut så här:

1

Dag 1: Ankomst Kota Kinabalu

Du är välkommen att checka in på hotellet i Kota Kinabalu från klockan 14. De andra deltagarna kommer att anlända under dagen, på olika tider beroende på flygen. Det är inga problem att komma till Sabah tidigare än dag 1, om det passar bättre i dina planer.

Du kommer att få veta i god tid vilket hotell vi bor på – oftast är det ett centralt hotell som heter Dreamtel, men om det är fullbokat blir det ett annat, likvärdigt hotell.

Klockan 18 hålls ett välkomstmöte på hotellet med resans guide, så då är det bra om du är på plats. Därefter brukar gruppen gå ut för en första gemensam middag, men det är förstås valfritt.

Kota Kinabalu är huvudstaden i delstaten Sabah, har ca 450.000 invånare och ligger vid havet. Passa på att njuta av nyfångad fisk och skaldjur om du äter det!

gruppresa-saba-borneo

2

Dag 2: Kota Kinabalu - Tanak Nabalu

Vi påbörjar resandet med egen minibuss, och först ut är den lilla byn Tanak Nabalu vid foten av Mount Kinabalu. Här bor Dusun-folket, och du får se hur de lever och bo hos en av familjerna i byn. Vi går på en kortare vandring genom frukt- och gummiplantage, och det finns möjlighet att svalka dig i den lokala floden efteråt.

Hemlagad lunch och middag ingår, och på kvällen bjuds vi på en liten uppvisning av den lokala kulturen.

Transfer: ca 2 timmar

gruppresa-borneo-sabah

3

Dag 3: Tanak Nabalu - Mount Kinabalu

Efter frukost är det dags att ta adjö av din värdfamilj och resa längre in i djungeln i världsarvslistade Kinabalu nationalpark. Här finns upptrampade stigar att vandra och en fin botanisk trädgård att utforska.

Guiden kommer att ha en säkerhetsgenomgång inför de kommande dagarna, som är krävande men givande. Koppla av och ladda batterierna på eftermiddagen och kvällen. Vi bor enkelt, med delat badrum.

borneo-aventyrsresa-sabah

4

Dag 4: Mount Kinabalu

Vi vaknar tidigt, och påbörjar vandringen uppför det högsta berget mellan Himalaya och Nya Guinea! Det finns bärhjälp att tillgå mot en extra kostnad som betalas på plats. Du behöver ta med varma kläder, vattentäta handskar, mössa, pannlampa, en vattentät jacka och bra vandringsskor eller kängor.

Vandringen går sakta uppåt, men var beredd på att du kan känna av höjdsjuka om du är känslig för det. Den första dagen vandrar vi 6 kilometer, och det tar 4-6 timmar. Du behöver inte stressa – njut av de vackra omgivningarna. Det finns över 1000 olika sorters orkidéer här, och fascinerande köttätande växter.

Kvällen och natten tillbringar vi i enkla övernattningsstugor nära Laban Ratan, på 3.200 meters höjd över havet. Man bor i flerbäddsrum med våningssängar och om du vill ha en extra filt finns det att hyra av personalen. Frukost, lunch och middag ingår den här dagen.

bestiga-mount kinabalu

5

Dag 5: Mount Kinabalu - Poring

Klockan 2 är det dags att stiga upp, för att hinna se soluppgången från toppen – som ligger på 4.095 meters höjd över havet. Den sista vandringen dit är tuff – det är mörkt (därför behöver du ta med pannlampa), kyligt och kan vara halt – särskilt om det regnar.

Vandringen till toppen tar 2-4 timmar. Den första sträckan från Laban Ratan består delvis av uthuggna trappsteg, som vid trädgränsen byts ut mot trappsteg i trä fram till den sista kontrollstationen, Sayat Sayat. Det finns begränsat med tid för när man man får vandra den sista biten upp till toppen, så där måste man vara senast klockan 6.

Säkerheten sätts alltid främst, och det är viktigt att följa guidens anvisningar. Från Sayan Sayan och upp till toppen finns rep att hålla sig i, och för att undvika att du ”bränner” handflatorna, och även för att hålla dig varm, rekommenderar vi handskar.

Njut av soluppgången och utsikten från toppen – du kommer att se Borneos djungeln åt ena hållet och sydkinesiska havet åt det andra. Därefter går vandringen tillbaka till Laban Rata där en välförtjänt lunch väntar. Nedstigningen tar mellan 3 och 6 timmar, och när alla kommit ned väntar en minibuss som tar oss till de varma källorna i Poring – ett perfekt ställe att koppla av efter två ansträngande dagar.

Transfer: ca 1 timme

mount kinabalu-vandring-klattring

6

Dag 6: Poring

Vid varma källorna i Poring finns det mycket att välja på. Du kan bara slappa i de naturligt varma och kalla poolerna om du vill, men det finns även möjlighet till kortare och enkla vandringar till floder, vattenfall och grottor med fladdermöss. Det finns även en fjärilsfarm, och möjlighet att se orkidéer. Beroende på årstid kan det även finnas blommande rafflesia i närheten. Det världens största blomma, och den drar till sig flugor och andra insekter genom att lukta ruttet kött!

