Tillfälliga reserestriktioner till Indien

reserestriktioner-corona-indien

Indien drar tillbaka utfärdade visum för alla utländska turister som ska till landet från och med i morgon (fredag 13 mars) och fram till 15 april. Det betyder att det blir väldigt svårt att åka till Indien fram till dess, och att specialtillstånd krävs.

  • Landets immigrationsbyrå meddelar att alla utfärdade visum, utom diplomatvisum och vissa andra specialvisum, blir ogiltiga klockan 12.00 GMT i morgon.
  • Visum för personer som redan befinner sig i Indien påverkas inte.
  • Undantag kan göras, men har man starka skäl att besöka Indien under denna period måste man söka om ett nytt visum.

 

Vad betyder de nya reserestriktionerna till Indien för mig som resenär?

För dig som bokat en turistresa till Indien och landar mellan den 13 mars och 15 april betyder de nya tillfälliga restriktionerna att du inte kan genomföra resan. Resor efter den 15 april påverkas inte av dagens beslut, men det finns en risk att restriktionerna kan förlängas.

Restriktionerna beror på rädsla att coronaviruset ska få spridning i Indien. I skrivande stund har bara ca 70 fall av corona bekräftats i landet, men i ett tättbefolkat land som Indien är risken stor för snabb spridning. Därför uppmanas även indiska medborgare att inte resa utanför Indien den närmsta tiden, och alla som varit i Kina, Italien, Iran, Sydkorea, Frankrike, Spanien och Tyskland efter den 15 februari kommer att sättas i Karantän i minst 14 dagar vid ankomst till Indien.

Mer information finns här.

 

Restriktioner på grund av coronaviruset i andra länder i Asien

I skrivande stund är det fortfarande fritt fram för svenskar att resa till alla andra länder i Asien, förutom Bhutan som stängde sina gränser helt för några dagar sedan.

Vietnam har tagit bort visumfriheten för svenskar, vilket betyder att man inte längre kan åka till Vietnam utan visum för vistelser upp till 15 dagar. Har man visum ska det dock inte vara några problem att bli insläppt, och det går att skaffa e-visum som bara brukar ta ett par dagar att få.

Observera att resehistorik kollas i många länder, och har man varit i ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset kan man bli nekad vid gränsen. Vissa länder har även hälsokontroller vid gränserna, och det ryktas om att man snart kan behöva ett färskt läkarintyg från sitt hemland i vissa länder – det gäller dock inte svenskar i något land, i skrivande stund.

 

 

Skriv en rad!

Kommentera