Vegan? Vegetarian? Åk till Sri Lanka!

matresor-srilanka-vegetarian-vegan

Det är kryddorna man först lägger märke till i Sri Lanka. Och då menar vi inte de många olika sorterna chilipeppar, även om de definitivt är en viktig del av det lokala köket.

Doften av kardemumma, kanel, bockhornsklöver och kummin finns överallt, vare sig du äter på marknader, restauranger eller hemma hos lokalbefolkningen. Det är de kryddorna som lockade sjöfarare till Sri Lanka för hundratals år sedan, och de lämnade i sin tur spår av sin lokala matkultur i landet. Lankesisk matkultur är inspirerad av portugisisk, indisk och engelsk mat, men slutresultatet är helt unikt.

Även om mycket av maten på Sri Lanka innehåller färsk fisk och skaldjur (en av fördelarna med att vara en ö), är Sri Lanka ett av världens mest vegan- och vegetarianvänliga länder. Maten innehåller mycket färsk frukt och grönsaker, som exempelvis okra, bönor, aubergine, cashewnötter, rödbetor och potatis.

Här tipsar vi om några av våra favoriträtter för veganer och vegetarianer från Sri Lanka – och självklart är de lika goda även för dig som inte är vegan eller vegetarian! 🙂

 

1. Vegetarisk Kottu roti

Lyssna efter ett rytmiskt klingande av metall mot metall. Det är ett säkert tecken på att en kottu roti-försäljare inte är långt borta. Kottu roti är  en varm, oljig och mättande vegetarisk ”burgare”, som tillagas på beställning. Man finhackar roti-bröd över en het panna tills det ser ut som stekt ris, blandar i de grönsaker du önskar, och serverar med en kryddstark sås. Förutom en god måltid får du ofta underhållning på köpet – många av gatuförsäljarna som lagar kottu roti sjunger medan de lagar maten.

mat-sri-lanka-kottu-roti

 

2. Hoppers (vegetarisk eller vegananpassade varianter)

Hoppers är en klassiker på Sri Lanka. Det tillagas av rismjöl, kokosmjölk och lite socker, och ser ut som pannkakor. Hoppers kan serveras med citronkräm eler honung, men även med ägg och en kryddstark sambol med lök, chili och citronsaft. En annan populär variant är string hoppers (idiyappa), som ser ut som fågelbon och oftast serveras med en god kokossås som heter kiri hodi.

 

3. Masoor dhal (vegan)

En curry med röda linser, som även finns i Indien och Nepal – men den lankesiska versionen är speciell. Masoor dhal görs med kokosmjölk och massor av lokala kryddor – kummin, ingefära, chili och  koriander är bara några av dem – och äts till frukost, lunch och middag på Sri Lanka.

 

4. Vegetariska och vegan-curries

På Sri Lanka kan du äta ris och curry varje dag och få en ny variant varje gång. Minst en curry ingår i nästan alla måltider, och serveras oftast med pappadum, sambol och paprika. Några av våra favoritcurries är med aubergine (wambatu), okra (bandakka) och potatis (ala kiri hodi).

vegansk-curry-sri-lanka

 

5. Gotu kola mallung (vegan)

Gotu kola mallung är en ”supersallad” fullpackad med vitaminer. Gotu kola (sallatsspikblad på svenska) räknas till en av de viktigaste växterna/örterna inom Ayurvedisk medicin och traditionell kinesisk medicin, och säljs i kapselform i Sverige och många andra länder. På Sri Lanka får du den färsk, och den här salladen med rödlök, kokos, limejuice och grön chili är både nyttig och god.

 

6. Watalappan (vegetarisk)

Dags för efterrätt! En av de mest populära efterrätterna bland Sri Lankas muslimer är Watalappan, en söt pudding som görs med ägg, kummin och muskot. Det finns två varianter – en som säljs i gatustånd och en som serveras på restauranger.

watalappan-efterratt-sri-lanka

 


Blir du sugen på att åka till Sri Lanka? Kika gärna lite på våra gruppresor dit – vi har budgetresor, ungdomsresor för dig under 30 och mer påkostade resor där mer ingår i priset från början – och även en populär matresa för dig som vill lära dig mer om lankesisk mat och matlagning!

 

Skriv en rad!

Kommentera