Du kan även ta en promenad bland trädkronorna, i de hängbroar som byggt speciellt för det. Här finns gott och vackra fåglar och andra djur att se.

rundresa-borneo-poring

7

Dag 7: Poring - Kinabatanganfloden

Resan går vidare österut, till regnskogen vid floden Kinabatangan. I byn Bilet väntar en båt som tar oss den sista biten till nattens boende – precis vid floden. Här bor du bekvämt, och när det börjar skymma tar vi båten för flodsafari. Här finns makaker, orangutanger, näsapor och ibland även pygméelefanter. Vilka djur vi får se varierar förstås – det handlar ju om vilda djur och inte ett zoo.

Senare på kvällen tar vi en promenad i djungeln, och har du tur får du se spökdjur. Självklart ska du vara tyst och hänsynsfull – då ökar chansen att se djuren, och du skrämmer dem inte.

Transfer: ca 5 timmar

borneo-safariresa

8

Dag 8: Kinabatanganfloden - Sandakan

Vi vaknar tidigt för en ny chans att se mer av Borneos fascinerande djurliv i gryningen. Efter frukost åker vi mot havet, och kuststaden Sandakan. Längs vägen finns det möjlighet att stanna vid Gomantong-grottorna i Sukau (entréavgiften på ca 60 kr tillkommer då). Det är även ett bra ställe att se orangutanger svinga sig mellan träden.

I Sandakan kommer du att se starka kinesiska influenser, med vackra tempel och en livlig marknad vid hamnen. Här kan du även passa på att lämna in tvätt och plocka ut pengar om det behövs.

Transfer: ca 3 timmar

gruppresa-borneo-sandakan

9

Dag 9: Sandakan - Pulau Libaran (Turtle Island)

Vi lämnar de stora väskorna på hotellet och går ned till hamnen, där en båt tar oss till Turtle Island Marine Park. Det finns gott om tid att koppla av på stranden, simma och bada, och hyra snorkelutrustning för den som vill.

Havssköldpaddor kravlar sig upp på en av stränderna varje kväll, året runt, för att lägga sina ägg. Du har möjlighet att se dem, men självklart bara på avstånd och utan att störa dem. Du kan även se reservatets personal och volontärer släppa ut småsköldpaddor när de nått rätt ålder, och guida dem ut till havs.

Transfer med båt: ca 1 timme

borneo-turtle-island-resa

10

Dag 10: Pulau Libaran - Sepilok

Efter frukost tar vi båten tillbaka till fastlandet, hämtar upp bagaget och fortsätter resan med minibuss till nästa natts boendet, som ligger nära Sepilok Orangutan Rehabilitation Center.

Centret öppnades för att kunna återinföra domesticerade och föräldralösa orangutanger till ett liv i frihet. Du kan se och ta bilder på dem från en utsiktsplattform, men eftersom målet är att gradvis minska beroendet av människor får du inte ha någon närkontakt med dem.

Du får också se unga orangutanger lära sig klättra i ett specialbyggt ”djungelgym”. De finns bakom envägsglas, så de inte blir störda eller präglade av människor.

I Sepilok finns också möjlighet att besöka ett räddningscenter för malajbjörnar, eller Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary där du kan se näsapor på nära håll – något som är unikt för Borneo.

Fem minuters gångväg från hotellet finns även Rainforest Discovery Centre, med en 147 meter lång gångbro 28 meter över marken.

Transfer: Båt, ca 1 timme, minibuss, ca 45 minuter

djur-resa-borneo

11

Dag 11: Sepilok

Utcheckning från hotellrummet är senast klockan 12, men om du flyger hem eller reser vidare sent på eftermiddagen eller kvällen går det bra att lämna in bagaget för förvaring i receptionen. Om du vill stanna längre i Sepilok kan vi hjälpa dig att ordna fler nätter på boendet, i mån av plats.

Från Sandakan (25 km från Sepilok) finns flyg tillbaka till Kota Kinabalu eller till Kuala Lumpur varje dag.

Extra aktiviteter

Det finns ett antal aktiviteter som ingår i priset på den här resan, men för att göra det så flexibelt som möjligt för dig som resenär är du inte bunden till ett fast schema varje dag – utan har frihet att själv välja vad du vill göra på din lediga tid.

Följande är lite tips från oss på vad du kan göra under resan – guiden hjälper gärna till med tips om hur du bäst kan arrangera det du är intresserad av på egen hand eller tillsammans med andra resenärer. Priserna som anges är ungefärliga, och ska bara ses som en riktlinje. De ändras ofta.

I Malaysia heter valutan Ringgit (MYR), och 1 ringgit är ungefär 2,30 svenska kronor.

