Schysst resande – Tio handfasta tips

resa-medvetet-asien-gruppresor

Att resa ger massor av upplevelser. Du får se hur människor lever i andra delar av världen, och i bästa fall kommer du hem med en ökad förståelse för olika kulturer. Den chansen är betydligt större om du åker på en rundresa, och skippar all-inclusive och charterresor där du nästan bara ser en lyxresort, en strand och en massa västerlänningar.

Men att resa runt i en liten grupp eller på egen hand innebär också att skygglapparna försvinner. Bland allt vackert och vänligt kommer du förmodligen också att se floder fulla med plast och skräp, fattiga och sårbara människor, och samhällsklyftor där skillnaden mellan att vara fattig och rik blir mer påtaglig än i ett rikt land som Sverige.

Landet eller länderna du besöker under din resa kommer att lämna avtryck hos dig. Här bjuder vi på tio praktiska tips på hur du kan lämna positiva avtryck under din resa, genom schysst resande och medvetenhet.

 

1. Vill du ha bestående minnen? Möt människor istället för att se dem genom en kamera.

Genom att välja en resa där du till exempel får laga lokal mat tillsammans med en familj i Sri Lanka eller vandra vid Himalayas fot i Nepal får du en unik inblick i människors vardag som du alltid kommer att bära med dig. Dessutom bidrar du till stödja den lokala ekonomin, bevara lokala traditioner som i många fall är på väg att dö ut och uppmuntra till miljövänligt tänkande i länder där det inte alltid sätts i fokus.

 

2. Byt en hotellnatt mot en natt hos en lokal familj

På många av våra gruppresor i Asien ingår en eller flera nätter i homestay, där du får bo som lokalbefolkningen. Det handlar om mycket mer än bara en säng för natten – här får du möjlighet att dela människors vardag, och lära dig mer om deras lokala kulturen och lära känna människor på riktigt. Det ger inte bara möjlighet till spännande kulturutbyte, utan ger också familjen ett välkommet tillskott i hushållskassan. Win-win!

gruppresor-schysst-resande-homestay

 

3. Ät lokalt istället för på de stora snabbmatskedjorna

Ja, vi vet. Efter tio timmar på en buss kan även vi vana resenärer bli sugna på att gå till närmsta [infoga namn på din favoritkedja här] när vi kommer fram till en ny stad. Det är enkelt, och vi vet vad vi får. Men då bör du också vara medveten om att en stor del av det du betalar för måltiden i slutändan hamnar hos rika aktieägare i väst.

Vårt tips är att äta på ett lokalt hak istället. Det blir inte bara billigare, utan du stöttar lokala familjerestauranger. Och vi kan garantera att det blir en mer minnesvärd måltid att äta en skål phở på en plastpall på en trottoar i Hanoi eller en masala dosa på en anspråkslös restaurang i Madurai som är så populär att de bara har öppet fyra timmar om dagen… än att trycka i dig en B*g M*c.

 

4. Byt ut turistbussen mot ett lokalt tåg, en longtail-båt eller en songtaew

Att dela transportmedel med lokalbefolkningen är ett annat kul sätt att lära känna dem. Eller hyr en cykel, för att ta dig fram miljövänligt. Eller gå! Vårt erfarenhet är att en långpromenad i en ny stad är mycket mer givande än att se stan genom ett bussfönster, och särskilt på ställen där det inte finns så många västerländska turister brukar det leda till många roliga möten. Det kan vara teckenspråk och leenden när du stannar för att fråga om vägen, nyfikna barn som vinkar och säger hej, eller bara en känsla av att på något sätt vara en del av gemenskapen i en ny stad, tusen mil hemifrån.

 

5. Flyg medvetet istället för att ignorera klimatförändringarna

Flyg står för ungefär 2 % av koldioxidutsläppen i världen. Välj gärna ett flygbolag där du har möjlighet att klimatkompensera genom en donation, och välj direktflyg eller kortast flygväg mellan Sverige och det land du flyger till när det är möjligt.

På vissa av våra gruppresor i Asien ingår lokala flyg, där det tar många timmar att åka buss eller tåg mellan två platser. Välj gärna en resa utan flyg, så bidrar du indirekt till att minska koldioxidutsläppen.

 

6. Skippa plast och använd mer miljövänliga alternativ

Plast är en stor miljöbov, inte minst i Asien där sopsortering i många länder är bristfällig eller nästan helt saknas. Res gärna med en återanvändbar mugg, en vattenflaska, en tygkasse eller två, ett sugrör i metall eller bambu och återanvändbara bestick. Köp vattenreningstabletter som tar bort både bakterier och virus, så du slipper köpa vattenflaskor i plast.

Ta med din tygkasse när du går till den lokala marknaden eller affären. Det startar både konversationer om medvetenhet och minskar sopbergen. Många bäckar små.

 

schysst-resande-gruppresa-asien

 

7. Respektera alla människor du möter

Alla människor vill vara lyckliga och älskade, och leva med värdighet. Tyvärr utnyttjas många kvinnor och barn i Asien på olika sätt.

Var en god människa. Läs på om frågor som handlar om diskriminering, sexuella övergrepp, barnarbete och trafficking innan du åker, och undvik alla aktiviteter som direkt eller indirekt stödjer att människor utnyttjas.

 

8. Bry dig om de som hjälper dig under resan

Det är lätt att imponeras av exempelvis porters (bärhjälp) när man vandrar i Nepal eller bestiger Mount Kinabalu på Borneo, och att glömma bort att de inte är övermänniskor utan oftast fattiga bönder som gör sitt bästa för att försörja sina familjer.

Din lokala guide och de lokala chaufförerna gör sitt bästa för att du ska få en så bra och minnesvärd resa som möjligt. Ge dem gärna lite extra dricks – det som är småpengar i Sverige räcker mycket längre i de flesta länderna i Asien – och behandla dem med värdighet och respekt.

 

9. Fascineras av vackra djur – men förnedra dem inte

Vi älskar djur, men att utnyttja dem som turistattraktioner är inte rätt. Att besöka djurparker och ”sanctuaries” som sätter ekonomisk vinst före djurens bästa bidrar till fortsatt utnyttjande och misshandel av djur. Ta reda på så mycket du kan om ett ställe innan du bestämmer dig för att besöka det. Och – det kan aldrig sägas för många gånger – rid aldrig på en elefant och ta aldrig en selfie med en tiger eller stöd liknande ”attraktioner”.

schysst-resande-asien

 

10. Ge pengar till lokala välgörenhetsprojekt, inte till tiggare

Det kan vara svårt att motstå att ge en slant till gatubarn, eller andra tiggare, och i vissa länder i Asien finns det väldigt många som ser ut att vara i akut behov av ekonomisk hjälp. Att ge dem pengar leder tyvärr ofta till att de fastnar i en ond cirkel av tiggeri och beroende, och i många fall hamnar pengarna hos personer som blir rika på trafficking och andras fattigdom istället för hos de som är mest utsatta.

Vårt tips är att ge bort något gott att äta istället för kontanter, och att donera pengar till lokala välgörenhetsorganisationer istället.

Vi önskar dig en minnesvärd resa!

Skriv en rad!

Kommentera