Finns världens bästa kaffe i Vietnam?

vietnamesiskt-kaffe

Världens bästa kaffe? Kanske går tankarna till en liten kopp med espresso som dricks stående i ett svep vid en bardisk i Italien? Eller kanske tänker du dig en colombiansk kaffebonde med en säck nyrostade kaffebönor slängd över axeln? Eller ett par hipsters på ett trendigt café i Melbourne?

Men för oss som har koll på Asien är det Hanoi i Vietnam som är nummer 1 när det gäller kaffe. Här dricker man café sua da, eller cà phê sữa đá som det skrivs på vietnamesiska. Det är starkt vietnamesiskt iskaffe gjort på lokalt odlade robustabönor, som sakta droppar genom ett droppfilter av metall. Lägg till några isbitar och två eller tre matskedar söt, kondenserad mjölk så har du ett kaffe som fler och fler upptäcker och älskar.

 

Äggkaffe – en annan vietnamesisk specialitet

Vill du testa en annan variant av kaffe som är unik för Vietnam? Beställ en cà phê trứng – äggkaffe! Då får du kaffe med äggula och kondenserad mjölk, som både till smaken och konsistensen påminner om en blandning av tiramisu och äggtoddy.

Det sägs att idén till vietnamesiskt äggkaffe uppkom på 1940-talet, när det var svårt att få tag i färsk mjölk i Vietnam. Blandningen av äggula och kondenserad mjölk fick fungera som ersättare och den geniala kombinationen kom snart att bli en favorit hos lokalbefolkningen. Äggkaffe gör sig kanske bäst som efterrätt – den är oväntat söt och väldigt mättande.

 

Åk på en gruppresa till Vietnam!

Vietnam har allt. Här kan du gå på trekking i norra delarna, övernatta på en djonk i Halongbukten, utforska historiska intressanta städerna Hanoi, Hué och Hoi An, njuta av strand och hav, uppleva folkmyller i Ho Chi Minh City och bo i homestay i Mekongdeltat.

Hos oss på TAC hittar du flera intressanta gruppresor genom Vietnam, där du kan uppleva landet från norr till söder eller från söder till norr. Vi har ungdomsresor för dig mellan 18 och 29, singelresor, familjeresor och förstås vanliga gruppresor som är öppna för alla åldrar. Hör gärna av dig om du har svårt att välja, så kommer vi med förslag! 🙂

Skriv en rad!

Kommentera