Våra fadderbarn i Thailand önskar Gott Nytt År!

nyarspresenter-2019

Nyårsafton, och det är dags att lägga ännu ett år till handlingarna och blicka framåt mot ett nytt och spännande årtionde! Som vanligt avslutade vi på TAC året med att besöka våra fadderbarn i Chiang Rai i norra Thailand, där vi även har vårt huvudkontor.

Tillsammans med vår systerorganisation IndiGo Travel – som arrangerar volontärresor i Asien – har vi en fond där en stor del av vårt ekonomiska överskott hamnar. Pengarna i fonden, som heter I Mina Skor, går helt oavkortat till välgörande ändamål i Thailand.

Just nu går merparten av vårt ekonomiska överskott till två barnhem i Chiang Rai, och till våra fadderbarn från familjer som lever med HIV/AIDS. Vi betalar för deras skolgång och skoluniformer genom stiftelsen Dr Sem Pringpuangkeo Foundation, men vi stöttar även dem med kläder och läxhjälp, och besöker dem med presenter på deras födelsedagar och till jul/nyår.

Idag var det dags för nyårspresenterna, och vi passar på att även ge en liten rapport om hur våra fadderbarn har det.

Eck bor med sin ensamstående mamma i ett litet hus på landsbygden. Hon tar hand om honom så gott hon kan efter förutsättningarna, men har bara en månadsinkomst från lite säsongsbetonat diversearbete på under 2000 kr i månaden. Eck är väldigt blyg och säger nästan ingenting förrän man lär känna honom väl, men han är snäll och skötsam. Hans stora intresse är fotboll, och nu har han även börjat med löpträning.

indigos-fadderbarn-eck

Det är kyligt på nätterna i Chiang Rai från december till februari, och de senaste veckorna har temperaturen varit under 10 grader vissa nätter. Det betyder att det är lika kallt inomhus i enkla hus som saknar uppvärmning, och Eck önskade sig en varm tröja i nyårspresent. Det fick han naturligtvis, och vi kommer att besöka honom igen inom kort med ett par ordentliga löparskor. Nu springer han i sin mammas gamla skor, och både är för små och helt fel för löpning.

Wunsen och Mama är systrar, och har förmånen att ha båda sina föräldrar kvar i livet. Båda föräldrarna är dock HIV-positiva, och pappan har ganska dåliga blodvärden. Trots det arbetar han så mycket han orkar för att försörja familjen.

indigos-fadderbarn-mama-wunsen

Tjejerna är duktiga i skolan, och vi planerar att betala för att de ska kunna fortsätta studera på högre nivå än grundskolan när det blir dags för det. De önskade sig varsitt bord att göra läxorna på i nyårspresent, och det fick de förstås.

Ohm bor med sin styvpappa i ett litet hus (som mer liknar ett skjul), utan toalett eller rinnande vatten. Pappan jobbar för tillfället på en restaurang, men det mesta av lönen går till sprit. Ohms mamma jobbar i Kina, och de har inte mycket kontakt. Ingen av dem har HIV, men Ohm omfattas ändå av programmet. Hans faster, som bodde i närheten, dog av AIDS för ett par månader sedan.

indigos-fadderbarn-ohm

Vi stöttar Ohm med läxläsning och badmintonträning varje helg. Han är en glad och positiv kille, och han önskade sig en studsmatta i födelsedagspresent.


Vi tackar alla våra resenärer, som gör det möjligt för oss att hjälpa Wunsen, Mama, Ohm, Eck och andra barn från fattiga förhållanden i Thailand. Gott Nytt År! ❤

Skriv en rad!

Kommentera