Kota Kinabalu:

 • Sabah Museum (ca 15 MYR)

Poring:

 • Fjärilsfarmen (ca 5 MYR)
 • Lupa Masa Jungle Camp (ca 90 MYR)
 • Canopy Walk (ca 5 MYR)
 • Orkidécentret (ca 15 MYR)

Sukau:

 • Gomantong-grottorna (ca 30 MYR)

Sandakan:

 • Puu Jih Shih-templet (fri entré)

Turtle Island:

 • Hyra av snorklingsutrustning (ca 35 MYR)

Sepilok:

 • Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary (ca 100 MYR)
 • Rainforest Discovery Centre (ca 15 MYR)
 • Bornean Sun Bear Centre (ca 32 MYR)

Förläng resan!

Den här resan börjar i Kota Kinabalu på nordöstra Borneo, och avslutas i Sepilok på den nordvästra sidan. Från Sepilok går det att flyga till antingen Kota Kinabalu eller Kuala Lumpur nästan varje dag, och därifrån tar du dig enkelt vidare i Malaysia och resten av sydostasien om du inte planerar att åka hem direkt efter resan.

Praktisk information inför din Äventyrsresa på Borneo

VACCINATIONERFullgott grundskydd. Skydd mot Hepatit A och eventuellt Hepatit B rekommenderas också. Malaria förekommer på Borneo, men normalt bara i inlandet och risken att smittas under en kortare vistelse är låg. Kolla med din husläkare eller vaccinationscentral om de rekommenderar malariaprofylax för tillfället. Vi rekommenderar att alltid ha heltäckande kläder och använda myggspray när du är ute på kvällar och nätter.
FÖRSÄKRINGFör att resa med oss ställer vi krav på reseförsäkring. En bra försäkring gör att du skyddar dig mot höga kostnader vid olycksfall och sjukvård utomlands. Om du har en hemförsäkring ingår ofta en reseförsäkringsdel, men olika hemförsäkringar har olika villkor.

Du ordnar själv och ansvarar för att din försäkring täcker din resa, dess aktiviteter och är giltig på aktuellt resmål. Ett tips är att även lägga till avbokningsskydd, vilket vanligtvis ger pengar tillbaka om du eller någon nära blir sjuk innan eller under resans gång.

VISUMI Malaysia får du stanna i 90 dagar utan visum om du är svensk medborgare.
FLYGFlygresa ingår inte, men vi hjälper gärna till med att hitta de bästa biljetterna. Du ska landa i Kota Kinabalu i Sabah på resans första dag, men det går även bra att landa tidigare i veckan eller att hoppa på den här resan som en del av en längre resa. Eftersom du själv tar dig från flygplatsen till hotellet är det flexibelt med ankomsttiden, men det går bra att checka in på hotellet från klockan 14.

Observera att resan avslutas i Sepilok.

VALUTA & KONTOKORTOm du vill kan du växla till dig lokal valuta i Sverige. Dock behövs det oftast inte, eftersom det finns gott om bankomater som tar internationella bankkort i Kota Kinabalu och längs vägen.

Räkna med att du behöver ca 1 500-2 000 kr per vecka i fickpengar för mat och dryck och egna aktiviteter utöver programmet, men den siffran kan bli både högre och lägre beroende på vad du väljer att äta, dricka och göra.

BOENDE & MATDu bor i delat dubbelrum på hotell och guest houses av god standard. Vissa nätter bor man enklare. Om du åker ensam får du dela rum med en annan resenär av samma kön. Det går även att boka enkelrum, mot en extra kostnad. Kontakta oss om du är intresserad av att ha ett eget rum, så räknar vi på vad det kostar på din avgång. Under vandringen vid Mount Kinabalu är det inte möjligt att få en privat rum.

8 frukostar, 5 luncher och 5 middagar ingår i resans pris.

MEDRESENÄRERDet här är en internationell gruppresa, med deltagare från hela världen. Generellt brukar ca 40% av deltagarna vara från Europa, ca 30% från Nordamerika och ca 30% från Australien/Nya Zealand och resten av världen, men det varierar självklart från resa till resa.

Över hälften åker ensamma, och många är mellan 20 och 50 (snittåldern ligger ofta runt 35) – men både yngre och äldre är självklart välkomna. Ungefär 60% brukar vara tjejer, men det varierar förstås också.

På vissa avgångar är det inga andra svenskar. Om du planerar att resa ensam och vill ha någon från Sverige med dig får du gärna använda dig av vårt forum för att hitta resekompisar. Lägg då gärna med en länk till resan, så den som läser lätt kan hitta den.

INTERNET & MOBILDet finns wifi på alla hotell, utom uppe i bergen, men vi kan inte garantera att det alltid fungerar

Du kan enkelt och billigt köpa lokala simkort för att hålla kontakten med andra resenärer och den lokala guiden, om du vill.

RESANS PRIS & TILLGÄNGLIGHETDet här är en populär resa, och det händer att den blir fullbokad med kort varsel. Ibland ändrar vår lokala samarbetspartner priset på vissa avgångar, och vi gör vårt bästa för att ändra direkt även hos oss – men vi reserverar oss för att den kan ha blivit fullbokad eller att priset har ändrats. Kolla alltid med oss innan du bokar flyget, för säkerhets skull, och tänk på att vi inte alltid kan garantera en plats på resan innan din deposition har kommit in till oss.