COVID19 – En guide till att resa förnuftigt

coronavirus-resor-asien

Coronaviruset. Ingen vet vad som kommer att hända de kommande månaderna. De flesta av oss kommer inte att smittas, men det betyder inte att den närmsta tiden blir fri från stress och oro. Här har vi samlat råd och information för dig som har en resa inbokad, eller som planerar att boka en resa inom kort.

Du vet förmodligen redan en hel del om Coronaviruset: det kommer att fortsätta spridas runtom i världen (fast ingen vet i vilken omfattning), 80-90 % av de som smittas kommer inte att bli allvarligt sjuka (och många är helt symptomfria), barn verkar inte smittas i lika stor omfattning som vuxna och störst risk för allvarliga komplikationer har äldre och personer med nedsatt immunförsvar på grund av andra sjukdomar.

I skrivande stund (8 mars) har ca 110.000 fall konstaterats i hela världen, och ca 3800 dödsfall. För de flesta som läser det här är det ganska bra odds att överleva även om man blir smittad.

Du vet förmodligen också hur du ska skydda dig och andra: tvätta händerna ofta och noggrant och/eller använd handsprit, håll fingrarna borta från ansiktet, hosta i armvecket, och låt bli att slicka på folk som ser sjuka ut. Ungefär så.

De råden är ganska enkla att följa i vardagen – men om du ska åka utomlands då?

 

Ska jag avboka min resa på grund av coronaviruset?

Kort svar, i skrivande stund: nej, förmodligen inte. Enligt Världshälsoorganisationen är risken att smittas låg, om du inte befinner dig i ett område där coronaviruset sprids snabbt för tillfället eller haft kontakt med en smittad person.

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden där smittorisken är extra hög. När detta skrivs avråder de endast från följande:

 • från alla resor till Hubei-provinsen i Kina
 • från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao
 • från alla resor till Iran
 • från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien.
 • från icke-nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea.

Värt att notera är att länder som Sri Lanka, Kambodja, Laos, Burma, Indonesien, Vietnam, Nepal, Indien, Thailand, Malaysia och Singapore alla har FÄRRE smittade än Sverige.

De enda länderna i Asien som har fler smittade än Sverige i skrivande stund är Japan, Sydkorea och förstås Kina.


corona-2020-gruppresor

 

Hur kommer resandet att se ut de närmsta månaderna?

När något som COVID19/coronaviruset inträffar påverkas resebranschen. Det gäller allt från de stora flygbolagen, internationella hotellkedjor och multinationella resejättar till små familjedrivna hotell, lokala guider och andra som level av turismen runt om i världen. Du ska förstås inte boka en resa endast på grund av dåligt samvete, men om du bestämmer dig för att åka kommer du nog att känna dig lite extra välkommen för tillfället.

Flygpriser sjunker ofta i takt med minskad efterfrågan, och en fördel med att resa just nu är att det inte är lika trångt på turistattraktionerna. I många länder i Asien står kineser för en stor del av antalet turister, och när de nu tvingas stanna hemma – eller väljer att göra det – betyder det att det är stränderna i till exempel Thailand, Vietnam och Sri Lanka och på Bali i vissa fall är mycket mer glesbefolkade än vanligt, att det inte längre är långa köer för att se de största attraktionerna i Angkor-komplexet i Kambodja och att det är färre turister i vandringslederna i Nepal än det brukar vara så här års.

 

Coronaviruset – 3 saker som är bra att tänka på vid resor just nu

 1. Utvärdera ditt läge innan du reser. Din ålder och hälsa spelar stor roll här. Om du är relativt ung och frisk ligger världen fortfarande öppen, med några få undantag. Om du är äldre och till exempel har astma eller nedsatt immunförsvar bör du inte åka till vissa delar av Kina, Sydkorea, Iran eller Italien. Använd sunt förnuft – risken att smittas av coronaviruset är i de flesta länder inte större än i Sverige.
 2. Håll god hygien, både på resa och hemma. Det handlar lika mycket om att skydda andra som att skydda dig själv.
 3. Håll dig uppdaterad. Utrikesdepartementet är en bra källa.

 

Till sist en självklarhet: Ta hand mot varandra

Även om du inte personligen har påverkats av coronaviruset (och det har väldigt få av oss) är det inte konstigt att man känner sig orolig. Vi bombarderas av nyheter om coronaviruset dygnet runt, och ofta är både rubrikerna och innehållet missvisande. Det är ett allvarligt och komplicerat ämne, men samtidigt bör det sättas i relation till andra risker, både hemma och på resa. Några avslutande tips:

 • Fastna inte i nyhetsflödet. Umgås med människor du tycker om, gå ut och njut av livet, och isolera dig inte hemma.
 • Gå inte i fällan att bli rädd för människor från andra länder och kulturer.
 • Använd sunt förnuft, både hemma och på resande fot.

 

Skriv en rad!

Kommentera